Ne znam jel vec bio ovaj tekst na forumu:
http://www.seebiz.eu/ppd-i-borealis-zajedno-u-preuzimanje-petrokemije/ar-141904/
“…najvećem vjerovniku PPD-u Petrokemija duguje gotovo dvostruko veći iznos od vrijednosti željenog kredita, odnosno oko 380 milijuna kuna. Ostalim vjerovnicima duguje još ukupno više od 300 milijuna kuna.”
“Otkriva još i to da je plan PPD-a pretvoriti dugove u vlasnički udio, ali da je spreman i na financijsko ulaganje u Petrokemiju, ali o kojem je iznosu riječ, Panenić nije otkrio”
Odlična vijest, hahahahahahahahah….maknite se ljudi od mrtvaca
PTKM vrijedi u ovom stanju točno 0 kn
dužni su bogu i narodu preko 1 milijarde kuna
a ona se trži skoro na razini jedne zvijezde…..pa dajte ljudi malo mozga, nije nam nikome novac došao preko lutrije
Sutra potvrda odluke o davanju suglasnosti .
Namjena kredita : podmirenje obveza prema Prvom plinarskom društvu
d.o.o. u iznosu od 145.000.000,00 kuna;
podmirenje obveza prema INA d.d. u iznosu od
25.000.000,00 kuna;podmirenje obveza s osnova Ugovora o kreditu
5710007893 po modelu PRG PBZ/HBOR u iznosu od
10.000.000,00 kuna;
otpremnine radnicima u iznosu od 10.000.000,00 kuna i
podmirenje obveza prema ostalim dobavljačima u iznosu
od 10.000.000,00 kuna
https://vlada.gov.hr/sjednice/38-sjednica-vlade-republike-hrvatske-19380/19380
https://vlada.gov.hr/UserDocsImages//Sjednice/2016/38%20sjednica%20Vlade//38%20-%203b.pdf
Pozdrav
Sad bi ponovno trebala cijena skočiti kad Vlada potvrdi suglasnost, pa onda opet kad se kredit odobri, pa onda opet kad se isplati, pa onda kad njime plati dugove, … ?
Mislim da još nigdje nije bilo ovakvog slučaja gdje se zbog 1 (jedne) stvari toliko puta dizala prašina.
A još k tome da se ne radi o nečem dobrom već o kreditu.
Koja lova opet izgori u Petrici… tko ono reče ne mogu si dozvoliti da me zmija više puta ugrize iz iste rupe, eto mene uspjela 2 puta ali više neće. Tako da Petrica proizvodi zlato a ne gnoj više me neće gricnuti… Nekima treba malo više vremena za edukaciju, ha,ha!
…mi smo tu problematiku preuzeli i zato smo u ovu odluku unijeli određene financijske pokazatelje koje društvo mora ispuniti, odnosno ne smije prekoračiti, a prije svega se to odnosi na odnos njihovog duga prema operativnom poslovanju i financijskim rezultatima, ali i druge mjere koje će biti na odgovornost Ministarstvu gospodarstva i CERP-a, kako bi se na kvartalnoj bazi pratili financijski rezultati Petrokemije, a sve u cilju da se više nikad ne dogodi da ju Vlada praktički u zadnjem trenutku mora spašavati – istaknuo je Marić.
Mislim da je razvoj događaja slijedeći…
– PTKM dobila 200 mil kn kredita
– PTKM platila dugove za plin
– PTKM ne može vraćati rate za tih 200 mil kn
– država pretvara dug u vlasnički udio, a vrlo vjerojatno pri tome smanjujući nominalnu vrijednost na 10kn
– na kraju, imate 20 mil novih dionica 🙂
Mislim da je razvoj događaja slijedeći…
– PTKM dobila 200 mil kn kredita
– PTKM platila dugove za plin
– PTKM ne može vraćati rate za tih 200 mil kn
– država pretvara dug u vlasnički udio, a vrlo vjerojatno pri tome smanjujući nominalnu vrijednost na 10kn
– na kraju, imate 20 mil novih dionica 🙂
dok ti i slični tebi prosipate crnjak i paranoju, PTKM ima prihod 2,5 milijardi kn, ostvaruje dobit i treći je najveći Hr izvoznik sa 1,8 milijardi kuna izvoza
u ovako lošoj situaciji je prvenstveno jer je PTKM isisana političkom trgovinom u kojoj je indirektno, kroz previsoke cijene plina, usluga plinacroa, hž carga i sl. drž tvrtki služila kao platforma za neku preraspodjelu sredstava unutar drž tvrtki, ustupke ini i sličnima te održavanje nekog socijalnog mira
sa ulaskom u eu je sa time gotovo, sada se rade javni i međunarodni natječaji a po novome je i direktno pod ogovornošću min. gospodarstva i cerpa koji su postavili uvjete koje mora ispuniti i prije će biti nastavak konsolidiranja poslovanja koji je evidentan iz polugodišnje dobiti te zavisno od učinaka konsolidacije i restrukturiranja, ulazak strateškog partnera i to ne niže od nominale 30 kn po kojoj je drž dokapitalizirala
Da, naravno, PTKM radi loše zato što ja i slični meni govorimo da to radi loše…
Kao i kad HDZ napravi sr.anje, pa onda nisu krivi oni, nego novinari koji su to objavili…
Koliko će godina trebati PTKM da otplati tih 200 mil kn sa dobiti koju trenutno ostvaruje?
Bez da prvo pokrije gubitke iz predhodnih razdoblja, trebat će joj samo nekih 300 godina…
Ali ne, nisu za to krivi oni koji vode PTKM, već ja koji ukazujem na to…
potpuno mi je razumljivo da oni koji su kupovali petrokemiju na 300,200,100 da sada pusu i na hladno..j.b.g niste imali srece..a oni koji sada ulaze na ovim niskim razinama,ako nista drugo,barem nece izgubiti puno..haha a mozda se i zaista desi preokret u poslovanju,pa se nesto i zaradi..