PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Petrokemija skočila na 185 kuna

Već više od tjedan dana traju za sada još uvijek bezuspješni pokušaji guranja cijene dionica Petrokemije (PTKM-R-A) iznad 185 kuna, nakon što je formirana solidna razina podrške oko 170 kuna. Premda niti jučerašnji dan nije donio nikakav napredak po tom pitanju, već je i skok do 185 kuna bio dovoljan za uvjerljivih 4,2 posto rasta (uz 700 tisuća kuna prometa). Početak tjedna donio je i pozitivan pomak cijene povlaštenih dionica Adris grupe (ADRS-P-A), u čijem je slučaju i klizanje do minimalnih 435 kuna značilo o(p)stanak na pozitivnom teritoriju – rast od 1,2 posto.

Vaš link

To je ta liberalizacija tržišta o kojoj već tupim godinu dana…
ali neide to sve tak glatko kao što se vidi u današnjem članku:

http://www.poslovni.hr/29478.aspx

ma koga jos sekira plin, rusi kupuju rafineriju nafte brod i rafineriju ulja modrica te grade plinovod, naftovod i sve sto treba, ako todo nekupi petricu rusi ce, treba mislit globalno a djelovat lokalno[smiley2]

ne mari za male stvari i ostat ce male

ma koga jos sekira plin, rusi kupuju rafineriju nafte brod i rafineriju ulja modrica te grade plinovod, naftovod i sve sto treba, ako todo nekupi petricu rusi ce, treba mislit globalno a djelovat lokalno[smiley2]

rusi ljudi, samo rusi, količine novca u njihovim đepovima su nenormalne.Ko je ikad bio u Moskvi i prošetao ulicama shvatiće koja je to moć.Nafte i plina ima na bacanje traže samo krajnje potrošaće.
Ovdje imaju gotovu tvornicu kojoj netreba nikakvo ulaganje.

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

eto novi plinovod i naftovod ide preko srbije, sigurno bosne(zbog rs-a), a i mi cemo onda brate da se malo prikljucimo[smiley2]

ne mari za male stvari i ostat ce male

S obzirom da se bliži kraj godine, zima nije bila jaka, plina nije nedostajalo, ukoliko nema novih “muljaža” vezano za račun dobiti i gubitka, čistku su napravili s bilancom, godišnje izvješće ne bi trebalo biti loše ili barem u onim okvirima koje je Uprava već predvidjela.
Koliko se sjećam, oni 85 milijuna kuna je “stornirano”, i sve što će predstavljati dobit/gubitak zapravo je zadnji kvartal ove godine. Do maksimalnih 40 milijuna kuna.

kolega mauricije, trenutna situacija je jako dobra za PTKM, ali ne tako sjajna za INU [smiley2] jer ako INA ne proda plin neće biti ni probijanja 3000 kn do kraja siječnja [smiley2]
a bojim se da kako sada stvari stoje INA ima plina i previše (vjerojatno ne zna što bi sa njim)
garantirano je potroošnja trenutno 10-15% manja u odnosu na planirane količine (možda i više od toga)
npr. dok se dnevna prosjećna temperatura ne spusti na 0-3 ne bude bilo ni prave potrošnje plina (i zato je INA zahvalna što im za kupce PTKM i HEP)

Rusija predlaže Bjelorusiji manje poskupljenje plina
business.hr

Rusija je ublažila prijetnje Bjelorusiji da će učetverostručiti dosadašnju cijenu prirodnog plina, tako što je predložila manje, no ipak dramatično poskupljenje tog energenta za tu bivšu sovjetsku republiku.

Izjavio je to u srijedu ruski veleposlanik.

Glasnogovornik ruske državne tvrtke OAO Gazprom opovrgnuo je, međutim, bilo kakvo smanjenje cijene dodavši da razgovori još uvijek traju.

Veleposlanik Alexander Surikov izjavio je na konferenciji za novinare u Minsku da je Rusija, na temelju analiza jedne nizozemske banke, također povećala procjenu vrijednosti plinske mreže u Bjelorusiji u kojoj Rusija želi imati većinski vlasnički udio.

Rusija je predložila četiri puta veću cijenu plina za Bjelorusiju, na 220 dolara (155 eura) po kubnom metru za koju je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da bi bila pogubna za gospodarstvo te zemlje.

No, Surikov kaže da Rusija smanjuje cijenu. “Cijena pada, bit će bliža iznosu od 130 ili 140 dolara, možda i manja”, rekao je.

U zamjenu za nižu cijenu plina, OAO Gazprom je zatražio većinski udio u plinskoj mreži Bjelorusije Beltransgaz, preko čijih plinovoda prolazi većina ruskog plina namjenjena izvozu u Europu.

(Hina)

Zalihe plina na većom nivou, blaža zima, gotov plinovod, ujednačena cijena, bez oscilacija taman se sve poklapa.
Stoga treba očekvati bolje rezulate za ovo 4q. ali i za sljedeću godinu jer najveći dio proizvodnje je baš u zimskom razdoblju zbog proljetne sjetve…………. Pozdrav

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Pročitao sam danas na poslu u nekom časpopisu, mislim da je Lider , da je petrokemija žrtva provedenog razvodnjavanja kapitala u korist država.

Ovdje svi pišu da je to dobro , a u novinama se čita obrnuto.

Tko je u pravu?![smiley6][smiley7][smiley8][smiley2]

[b]Fashion and Stocks[/b]

ne znam da li je postano, ali mislim da nije

2006. – prekretnica za Petrokemiju

«U poslovanju Petrokemije 2006. godina označava prekretnicu. Iako će poslovnu godinu Petrokemija završiti s gubitkom u poslovanju, zamijećeni su pozitivni trendovi koji će se nastaviti. Ponajprije je to zbog toga što je Petrokemiji izgradnjom plinovoda Pula – Karlovac zajamčena stalna opskrba dovoljnih količina plina za proizvodnju.» – zadovoljno je istaknuo Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije, na tradicionalnoj konferenciji za novinare na kraju godine.
Prošlih godina Petrokemija je trpila velike štete zbog dugih zimskih zastoja proizvodnje zbog nestašice plina. Taj problem je sada riješen, a za pozitivno poslovanje veliki je potez učinila i Vlada Republike Hrvatske koje je dugovanje Petrokemije za plin iz 1999. Godine pretvorila u svoj suvlasnički udjel u kutinskoj tvornici. „Tako su stvorene pretpostavke za pozitivno poslovanje Petrokemije, što ćemo mi znati i iskoristiti.“, rekao je Boris Mesarić te je dodao: „Petrokemija ima kvalitetan proizvod i zbog toga stabilnu poziciju na tržištu u okruženju, te stručne kadrove koji stalno unapređuju proizvodnju i kvalitetu, uz stalnu brigu o okolišu. Tako smo posljednjih nekoliko godina u modernizaciju pogona uložili više od 250 milijuna kn, a to se vratilo kroz kvalitetu proizvoda što nam je osiguralo vodeću poziciju na tržištu u Hrvatskoj i susjednim zemljama.“, zaključio je Boris Mesarić.
INA je najavila poskupljenje plina za Petrokemiju od 40 posto. „Pregovori o novoj cijeni još se vode“, pojasnio je Mesarić, te je dodao: „Troškovi plina u poslovanju su 38 posto, te je posve jasno da ukoliko INA ostane pri ovom zahtjevu, da će tada dio tereta poskupljenja troškova proizvodnje morati podnijeti i tržište, odnosno da će Petrokemija morati korigirati cijene svojih mineralnih gnojiva“. Koliko bi poskupljenje moglo biti Boris Mesarić nije želio odgovoriti jer pregovori o novoj cijeni plina još se uvijek vode.

Vaš link

Znaci ubuduce kolega Beholder treba nazvati g.Vakulu a ne Petrokemiju. I da budem otvoren, ovo sto Beholder sad prozivljava, ja sam prozivljavao u PTKM prosle godine u ovo doba. Pa sam lijepo sve prodao, uknjizio 10.000,00kn gubitka.[smiley1]

Vakula ove zime prognozira prosječnu temp. od 5 stepeni Celzijusa.

New Report

Close