PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ma ne taj gubitak je saniran smanjenjem temeljnog kapitala, a ovo se odnosi na gubitaak iz IV kvartala kojeg će pokriti na ovaj način….

Moguće, možda ako je netko bio na Skupštini pa je upućeniji.

http://www.poslovni.hr/33466.aspx

Ja ću članak postati:

Petrokemija povisila cijene gnojiva za 10%

Kutinska Petrokemija izvijestila je danas da je povećala cijene umjetnih gnojiva u prosjeku za 10 posto. Najmanje je, za 5 posto povećana cijena najtraženijeg NPK gnojiva, dok je cijena KAN-a povećana za 11 posto, a ured za 15 posto, priopćeno je iz Petrokemije. Iz Petrokemije navode kako su prisiljeni na povećanje cijena te kao osnovni razlog navode povećanje cijena plina, osnovne sirovine u proizvodnji gnojiva, kako na inozemnom tako i domaćem tržištu, ali i povećanje cijena drugih ulaznih sirovina.
Stabilnije poslovanje, “uvjetovano znatnim povećanjem ulaznih troškova proizvodnje zahtjevalo bi povećanje cijena gnojiva i od 20 posto”, navode iz kutinske tvrtke i dodaju da se “razumijevajući položaj hrvatske poljoprivrede, Petrokemija i pod cijenu ovogodišnjeg gubitka u poslovanju odlučila za potrošačima prilagodljivije povećanje”.
Iz Uprave jedinog hrvatskog proizvođača gnojiva također ističu da su postrojenja, nakon nedavno uspješno obavljenih radova, u punom radu te da proizvodno stanje i usluge otpreme jamče kvalitetnu opskrbu gnojivom za nadolazeću proljetnu sjetvu.
(Hina)

Evo u tom grmu leži zeko….to znači da će sigurno poslovanje biti na nuli ili s dobitkom….

Stvarno ne znam sto vise na napisem i da li uopce ima smisla.

Prije par mjeseci su Mika i Mauricije iznjeli tu tvrdu o “racunu dobiti i gubitka za 2006. koji ce biti pozitivan zbog otpisa gubitaka iz prvih 8 mjeseci”. Iako sam termin “racun dobiti i gubitka” jasno govori o cemu se radi, eto, potrosio sam vrijeme da im napisem kako osnovna bit izracuna racuna dobiti i gubtka glasi: “prihodi – rashodi (trosak) = dobit ili gubitak”.

Tad su par mjeseci sutjeli pa sam se ponadao da su skuzili svoju gresku koja je i u prvom trenutku zvucala suludo (u kategoriji “u Zagrebu zivi sigurno preko 25 milijuna ljudi”), ali ne moje zaprepastenje prije cca. mjesec-dva opet citam istu teoriju. Kako nema smisla opet objasnjavati ponudio sam okladu pa da bar na necijoj gluposti djeca dobiju novac, ponudio sam ako racun dobiti i gubitka za 2006. koji ce Petrokemija objaviti na stranicama ZSE i predati u poreznu bude iznosio manje od 85 milijuna kuna gubitka, ja svakom dajem 100.000 kn. Ali ako bude iznosio vise od 85 milijuna kuna gubitka, svak od onih koji se prijave mora uplatiti 1.000 kn u dobrotvorne svrhe (za djecu Hr ili sl.). I to ne “evo ja cu”, nego cemo napraviti ugovor i isti ovjeriti u javnog biljeznika, tako ako netko “zaboravi” na svoj dug, drugi ode na policiju i policija dalje rjesava to kazneno djelo prevare.

Kako se tad nitko nije javio racunao sam da su konacno naucili sto znaci “racun dobiti i gubitka za godinu dana”, ali evo sad opet citam iste nebuloze.

Ne zna covjek dal bi se smijao ili plakao.

avax10: ” A zašto je zbog 234.737.176,22 KN duga prema državi, temeljni kapital smanjen za 321.323.730,00 KN ?? Gdje je nestala ta razlika? ” Evo u tom grmu leži zeko….to znači da će sigurno poslovanje biti na nuli ili s dobitkom….

samo se nadajte u Nadi je spas…

Da vidimo mi stanje:

Vrijeme polako izmiče a ono će pokazati istinu! Ukoliko bude tender u 2 ili 3 mjesecu ono će pokazati pravu vrijednost dionice a i pokazat će tko je u pravu! Ima još vremena za ući ili izaći pa nemojte poslije kriviti nekog drugog za ulaz ili izlaz iz dionice ionako će većina forumaša promjeniti nick! [smiley16] OVO JE UPUĆENO DIONIČARIMA AMATERIM!!!!!!

xman: ” Evo u tom grmu leži zeko….to znači da će sigurno poslovanje biti na nuli ili s dobitkom…. ” Stvarno ne znam sto vise na napisem i da li uopce ima smisla. Prije par mjeseci su Mika i Mauricije iznjeli tu tvrdu o “racunu dobiti i gubitka za 2006. koji ce biti pozitivan zbog otpisa gubitaka iz prvih 8 mjeseci”. Iako sam termin “racun dobiti i gubitka” jasno govori o cemu se radi, eto, potrosio sam vrijeme da im napisem kako osnovna bit izracuna racuna dobiti i gubtka glasi: “prihodi – rashodi (trosak) = dobit ili gubitak”. Tad su par mjeseci sutjeli pa sam se ponadao da su skuzili svoju gresku koja je i u prvom trenutku zvucala suludo (u kategoriji “u Zagrebu zivi sigurno preko 25 milijuna ljudi”), ali ne moje zaprepastenje prije cca. mjesec-dva opet citam istu teoriju. Kako nema smisla opet objasnjavati ponudio sam okladu pa da bar na necijoj gluposti djeca dobiju novac, ponudio sam ako racun dobiti i gubitka za 2006. koji ce Petrokemija objaviti na stranicama ZSE i predati u poreznu bude iznosio manje od 85 milijuna kuna gubitka, ja svakom dajem 100.000 kn. Ali ako bude iznosio vise od 85 milijuna kuna gubitka, svak od onih koji se prijave mora uplatiti 1.000 kn u dobrotvorne svrhe (za djecu Hr ili sl.). I to ne “evo ja cu”, nego cemo napraviti ugovor i isti ovjeriti u javnog biljeznika, tako ako netko “zaboravi” na svoj dug, drugi ode na policiju i policija dalje rjesava to kazneno djelo prevare. Kako se tad nitko nije javio racunao sam da su konacno naucili sto znaci “racun dobiti i gubitka za godinu dana”, ali evo sad opet citam iste nebuloze. Ne zna covjek dal bi se smijao ili plakao.

Pa ni meni nije jasno što tebi nije jasno, uzmi malo bilancu za treći kvartal i vidjet ćeš akumulirani gubitak od 212 650 000 HRK iz prijašnjih godina te gubitak od 85 278 000HRK za prva tri kvartala 2006 godine. Ukupno 297 928 000HRK. Odlukom skupštine se smanjuje temeljni kapital u iznosu od 321 000 000HRK. Razlika je pokrivanje gubitka iz 4 kvartala 2006 godine (koji je usput rečeno u 2005 iznosio 32 000 000HRK). Otprilike to je razlika između 321 000 000 i 297 928 000HRK.
Što ti tu nije jasno?
Nakon toga povećavaju temeljni kapital na teret državnih potraživanja (dugoročne obveze u iznosu od 231 000 000HRK). Ostaju obveze od cca 65 000 000HRK!

Pa ni meni nije jasno što tebi nije jasno, uzmi malo bilancu za treći kvartal i vidjet ćeš akumulirani gubitak od 212 650 000 HRK iz prijašnjih godina te gubitak od 85 278 000HRK za prva tri kvartala 2006 godine. Ukupno 297 928 000HRK. Odlukom skupštine se smanjuje temeljni kapital u iznosu od 321 000 000HRK. Razlika je pokrivanje gubitka iz 4 kvartala 2006 godine (koji je usput rečeno u 2005 iznosio 32 000 000HRK). Otprilike to je razlika između 321 000 000 i 297 928 000HRK.
Što ti tu nije jasno?
Nakon toga povećavaju temeljni kapital na teret državnih potraživanja (dugoročne obveze u iznosu od 231 000 000HRK). Ostaju obveze od cca 65 000 000HRK!

Mijesas bilancu i racun dobiti i gubitka. Gubitak od 85 milijuna je racun dobiti i gubitak za 2006. godinu. Firma moze 10 godina poslovati odlicno i nema 1kn duga, vec imati stotine milijuna kuna u rezervi, na banci i sl. Ako 11 godinu posluje s gubitkom od 1 mil. kn, racun dobiti i gubitka za 11 godinu je gubitak od milijun kuna. Racun dobiti i gubitka se racuna za odredjeni period, moze to teoretski biti i 1 minut, ali se u zbog uskladjivanja (racunovodstveno) uzima kvartal i godina.

1. Knjigovodstvena vrijednost / Bilanca – Npr. neka firma vrijedi 10 milijuna kuna, ali ima 2 milijuna kuna duga. Vlasnistvo je 8 dionicara ili 8 dionica. Knjig. vrijednost se racuna kapital – dug. Znaci, 10-2=8 podjeljeno na 8 dionica ispada da je knjig. vrijednost dionica 8 milijuna kuna. Ta firma izda jos 2 dionice, te s tim novcem plati dug. Sad vrijedi 10 milijuna kuna, duga nema, ali se vrijednost sad dijeli na 10 dionica, znaci knjig. vrijednost je 1 mil. kn, tj. ostala je ista.

xman: ” Pa ni meni nije jasno što tebi nije jasno, uzmi malo bilancu za treći kvartal i vidjet ćeš akumulirani gubitak od 212 650 000 HRK iz prijašnjih godina te gubitak od 85 278 000HRK za prva tri kvartala 2006 godine. Ukupno 297 928 000HRK. Odlukom skupštine se smanjuje temeljni kapital u iznosu od 321 000 000HRK. Razlika je pokrivanje gubitka iz 4 kvartala 2006 godine (koji je usput rečeno u 2005 iznosio 32 000 000HRK). Otprilike to je razlika između 321 000 000 i 297 928 000HRK. Što ti tu nije jasno? Nakon toga povećavaju temeljni kapital na teret državnih potraživanja (dugoročne obveze u iznosu od 231 000 000HRK). Ostaju obveze od cca 65 000 000HRK! ” Mijesas bilancu i racun dobiti i gubitka. Gubitak od 85 milijuna je racun dobiti i gubitak za 2006. godinu. Firma moze 10 godina poslovati odlicno i nema 1kn duga, vec imati stotine milijuna kuna u rezervi, na banci i sl. Ako 11 godinu posluje s gubitkom od 1 mil. kn, racun dobiti i gubitka za 11 godinu je gubitak od milijun kuna. Racun dobiti i gubitka se racuna za odredjeni period, moze to teoretski biti i 1 minut, ali se u zbog uskladjivanja (racunovodstveno) uzima kvartal i godina. 1. Knjigovodstvena vrijednost / Bilanca – Npr. neka firma vrijedi 10 milijuna kuna, ali ima 2 milijuna kuna duga. Vlasnistvo je 8 dionicara ili 8 dionica. Knjig. vrijednost se racuna kapital – dug. Znaci, 10-2=8 podjeljeno na 8 dionica ispada da je knjig. vrijednost dionica 8 milijuna kuna. Ta firma izda jos 2 dionice, te s tim novcem plati dug. Sad vrijedi 10 milijuna kuna, duga nema, ali se vrijednost sad dijeli na 10 dionica, znaci knjig. vrijednost je 1 mil. kn, tj. ostala je ista.

A što je u bilanci onda AOP 019 nego gubitak tekuće godine do promatranog trenutka. Zar ne?
A AOP 018 u bilanci su iskazani gubici dosadašnjih godina.

Ja ću članak postati:

Petrokemija povisila cijene gnojiva za 10%

Kutinska Petrokemija izvijestila je danas da je povećala cijene umjetnih gnojiva u prosjeku za 10 posto. Najmanje je, za 5 posto povećana cijena najtraženijeg NPK gnojiva, dok je cijena KAN-a povećana za 11 posto, a ured za 15 posto, priopćeno je iz Petrokemije. Iz Petrokemije navode kako su prisiljeni na povećanje cijena te kao osnovni razlog navode povećanje cijena plina, osnovne sirovine u proizvodnji gnojiva, kako na inozemnom tako i domaćem tržištu, ali i povećanje cijena drugih ulaznih sirovina.
Stabilnije poslovanje, “uvjetovano znatnim povećanjem ulaznih troškova proizvodnje zahtjevalo bi povećanje cijena gnojiva i od 20 posto”, navode iz kutinske tvrtke i dodaju da se “razumijevajući položaj hrvatske poljoprivrede, Petrokemija i pod cijenu ovogodišnjeg gubitka u poslovanju odlučila za potrošačima prilagodljivije povećanje”.
Iz Uprave jedinog hrvatskog proizvođača gnojiva također ističu da su postrojenja, nakon nedavno uspješno obavljenih radova, u punom radu te da proizvodno stanje i usluge otpreme jamče kvalitetnu opskrbu gnojivom za nadolazeću proljetnu sjetvu.
(Hina)

I tako jednostavnim potezom povećanja cijene od 10% , dolazimo i do povećanja prihoda od koliko ?
Imamo za 2005 godinu prihode od prodaje od 1 626 210 000 Kn. Ako to povećamo 10 % dobijemo , dodatnih 162 000 000 Kn prihoda. To bi pokrilo i cijenu plina od 1Kn/m3 , a koja sigurno neće biti.
[smiley1]

Kolega Cartmann nisam se do sada uopce htio mijesati u Vasa prepucavanja oko PTKM sa bilo kime no evo jedno pitanje: usao sam u PTKM po 175 izasao na 218,89. Jesam li zaradio ili popusio? Pitanje je retoricko jer je odgovor svakome jasan. Samo razmislite sto bi bilo da sam recimo Vas slusao, prepao se crnih prognoza i nikad ne kupio PTKM.

New Report

Close