PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovdje su mali ulagači u nekoliko navrata razvodnjeni do boli. Ali bilo je bolje i to nego stečaj. Prvo su im 30.10.2017 sa nominale od 30 kuna spustili na 10 kuna i to na način da su za tri dionice u vlasništvu dobili samo jednu. A onda ni to nije bilo dovoljno, pa su im 13.11.2018 za pet dionica u vlasništvu dali opet jednu.
Ajmo to pojednostaviti: Uzmimo da ste do 2017 god. imali 100 dionica radi lakšeg izračuna. Nakon prvog cijepanja 2017. dobili ste samo 33 dionice (nećemo uzimati decimale radi lakšeg izračuna jer ta razlika je isplaćena u sići). A nakon drugog cijepanja 2018. tih 33 dionice pretvoreno je u 6,6 dionica. Radi lakšeg izračuna uzmimo da ste dobili u drugom cijepanju 7 dionica. Znači to je ono što Vam je ostalo od prvobitnih 100 dionica nominalne vrijednosti 30 kuna prije cijepanja.
Tada Vam je ukupna nominalna vrijednost vaših 100 dionica bila 3 tisuće kuna. I sa tih 3000 kuna mali dioničari spadoše na 7 dionica nominale 10 kuna ili ukupno 70 kuna vrijednosti.
Pošto je sada trenutna cijena nekih 27 kuna, znači vaših 7 dionica sada vrijedi 189 kuna. A znamo da je prije cijepanja 100 dionica PTKM vrijedilo dosta dugo vremena (Vrijeme robota) 20 000,00 kuna, a bogme sam ih prodavala u to vrijeme i po 250 kn komad.
Ovo su epski razmjeri razvodnjavanja, ali neki kažu da je bolje i to nego stečaj. I čini li Vam se nakon ovoga svega ova trenutna cijena dionice visokom. To neka svatko za sebe sračuna jer firma nije više onaj gubitaš, spaljivač. Postaje tvornica keša, ako Bog da!

Ako ne vjerujete evo linkovi pa provjerite:
prvo cijepanje
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/g1kguWrG0zygyPdTCJAJig==.pdf
drugo cijepanje
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/21On2dc8a1Fadl1OFfqxGg==.pdf

Jel mirovinski fond napokon završio rasprodaju?

Ako je ministar gospodarstva izjavio da PTKM vrijedi bar 100kn,
pritom opomenuo mirovince, tko smo mi da mu ne vjerujemo.
Mirovinci su kupovali PTKM po 300 kn u dokapu prije 2 cijepanja, a
sada rasprodaju na 20 – 30 kn, da im PTKM ne narušava uravnoteženi
portfelj.

"U trenutku kada smo zaključili privatizacijski ciklus vrijednost dionice bila je 10 kuna. Danas burzovno dionica Petrokemije vrijedi negdje oko 66 kuna. Želja je i namjera da i tih 17,8% vlasništva država u jednom trenutku stavi u privatne ruke, ali ne kada je vrijednost dionica 66 kuna. Želimo da dionica dobije svoju tržnu vrijednost iznad 100 kuna i tada ćemo raspolagati s portfeljom države u Petrokemiji."

https://vijesti.hrt.hr/533441/horvat-za-hrt-kljucne-odluke-za-3-maj-na-sjednici-vlade-228

Bas taj lik ima pojma o vrijednosti. Na 100 kuna, cijela PTKM bi imala kapitalizaciju od 5,5 milijardi kuna, a EV preko 6 milijardi kuna.

To bi bila poprilična cijena za firmu koju godinu dana ranije nitko nije htio dobrovoljno kupiti na natjecaju.

Treba razlikovati cijenu od vrijednosti. To dvoje može biti u popriličnom nesrazmjeru i to dulje vrijeme.

Ako ne vjerujete evo linkovi pa provjerite:
prvo cijepanje
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/g1kguWrG0zygyPdTCJAJig==.pdf
drugo cijepanje
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/21On2dc8a1Fadl1OFfqxGg==.pdf

ma đaba ti linkovi kada je prkm ZOMBI firma i da nije bilo drž. intervencionizma, trebala je biti prošlo svršeno vrijeme…isto je sa gro predstečajuša i agrokorom koji su realno trebale propasti i nestati kao kada korov zatamaniš sa herbicidom da bi napravili prostor za zdravu komercijalnu kulturu…ovako, pod izgovorom čuvanja radnih mjesta, zombi tvrtke i dalje egzistiraju i zauzimaju kvalitetan prostor a nisu u mogučnosti otplačivati ni kamate na zaduženja a kamo li tek glavnice bez intervencija drž. ili otpisa banaka…upravo zbog takvih zombi tvrtki koje bez nekog oblika drž intervancijonizma u kapitalističkoj tržišnoj ekonomiji NE bi mogle opstati, sada eu i ostatak svijeta zapada u ZOMBI recesiju jer se nije otvorio prostor za nove, zdrave tvrtke

ptkm, opte, dlkv, hdel, igh, ddjh, agrokor i sve ostale tvrtke bez temelja u fundamentima koje teško ili nikako servisiraju svoje obveze, jesu i ostati će spalionice …ili drž novaaca ili nadobudnih kupaca dionica…rezultat je na kraju isti…pare baj, baj…

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

portfelj.

"U trenutku kada smo zaključili privatizacijski ciklus vrijednost dionice bila je 10 kuna. Danas burzovno dionica Petrokemije vrijedi negdje oko 66 kuna. Želja je i namjera da i tih 17,8% vlasništva država u jednom trenutku stavi u privatne ruke, ali ne kada je vrijednost dionica 66 kuna. Želimo da dionica dobije svoju tržnu vrijednost iznad 100 kuna i tada ćemo raspolagati s portfeljom države u Petrokemiji."

https://vijesti.hrt.hr/533441/horvat-za-hrt-kljucne-odluke-za-3-maj-na-sjednici-vlade-228

Bas taj lik ima pojma o vrijednosti. Na 100 kuna, cijela PTKM bi imala kapitalizaciju od 5,5 milijardi kuna, a EV preko 6 milijardi kuna.

To bi bila poprilična cijena za firmu koju godinu dana ranije nitko nije htio dobrovoljno kupiti na natjecaju.

Treba razlikovati cijenu od vrijednosti. To dvoje može biti u popriličnom nesrazmjeru i to dulje vrijeme.
[/quote]

Razlika od prije godinu dana i sada je to sto je sada firma u cvrstim privatnim rukama i
ono sto je jako bitno; u privatnom vlasnistvu 2 najveca dobavljaca plina(INA i PPD) u
Hrvatskoj,
kojima je sada stalo da Petrokemija dobro posluje, izmedju ostaloga i kako bi
politicari taj cijeli projekt razvodnjivanja vlasnistva (3 u 1), preuzimanja dugova, pa opet
razvodnjivanja vlasnistva (5 u 1), te privatizaciju proglasili svojim velikim uspjehom i
pridobili biracku bazu u Kutini i dijelu Moslavine koja gravitira, tj. radi u Petrokemiji u Kutini.
Petrokemija smrdi i truje zrak u Kutini, ali bez nje nema ni Kutine, vec via Irska ili Njemacka,
to zna svatko tko poznaje nekoga u Kutini. Zeljeli vi to ili ne Petrokemija ce iz godine u godinu
sve bolje poslovati, a poklopilo se i to da je cijena plina na niskim razinama, pa im je i to dodatni
vjetar u ledja prilikom restrukturiranja. Ono sto me posebno veseli u izvjescu je, da je osim
dobiti porastao i prihod, a to znaci da svojim proizvodima osvajaju nova trzista i sire se.

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

A zasto se PPD i INA i ostali nisu dobrovoljno javili na natjecaj za kupovinu? Nego ih je defacto država prislila i pritom se jako naljutila na mirovince koji vise nisu htjeli ulagati u PTKM. Zato ministar i non stop kljuca kako su “promašili ceo fudbal” i licitira u javnosti nekim suludim vrijednostima.

Nema sumnje da PTKM vrijedi vise nego prije godinu dana, al tada nije vrijedila gotovo ništa.

Bez obzira, ministar priča gluposti jer PTKM nikad ne bude vrijedila 100 kuna po dionici. Pola od tog iznosa, vrijednosti, bio ni nevjerojatan uspjeh i zarada.

Cijena plina je zaslužna za rezultat i manje duga koji je popeglan posljednjim dokapom. Sve ostalo su pričice za djecu.

BudFox, vujanac je u ptkm ušao praktički besplatno, za maržu na plinu a uzeo ju je isključivo radi balansiranja te kvota i cijene ruskog plina…ptkm je debelo zastarijela i kao takva preradom ne radi neku dodanu vrijednost nego samo balansira trž. vrijednost plina + troškovi, što je ovome najvažnije….ne bi ja tu narednih 5+ god. očekivao neke zarade, previše oni moraju otplatiti a i i investirati u modernizacije ako se želi učiniti nešto od te tvrtke.

portfelj.

[/quote]

Razlika od prije godinu dana i sada je to sto je sada firma u cvrstim privatnim rukama i
ono sto je jako bitno; u privatnom vlasnistvu 2 najveca dobavljaca plina(INA i PPD) u
Hrvatskoj,
kojima je sada stalo da Petrokemija dobro posluje, izmedju ostaloga i kako bi
politicari taj cijeli projekt razvodnjivanja vlasnistva (3 u 1), preuzimanja dugova, pa opet
razvodnjivanja vlasnistva (5 u 1), te privatizaciju proglasili svojim velikim uspjehom i
pridobili biracku bazu u Kutini i dijelu Moslavine koja gravitira, tj. radi u Petrokemiji u Kutini.
Petrokemija smrdi i truje zrak u Kutini, ali bez nje nema ni Kutine, vec via Irska ili Njemacka,
to zna svatko tko poznaje nekoga u Kutini. Zeljeli vi to ili ne Petrokemija ce iz godine u godinu
sve bolje poslovati, a poklopilo se i to da je cijena plina na niskim razinama, pa im je i to dodatni
vjetar u ledja prilikom restrukturiranja. Ono sto me posebno veseli u izvjescu je, da je osim
dobiti porastao i prihod, a to znaci da svojim proizvodima osvajaju nova trzista i sire se.
[/quote]

Kao sto so mogao vidjeti iz mojeg posta ja pišem o vrijednosti. No, vrijednost i cijena se ponekad znaju gadno posvadjati. Pogotovo u situaciji kad je freefloat tako malen kao na PTKM. Dakle, mene niti jedna cijena neće iznenaditi i zato mislim da je dionica zanimljiva za korektnu i nekorektnu igru.

@naimxs

Treba shvatiti da je Petrokemija jedan od najvecih, ako ne i najveci potrosac plina u Hrvatskoj, te
je davno prije to bila firma u sastavu INA-e (INA Petrokemija). Razdvajanje tako velikog
potrosaca od dobavljaca plina je bila pogreska, koja je sada ispravljena, jer je visoka cijena plina
(skoro) pokopala Petrokemiju, a ni dobavljacima plina nije odgovaralo da Petrokemija ode u stecaj,
pa da izgube tako velikog potrosaca, pogotovo kada vecinu tog plina vade iz nalazista u Hrvatskoj
kao INA ili u slucaju PPD-a uvoze jeftini plin iz Rusije. Ja na to gledam kao na simbiozu u kojoj prvi
ne moze bez drugog i obratno.

Zasto se INA i PPD nisu odmah javili za dokap? Odgovor je jednostavan, zato da za sto manje
ulozene novce dobiju sto veci vlasnicki udio (bez istiskivanja, samo sa razvodnjivanjem,
prvo 3 u 1, pa preuzimanje dugova od strane drzave, te onda 5 u 1), a sve je to naravno
napravljeno u dogovoru sa politikom. Sada je ociscena bilanca od dugova od strane drzave i
firma ce sve bolje poslovati, u to sam siguran, jer to svima tako odgovara.

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Pa svi to shvacaju. Nije poanta prodati plin nego ga prodati i na njemu sto vise zaraditi. Gnojivo ćeš proizvoditi kad je cijena plina ispod prosjeka i isplati se. Možda nas čekaju dugorocno niske cijene plina i otvaranje profitne marže na PTKM, a možda i ne. Ja to ne znam. Nisam stručnjak. Al mislim da toliko nisku cijeu nećemo gledati dovoljno dugo.

PPD i INA nisu htjeli kupiti PTKM jer se oni ne bave proizvodnjom gnojiva i kupili su je jer su uvjetno rečeno bili primorani, da bi naplatili prethodne dugove i zadržali odnos kupca i dobavljača.

Da bi PTKM bila dugorocno profitabilna mora ležati na polju jeftinog plina. Jeftin plin iz Rusije insinuaciju bilo kakvog političkog ili drugog zaoštravanja gotovo preko noći može postati skup plin iz Rusije.

Barbosa, 19.08.2019. u 22:02
a ni dobavljacima plina nije odgovaralo da Petrokemija ode u stecaj,
pa da izgube tako velikog potrosaca, pogotovo kada vecinu tog plina vade iz nalazista u Hrvatskoj kao
INA ili u slucaju PPD-a uvoze iz Rusije.

eto kol. BudFox, ovo što si napisao je jedina i isključiviva svrha ptkm…da troši i plaća plin na kojemu će ppd i ina zaraditi…

Nije to jedina i isključiva svrha kupovine. Gnojivo je isto plin, samo zapakiran u granule. Bitna je cijena i dostupnost plina. PTKM nije bezvrijedna, ali nije superveijedna odnosno nema potencijal da vrijedi 100 kuna. Toliko.

New Report

Close