@ Barbosa
Slazem se s vama djelomicno, ali Petrokemija ce sada dobro poslovati, jer je sve to napravljeno
uz blagoslov politike (HDZ-a) koja treba pozitivnu pricu kako su spasili firmu, privatizirali je,
(sto SDP-ova vlada nije htjela, mogla ili trece), te je to sada primjer uspjesnog poslovanja,
kojim ce se hvaliti pred izbore iduce godine, na ustrb marze za plin od INA-e ili PPD-a.
Iz plinske sam branše pa evo dajem mali doprinos temi mada me ne zanimaju dionice petrokemije. Problem je i za državu i dobavljače plina to što i proizvodnja i uvoz plina moraju teći kontinuirano. Znači ne može se po zimi kad je plin potreban za grijanje uključiti bušotina, po ljeti zatvoriti. Zato se plin po zimi troši, a po ljeti skladišti u Okolima i spaljuje u Petrokemiji. Hrvatska troši cca 2,6 – 2,7 milijardi m3 plina. Okoli imaju nazivni kapacitet oko 650 milijuna, u praksi nije sve iskoristivo, možda oko pola milijarde je efektivno iskoristivo. Znači skladište u Okolima nije dovoljno da primi sav plin koji ugovorima moramo preuzeti. Zato je Petrokemija nužna i INA-i i PPD-u, ona spali cca milijardu m3 godišnje. Dobavljačima je jeftinije kupit Petrokemiju i radit s nulom nego plačat skladištenje Mađarima ili nekom trečem ko ima dovoljno kapaciteta. Znači INA-i i PPD-u je isplativije da je plin skuplji a da petrokemija radi s nulom nego da ostvaruje dobit koju mora dijelit s ostalim dioničarima. Zato mislim da tu dividende ne bude nikad. Dobavljači su jednostavno u sukobu interesa jer su i dobavljač i vlasnik, a vlasnici nisu 100%.
Ova vam je dobra i primjenjiva na ovom primjeru: Vrijeme lijeci sve rane, a ja bih jos dodao: ne moze se cijena stopati dovijeka, zbog grijeha iz proslosti.
Preporucujem svima da procitaju biljeske uz financijske izvjestaje, strana 1, od konsolidiranog izvjesca za 1. polugodiste, pa ce svima stvari tada biti jasnije, ali evo prenosim:
– EBITDA bez jednokratnih stavki 152 milijuna kn
– Neto dobit bez jednokratnih stavki 88 milijuna kn
Pretpostavljam da jednokratne stavke imaju veze sa restrukturiranjem i otpustanjem 350 ljudi, te otpremninama
Nestale su tisućice sa kupnje…koliko ih je samo bilo prošli tjedan…
BudFox
Upravo tako, a pojavljuju se relativno visoko na prodaji. Zato i kažem da počinje polako akumulacija.
Nestale su tisućice sa kupnje…koliko ih je samo bilo prošli tjedan…
Ma daj?
Kako iznennađujuce… 😁
Restrukturiranje se radi punom parom, režu se troškovi na svim razinama.
….a ne kao npr. vječno restrukturiranje u Đuri….
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/ttytNwvwckNSq8utN2UTtQ==.pdf
BudFox
Upravo tako, a pojavljuju se relativno visoko na prodaji. Zato i kažem da počinje polako akumulacija.
Ono što uspiješ kupiti stojeći na bidu odmah premjestiš na prodaju i kao pritiskaš nekog da proda niže. Ali i to sve teže pali, tako da i ovo što prođe po bidu je više od 2/3 drugarsko pripetavanje, kao nešto se dešava. U svakom slučaju tko ima živce za pripetavanje skupit će malo po malo. Ne ide drugačije!
Tako se skuplja i na mnogim drugim dionicama.
Slabo se više prosipa po bidu, to znači da uskoro ide po asku
ja sam kupio ponajviše po 27 danas. Može i niže, imam ja vremena za dobre prilike poput ove.
Jel mirovinski fond napokon završio rasprodaju?
Ako je ministar gospodarstva izjavio da PTKM vrijedi bar 100kn,
pritom opomenuo mirovince, tko smo mi da mu ne vjerujemo.
Mirovinci su kupovali PTKM po 300 kn u dokapu prije 2 cijepanja, a
sada rasprodaju na 20 – 30 kn, da im PTKM ne narušava uravnoteženi
portfelj.
"U trenutku kada smo zaključili privatizacijski ciklus vrijednost dionice bila je 10 kuna. Danas burzovno dionica Petrokemije vrijedi negdje oko 66 kuna. Želja je i namjera da i tih 17,8% vlasništva država u jednom trenutku stavi u privatne ruke, ali ne kada je vrijednost dionica 66 kuna. Želimo da dionica dobije svoju tržnu vrijednost iznad 100 kuna i tada ćemo raspolagati s portfeljom države u Petrokemiji."
https://vijesti.hrt.hr/533441/horvat-za-hrt-kljucne-odluke-za-3-maj-na-sjednici-vlade-228
Sada je bilo na hrt1 dnevniku da krece velika privatizacija manjinskih drzavnih udjela i naglasili su da je prodaja drzavnog udjela u Petrokemiji, uz jos neke firme odgodjena, do povoljnije situacije za drzavu.
Uz najavu ministra Horvata od neki dan da drzava nece prodavati svoj udjel u Petrokemiji dok ne dodje na 100kn/dionici, ovo je de facto formalna odluka Vlade da se ceka da poraste vrijednost Petrokemije prije prodaje drzavnog udjela.