ima dana ko kobasica
Kada bi tako bilo, tj, kada bi išla samo u RDG, onda bi sva poduzeća koja posluju s dobiti, a obveznici su plaćanja poreza, uzimali “takve rezervacije” i s njima prikazivali dobit od 0 kn.
Pa to bi vjerojatno mnogi i napravili ali postoje i neka ograničenja (računovodstvene politike i revizori) koji bi ih trebali u tome spriječiti.
Ja nadokupio……da smanjim cjelokupni ulaz …[smiley2]
Kvartalni i polugodišnji izvještaji ne podliježu eksternoj reviziji.
Polugodišnji se itekako revidiraju.
I opet lose vijesti po Petricu. [smiley6]
http://www.poslovni.hr/49863.aspx
GUBITNIK DANA Petrokemija bez snage za probijanje 300 kuna
Sasvim vidljiv utjecaj optimista na prošlotjedna zbivanja na domaćem tržištu kapitala bitno je zakomplicirao potragu za gubitnicima, u koje bi, između ostalih, mahom nelikvidnih izdanja, valjalo svrstati i Petrokemiju (PTKM-R-A), čije su dionice u tjedan dana izgubile na vrijednosti 2,1 posto (na 287 kuna).
I premda je u prvih šest mjeseci, uz 16 posto rasta ukupnih prihoda, kutinska tvrtka ostvarila dobit od 1,7 milijuna kuna (za razliku od 23 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine), brojka od 300 kuna još se jednom pokazala nepremostivom barijerom, zadržavajući dionice u uvjetima range-tradinga, unutar jasno definiranog fluktuacijskog raspona (280 – 300 kuna).
Očigledno ne pratiš PTKM baš dugo kad misliš da je stabiliziranje raspona cijene…….loša vijest. Upravo suprotno, akumulira se od strane malih dioničara ali i institucionalaca. Samo ne u obimu koji bi njima odgovarao. Još nedavno se skupljalo u dnevnim količinama od desetak tisuća komada (naravno po višim cijenama) . Gdje si vidio da netko od tih sada prodaje……te količine? Podmeću se dogovorno i “kore od banane” da bi se ostvario cilj…….no to im se ne može zabraniti dok im uspjeva pronači strašljivce koji su voljni prodati dionice. Ne misliš da su po prosječnoj cijeni 285,15 danas kupovali…….nesposobni ulagači!?
tako je i ina krenula, a tko je nju kupovao, ili kupuje?
vijest je losa i FI razocaravajuci, cijena pada.. vrlo jednostavno.. i FI ce biti los sve dok se ptkm ne privatizira, a to nece biti ove godine….
ja sam uletio na 311 al sta jes jes..
Rezerviranja nejdu u bilancu nego u RDG. Ja sad ne znam kakva su to rezerviranja, ali recimo ako su marketinška onda povećavaju troškove marketinga za tekuće razdoblje iako će biti ostvareni u budućem. Osim toga, rezerviranja za buduće troškove se ne mogu bez veze uključiti u RDG, nego samo na temelju stvarnih transakcija. Mora postojati jasan dokaz da će se ti troškovi stvarno i ostvariti. Inače revizori neće dati potvrdu o ispravnosti.
Hm, mora se vidjet u pasivi negdje onako od oka. Ako smanjis dobit tekuceg razdoblja, moras nesto povecat na strani pasive da bi aktiva ostala jednaka pasivi. To je pretakanje na strani pasive same. Inace to je standardna manipulacija. Moras to jednom uprihodovat, ali ono sto firme izbjegavaju je nagli skok dobiti, pogotovo ako su izvanredne prirode, da te ne ubiju predujmovi za porez sljedece godine. Ovako ispeglaju malo. S tim da ova hrv. izvjesca su stvarno katastrofa, to se ne moze uhvatit ni za glavu ni za rep. U bivsoj firmi smo imali razlicita izvjesca, ovisi jel placas porez ili bonuse 🙂
Daj se smirite, ovo je super dionica.
Pogledajte ako ništa drugo grafički prikaz Vaš link
Ako to nije obećavajuće za rast, šta je onda……[smiley2]