PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Prvo, riječ je o prvih 5 mjeseci, drugo postoji tipfeler: U prvih 5 mjeseci poslovanja Petrokemija d.d. ostvarila je sezonsku dobit od 2, 8 milijuna kuna. Tu postoji razmak, ali ako je 2,8 milijuna, pa to je super jer je već treži kvartal za redom pozitivno poslovala.

4 i 5 mj nisu kvartal ali ako je u ta 2 mjeseca dobit samo 0,5 milijuna a prošle godine je kvartalna bila 16 milja, logičnije je da je kolega s 28 u pravu…riječi mu se pozlatile…a da dečko novinar nije mogao vjerovati pa je nešto sprčkao…[smiley2]

Moje pjesme moji snovi…[smiley1]

Svi kupuju ti prodaj - Svi prodaju ti kupuj

Prvo, riječ je o prvih 5 mjeseci, drugo postoji tipfeler:

U prvih 5 mjeseci poslovanja Petrokemija d.d. ostvarila je sezonsku dobit od 2, 8 milijuna kuna.

Tu postoji razmak, ali ako je 2,8 milijuna, pa to je super jer je već treži kvartal za redom pozitivno poslovala.

U tekstu na 4 mjesta gdje su navodjeni brojevi stoji razmak izmedju zareza… I kod postotaka. Izgleda konzistentno.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

mika:

asd: ” flyer: ” asd: ” Tocno. Koliko se sjecam 2Q2006 dobit je bila 32 mil KN, zar ne? ” Ne. 2Q je dobit bila 16,9 mil. kn. (Kumulativno -23 mil. kn.). Ali Promjene u zalihama su bile -54 mil. kn. ” Da, morale bi ovaj kvartal biti velike. Ako je proizvodnja bila stabilna, i narasla 17%, onda mi se cini da je ovdje doslo do tipfelera. ” bitno je da je i prodaja veća od plana koji je sam po sebi trebao biti veći od prošlogodišnjeg. A povećanje proizvodnje je posljedica novih velikih ugovora za đubar. Situacija je prilično dobra.

Dali takvi ugovori ulaze u bilancu ili tek po ispostavi fakture?

Kad izdas fakturu. Sto se tice zaliha, tu treba biti oprezan. Kad realiziras prodaju, trebas maknut robu sa zaliha i proknjizit kao trosak. Medjutim, robno i financijsko knjigovodstvo se ne radi nuzno simultano, tako da te zalihe znaju plesat. Bitno je jedino na kraju godine zbog poreza uskladiti. Dosta nezgodno kod firmi koji imaju malu marzu, pa im zalihe cine veliki iznos (kao PTKM).

analiza: ” Prvo, riječ je o prvih 5 mjeseci, drugo postoji tipfeler: U prvih 5 mjeseci poslovanja Petrokemija d.d. ostvarila je sezonsku dobit od 2, 8 milijuna kuna. Tu postoji razmak, ali ako je 2,8 milijuna, pa to je super jer je već treži kvartal za redom pozitivno poslovala. ” U tekstu na 4 mjesta gdje su navodjeni brojevi stoji razmak izmedju zareza… I kod postotaka. Izgleda konzistentno.

Ako je tako…ona nešto ne štima…ali ne treba ni vjerovati vjestima na lokalnom portalu koje su još uz to nepotpisane…

Koliko god mi nagađali vidjet ćemo tek oko 5og kolovoza…a dotad tko živ tko mrtav

Ako je tako…ona nešto ne štima…ali ne treba ni vjerovati vjestima na lokalnom portalu koje su još uz to nepotpisane…

Koliko god mi nagađali vidjet ćemo tek oko 5og kolovoza…a dotad tko živ tko mrtav

Kolega, kod nas se fin. izvjestaji rade top-down. Znaci, prvo direktor kaze sto i koliko zeli (dobit/gubitak), a onda racunovdja to napravi [smiley1].

A možda i netko iz uprave ili njima blizak dokupljuje, pa je došlo do “tipfelera”. I velike novine se služe informacijama i dezinformacijama kad njima to paše, možda je neko s kutinskog portala odlučio zaraditi nešto u fušu[smiley2]

2, 8 milijuna Kn može
značiti i 20,8 jer ako je prebacilo preko očekivanja onda je to to!!![smiley2]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Simone: ” … Ako je tako…ona nešto ne štima…ali ne treba ni vjerovati vjestima na lokalnom portalu koje su još uz to nepotpisane… Koliko god mi nagađali vidjet ćemo tek oko 5og kolovoza…a dotad tko živ tko mrtav ” Kolega, kod nas se fin. izvjestaji rade top-down. Znaci, prvo direktor kaze sto i koliko zeli (dobit/gubitak), a onda racunovdja to napravi [smiley1].

tu fali još čitav 6 mjesec koji je prema informacijama bio odličan šta se tiče prodaje. Kako god bilo RD i G kod ovakvih korporacija je idealan za svakojake manipulacije ovisno o željama uprave ili vlasnika. Dosta je samo da se neki veliki ugovor umjesto 30.06. fakturira dan poslije i eto manjeg prihoda u tom kvartalu. Definitivno je jasno da je petrokemija došla u fazu gdje će se vjerovatno manipulirati sa dobiti ovisno o planovima vlade za privatizaciju. Pretpostavka je da će se kvartal prije privatizacije naprašiti dobit što prema tekućem poslovanju neće biti teško. Mi kao mali dioničari tu smo nemoćni i možemo samo pratit stanje i moliti dragog boga da se iskaže realna dobit. Ostaje nam i varijanta da se udružimo sa KD, Bank of New York i ostalim ulagačima koji zajedno imaju 38% i priupitamo Upravu za zdravlje.

Privatizacija će sve ovo razriješiti i novi gazda će platiti realnu cijenu koja neće biti manja od 800 kuna. A poslije nek štela dobit kako hoće.

Zaključno mislim da se nalazimo u odličnoj poziciji jer podaci o povećanju proizvodnje i prometa izgledaju odlično, a to je presudna stvar u očekivanju privatizacije.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Ne znam kako su vaša očekivanja, ali meni svako pozitivno poslovanje će biti i više nego odlično. Inače plan za 2007. godinu bio je milijun kuna dobiti, a već dosada napravljenim imaju skoro 6 milja u tri kvartala.

4Q – 2006 – 898.000 kuna
1Q – 2007 – 2.313.000 kuna
2Q – 2007 – 3.000.000 kuna??

ukupno 6.000.000 kuna

To bi bilo i više nego dobro.

Ne znam kako su vaša očekivanja, ali meni svako pozitivno poslovanje će biti i više nego odlično. Inače plan za 2007. godinu bio je milijun kuna dobiti, a već dosada napravljenim imaju skoro 6 milja u tri kvartala. 4Q – 2006 – 898.000 kuna 1Q – 2007 – 2.313.000 kuna 2Q – 2007 – 3.000.000 kuna?? ukupno 6.000.000 kuna To bi bilo i više nego dobro.

Sory prijatelju ali na nadzornom odboru su rekli 2,7 milje u prvih 5 mjeseci[smiley5]

Samo za usporedbu 2006/2007 bit će sljedeće:

2006/kumulativno/kvartal
– 23.012.000/16.898.000

2007/kumulativno/kvartal
5.300.000/3.000.000

Kako se čini gledajući ukupno?

1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 208.022 6,23 Skrb. račun
4. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG 89.462 2,68 Skrb. račun
5. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 88.386 2,65 Skrb. račun
6. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
7. HPB D.D. 55.296 1,66 Skrb. račun
8. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 45.180 1,35 Skrb. račun
9. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 36.556 1,09 Skrb. račun
Ukupno: 81,16

Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 1.210.822 36,24 Osnovni račun
2. MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, RADA I PODUZETNIŠTVA 869.396 26,02 Osnovni račun
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 208.022 6,23 Skrb. račun
4. HPB D.D./KD INVESTMENTS – VICTORIA FOND 88.386 2,65 Skrb. račun
[color=blue]5. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./HYPO ALPE-ADRIA-BANK AG 87.962 2,63 Skrb. račun [/color]
6. HPB D.D./KAPITALNI FOND D.D. 68.581 2,05 Skrb. račun
7. HPB D.D. 55.296 1,66 Skrb. račun
8. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 45.180 1,35 Skrb. račun
9. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 40.000 1,20 Osnovni račun
[color=black]10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 38.556 1,15 Skrb. račun [/color]
Ukupno: 81,18

ZABA 2.000 komada, HYPO 1500 manje.

“Na domaćem, strateški najvažnijem tržištu za Petrokemiju, u pet mjeseci ostvarena prodaja gnojiva veća je za 8, 5 posto od istog prošlogodišnjeg razdoblja”

Ovdje se ne vidi kolika je ostvarena prodaja na izvozu, što bi trebalo po svim pokazateljima trebala biti puno veća stavka nego isti Q prošle godine. Ako je prošle god. dobit bila 16,9 mil., onda sada ne može biti 0.5 mil. ni u teoriji, posebno jer nije bilo problema s plinom.

Hell is Empty and all the Devils are Here

New Report

Close