Ako se jave dva ili više kupaca PTKM, onda cijena neće ići po nominali već ko da više.
[smiley1]
Nije PTKM Pliva, pa možda usporedba nije na mjestu, ali tamo sta bila samo dva kupca, a ostalo je povijest.[smiley1][smiley11]
Graf:
Brana je popustila. Sutra očekujem 210.
Prisjetimo se Cartmanovog komentara nakon mojih analiza koje su govorile u prilog kupnji ove dionice.
A to je jasan pokazatelj da nemas argumenata kojima bi odgovorio. [smiley2] Vrijeme ce pokazati kud ce se kretati cijena ptkm, isto kao sto je pokazalo da si, namjerno ili ne, graf ptkm zelio prikazati pozitivnim, a on to nedvojbeno nije. Ovim završavam ovu raspravu. [smiley1]
Evo malo sa drugih foruma.
xxxxxx9
Active Member
Čim procuri u javnost objava tendera ode to na 300 kn!!
Upravo sam dobio potvrdu za objavu tendera krajem drugog mjeseca uz preporuku meni “čuvaj to jer će ti vrijediti duplo više nego danas”!!!!
Potvrda je od (nesmijem odavati identitet,ali je visoko rangiran) u HFP!!!
Ljudi uživajte u nadolazećim danima, i ja sam sad sretan jer se uistinu sva moja nadanja ispunjavaju ,intuicija se isplatila!!
Možete ovo bez bojazni prenijeti i na druge forume, i povlačite naloge tko ima sa prodaje!!!!
mika
Active Member
do sada smo se samo bavili sa eventualnim potezima večinskog vlasnika ptkm i nama kao vlasnicima (dioničarima).Možda se nebi bilo loše staviti u kožu potencijalnog kupca koji će krajem drugog mjeseca konkurirati na tenderu.
Bez ikakve namjere da prejudiciram ime kupca ja ću pretpostaviti da dolazi iz Rusije.
Kupnjom ptkm dolazi do firme koja će uskoro raditi promet od 2 mlrd kuna (možda je bolje računati u eurima, cca 270 mil eura. Po današnjoj tržišnoj kapitalizaciji vrijednost ptkm bi bila cca. 92 mil eura.Bilanca firme je gotovo savršena, očišćena od bilo kakvih značajnijih dubioza.Firma ima osiguran dovod plina jer je kompletna infrastruktura nedavno završena.
Kao objektivan problem ovdje se može pojaviti nedostatak plina u zimskim danima.Kupac iz Rusije ovaj problem riješava malim prstom jer je njegova rodna zemlja prepuna plina koji čeka kupce diljem evrope. Ako još i vadi plin kao što ga vadi recimo Gazprom njegovoj sreći nema kraja. Firma je do sada ostvarivala gubitak koji je uglavnom bio posljedica visoke amortizacije od 100 mil kuna. Za malo pametnijeg kupca to je znak da oprema firme koju namjerava kupiti ima visoku vrijednost te da se samim tim radi o vrlo sofisticiranoj tehnologiji koj je jako skupa kad bi ju se kupovalo. (Ako netko zna bilo bi interesantno čuti koliko bi koštalo postrojenje ala ptkm kad bi ga se išlo raditi od nule)
Na promet od 2 mlrd kuna ukoliko vlasnik uspije osigurati neto dobit od cca. 5 do 10% od UP to mu može godišnje garantirati do 200 mil.kuna. Ako pretpostavimo da je očekivani vijek povrata investicije do 12 godina to bi iznosilo 2,4 mlrd kuna u totalu što pretpostavlja cijenu od cca 700 kuna po dionici. A netreba zaboraviti da vlasnik nakon 12 godina tvornicu može i prodati po nekoj cijeni. Možda će potencijalni kupac razmišljati na ovaj način a možda i neće ali mislim da će nominalna cijena biti itekakav mamac za kupce.
Nizak je prosjek danas. Sutra neće moći iznad 210
PTKM-R-A 10.1.2007 191,54 172,39 210,70
Prisjetimo se Cartmanovog komentara nakon mojih analiza koje su govorile u prilog kupnji ove dionice.
Graf koji si tada postao nije govorio potpuno nista, a i da jest to ti ne bi mogao procitati jer ne poznas tehnicku analizu, sto si mnogo puta nedvojbeno dokazao. Tebi je graf sluzio samo u sklopu ideje “ako postam nekakav graf raja ce mislit da sam pametan, a ionako se nitko od njih ne kuzi u to pa nece shvatit da ni ja nemam pojma. Kad nitko ne zna istinu i laž se može plasirat ko istina”. Ali, hebes ga, nije proslo.
Trenutni rast je pumpanje koje sam spomenuo mnogo puta, cisti pokusaj navlacenja raje za koji mislim da nece uspjeti. Svaki put kad sam pisao o tome bih spomenuo Adriachem i Moralica, btw., zanimljiv clanak na naslovnici sutrasnjeg Poslovnog. To je lova, a ne nekakva propala Petrokemija.
Graf koji si tada postao nije govorio potpuno nista, a i da jest to ti ne bi mogao procitati jer ne poznas tehnicku analizu, sto si mnogo puta nedvojbeno dokazao. Tebi je graf sluzio samo u sklopu ideje “ako postam nekakav graf raja ce mislit da sam pametan, a ionako se nitko od njih ne kuzi u to pa nece shvatit da ni ja nemam pojma. Kad nitko ne zna istinu i laž se može plasirat ko istina”. Ali, hebes ga, nije proslo. Trenutni rast je pumpanje koje sam spomenuo mnogo puta, cisti pokusaj navlacenja raje za koji mislim da nece uspjeti. Svaki put kad sam pisao o tome bih spomenuo Adriachem i Moralica, btw., zanimljiv clanak na naslovnici sutrasnjeg Poslovnog. To je lova, a ne nekakva propala Petrokemija.
Primio na znanje. [smiley1]
Da ne bi bilo nisam znao, znala !!!!
– dionice su rizična ulaganja, gdje su mogući nadprosjećni prinosi , ali i dobri gubici.
– od istih se štitimo disperzijom rizika, barem ja tako radim, puno raznih ulaganja.
– ja vidim dobru zaradu na PTKM, ali to ne znaći da ju i drugi vide.
– na dionici PTKM koji je gubitaš je vrlo vjerojatno da će dionica rasti zbog privatizacije.
– ako ne bude ozbiljnog kupca (bar ja to ne vjerujem) dionica će pasti, da ne bi bilo kasnije plakanja.
– ova dva dana, a najvjerojatnije do kraja tjedna u dionicu će ulaziti dnevni trgovci koji će biti zadovoljni s 5% prinosa.
– ako se nastavi dnevni milijunski promet na PTKM to znači da ju kupuju investicijski fondovi koji ipak imaju više informacija od nas malih ulagača.
– u PTKM su već prisutni s velikim kapitalom investicijski fondovi.
– dragi investitori odluka je Vaša, da ne bi bilo kasnije, zbog onog majmuna izgubio sam xy kuna, ili onaj me je navukao na kupnju dionica.
Pozdrav i uspješno Vam trgovanje, ja sam bez love.
Što je bolji rezultat to će i cijena biti veća, ne ovisi samo o privatizaciji……………….
Pozdrav
Petrokemija najviša u tri mjeseca
Aktualiziranje aktivnije uloge države u korporativnom sektoru, koliko god bilo mrsko teoretičarima (i inima), očito evocira neke lijepe uspomene. Barem u slučaju kutinske Petrokemije (PTKM-R-A), čije su dionice jučer, potvrđujući blagu inicijativu optimista, dogurale do najviše razine od kraja listopada prošle godine, ubilježivši skok od čak 7 posto (na maksimalnih 199 kuna), uz 1,3 milijuna kuna prometa. Među privlačnijim građevinarima istaknula se Montmontaža (MMTZ-R-A). Skokom od 2,2 posto uspjela se dokopati novog all-time-high rezultata (47.500 kuna).
mislim da Vam netko to mora reći , pa ču evo ja, makar me zamrzili zbog toga:
Objava natječaja o prodaji po nominalnoj cijeni nije nikakva vijest sama po sebi.
Kada bi se javio pravi kupac , to je već nešto drugo.
Normalno je da če država probati prodati po najvećoj mogučoj cijeni , a to je nominalna.
Ako ne proda u prvom krugu , ide dalje slijedeći krug sa diskontom itd.itd.
Osim ako netko nema informaciju iz prve ruke da postoji zainteresirani kupac i to po cijeni nominalnog iznosa dionice. To je nešto drugo onda , ali čisto sumnjam da je to u ovoj fazi netko u mogučnosti znati.
Kolega mislim da jako grešite. Jučer sem gledala neke druge forume i saznala da kolega Hakela9 ima pouzdane informacije da su zainteresirani kupci po nominalnoj cijeni:
1. rusi,
2. austrijanci,
3. g. Moralić,
4. g. Todorić.
Ako insider to tvrdi, onda znači da bo cijena bila i večja od nominale.
Što je bolji rezultat to će i cijena biti veća, ne ovisi samo o privatizaciji………………. Pozdrav
upitno je koliko rezultat više može utjecati na cijenu.Privatizacija je ključna. Novi gazda će se sam pobrinuti da rezultat bude dobar, a početna cijena po nominali je strašan mamac za kupce.