asd: ” Mislim da nista od privatizacije do daljnjega. Neka oni samo zaredaju 2, 3 kvartala pozitivnih rezultata i bit ce sve OK. ” Blah,jeste se uhvatili ovih vijesti. Bit ce privatizacije, mozda samo malo odgodjeno ali barem ce biti po pravilima…
naravno da će biti privatizacije, a možda je zbog ove akcije koja očito traje dosta dugo do sada i nije bilo.
Osim toga za nas je i bolje da do sad firma nije privatizirana jer bi cijena bila znatno manja nego kad se tender raspiše recimo za pola godine. Rezultati će biti maestralni i vjerujem da će samo burzovna cijena biti 100% veća od sadašnje. A kako znamo da obično u privatizacijama dobrih firmo kupci rado daju i premiju eto razloga za veselje.
Na kraju mislim da i bez privatizacije u skorom roku, vrijednost dionce će ići gore.
To je bila i poanta mog posta.
Jednoga dana ce biti privatizacija (ne u sljedecih 12 mjeseci; sada idu izbori a onda nova Vlada, cak i ako HDZ ostane na vlasti), ali to nije toliko vazno ukoliko PTKM nastavi pozitivno poslovati jer ce u tom slucaju dionica kontinuirano rasti.
1. Kad se liberalizira tržište cijena gnojiva ide gore, a ptkm će birati dobavljača plina. To znači automatski veći profit.
ti misliš da PTKM može jeftinije nabaviti plin nego ina?![smiley8]
Ako PTKM bude mogla birati od tri dobavljaca (INA, Bosanski brod, OMV) vrlo je vjerojatno da ce moci dobiti plin po najpovoljnijoj cijeni. Jos kad izgrade terminal za LNG.
Imas dva velika kupca, PTKM i HEP, a 3-4 velika prodavaca; tko je u boljoj poziciji?
Ako PTKM bude mogla birati od tri dobavljaca (INA, Bosanski brod, OMV) vrlo je vjerojatno da ce moci dobiti plin po najpovoljnijoj cijeni. Jos kad izgrade terminal za LNG.
Imas dva velika kupca, PTKM i HEP, a 3-4 velika prodavaca; tko je u boljoj poziciji?
pa kad prodaješ ispod cijene po kojoj nabavljaš razmisli sam.od koga god da biraju neće dobiti povoljnije nego od ine.i što kad izgrade LNG?ne razumijem se baš ali čuo sam da taj plin nije baš jeftin.
Neda mi se prčkati po prošlim postovima, ali netko je ovdje dao računicu da po novom ugovoru koji vrijedi 3 godine ina ima zaradu.
Mislim da cijena plina nije toliko bitna koliko činjenica da ga treba imati dovloljno da proizvodnja ne trpi zbog grijanja stanovništva. Ono kao lani…duga zima…i sl.
Ako nema plina…petrica ne može stvarati zalihe za proljeće i ode sve u pičvajz.
Mi smo još uvijek u situaciji poludržavnog socijalizma (namjerni izraz – jer ovo naše nije država nego poludržava, ponašamo se kao država kad morama, a ne ponašamo se kad nama paše). Realnost je bila povećanje cijene gnojiva koje je vlada odbila jer im u predizbornoj godini ne trebaju traktori na cestama.
Umjesto da subvencioniraju poljoprivredu oni subvencioniraju industriju koja opskrbljuje poljoprivredu, katastrofa.
Privatizacija bi bila po meni izvrsna samo zbog činjenice da nema diktiranja cijene od strane države. Ali za to treba liberalizirati sve pa ti onda majstore sam biraj od koga ćeš nabaviti plin, ukalkuliraj to u cijenu i prodaj to po tržišnoj cijeni.
Zamislite 2q i cijenu petrice da je vlada dozvolila poskupljenje od 10-18%.
asd: ” Ako PTKM bude mogla birati od tri dobavljaca (INA, Bosanski brod, OMV) vrlo je vjerojatno da ce moci dobiti plin po najpovoljnijoj cijeni. Jos kad izgrade terminal za LNG. Imas dva velika kupca, PTKM i HEP, a 3-4 velika prodavaca; tko je u boljoj poziciji? ” pa kad prodaješ ispod cijene po kojoj nabavljaš razmisli sam.od koga god da biraju neće dobiti povoljnije nego od ine.i što kad izgrade LNG?ne razumijem se baš ali čuo sam da taj plin nije baš jeftin.
Mislim da je PTKM bolje da moze kupovati plin po trzisnim cijenama i prodavati svoj proizvod po trzisnim cijenama.
Kao sto je Simone rekao, stabilnost opskrbe je kljucna; kad budu mogli kupovati od 3-4 dobavljaca, onda ce to biti lako/lakse rjesiv problem.
mika: ” 1. Kad se liberalizira tržište cijena gnojiva ide gore, a ptkm će birati dobavljača plina. To znači automatski veći profit. ” ti misliš da PTKM može jeftinije nabaviti plin nego ina?![smiley8]
to bi stvarno bilo čudno jer je INA kao najveća naftna korporacija pa kupuje najjeftinije plin na svijetu.
Ja tebe pitam, ako netko iz grupacije Gazproma kupi petrokemiju kolika će im onda biti cijena plina???
Petrokemija je postala dobitaš, a sa povećanjem cijene umjetnih gnojiva od 10% (vlada to nije dozvolila jer dobro znaju da je dobit i ovako zagarantirana) neto dobit kretala bi se na nivou od 200 milja kuna+ 100 milja amortizacije. Cijena gnojiva je preniska jer kupci pristaju plaćati avansno sve šta kupuju. Da je cijena previsoka na to nitko nebi pristao, a pogotovo ne inozemni kupci već bi ucjenjivali odgodom plaćanja.
gospodo petrokemija prodaje jedno od najkvalitetniujih gnojiva na svijetu po trenutno iznimno prihvatljivim cijenama. Sve u svemu pomisao da bi mogla doći u vlasništvo ruskih proizvođača plina garantira cijenu malim dioničarima od 4 znamenke.
Iskreno sumnjam da će Rusi ovo propustiti.
PTKM-R-A Vrijeme: 10:06:47
Kupnja Ukupno ponuda 18
Ukupno dionica 2553
5 najboljih ponuda
Cijena Količina
Prodaja Ukupno ponuda 47
Ukupno dionica 5794
5 najboljih ponuda
Cijena Količina
286,00 20
285,05 74
285,02 50
281,12 100
281,00 53
298,95 30
298,97 36
298,98 200
299,00 477
299,50 117
Onog na 290 nestalo ali je mala kupnja, mogli bi opet iskoristiti za stistkanje dolje
za sad se izgleda drži petrica[smiley2][smiley2][smiley2][smiley2]
A što si ti mislio, da će pasti jako?
Gle Đure što leti a zloguki prorok je rekao da će sve u pičvajz[smiley2]