Buco:
”
Ma jasno da nema, ali zgodno je razmišljati i zamišljati da se 2 velika rogata igrača sa neizmirenim računima počnu bost i natjecat kojem je veći oko… npr. Petrokemije! Ne bi li to bilo lijepo!?
”
Ne bi jer bi to moglo lose po male zavrsiti
Sjećam se kad su se jesenas dva rogata bola, pa nam nabola korekciju.
Alien:
”
Buco:
”
Ma jasno da nema, ali zgodno je razmišljati i zamišljati da se 2 velika rogata igrača sa neizmirenim računima počnu bost i natjecat kojem je veći oko… npr. Petrokemije! Ne bi li to bilo lijepo!?
”
Ne bi jer bi to moglo lose po male zavrsiti
”
Sjećam se kad su se jesenas dva rogata bola, pa nam nabola korekciju.
Sjećam se ja kada su se dva rogata bola za Plivu (privatizacija) , pa zaradu dioničarima donesoše silnu…[smiley2]
Sjećam se ja kada su se dva rogata bola za Plivu (privatizacija) , pa zaradu dioničarima donesoše silnu…[smiley2]
Govorimo o istom. Samo nije Pliva cijeli portfelj. Što je donijela to je s kamatama korekcijom odnijela. “Plavi viking”…
bakulaz:
”
”
Govorimo o istom. Samo nije Pliva cijeli portfelj. Što je donijela to je s kamatama korekcijom odnijela. “Plavi viking”…
Recimo kad bi i bio takav slučaj… Petra ode u nebo na čemu svi dobro zaradimo, a ostale, ili bar neke dionice dobro popadaju… sjajna prilika za plasiranje zarađenih sredstava!
bakulaz:
”
”
Da,tako je bilo,no nešto smo valjda i naučili iz toga[smiley2]
SLK: ” bakulaz: ” Sjećam se ja kada su se dva rogata bola za Plivu (privatizacija) , pa zaradu dioničarima donesoše silnu…[smiley2] ” Govorimo o istom. Samo nije Pliva cijeli portfelj. Što je donijela to je s kamatama korekcijom odnijela. “Plavi viking”… ” Da,tako je bilo,no nešto smo valjda i naučili iz toga[smiley2]
da lesson learned-naucena lekcija-znaci samo jedno-ako ne zelite da Vam na drugim dionicama korekcija pojede dobit zbog nabidavanja na PTKM–rjesenje je samo jedno–kompletno ući u PTKM i samo cekaj i lagani smijesak zadovoljstva–pa ako sam ja tu sa 65% i cekam…vi vidite ali sigurni budite da za ovu dionicu nikada nije bilo bolje ozracje u smislu ulaganja,ostatak portfelja mi je u ddjh i jdos te nesto sitno u blje i pdba ali ako ovo slucajno padne na 280,ulazim sa kompletnim portfeljom unutra u cekam nabidavanje,dali dva ili vise igraca ,neinteresira me, ali sve se zna ovdje ostaje samo jedan problem–pohlepa i nestrpljivost a to sam davno savladala,pozdrav svima iz Rima
pa jer smo sada u jednom danu opet u crnom scenariju, ovo ako nešto nije dogovoreno oko cijene petrice, je svaki tjedan videno, na svakoj boljoj dionici…… čisti se do neke razine, pa onda opet spušta do bola uplašenih, po prometu se vidi koliko jim to uspjeva…..ovo je samo da se smanji likvidnost pa s time spuštanje cijene, jer do 2Q nema puno malih igrača kojima treba poskupit cijenu za ulazak, a vjerovatno če se sada preko lijeta i zanimanje za dionice smanjit, plus fondovima nije u interesu, da ukratkom roku iskažu veliku rast, treba se prodavat više mjeseci a i čak i godinama, pa takva je sada i pored ostalog i priča oko petrice….[smiley11]
zanima me,do kada treba uprava petrokemije i ostale hrvatske kompanije objaviti izvješče o poslovanju za razdoblje od 1-6. mjeseca?
hvala.
zanima me,do kada treba uprava petrokemije i ostale hrvatske kompanije objaviti izvješče o poslovanju za razdoblje od 1-6. mjeseca?
hvala.
Nekako mi logično ako su 30.03. prikazali 1Q,da 2Q prikažu 30.06….?
Inače,ozbiljno razmišljam prodati neke brodare i sve uvaliti u miljenicu idući tjedan…
mike1: ” zanima me,do kada treba uprava petrokemije i ostale hrvatske kompanije objaviti izvješče o poslovanju za razdoblje od 1-6. mjeseca? hvala. ” Nekako mi logično ako su 30.03. prikazali 1Q,da 2Q prikažu 30.06….? Inače,ozbiljno razmišljam prodati neke brodare i sve uvaliti u miljenicu idući tjedan…
Odredbom stavka 4. Članka 114. Zakona, određeno je da su javna dionička društva obvezna izraditi i u roku od 30 dana od posljednjeg dana u tromjesečju dostaviti Komisiji za vrijednosne papire Republike Hrvatske tromjesečna poslovna i financijska izvješća, a u roku od 45 dana konsolidirana izvješća. Financijska i poslovna izvješća za četvrto tromjesečje, javna dionička društva obvezna su izraditi i dostaviti Komisiji za vrijednosne papire Republike Hrvatske u roku 90 dana po isteku poslovne godine
30.4. su predali 1Q a 30.6. ne mogu predati Q2 jer je lipanj zadnji mjesec drugog kvartala
Rokovi za financijske izvještaje su mjesec dana za tromjesečna, dva za polugodišnje i tri za godišnje. Znači 30.04. za 1., 31.08. za 2., 31.10. za 3. i 31.03. za 4. kvatrat tj godišnje.
Neznam dali ste vidjeli ovaj članak u poslovnom
Skuplji plin i kontrola cijena gnojiva režu prihode Petrokemije
Za bolju budućnost adut je veća potrošnja mineralnih gnojiva koja je u RH među najnižima u Europi
Petrokemija u 2006. godini ostvarila je rast prihoda od 9 posto na 1,7 milijardi kuna, no EBIT marža te gubitak povećali su se zbog povećanja materijalnih troškova, u kojem najveći udio zauzima cijena plina, za čak 18 posto. Na poslovanje najveći utjecaj imaju cijena plina koju je Ina povećala za prosječno 28 posto na 0,71 kunu te prodajne cijene koje su pod kontrolom države. Budući da Vlada nije dopustila porast cijena umjetnih gnojiva te činjenice da država više neće moći utjecati na cijene proizvoda Ine, uvjeti poslovanja najvećega hrvatskog proizvođača umjetnih gnojiva neće se poboljšati u skorije vrijeme.
Primjena gnojiva
Plan je povećati proizvodnju za 4,8 posto, a prodaju 5,1 posto. Potrošnja mineralnih gnojiva u Hrvatskoj među najnižom je u Europi i kreće se oko 500.000 tona, a prema planu Ministarstva poljoprivrede u sljedećih nekoliko godina ova potrošnja trebala bi se udvostručiti. Primjena mineralnih gnojiva u proizvodnji žitarica na prinos utječe otprilike 35 posto, a 65 posto prinosa ovisi o navodnjavanju, načinu obrade zemlje te o vrsti poljoprivrednih kultura. Tim se podacima može ukazati na važnost mineralnih gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji. Imajući u vidu izvozna tržišta susjednih zemalja u kojima postoji velik potencijal razvoja poljoprivrede, dobrom izvoznom strategijom prihod bi se mogao znatnije uvećati. Izvozni prihodi čine gotovo dvije trećine ukupnih prihoda Petrokemije. Rusija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika mineralnih gnojiva u svijetu. Udio ruskih kompanija u proizvodnji iznosi 12 posto, a u izvozu 18 posto. Slično kao i u Hrvatskoj, potrošnja mineralnih gnojiva u Rusiji na vrlo je niskoj razini i zauzima samo 2 posto svjetske potrošnje. Razlog je nazadovanje poljoprivrednog sektora nakon raspada bivšeg SSSR-a pa su se proizvođači morali preorijentirati na izvoz. Iako potrošnja mineralnih gnojiva u Rusiji raste po stopi od 10 posto godišnje, ona je još niža od razine ostvarene 1988. godine. Najveći proizvođači u Rusiji organizirani su u holdinge koji u svom sastavu uz osnovnu proizvodnju gnojiva imaju i proizvodnju minerala te logističke kompanije koje se bave transportom umjetnih gnojiva željeznicom ili morskim putem. Transportni troškovi također imaju velik udio u strukturi troškova i oni su jedan od najvažnijih razloga zašto je izvoz Petrokemije orijentiran prvenstveno na susjedne zemlje. Prednost koju ruske kompanije imaju u odnosu na Petrokemiju, ali i druge proizvođače u svijetu su niži troškovi plina koji sada iznose oko 43,8 dolara za 1,000 m3. Dobavljač plina za sve ruske proizvođače mineralnih gnojiva vodeći je svjetski proizvođač Gazprom. I u Rusiji je u tijeku liberalizacija cijene plina te se očekuje da će ona porasti na oko 83 dolara za 1,000 m3. Za usporedbu, cijena plina koju Petrokemija plaća Ini sada iznosi 129 dolara za 1,000 m3. Zbog niske cijene plina kao i zbog rastuće potražnje za umjetnim gnojivom u svijetu prihodi i profitabilnost ruskih kompanija su porasli, no te kompanije još zaostaju u učinkovitosti.
PETROKEMIJA Konkurentna, ali s lošijim financijskim pokazateljima
PETROKEMIJA Konkurentna, ali s lošijim financijskim pokazateljima
Konkurentnost dobra
Kompanije razvijenih zemalja u proizvodnji jedne tone dušičnih gnojiva u amonijskom obliku koriste 850 m3 plina, a ruske za istu proizvodnju koriste 1,300 m3. Uzimajući u obzir planiranu proizvodnju Petrokemije u 2007. od 1,239.000 tona gnojiva te planiranu potrošnju plina od 650 do 700 milijuna m3, potrošnja plina po toni proizvedenog gnojiva iznosi između 564-605 m3 plina što ukazuje na to da je vrlo konkurentna u usporedbi s ostalima, no navedeni problemi rezultiraju lošim financijskim pokazateljima.
(Damir Gubić, analitičar Adriatica Capitala)
Dionice ove godine porasle za dvije treći