PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jedva čekam otvaranje sutra, jer ovdje ide otključavanje cijene!!
Ovo danas je bilo tek zagrijavanje za ono što slijedi sutra!!!

Dobro je, Petrokemija je još ispod radara, te je ne spominju u članku

https://hrportfolio.hr/vijesti/trziste-kapitala/zse-danas-crobexi-porasli-dobitnik-atlantic-57767

otključavanje koje cijene – ptkm je u lipnju pqla proizvodnja za 17 posto

ptkm nije hotel – 3 kv je njima suša i bonaca
[/quote]

bravo investimir, istinom protiv drukanja!

Kao da je ovo neki porast cijene. Pa bolan ba još vam je u januaru ove godine cijena dionice bila iznad 40 kuna. A sad se čudite cijeni od 30 kuna.. A tada se još nije ni naziralo sve ovo što se sada jasno vidi, porast proizvodnje, pad cijene plina na najniže razine u zadnjih 10 godina i novi proizvodi koje su počeli proizvoditi. Kad sve to saberete na kamaru čudi me da nije cijena već na 50 kuna.

Meni jedna stvar nije jasna. Svi računaju koliko će jeftini plin donijeti zarade za Petrokemiju, ali zar nije jeftini plin na europskom tržištu jeftin za sve proizvođače, a ne samo za našu gnojaru? Neće li zbog toga pojeftiniti finalni proizvod svima, a znamo da na našem tržištu ima Yarinih, Zorkinih i drugih umjetnih gnojiva.

…naravno, ali cijena plina je toliko niska da omogucava odlicnu dobit i sa nizim cijenama.

Cijene prirodnog plina u Europi već su pale na najnižu razinu zabilježenu u posljednjih deset godina, a analitičari Bloomberga najavljuju da to nije kraj već da će to gorivo na koje se grije polovica Hrvatske dodatno pojeftiniti.

Do rujna će se popuniti sva skladišta plina u sjevernoj Europi pa ne možemo garantirati da cijene neće pasti na još nižu razinu uoči sezone grijanja – poruka je jednog od iskusnijih analitičara. Proizvodnja je manja s obzirom na to da je dio plinskih polja i postrojenja na remontu i redovitom održavanju, ali i dalje taj pad proizvodnje nije dovoljan da se cijena poveća.

Međutim, s druge strane tržišni znalci ističu da se velike kompanije u plinskom biznisu vode politikom povećanja prihoda te da ih ne brine cijena plina pa zaključuju da bi se cijena trebala spustiti znatno ispod sadašnjih 11 eura po MWh kako bi se donijela odluka o smanjenju proizvodnje na svjetskoj razini. Zasad će tržište i dalje imati dovoljnu ponudu da se održava niska cijena, što na ruku prije svega ide građanima.

https://www.vecernji.hr/biznis/cijene-plina-prepolovile-se-u-odnosu-na-2018-godinu-1342872

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Meni jedna stvar nije jasna. Svi računaju koliko će jeftini plin donijeti zarade za Petrokemiju, ali zar nije jeftini plin na europskom tržištu jeftin za sve proizvođače, a ne samo za našu gnojaru? Neće li zbog toga pojeftiniti finalni proizvod svima, a znamo da na našem tržištu ima Yarinih, Zorkinih i drugih umjetnih gnojiva.

Dosta toga tebi nije jasno. Gnojivo je visekomponentni proizvod. Najčešće se sastoji od kalija, fosfora i nitrita. Iz plina se proizvodi amonijak koji je nitritna komponenta. Ostale komponente kao DAP (fosfor) i Potash (kalij) se uvoze. Gnojivo je relativno visoko osjetljivo na troškove transporta i način prodaje (uvjete prodaje) sto znaci da ga se najviše isplati proizvoditi i miksati lokalno ili iz susjednih područja. Samo specifična gnojiva se isplati uvoziti iz udaljenih područja.

Tako da… stoji da je plin svima jeftiniji, ali samo uvjetno stoji da će to povećati ponudu gnojiva odnosno smanjiti cijenu, lokalno. Dakle, sto se tiče cijene, ona se da dugorocno pratiti za potassium chloride (potash) ovdje: https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=potassium-chloride&months=180,
a za DAP ovdje: https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=dap-fertilizer&months=240

Kao sto je vidljivo, cijene fosfornih i kalijevih gnojiva uglavnom ovise o potraznji, a nitritnih takodjer o potražnji, ali i cijeni plina. Tako gledano, cijene gnojiva su manje elastične u dugom roku od cijena plina – drugim riječima stabilnije su u dugom roku.

U drugom polugodištu, planira se nastavak mjera restrukturiranja s pozitivnim utjecajem na rezultat poslovanja. Ukoliko neće biti značajnih promjena u vanjskom okruženju, očekuje se daljnje poboljšanje rezultata u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”.

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Intervju na N1 televiziji Predsjednika uprave Petrokemije, pa tko želi može pogledati intervju na donjem linku. Ono što me posebno veseli je da strateški, uz otpuštanja viška radnika, zapošljavaju mlade Inženjere iz Zagreba i ostalih krajeva Hrvatske, da osiguraju dugoročnu perspektivu kompanije uz transfer znanja i ulaganja u modernizaciju, što ne može biti odrađeno preko noći.

http://hr.n1info.com/Vijesti/a441496/Davor-Zmegac-Petrokemija-i-dalje-u-izazovima.html

Sve do privatizacije prošle godine opstanak Petrokemije bio je upitan. Predsjednik Uprave Davor Žmegač kaže da je poslovanje sada u uzlaznoj putanju.

“Trendovi su dobri. No, moram odmah na početku reći da zbog dugogodišnje podinvestiranost kompanije – a kompanija je prije nekoliko godina proslavila 50 godina, i sasvim sigurno je jedna od najznačajnijih industrijskih kompanija u Hrvatskoj i u široj regiji – zbog zaostajanjea u investicijama od 20, ili 30 godina i svih problema koji su bili, ne može se situacija riješiti za tri, pet ili šest mjeseci. Za to će biti potrebno dosta vremena, dosta znanja, možda i nekih novih okvira i pristupa da kompanija stane na svoje noge u cijelosti, da se nadoknadi zaostatak iu investicijama, ne samo u postrojenja, nego i u ljude. Ljudski kapital je izrazito važan za takvu vrstu kompanija. Ali trendovi su dobri i to nas veseli.”

Upitan o uvjetima i cijenama nabave plina nekada i danas, Žmegač kaže da je njihov zadatak – budućnost kompanije.

“Imamo zadatak da kompaniju stavimo na noge. Činjenica je da su Ina i PPD ponajveće hrvatske kompanije po prihodima i nizu pokazatelja, u njima je izvanredno znanje koje nam je potrebno i koje možemo dobiti. Postoji mogućnost velike sinergije.

Rekao bih da je za jedan tako velik zalogaj, što Petrokemija jest, takvim kompanijama trebalo uvjeravanje druge strane, drugog partnera. Mislim da je Vlada svojim potezima, odlučnošću i smjerom kojim je diktirala privatizaciju, odigrala ključnu ulogu. Pokazala je odlučnost da se to ili razriješi i dođe do poslovnog modela koji je održiv – ili da toga nema. U tom jednom partnerskom odnosu u kojem je država imala jasne ciljeve što želi, drugi partneri koji su ulagali novac, kao i dioničari, ocijenili su da postoji snaga da će se ono što se dogovori ispoštovati. Mislim da je to bio ključni moment”

Komentirao je i najave otpuštanja radnika. Naime, zaključno sa sljedećom godinom, otkaz u Perokemiji dobit će oko 370 radnika.

“Pitanje viška ljudi bilo je evidentno. Mi smo napravili proces tranzicije do kraja sljedeće godine u kojem će kompaniju napustiti 370 radnika, i to zbog tranzicije znanja. Ove godine je otišlo 270 radnika. Oko četrdesetak će otići do 31. prosinca ove godine, a ostatak će otići postepeno do kraja sljedeće godine. Ukupna brojka bit će 370 ljudi. Potrebna nam je mlađa radna snaga”, tvrdi Žmegač.

Žmegač je otkrio da prosječna neto plaća u Petrokemiji iznosi 6.200 kuna.

Istaknuo je i važnost rasta domaće poljoprivrede.

“Važno nam je da hrvatska poljoprivreda ide naprijed. Samo usporedbe radi, prije 25 ili 30 godina potrošnja mineralnog gnojiva na području Hrvatske bila je oko 800.000 tona, a sada je 450.000 tona. Ali mi ne možemo biti fokusirani samo na domaće tržište. Utjecaj izvoza u našem biznisu je ključan. Ne možemo biti zatvoreni na malom tržištu, moramo koristiti europsko tržište. Petrokemija posluje od Slovenije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Srbije, Grčke – u ovom okruženju apsolutno sve zemlje – do Australije. Zaista radimo sa svima, a izvozna komponenta nam je iznimno važna. Ovakav gigant ne može biti zatvoren unutar granica jedne države.”

Potvrdio je i da su prvi put osim, Ine i PPD-a, našli i trećeg dobavljača – jednu mađarsku tvrtku kojoj nije želio otkriti ime.

Petrokemija, d. d. je kompanija s 50 – godišnjom tradicijom proizvodnje mineralnih gnojiva, jedan je od najznačajnijih gospodarskih i energetskih subjekata te najveći poduzetnik u grupaciji kemijske industrije Republike Hrvatske. Traže radnike koji će se pridružiti njihovom timu i to prijevom na oglase: Inženjer za održavanje objekata, Projektant suradnik i Projektant za rad u Kutini. Uvjeti su dobre analitičke, organizacijske, komunikacijske i prezentacijske vještine, proaktivnost i samostalnost u radu, preciznost i usmjerenost na rješavanje problema te sposobnost sagledavanja šire slike i kritičkog razmišljanja. Detalji oglasa su na linku, a prijavu je potrebno poslati do 9. rujna.

https://novac.jutarnji.hr/karijere/trazite-posao-petrokemija-i-lentismed-traze-projektante-i-marketinske-strucnjake/9322019/

Nema sta otkrivati koja je treca firma kada se zna. To je MET Croatia Energy Trade d.o.o. kao sto pise u ovoj obavijesti:

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/8hLu5zXm8xKdcYF3p7WNcA==.pdf

Odlicno je za PTKM jer ce imati jos vecu fleksibilnost i narucivati plin od onih koji ga u tom trenutku nude po najboljim uvjetima.

Ova industrijska grana proizvodnje kemikalija i gnojiva izgleda zaista ima perspektivnu budućnost. Podsjeća me na KORF svojedobno. Tko se među prvima ukrcao taj je kasnije najviše i zaradio. Neka nam ostane živ barem jedan gigant iz bivše Yuge. Sve ostalo su uspjeli uništiti, a i ovo bi da je ostalo još godinu dvije u državnom vlasništvu.

Pogledajte intervju:
http://hr.n1info.com/Vijesti/a441496/Davor-Zmegac-Petrokemija-i-dalje-u-izazovima.html

Retorika je potpuno drugacija nego prije:

– cilj uprave je ostvariti dionicarima sto vecu vrijednost
– dobit je najbitnija
– 270 ljudi je otislo sa 1.7., zaposljavamo mlade ljude s novim idejama, optimiziramo poslovanje..

Pravi preokret, a niska cijena plina je dosla bas u idealno vrijeme…

New Report

Close