Nikako da razumijem kako da neki za NEXE plaćaju ko iz šale 10000 a za Petricu jedva 270 kuna. Što je još gore najradije bi da je sruše.
Ti si pravi car! Kakve veze ima cijena NEXE s cijenom čađare?
Kako to da neki plaćaju za MMTZ 60 000 kn , a toliko su kratkovidni da neće da plate za PTKM 270 kn? Ili kako to da plaćaju KNZM 61000 kn?
Nikako da razumijem kako da neki za NEXE plaćaju ko iz šale 10000 a za Petricu jedva 270 kuna. Što je još gore najradije bi da je sruše.
pusti petru, kad te vodi ta logika kupi ti onda velebit i dobiješ za cijenu 1 dionice mmzt 2000 dionica velebita.
neznam da li je netko komentirao intervju sa M.J.Bryzom zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Condoleeze Rice oko plina u budućnosti. Članak je od 16.04.07.
Ukratko SAD smatra da je cijena plina previsoka i rade na tome da osiguraju nove dobavne pravce osim Ruskog za evropu. također spominje proizvodnju etanola i biodizela kao neminovnu budućnost. Tu ističe Brazil i nas kao zemlje sa velikim mogućnostima i očekuje da zemlje koje proizvode žitarice postanu strateški dominantne kao i one koje imaju naftu i plin.Naravno i plin i umjetno gnojivo imaju itekako veze sa petrokemijom tako da u nekoj dužoj perspktivi možemo očekivati zanimljive stvari oko te teme.
Kako se strategije rade godinama unaprijed vjerovatno netko od tih velikih razmišlja i o petrokemiji, a sumnjam da Rusi samo sjede i ne prate šta Amerika radi i kako razmišlja.
neznam da li je netko komentirao intervju sa M.J.Bryzom zamjenika pomoćnika američke državne tajnice Condoleeze Rice oko plina u budućnosti. Članak je od 16.04.07. Ukratko SAD smatra da je cijena plina previsoka i rade na tome da osiguraju nove dobavne pravce osim Ruskog za evropu. također spominje proizvodnju etanola i biodizela kao neminovnu budućnost. Tu ističe Brazil i nas kao zemlje sa velikim mogućnostima i očekuje da zemlje koje proizvode žitarice postanu strateški dominantne kao i one koje imaju naftu i plin.Naravno i plin i umjetno gnojivo imaju itekako veze sa petrokemijom tako da u nekoj dužoj perspktivi možemo očekivati zanimljive stvari oko te teme. Kako se strategije rade godinama unaprijed vjerovatno netko od tih velikih razmišlja i o petrokemiji, a sumnjam da Rusi samo sjede i ne prate šta Amerika radi i kako razmišlja.
Tvoja tvrdnja se i pokrepljuje jakom kupnjom od strane
3. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN [smiley2][smiley4]
Već 4-5 godina pratim razvoj situacije oko dobave nafte iz kaspijske regije preko balkana do zapadne europe. Dugo se o tome priča no nije bilo značajnijih pomaka sve do sad. Razloga je bilo više: od rješavanja podjele kaspijskog mora, pa do kaosa i neizvjesnosti na balkanu, kosovo, republika srpska…
Ono što je ovdje bitno je na najveći dio koncesija u regiji imaju ameri i britanci, te da je kaspijska nafta jedna od najkvalitetnije u svijetu (nafta je lagana, bez buno taloga i sumpora). Druga bitna stvar je da rusi štopaju izvoz te nafte preko svojih naftovoda, jer preferiraju svoju naftu koja je daleko nekvalitetnija (iako i oni crpe kvalitetnu naftu iz kaspijskog bazena). U ovoj priči ćete vjerojatno čuti i za Murmansk, te naftovode prema kini koji za nas nisu toliko bitni pa neću pisati o tome.
Za nas je bitno da će kvalitetna nafta prolaziti krož našu regiju, a uz naftovod će vjerojatno ići i plinovod. Ljudi uopće nisu svjesni koliko je ovo bitno za hrvatsku. Tvornice i rafinerije će imati kontinuiranu i “jeftinu” opskrbu naftom i plinom. Kad to povežete sa željom da glavni dobavljači plina dođu do krajnjih potrošaća, jasno vam je da žele imati zatvoren proizvodno-prodajni proces, pa sad sami procjenite što to znači za ptkm, inu, jnaf…
Baš se polako skuplja(kupuje) na PTKM………..malo padne pa se nakupi naloga pa se kupi i tako redovito do sada 773 000 kn prometa
prenosim iz Banka magazina:
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Dragan Kovačević kazao je kako zemlje članice Europske unije do 2020. godine trebaju zamijeniti do 20 posto tradicionalnog goriva iz mineralnih sirovina s biogorivom, a do 2010. godine to treba iznositi 5,75 posto.
Trenutačni hrvatski kapaciteti za proizvodnju biogoriva iznose 28.000 tona godišnje, a i s dodatnih 35.000 tona, koji se planiraju izgraditi na vukovarskom području, to će još uvijek biti nedostatno za 157.000 tona, koliko bismo trebali imati do 2010. godine, napomenuo je Kovačević.
Htjeli ne htjeli sve se vrti oko plina, nafte, zemlje i umjetnog gnojiva.
za pocetak, nije mi bas jasno kakve veze ima ptkm sa biodizelom, ali recimo da ima.. biodizel i sva ta bio sranja imaju totalno losu energetsku bilancu i iskreno se nadam, a sto ce se vjerojatno i dogoditi, jest da ce se od tih sumanutih projekata odustati, ili u najmanju ruku nece biti ni priblizno toliko profitabilni koliko se neki nadaju.. na duge staze tojest..
puno povoljnija en. bilanca bi bila (ako se vec zeli ‘bio’-energija) voziti aute na plin i paliti drvo u termoelektranama.. biodizel je preskup bez subvencija, a i snjima totalna glupost i nece proci predugo prije nego sto se to pokaze i u praksi..
situacija je jos gora za Hrvatsku, gdje, zbog malih povrsina proizvodnja biodizela ce direktno utjecati na cijene hrane.. a kako smo mi osjetljivi i na 10 lipa skuplji kruh, mislim da biodizel u Hr nece postati previse unosan posao.. i iskreno, drago mi je zbog toga
Nije se valjda ovim pokus-korekcija tjednom zagubio smisao vrijednosti ove dionice…
Budućnost privatizacije i potencijal nakon nje…
Ne gubite nit,ovo je biser kojeg nitijedan komad prvih 10,a i dalje, nisu otpustili…
Big boss,dojavi-dokaži…
Nije se valjda ovim pokus-korekcija tjednom zagubio smisao vrijednosti ove dionice… Budućnost privatizacije i potencijal nakon nje… Ne gubite nit,ovo je biser kojeg nitijedan komad prvih 10,a i dalje, nisu otpustili… Big boss,dojavi-dokaži…
To vrijedi puno po današnjem prometu se pokazuje, kasnije slijedi usporedba top 10………[smiley2][smiley4]
za pocetak, nije mi bas jasno kakve veze ima ptkm sa biodizelom, ali recimo da ima.. biodizel i sva ta bio sranja imaju totalno losu energetsku bilancu i iskreno se nadam, a sto ce se vjerojatno i dogoditi, jest da ce se od tih sumanutih projekata odustati, ili u najmanju ruku nece biti ni priblizno toliko profitabilni koliko se neki nadaju.. na duge staze tojest.. puno povoljnija en. bilanca bi bila (ako se vec zeli ‘bio’-energija) voziti aute na plin i paliti drvo u termoelektranama.. biodizel je preskup bez subvencija, a i snjima totalna glupost i nece proci predugo prije nego sto se to pokaze i u praksi.. situacija je jos gora za Hrvatsku, gdje, zbog malih povrsina proizvodnja biodizela ce direktno utjecati na cijene hrane.. a kako smo mi osjetljivi i na 10 lipa skuplji kruh, mislim da biodizel u Hr nece postati previse unosan posao.. i iskreno, drago mi je zbog toga
dakle, obaveza svih članica EU, što će Hrvatska postati je koristiti umjesto fosilnih goriva biodizel i to 20% u odnosu na potrošnju. Da li je biodizel isplativ ili ne nije bitno ako je obaveza proizvoditi ga. Ono šta je za mene bitno je da će zemlicu trebati itekako gnojiti u idućim godinama a znamo tko jedini proizvodi đubar u regiji.