Iz mog kuta: ovo je vrlo nestabilna situacija i rijetko imaju ideju kako se ovo uopće može rasplesti. S obzirom da je tvrtka u velikim problemima i da je cijena njene dionice jako puno pala, kupovali su je mnogi, uključujući i dio onih koji se na ovoj našoj maloj burzi doslovno kockaju, pokušavajući uhvatiti barem 15% na problematičnim dionicama kojima cijena u vremenima kritičnih odluka ludo oscilira. Neki od vas sjetit će se rollercoastera na dionici Diokija prije negoli je propala i posljednja prilika za postizanje predstečajne nagodbe. Tu je bilo nekoliko ciklusa ogromnih rastova i doslovno strmoglavih padova u kojima su popušili mnogi, a tek rijetki uspjeli su uhvatiti povoljne trenutke kupovine i prodaje.
Ako netko ima viška novaca koje želi uložiti i ako vjeruje da će ova tvrtka preživjeti, onda možda i nije loše vrijeme da kupi nešto dionica. Međutim, treba imati na umu dvije stvari: postoji nemala vjerojatnost da tvrtka na kraju ode u stečaj (i druge tvrtke čije su dionice kupovali mirovinski fondovi otišle su u stečaj i “naši” fondovi u njima su već “spalili” ogromne sume pa to nije nikakav argument koji jamči da se navlas ista stvar neće dogoditi i ovdje); a ako se ova tvrtka ikad i spasi, ako stvari po nju krenu nabolje, morat će poprilično pričekati i imati jako dobre živce jer bi i u takvom scenariju bilo neizbježno imati periode rasta i ludih padova (uzrokovanih izlascima onih koji su dionicu kupili samo da uzmu 15%-ak posto) – neće biti lako dočekati neke mirnije vode jer ih do njih, kad je u pitanju cijena na burzi, čak i ako stvari krenu u pravom smjeru, čeka jako puno gubljenja živaca.
Inače, smatram da je apsolutno nužno privatizirati Petrokemiju jer je prilično izgledno da ju je ovakav način vođenja gotovo uništio. Posljednji članak o novom krugu dokapitalizacije pročitao sam samo do dijela u kojem su spomenuti sindikalisti, kad sam iz principa prestao čitati.
S obzirom da se dosad nije dozvolilo da PPD i Ina preuzmu većinski paket, veliko je pitanje kako će se sve ovo rasplesti. Sadašnja će vlast vrlo brzo izgubiti izbore, a veliko je pitanje što će i kad napraviti HDZ kad je Petrokemija u pitanju. Imajući na umu dosadašnju praksu u Hrvatskoj, vrlo je malo razloga za ikakvim optimizmom.
http://www.seebiz.eu/blokada-granica-petrokemija-vec-izgubila-3-milijuna-eura/ar-120612/
da se zatvori granica na nekoliko mjeseci, onda bi Petrokemija poslovala u plusu?????
Pri trgovanju na burzi tajming je ponekad važniji od fundamenata. Petrokemija to dokazuje.
Razvidno je da će se ostvariti blogerova fiksacija o nužnosti privatizacije PTKM (bez obzira na sindikate koji mrze svaki kapital, ali vole novac).
Ako sam dobro shvatio, moguće je da će se dogoditi, u kontekstu šire društvene zajednice, drugi najgori scenariji (prvi bi bio propast tvrtke), a to je da će ići nova dokapitalizacija po niskoj cijeni, a potom prodaja stranom partneru koji će osigurati dugoročno financiranje tvrtke (u igri su navodno Švicarci). Sav dosadašnji ulupani novac u firmu (naše mirovine) će “papati maca”, a neki investitor će dobiti jeftino kompaniju i možda ju uspješno izvući iz gliba (ako on već nije krenuo).
Onima koji su na valu blogerovog medijskog istupanja kupovali PTKM po 3xx nadajući se da će sudjelovati u privatizaciji firme, vjerojatno je ovo sve prisjelo.
Ovim drugima (poput mene) koji smo u PTKM ušli po cijeni provedenog dokapa ili čak niže, nova dokapitalizacija čak i po niskoj cijeni ne predstavlja lošu opciju. Dapače!
Ali sve to ima smisla tek ako PTKM počne stvarati dobit.
(u igri su navodno Švicarci).
da to nije “svicarac” jezic bacio oko na ovo?
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/YWlwPyP77GAkeuDtwF1L2w==.pdf
dugoročna stabilnost društva sad ili nikad
[emo_cool]
SUTRA JE SJEDNICA NADZORNOG ODBORA I RASPRAVLJAT CE DALI SE PETROKEMIJA MOZE PRIVATIZIRATI.
Jucer izaslo na ZSE
Objavljen poziv na zse:
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/FRiBxB6ahRfKKPml9B3FdQ==.pdf
Niti dalje nema riječi o nominalnoj cijeni sudjelovanja u temeljnom kapitalu.
Minimalan ulaz od 100.000 eura jamči ulaz velikih investitora. Upis prava znači pretvorbu duga u kapital: PPD, INA itd.!?
Najveće firme svijeta vezane za gnojivo u problemima http://www.bloomberg.com/article/2015-10-04/a3BsxAj5FTn0.html
Kako je ova firma još uvijek živa sam bog zna!! K+S danas 20% u minusu. Ja bi preporučio čekanje otkljucavanja vrijednosti