PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Malo uspoređivao izvješća. Treći kvartal je tradicionalno loš. Zato ako u trećem kvartali nagura preko 440 mil. (povećanje od nekih 10-15%) prihoda, za mene će to biti jako dobar pokazatelj. Nakon toga treba se još malo strpit do godišnjeg izvješća, tu su i izbori, većina ipoa će proći… Do tada ništa ne poduzimam, nit prodajem, nit kupujem. Niti očekujem velike promjene cijene.

Trend is your friend.

malo teroije zavjere, ali… najveći domaći kupac, koncern… ne plaća dugove za robu isporučenu u vrijeme jesenske sjetve… tj u roku 180 dana. da izbjegnu bilo kakve probleme tipa orkestra dirigenta ili slično dečeci to potraživanje stave u vrijednosno usklađenje… drži vodu?

Kad bi svi Agrokor otpisivali pola formi u RH bi imalo loss.
Agrokor tradicionalno placa najkasnije od svih jer su drzava u malom ali njih se ne otpisuje a to je ovo sto se tu napravilo sto je krivo.
Sto se tice revizora, revizori ne gledaju kvartalno izvjesce za drugi kvratal, samo godisnja, tako da nito ovo nema veze.
Uostalom ovako izgleda da se ova rezerviranja povecavaju iz kvartala u kvartal; sto nemoze biti tocno osim ako zaista ne prodaju kupcima na dzemdo, a ko to rade onda ne bi trebali nista voditi.

Izvjestaj je dobar zbog daljnjeg povecanja prodaje uz odrzavanje profitnih marzi.
Ove one-off stvari niti jedan posteni analiticar nebi gledao.

Zato cijena na burzi nije niti pala sto bi sigurno napravila uz veliko izlazenje igraca a ovako jos svi kalkuliraju.
I zato se ne sikiram, niti bi se pravi dionicari PTKM trebali.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

ma sve stoji blue, ali tko mi brani da stavim koncern na vrijednosno usklađenje?
ionako nemam nikakvih instrumenata osiguranja plaćanja, dakle sve po PS-u…
i konfekcioniram izvješće po svojim željama…

i to je to...

ma sve stoji blue, ali tko mi brani da stavim koncern na vrijednosno usklađenje? ionako nemam nikakvih instrumenata osiguranja plaćanja, dakle sve po PS-u… i konfekcioniram izvješće po svojim željama…

Sve si rekao…
Tocno tako, malo mi koncern upcenito ide na zivce financiranjem preko svojih dobavljaca.
Malo pretjeruju…
Ali to su sada neke druge stvari.
Da je sve po PS-u, je…

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Polugodišnji izvještaj petrokemije potvrđuje sve ono što se u zadnjih 9 mjeseci govorilo. Čak se usuđujem reći da je poslovanje nenormalno naraslo i da je bolje od svih predviđanja. Prihod polugodišta približio se 1 mlrd. kuna i ovim tempom na kraju godine mogao bi prijeći i 2 mlrd.kuna.

Manipuliranje dobiti je toliko jasno da i ljudi koji žive u podzemlju shvaćaju da je petrokemija ostvarila 60 milja kuna dobiti u prvih 6 mjeseci. Rast poslovanja iznenadio je i same ljude u petrokemiji i oko petrokemije tako da ovaj izvještaj možemo nazvati izvještaj za Mađare. Vlada kao većinski vlasnik INE i petrokemije ima potpuno pravo radi zaštite svojih interesa frizirati izvještaje na ovakav način makar trebaju biti svjesni da u MOLU ne sjede tarabe koje neznaju protumačiti stavku rezerviranja.
Iz izvještaja je vidljivo da je došlo do stravičnog povećanja kratkotrajne imovine od 50% kao posljedica velike potražnje za petrokemijinim proizvodima. Potraživanja su veća za nevjerovatnih 121% u odnosu na isto razdoblje lani, a kako svi znamo da će biti i naplaćena u idućem periodu možemo očekivati i još bolje poslovanje. Firma je iskazala samo 1,7 milja kuna dobiti, a na računu ima 34 milje kuna na dan 30.06. Likvidnost nemora imati veze sa dobiti, ali nije 34 milje kuna moglo pasti sa marsa nego je to netko morao zaraditi. Jasno je da je realna dobit oko 60 milja kuna što pretpostavlja da ptkm može raditi sa dobiti od 6 do 10% u odnosu na godišnji promet. Prihod je povećan 16%, a istovremeno materijalni trošak i trošak prodane robe raste 5% dok su ostali troškovi (amortizacija, plaće) na cca. istom nivou. Neću ni zamisliti situaciju u kojoj potencijalni kupac osigurava još nižu ulaznu cijenu sirovina i još eventualno poveća cijenu umjetnog gnojiva. To bi nas bez problema dovelo do 200 milja neto dobit plus amortizacija od 100 milja. Na tenderu svaki kupac od srama nakon što vidi ovakve izvještaje neće nuditi ispod 4 znamenke.

U pasivi kratkoročne obaveze narasle su samo 30% tako de je razliku trebalo nadoknaditi u stavci F) Odgođeno plaćanje troškova i prihod budućeg razdoblja i tu se krije riješenje bilančne ravnoteže. Kratkoročne finacijske obaveze rasle su jako malo tako da je teret enormnog povećanja prometa prebačen na teret dobavljača koji očito bez problema daju petrokemiji sirovine. Tu bi bilo interesantno vidjeti šta se događa sa onim dijelom koji ptkm kupuje od Agrokora i kakve cijene se tu postižu.

Sad je samo pitanje kad će uprava dobiti zeleno svjetlo i pustiti dobit na vidjelo. Vjerovatno će to biti prije tendera, a do onda će rezervacije skočiti na 100 milja kuna s obzirom na poslovanje.

U biti oni koji se imalo razumiju u financijske izvještaje s velikom radošću čitaju ovakav izvještaj firme u kojoj su dioničari. Sad samo ovisimo o Bank of NY i KD i njihovoj odluci da ptkm napucaju na 800 kuna. Živjeli dioničari ovakve firme.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Bravo Mika na trudu. Nakon jednog perioda apstinencije od PTKM ja sam jučer kupio nešto PTKM za navijanje. Meni je izvješće dobro kao uostalom i kod Diokija. Oba dvije firme su znatno popravile poslovanje. Povečale prihode (Dioki posebno) i počele poslovati pozitivno. To su dionice budućnosti. Pozdrav .

[color=blue]Come to Quark's, Quark's is fun, come right now, don't walk, run![/color] Quark je trejder, špekulant i investitor. U svojim komentarima prenosi informacije iz medija ili iznosi svoje osobno mišljnje. [u]Quarkovi komentari nisu savjeti za kupnju ili prodaju dionica[/u]. U večini slučajeva Quark posjeduje ili je posjedovao dionice o kojima piše.

BRAVO Mika vesele me ovakvi ozbiljni postovi treba ih biti što više,poslje ovakvog posta jednostavno si me natjerao da i ja ozbiljnije obratim pozornost na ovu tvrtku zasučem rukave i bacim se na proučavanje FI

SAM PROTIV SVIH

Bravo Mika!
Odličan osvrt na polugodišnji izvještaj.

Onome tko zna čekati, vrijeme otvara vrata.

ovako od oka imamo znači P/E od 18 što nije loše…
ima neko od majstora….hvala
[smiley11]

i ako je to tačno imamo magičnu Graham formulu
P/B =1,05
P/E=18
~19ˇ~ ukupno što je manje od 22,5
a nema puno ovakvih…..[smiley11]

quark,GERONIMO,Goran8

Pridružujem se kolegama, a g. Miki kapa do poda.

Takodjer svaka pohvala za izviješće Miki…….sretno svim imateljima PTKM-e[smiley2]

[color=blue]Paaaa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol...pa po lojtrici gooorrr i doooollll...........[/color]

New Report

Close