PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim, da će knjiženja u zvješću (bilanci) ići ovako:
1. smanjenje temeljnog kapitala, čime se pokrivaju akumulirani gubici (negativne rezerve), tu nema puno filozofije
2. povećanje temeljnog kapitala zamjenom duga za ulog. Isto će se knjižiti: u pasivi pod stavkom temeljni kapital povećanje emisijom novih xxx dionica, xxx nominalne vrijednosti, a u aktivi će se pojaviti stavka potraživanja za upisani a neuplaćeni kapital. Nakon toga će se stavka u aktivi prebiti sa obvezama prema državi u pasivi i sve rješeno.
Navedena knjiženja nemaju nikakvog utjecaja na račun dobiti i gubitka, prema tome rdig bi trebao biti očajan ukoliko u isto vrijeme ne dođe i do čistog otpisa obveza (vjerujem da toga neće biti).
Vrlo brzo (najkasnije do sredine svibnja ćemo vidjeti jesam li u pravu. Naime bitno je kada je povećanje temeljnog kapitala provedeno na trgovačkom sudu, ako je poslije 31.12., tada će se navedene promjene u bilanci vidjeti u prvom kvartalnom izvješću, jer mora postojati dokument na temelju kojeg će se provesti knjiženja.

Trend is your friend.

Naime bitno je kada je povećanje temeljnog kapitala provedeno na trgovačkom sudu, ako je poslije 31.12., tada će se navedene promjene u bilanci vidjeti u prvom kvartalnom izvješću, jer mora postojati dokument na temelju kojeg će se provesti knjiženja.

Koliko me sjećanje služi, to je bilo u prosincu 2006. godine tako da bi se trebale vidjeti u godišnjem izvješću.

inquirer: ” Naime bitno je kada je povećanje temeljnog kapitala provedeno na trgovačkom sudu, ako je poslije 31.12., tada će se navedene promjene u bilanci vidjeti u prvom kvartalnom izvješću, jer mora postojati dokument na temelju kojeg će se provesti knjiženja. ” Koliko me sjećanje služi, to je bilo u prosincu 2006. godine tako da bi se trebale vidjeti u godišnjem izvješću.

Provjerio na webu trgovačkog suda. Odluka skupštine je bila 07. prosinca 2006., kad je upisano u trgovačkom sudu ne znam. E sad da li je dovoljna odluka skupštine ili treba upis od trgovačkog suda nisam siguran. No sve to skupa nije toliko bitno. Bitnije su info koje daje mika, ako su točne, mislim da vrlo brzo poljećemo, bez obzira na moju tvrdnju da će rdig biti očajan.

Trend is your friend.

Mislim, da će knjiženja u zvješću (bilanci) ići ovako: 1. smanjenje temeljnog kapitala, čime se pokrivaju akumulirani gubici (negativne rezerve), tu nema puno filozofije 2. povećanje temeljnog kapitala zamjenom duga za ulog. Isto će se knjižiti: u pasivi pod stavkom temeljni kapital povećanje emisijom novih xxx dionica, xxx nominalne vrijednosti, a u aktivi će se pojaviti stavka potraživanja za upisani a neuplaćeni kapital. Nakon toga će se stavka u aktivi prebiti sa obvezama prema državi u pasivi i sve rješeno. Navedena knjiženja nemaju nikakvog utjecaja na račun dobiti i gubitka, prema tome rdig bi trebao biti očajan ukoliko u isto vrijeme ne dođe i do čistog otpisa obveza (vjerujem da toga neće biti). Vrlo brzo (najkasnije do sredine svibnja ćemo vidjeti jesam li u pravu. Naime bitno je kada je povećanje temeljnog kapitala provedeno na trgovačkom sudu, ako je poslije 31.12., tada će se navedene promjene u bilanci vidjeti u prvom kvartalnom izvješću, jer mora postojati dokument na temelju kojeg će se provesti knjiženja.

gubitak od 85 milja je napravljen i on se mora vidjeti u završnom računu. Može biti veći ili manji ovisno od rezultata između 31.08. do 31.12. Nakon 01.01.07 dio od 85 milja kuna gubitka (nakon što to revizori išćešljaju) više niti papirnato ne postoji. Ali bez obzira i na taj gubitak amortizacija će biti tolika da osigurava nesmetano poslovanje. Da li će se računovodstvene promjene vidjeti 31.12. 06 ili 31.03.07 ne igra ništa jer svi znamo da je to de facto provedeno. Ja samo razmišljam o trenutku kad uz ovakav iznos amortizacije firma počinje ostvarivati dobit od recimo 5% ukupnog prometa i što će to značiti za cijenu na burzi.
Tko misli da neki od potencijalnih kupaca ne razmišljaju na takav način teže griješi. I prije sam govorio da mi koji hoćemo zaraditi na dionicam ptkm trebamo razmišljati kao potencijalni kupac, a ne kao Mesarić i njegovi pajdaši.

Ja da imam para nudio bi minimalno 350-400 kuna po dionici. Još bi dodao da bi tolko nudio kad bi znao da sam sam na tenderu ili još sa jednim. Ali ako znam da nas grize 5 ili više onda bi razmišljao kao MOL kad je kupovao INU.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

Ja da imam para nudio bi minimalno 350-400 kuna po dionici. Još bi dodao da bi tolko nudio kad bi znao da sam sam na tenderu ili još sa jednim. Ali ako znam da nas grize 5 ili više onda bi razmišljao kao MOL kad je kupovao INU.

Toliko će i cijena doseći samo je pitanje koliko će otići visoko, jer kompanija koja skoro ostvari 2 milijarde Kn prometa znači da ima proizvod samo taj proizvod treba još uklopiti u cijenu i vidjeti bolje načine proizvodnje ali i uštede…………….. [smiley4]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Mika i dalje se ne slažem oko rdig, no sve ostalo potpisujem. Upravo na taj način sam i ja razmišljao. Čak i sa gubicima od ca 100 mil. bruto CF Petrokemije je na nuli. Ako će netko kupiti petricu, jako dobro zna zašto ju kupuje. Tu ima više načina smanjenja gubitka, od povećanja prodajnih cijena, do troškovne strane. Na ovolikoj razini prihoda gubitak od 100 mil. ca 7% prihoda nije problem. No vidjet ćemo da li smo u pravu.

Trend is your friend.

evo ovakve rasprave volim [smiley2] a ne prepucavanja oko navlacenja ili nenavlacenja i stare svadje[smiley2]

All sharp price movements whether up or down are the result of one or more professionals manipulating the share price. www.MacKorisnik.com

bakulaz:

…na ovom forumu sprdali nickovi koji vjerovatno svoje portfelje broje u par desetaka dionica..”

Stara židovska kaže “nikada svu lovu na istu gomilu”. Osim dionica postoje i fondovi, banke, pa i nekretnine. Kada sve staviš na jednu kartu onda i najmanji gubitak, pa čak i svaka negativna informacija vezana za to ulaganje, jaaaaaaaaaako boli.[smiley2]

Pozdrav

te se i ja držim,od fondova,čak nemam u sve u dioničarskim fondovima ,nego i u mješanim.
pa to je staro pravilo…mada se na hrv.tržištu još uvijek ne primjenjuje u potpunosti…
Čitao sam zadnji “Lider”.Tamo upozoravaju da je Hrv.tržište dionica prenapuhano.Možda i je.Ja nekako vjerujem u brodare i turističke dionice i njih ne diram…
Paralelno,trebalo bi se u ovoj godini privatizirati i Vupik i PETRICA!!!
To sigurno nije prenapuhano…
Ke vidime…
Pozdrav

[b]REALIZE THAT THE JOURNEY AND THE GOAL ARE ALWAYS THE SAME. [/b]

Ove godine na žalost neće biti prodaje petrokemije. Sada će svi graknuti na mene ali činjenice su:
1. ovo je predizborna godina a sisačko moslavačka županija je jako osjetljiva(u Sisku je HDZ, u Kutini koalicija Hdz-HSLS, a u županiji SDP)
2. da bi išli u prodaju mora država dogovoriti najmanje 3 stvari-zakon o plinu, ugovor o nabavi plina između Ptkm i Ine i dozvoliti slobodno formiranje cijena umjetnog gnojiva
3. cijena plina (vrlo jednostavno koliko Ptkm trenutno plaća plin)

Provjerio na webu trgovačkog suda. Odluka skupštine je bila 07. prosinca 2006., kad je upisano u trgovačkom sudu ne znam. E sad da li je dovoljna odluka skupštine ili treba upis od trgovačkog suda nisam siguran. No sve to skupa nije toliko bitno. Bitnije su info koje daje mika, ako su točne, mislim da vrlo brzo poljećemo, bez obzira na moju tvrdnju da će rdig biti očajan.

Da ukratko razjasnim ovu nedoumicu:
– da bi odluka o smanjenju odnosno povećanju temeljnog kapitala bila važeća potreban je upis u sudski registar, znači odluka postaje formalna upisom u registar a ne samom odlukom Skupštine
-upis u registar je izvršen u siječnju ove godine, ne znam točan datum
-jasno je da će RDIG biti loš, pretpostavljam 100-ak milijuna kn gubitaka. To bi mogli fondovi iskoristiti za rušenje cijene i jeftini dokup ali kao što su kolege već napisale, to ima samo kratkotrajan efekt, kod Petrokemije je najvažnije pitanje privatizacije i budućnost

Ove godine na žalost neće biti prodaje petrokemije. Sada će svi graknuti na mene ali činjenice su:
1. ovo je predizborna godina a sisačko moslavačka županija je jako osjetljiva(u Sisku je HDZ, u Kutini koalicija Hdz-HSLS, a u županiji SDP)
2. da bi išli u prodaju mora država dogovoriti najmanje 3 stvari-zakon o plinu, ugovor o nabavi plina između Ptkm i Ine i dozvoliti slobodno formiranje cijena umjetnog gnojiva
3. cijena plina (vrlo jednostavno koliko Ptkm trenutno plaća plin)

Nije graktanje.Ide privatizacija.Pritisci iz vana prejaki.Probaj provjeriti u vladajućoj stranci ili u fondu ako imaš nekoga jačeg od “odnosa sa javnošću”[smiley1]

[b]REALIZE THAT THE JOURNEY AND THE GOAL ARE ALWAYS THE SAME. [/b]

Kaže gosp. Željko Nenadić predsjednik HDZ-a Sis.-mosl. županije i predsjednik N.O. Ptkm da ne ide, kao i predsjednik Sindikata EKN Petrokemije Željko Klaus.

New Report

Close