PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Poslovanje s dobiti u svakoj firmi može se računovodstveno lako prikazati kao gubitničko, ali na primjeru petrokemije vidimo da to nije baš lako i da brojevi lako otkrivaju pokušaje prevare pomoću financijskih izvještaja. To je moguće u firmama gdje se poslovanje obavlja na crno što u petrokemiji naravno nije moguće tako da svi drugi brojevi osim završnog rezultata prikazuju realno stanje finacija. Osobno mislim da su trebali iskazati veću dobit (barem 15 milja kuna) nego ovako prozirno napraviti gubitak u drugom kvartalu. Stanje potraživanja i iznos novaca na računu jasno pokazuju da je poslovanje potpuno obrnuto od prikazanog.

Kakva bi trebala izgledati budućnost. Tvornica je puna zaliha od 328 milja kuna koje sugeriraju nastavak pojačane proizvodnje, a stanje računa i još više stanje potraživanja garantiraju u skoroj budućnosti visoku likvidnost firme. Pred Upravom firme slatke su brige i pitanje je kako se sa njima nositi i da li je uprava spremna za dodatni iskorak koji petrokemiju čeka s obzirom na trend poslovanja.
Što učiniti s viškovima novaca kad se zna da je petrokemija više nego uspješno restrukturirala svoj obrtni kapital i da ga trenutno plaća ispod 5%. O ovome jasno govori i iznos plaćenih kamata koji je 7 milja manji nego prošle godine. Vraćati takve kredite nema smisla jer se sa tim kapitalom može raditi više od 5%, a plaćati dobavljače avansno također nije popularno ako se baš ne mora.

Firme kad dođu u takvu situaciju, a to je rad sa skoro punim kapacitetom uz visoku likvidnost neminovno moraju u širenje bilo da grade nove proizvodne kapacitete ili da kupuju konkurentske firme po svijetu. Širenje proizvodnje na primjeru petrokemije apsolutno ima smisla jer je maksimalni kapacite tvornice 1 420 000 tona a potražnja za gnojivom samo u Hrvatskoj uskoro će dostići 1 000 000 tona godišnje. Prema sadašnjem trendu povećanja poslovanja petrokemije, tvornica bi najkasnije u idućih godinu dana mogla raditi maksimalnim kapacitetom. Kako u regiji nema ozbiljnije tvornice koju bi ptkm mogla kupiti širenje kapaciteta u Kutini izgleda kao realnija varijanta. No pitanje je da li postojeća uprava ima kapacitete za tako nešto tako da je jedino realan drugi scenarij da ptkm bude progutana od većih svjetskih igrača koji su sigurno već analizirali polugodišnji izvještaj i povećanje aktive od 190 milja kuna u godinu dana.

I jedna i druga varijanta za nas dioničare u idućem razdoblju donijeće povećanje vrijednosti dionice na realan nivo. Mislim da ćemo uživati u idućim mjesecima kao na malo kojoj dionici.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Tko prati ovu temu zna da sam ovu mogućnost najvljivao…No, dobro…Činjenice su jedno, ono što je prikazano je drugo….
Ono što mene čudi je ovaj proziran način svega prikazanog. Ja i danas ne shvaćam da oni govore o rezerviranjima (kako kažu kratkoročnim), koja se nigdje u bilnaci ne prikazaju…
Još da su rekli vrijednosno usklađenje, ajde shvatio bi, ali ovo mi stvarno nije jasno….
Kada sam razgovarao s osobom u Petrokemiji, na moju konstatciju da sam siguran da su kojim slučajem ostvarili dobit od 100 mil., da bi tada u “rezerviranjima” bilo sigurno 98 mil. ista mi je odgovorila:
“Mislim da ne bi” [smiley2][smiley2][smiley2]

Rezerviranja nejdu u bilancu nego u RDG. Ja sad ne znam kakva su to rezerviranja, ali recimo ako su marketinška onda povećavaju troškove marketinga za tekuće razdoblje iako će biti ostvareni u budućem. Osim toga, rezerviranja za buduće troškove se ne mogu bez veze uključiti u RDG, nego samo na temelju stvarnih transakcija. Mora postojati jasan dokaz da će se ti troškovi stvarno i ostvariti. Inače revizori neće dati potvrdu o ispravnosti.

Rezerviranja nejdu u bilancu nego u RDG. Ja sad ne znam kakva su to rezerviranja, ali recimo ako su marketinška onda povećavaju troškove marketinga za tekuće razdoblje iako će biti ostvareni u budućem. Osim toga, rezerviranja za buduće troškove se ne mogu bez veze uključiti u RDG, nego samo na temelju stvarnih transakcija. Mora postojati jasan dokaz da će se ti troškovi stvarno i ostvariti. Inače revizori neće dati potvrdu o ispravnosti.

slazem se sa kolegom…svi bi mi to htjeli da je to sakriveni profit…ali ne moze….tako to je masta…
kao sto vidim….danas ujutro opet pad 284,51….

PRODAJA DIONICA PTKM JE ISTO ŠTO I PRODAJA ZEMLJIŠTA PRIJE POČETKA IZGRADNJE AUTOCESTE

Poslovali pozitivno ili negativno prije dolaska IPO-a HT-a zaronićemo do 250![smiley16]

mozda ne bas do 250, ali ispod 280 skoro sigurno..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Najviše mi je ovo smiješno….
1. pitanje Kako netko može imati 33,5 milijuna kuna na računu odnosno u kasi?
Ta rezerviranja skoro odgovaraju tome novcu koji je na računu odnosno u kasi, zašto ta rezerviranja su već u zadnja 3q i stime se uvelike utjecalo na rezultat, ovdje se dobit jako skriva kao i što je vidljivo bilo i kod PLIVE, HT, i drugih poduzeća ta dobit je bila skrivena a kada ju je preuzeo neki privatnik odmah nakon preuzimanja odlični rezultati, što se promijenilo. Pod jedno način pisanja i skrivanja dobiti, jer privatniku je u interesu što veća dobit, samo kod naših poduzeća ne mora puno se mučiti za dobit kupi poduzeće i samo promijeni knjigovodstveno vođenje i eto cijela dobit…….. Kako smiješno i jednostavno[smiley2], kupiš poduzeće po niskoj cijeni a vrijedi puno više i odmah u startu ostvaruješ veliki povrat…………..[smiley4]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Struja, ti si očigledno stručnjak za slabu struju! Ne vidim da si se javljao na ovoj temi (barem ne od 28.02.07)
a sad ti moderator (nije još primjetio) dozvoljava proizvoljnu prognozu cijene. Ti niti nemaš ovu dionicu! Ima na ovoj temi kvalificiranijih od tebe da daju prognoze a ipak ih kulturno izbjegavaju………

marcello

Rezerviranja nejdu u bilancu nego u RDG.

Kada bi tako bilo, tj, kada bi išla samo u RDG, onda bi sva poduzeća koja posluju s dobiti, a obveznici su plaćanja poreza, uzimali “takve rezervacije” i s njima prikazivali dobit od 0 kn.

Poslovali pozitivno ili negativno prije dolaska IPO-a HT-a zaronićemo do 250![smiley16]

Ako zaroni PTKM do 250, onda će tvoj portfelj će zaroniti na -50%, takve su šanse……[smiley1]

[color=blue]Paaaa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol...pa po lojtrici gooorrr i doooollll...........[/color]

Dobra je izvještaj, a prije jeseni to ide najmanje do 310-320kn……[smiley2]

[color=blue]Paaaa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol...pa po lojtrici gooorrr i doooollll...........[/color]

Možda i budemo ronili, ali danas idemo gore 🙂

PTKM-R-A Vrijeme: 10:57:59
Kupnja Ukupno ponuda 20
Ukupno dionica 2221

5 najboljih ponuda
Cijena Količina
Prodaja Ukupno ponuda 45
Ukupno dionica 4120

5 najboljih ponuda
Cijena Količina

284,05 24
283,80 30