P/S = 0,5 a ne 2,1
Izvor:
http://www2.fima.com/pdf/fondovi/200707/20070726_dionice_report.pdf
Zahvaljujući g. koncu sa ovog foruma (postavio tabelu na topicu: “Fundamentalna analiza”) te Abacus FA evo za informiranje nekih pokazatelja za prethodno razdoblje tj. 1Q…, naravno ti bi se pokazatelji trebali drastično mijenjati nabolje, iako je FI za 1Q nakon dužeg vremena prikazao dobit u poslovanju… Za istaknuti je: BV – 278 kn P/Bv – 1,05 P/E – 423 – jako velik (nadajmo se da su takve i projekcije očekivanja investitora) P/S – 2,11 Još kad pogledamo mali ROE i ROA tada ne možemo govoriti o nekoj trenutnoj (jakoj) podcijenjenosti dionice, no svaka vijest sa tržišta nam govori da će se ovi pokazatelji mijenjati u korist PTKM…, dakle svi žudno očekujemo FI za 2Q koji bi mogao dionicu potjerati već jednom preko tih ustajalih 300 kn i tada će se loptica očekivanja prenijeti na moguću privatizaciju… Evo i tabela pa da čujemo što kažu iskusni analitičari….!!??
stvarno sam više očekivao od jednog starog forumaša, ali ovo je krajnje nekorektno iznošenje lažnih brojeva te stoga molim da se post dotičnog makne s foruma
očiti pokušaj manipulacije
Možda je Abacus uzeo u izračun i financijske prihode pa je po njegovom malo veći tj. 2,13
P/S: odnos tržišne cijena dionice / (prihodi od prodaje/broj dionica),
=290 / (463.093.000/3.341.117)
=290 / 138,60
=2,092…
Eto ipak je malo manji – što manji P/S to bolje..
Ako se prihodi od prodaje povećaju za recimo 10% od 1Q onda bi P/S bio
=290 / 152,46
=1,9 i tako dalje – stremeći da ode ispod 1 ako bude sve OK….[smiley2]
Pa jel me ovaj način izračuna doveo u zabludu…?
e dečec i dalje pokazuješ neznanje, uzimaju se podaci četiri kvartala, a ne jednog, malo uzeti knjige u ruku pa ćeš dobiti točan podatak
P/S je 0,5
abacus ima puno netočnih podataka razbacanih uokolo, razmisli prije nego nešto napišeš
također, PE je kvartalni
Možda je Abacus uzeo u izračun i financijske prihode pa je po njegovom malo veći tj. 2,13 P/S: odnos tržišne cijena dionice / (prihodi od prodaje/broj dionica), =290 / (463.093.000/3.341.117) =290 / 138,60 =2,092… Eto ipak je malo manji – što manji P/S to bolje.. Ako se prihodi od prodaje povećaju za recimo 10% od 1Q onda bi P/S bio =290 / 152,46 =1,9 i tako dalje – stremeći da ode ispod 1 ako bude sve OK….[smiley2] Pa jel me ovaj način izračuna doveo u zabludu…?
Ovi faktori P/S i P/E se u biti gledaju na godišnjoj, a ne kvartalnoj razini. Vidim da si ih računao na kvartalnoj razini zato ti je tako velik ispao.
Kako je 2/4 = 0,5 ispada da je tvoj kvartalni račun točan.
e dečec i dalje pokazuješ neznanje, uzimaju se podaci četiri kvartala, a ne jednog, malo uzeti knjige u ruku pa ćeš dobiti točan podatak P/S je 0,5 abacus ima puno netočnih podataka razbacanih uokolo, razmisli prije nego nešto napišeš također, PE je kvartalni
Pa nisam ni uzeo podatke za četiri kvartala već samo 1Q 2007…, što sam i napisao…, a “dečec” i “dotični”…, baš si…., malo kulture u ophođenju ti ne bi falilo….[smiley7]
u životu nisam čuo da se uzima za 1Q podaci i tako glasno šibaju po forumu
ako sam bio nekulturan žao mi je, ali očito da treba malo se pozabaviti tematikom
u životu nisam čuo da se uzima za 1Q podaci i tako glasno šibaju po forumu
ako sam bio nekulturan žao mi je, ali očito da treba malo se pozabaviti tematikom
E sad si čuo!!!
Ovdje pričamo o jednom “gigantu” socijalističkom koji se izdvajanjem
iz INE nije sasušio kao strano tkivo.
Ovdje pričamo o proizvodu i brendu kakvog u toj branši nema ni blizu ni daleko.
Ovdje pričamo i o tom 1Q kao prvom pozitivnom pomaku,uz pomoć vlade,koja
je očito odlučila udati mladu.
Kume sappy,izgore kesa[smiley2][smiley2][smiley2][smiley2]
Ok, svi ste pametni i svi imaju pametno za reći, Petrica
nekom odlična nekome ne valja, kao i sve u životu, nekome
nešto odgovara, tj. vjeruje u nešto, a netko u nešto drugo
ili u ništa hehe…ti su mi najjači.
Onda ovako postavljam pitanje ili suvisli komentar da netko
od svih svestranih i promoćidnih inv. (na nikoga ne aludiram
niti namjeravam povrijediti), ako se očekuje, bar dobar i pozitivan
2Q, malo mi je neshvatljivo što kupnje niodkuda, ako je dobro
bar izvješće, bar većina njih počne rasti i prije javnog obznanjivanja.
Da ne bi bilo predrasuda, dioničar sam Petrokemije i vjerujem u nju,
ali iz dana u dan gledamo prodaju a kupnje…….bezdan……
Lijepi pozdrav!
Evo za kraj K/P
inside je kažnjivo djelo, ako raste prije znači da netko nešto zna i to nije u redu
neshvatljivo pisanje po forumu navodi samo jedno
ja osobno ne oćekujem veću dobit, ako će je biti, od 3 milijuna kuna
nažalost malo ljudi zna puno ih ništa ne zna nego nagađa
Ok, svi ste pametni i svi imaju pametno za reći, Petrica
nekom odlična nekome ne valja, kao i sve u životu, nekome
nešto odgovara, tj. vjeruje u nešto, a netko u nešto drugo
ili u ništa hehe…ti su mi najjači.
Onda ovako postavljam pitanje ili suvisli komentar da netko
od svih svestranih i promoćidnih inv. (na nikoga ne aludiram
niti namjeravam povrijediti), ako se očekuje, bar dobar i pozitivan
2Q, malo mi je neshvatljivo što kupnje niodkuda, ako je dobro
bar izvješće, bar većina njih počne rasti i prije javnog obznanjivanja.
Da ne bi bilo predrasuda, dioničar sam Petrokemije i vjerujem u nju,
ali iz dana u dan gledamo prodaju a kupnje…….bezdan……
Lijepi pozdrav!
Evo za kraj K/P
I ja sam ,NARAVNO,imaoc ove dionice i tvoje pitanje držim logičnim.
Sjećam se da je ptkm pred izvješće 1Q padala i žešće nego pred ovo 2Q,a taj famozni petak,
kada je izvješće izašlo ,oko 13 h,sa 290ak(ako ne i niže) je odbacilo do kraja radnog dana dobro preko 300.
Dakle zaključujem da se kod ove dionice tako lako ne istrčava…
Ne vidim niti jedan realan razlog nakon ovakvog proljeća da bi se nešto mjenjalo.
To je moje mišljenje
pozz