analiza:
”
mreich:
”
Kaj možeš, to je takva dionica.
”
kakva je to dionica?
”
Za šortanje. Bubašpara ju sigurno voli.
Vidite da s 300000 kn napravite dar mar. s pola milje se cijena može odvesti u blokadu (u oba smjera)… Kolega na ovom forumu je radio analize koliko bi se dalo zaraditi dejtrejdanjem na PTKM i iznosi su prekilavi.
pust bubasparu na miru.. on kupuje sad ddjh po 160
A što je s teorijom zavjere? [smiley7]
Možda sada treba krenuti, a ovo su zadnja ukrcavanja.[smiley11]
Šalim se, ovo je uobičajeno na ovoj dionici, raspon cijene zadnih 2-3 mjeseca je 280-310 otprilike. Za sada je sve u redu.
super24: ” no drago mi je da sam bio u pravu.. popravljam se u dnevnim prognozama.. no ucio na tezi nacin.. ulaz po 309 kn ” a kako bi to lijepo bilo da svaki investitor nikad ne pogriješi o ulasku u neku dionicu! mislim da ptkm će ubrzo natrag na cijenu preko 300 kn
volio bi vidjet koji je taj! makar mislim da znam jednog letača koji je vrlo blizu 100% u uletavanju! nažalost??? ili na sreću i ja sam ko jelenko uletio na 306, ne grizem se a nadam se da ni neću[smiley2][smiley2][smiley2]
Ovu dionicu svi hvale. Imaju argumente za to, predviđaju veliki rast, a dionica pasivna do bola. Zašto…?
Ovu dionicu svi hvale. Imaju argumente za to, predviđaju veliki rast, a dionica pasivna do bola. Zašto…?
nevjerojatno, u fazi korekcije i stagnacije postavljati takva pitanja
ne raste zato što pada, to je barem jednostavno
PTKM ima dugoročno veliki potencijal, da se ne ser. po forumu o mogućoj dobiti bilo bi puno bolje
ne treba očekivati veću dobit od 5 milijuna u oba kvartala
radnici petrokemije isključeni su iz privatizacije INE. To bi mogao biti uvod u privatizaciju petrokemije. Radnicima će se vjerovatno ponuditi jedan dio dionica, a ostatak bi morao ići na međunarodni tender.
Možda bi kad se vratimo sa mora stvar mogla krenuti.
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 208.022 6,23 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 88.386 2,65 Skrb. račun
5. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG 87.962 2,63 Skrb. račun
6. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
7. HPB D.D. 55.296 1,66 Skrb. račun
8. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 44.180 1,32 Skrb. račun
9. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 40.921 1,22 Skrb. račun
10. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
Ukupno: 81,22
odbjegli sinovi se vraćaju kući
quote=pupovac]
[/quote]
Mislim da je nepotrebno gledati sve kroz prizmu vrijednosti dionice, dionica PTKM je perspektivna i sigurno vrijedi više od 1BV.
Međutim ja bih se osvrnuo na vrijednost i perspektivu same tvrtke Petrokemija te njezinu mogućnost generiranja dobiti u narednom periodu.
Gledajući stanje na svjetskom tržištu za Petrokemiji „puše povoljan vjetar“ jer:
1. ima konkurentnu prednost u moderniziranoj tvornici :
ruske tvornice za proizvodnju umjetnih gnojiva za istu proizvedenu količinu koriste 1,300 m3. plina a petrokemija 564-605 m3 plina što ukazuje na to da je vrlo konkurentna u usporedbi s ostalima
2. ima kontinuiranu opskrbu plinom – rezultat –Proizvodnja gnojiva u prvih 5 mjeseci ove godine ostvarena je 17,3 posto iznad plana
3. porast plasmana umjetnih gnojiva na domaćem tržištu – u pet mjeseci ostvarena prodaja gnojiva veća je za 8,5 posto od istog prošlogodišnjeg razdoblja Razlog povećanog plasmana je najpovoljni omjer kvalitete / cijene umjetnih gnojiva na ovom prostoru, te rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje u RH.
4. Porast ukupne prodaje od planirane za 7,4 posto.- jednim dijelom je rezultat izvoza na strana tržišta gdje propoznaju dobar, kvalitetan i cjenovno povoljan proizvod.
5. regulirana cijena plina kao i cijena umjetnih gnojiva od strane države za naredni period osigurava kakvu takvu profitabilnost. primjer : veliki potrošači plina u svijetu plaćaju cca od 44 do 83 dolara po 1000 m3 plina a Petrokemija plaća INI 129 dolara po 1000 m3 (zbog nedostatka plina u RH INA također uvozi plin i isporučuje Petrokemiji po dosta nižim cijenama nego što bi to bilo da vlada nema kontrolu cijene)
Gledajući navedeno-
u ovom trenutku Petroklemiji je jedino nužna kontinuirana isporuka plina i ona pod sadašnjim uvjetima sigurno stvara dobit, tako da nekome tko ima plin je jako interesantno u budućnosti imati ovakvu tvornicu.
A sad na vrijednost dionice.
Iz linka http://biz.yahoo.com/p/112conameu.html je vidljivo koliko se trže dionice sličnih tvrtki na stranom tržištu, uistinu ne vidim razlog da u dogledno vrijeme i petrokemija uhvati njihov prosjek.
radnici petrokemije isključeni su iz privatizacije INE. To bi mogao biti uvod u privatizaciju petrokemije. Radnicima će se vjerovatno ponuditi jedan dio dionica, a ostatak bi morao ići na međunarodni tender. Možda bi kad se vratimo sa mora stvar mogla krenuti.
Mislim da je mika u pravu. Upravo u tom grmu leži zec! Cijela igra vlade oko povečanja učešća u kapitalu PTKM ovog proljeća rezultirati će gore navedenim. Vrijednost firme je daleko veča od trenutne a i konkurentnost. Vlada će zadržati socijalni mir u firmi ponudom dionica radnicima u nekom modelu, više se uopče ne čuje ništa od nekadašnjeg “Odbora za zaštitu Petrokemije”(ili kako se već to zvalo). Ne pitate se kako to? Sve ide po planu a prodajom samo djela firme kroz tender i država će bogato popuniti proračun!
3. porast plasmana umjetnih gnojiva na domaćem tržištu – u pet mjeseci ostvarena prodaja gnojiva veća je za 8,5 posto od istog prošlogodišnjeg razdoblja Razlog povećanog plasmana je najpovoljni omjer kvalitete / cijene umjetnih gnojiva na ovom prostoru, te rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje u RH..
mika: ” radnici petrokemije isključeni su iz privatizacije INE. To bi mogao biti uvod u privatizaciju petrokemije. Radnicima će se vjerovatno ponuditi jedan dio dionica, a ostatak bi morao ići na međunarodni tender. Možda bi kad se vratimo sa mora stvar mogla krenuti. ” Mislim da je mika u pravu. Upravo u tom grmu leži zec! Cijela igra vlade oko povečanja učešća u kapitalu PTKM ovog proljeća rezultirati će gore navedenim. Vrijednost firme je daleko veča od trenutne a i konkurentnost. Vlada će zadržati socijalni mir u firmi ponudom dionica radnicima u nekom modelu, više se uopče ne čuje ništa od nekadašnjeg “Odbora za zaštitu Petrokemije“(ili kako se već to zvalo). Ne pitate se kako to? Sve ide po planu a prodajom samo djela firme kroz tender i država će bogato popuniti proračun!
znaju radnici petrokemije da ta dionica vrijedi i da će bolje zaraditi nego da su dobili dionice INE. Da je suprotno već bi oni digli revoluciju. Da im daju po 150 kuna lako je izračunati razliku do 800 kuna.
Pretpostavljam da će Vlada napraviti kalkulaciju da novi gazda ima preko 75 % dionica i vjerujem da tu imaju saveznika u ostalim dioničarima kao npr. Kapitalni fond i vrlo vjerovatno Bank of New York.
Radnici bi mogli dobiti do po meni oko 500 000 dionica i to bi bilo zadovoljavajuće za sve kolko nas ima u ovoj igri.