PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zlatek to sto se tebi nesto ne svidja ne znaci da je nebuloza ili da nije istina…bv ti je potpuno nebitan za dokapitalizaciju, nominala se gleda kao minimalna cijena dokapa no nju se moze namijestiti kako god se zele.

Nisi u pravu.
Nominala je nebitna. dionica uopće ne treba imati nominalu.
Članak 163. ZTD
(1) Društvo može izdati dionice s nominalnim iznosom ili dionice bez tog iznosa.

Cinjenica je da je trenutno PTKM potreban dokap kako bi uopce prezivjela, sto mislis da je vladi, sindikatima i samim radnicima bitnije, to da firma nastavi raditi i radnici dobivati place, ili to da cijena dionice na burzi bude sto veca ?

Bez uvrede, ali totalno si u krivu – trebam li ti nabrajati primjere koji dokazuju da logiku vlada (svih do sad) nije lako dokučiti?
Osim toga, pitanje je opravdanosti investicije, a ne “…da radnici nastave dobivati plaću…” (?!?) Iz kojeg si ti socijalizma pobjegao?

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Dakle da ne bi bilo daljnjih nejasnoća i zabuna, malo ću pojasniti svoje pitanje:

Moje pitanje nije KOLIKO ĆE PISATI DA JE NOMINALA NOVIH DIONICA?
(to je nebitno, može biti koliko hoće, pa i bez nominale, kao što sam napisao u prethodnom postu)

Moje pitanje jest PO KOJOJ CIJENI ĆE SE EMITIRATI NOVE DIONICE, TJ. KOLIKO ĆE ONI KOJI ĆE IMATI PRAVO SUDJELOVATI U DOKAPU PLATITI 1 NOVU DIONICU?

E, tu mislim da većinski dioničar(i) nema(ju) pravo sebi izglasati (sa 75%+) da ima pravo kupiti/platiti u novoj emisiji, na koji mali nemaju pravo, manje od njene knjigovodstvene i/ili tržišne vrijednosti.
Jer time izravno pogoduju sebi na štetu malih.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Znas li citati? Pogledaj odluku glavne skupstine

Nominala je 30, a dokap moze ici po cijeni od 30 – 100kn odnosno investitorima je dana mogucnost da sami daju ponudu po koliko zele dokapitalizirati. recimo teoretski netko moze ponuditi kupnju 20% novih dionica po 30kn, a netko drugi kupnju 35% novih dionica po 62.54kn, i na kraju se nakon pristiglih ponuda za dokap odredi konacna cijena dokapa ovisno o “trzisnim uvijetima”. Nakon sto pristignu ponude za prvi krug dokapa Uprava drustva ce odrediti konacnu cijenu dokapa.

Ista stvar je bila prosle godine, samo sto je tada raspon za dokpaitalizaciju bio 170 – 240 ako se ne varam , a na kraju je skupljeno cca 90% trazenog iznosa po cijeno od 170kn (minimum po kojem je mogla ici dokapitalizacija).

Ovo sada je apsolutno jednak scenarij kao sto je bio i prosle godine, samo s puno nizom nominalnom cijenom i drugim rasponom “moguce cijene” dokapa. Sto god ti nije jasno pogledaj kako je to prosle godine izvedeno, prilicno sam siguran da ce ponovno biti ista prica i dokapa po 30.00kn.

ne znam zasto se stalno vracas na book value kad je on apsolutno nebitan faktor?

A samim time sto veliki su uopce spremni uloziti pogoduju malima, jer da nema dokapa petrokemija ide u stecaj i mali bi drzali vrijednosti tocno 0 (nuula) kuna, tako da trenutno trebaju biti sretni sto uopce postoji netko tko uopce zeli dokapitalizirati, trenutno PTKM niti manjinski dionicari nisu u poziciji postavljati nikakve uvijete jer oni trebaju kapital, a ne kapital njih.

...

pa i manjinski dionicari imaju kapital. zasto njima ne bi bilo omoguceno da sukladno svom udjelu u firmi imaju mogucnost kupiti toliki broj dionica po cijeni dokapa? ovo bi palo na ustavnom sudu jer cifra od 100 tisi eura diskriminira manjinske dionicare, a svaki dionicar bi trebao imati barem ta manjinska prava

Nominala je 30, a dokap moze ici po cijeni od 30 – 100kn odnosno investitorima je dana mogucnost da sami daju ponudu po koliko zele dokapitalizirati.

Bitna je razlika u omjeru najniže i najviše cijene – prije je taj omjer bio 1:1,41 (170-240), a sada je 1:3,33 (30-100), tako da je veća vjerojatnost da će ovdje biti postignuta daleko veća cijena od nominalne (procjenjeno: oko 70 kn).

Slazem se s vama da nisu fer oko iskljucenja malih dionicara, trebali su i njima dopustiti dokap no takav je hr zakon

@niz brojeva

bojim se da ne razumjem vasu matematiku i utjecaj omjera granicnih cijena dokapa na distribuciju vjerojatnosti dokapa po odredenoj cijeni.

...

Ovdje su se pojedinci raspisali da nominala nije bitna ali bojim se da su u zabludi.
Nekada je novac imao pokriče u zlatu koje je bilo deponovano u državnoj riznici,npr novčanica od 100 kuna imala je protuvrednost u zlatu.
Taj model se doduše napustio ali u svakom slučaju novac mora imati pokriče za svoju vrijednost inače bi ga se moglo naštampati koliko hočeš.
E vidite dragi moji isto je i kod dionica nominala,tj. jamstvo za nominalu je vrijednost firmine imovine u ovom slučaju Petrokemijine.
Zbog gubitaka od 320 miliona kuna vrijednost Petrokemije se prepolovila pa nije više 754 miliona nego je negdje 340 miliona.Znači vrijednost dionice nije više 170 kn nego negdje upola,oko 90 kn.
E sad u ovoj priči se pojavljuje neko ko je u poziciji moči ( vlasti)i kaže vaša dionica neče vrediti tih 90 kn koliko ima pokriče u imovini firme nego če njena nominala biti 30 kn znači odlukom smanjuje njenu vrijednost a samim tim i krade 60 kn njene vrijednosti.
Na taj način obezvređuje dionice i smanjuje vrijednost firme sa stvarnih 340 miliona kn na 133 miliona kn i onda emitira nove dionice do 500 miliona kn.Šta se tu događa pošto nominala mora imati pokriče u Petrokemijinoj imovini dionica se može izdati onoliko po nominali 30 kn koliko ima pokriča u toj imovini .
Sada ostaje razlika od 340 miliona kuna stvarne vrijednosti firme do 133 miliona kuna na koliko je smanjen temeljni kapital a to je negdje oko 200 miliona kuna .
Mali ostaju bez 60 kn nominale po dionici a država i mirovinski fondovi jeftino okrupnjuju vlasništvo u Petrokemiji a pritome se mogu služiti i sa tih 200 miliona kuna dobivenih neopravdanim rušenjem nominale tako da jedan dio dionica neče morati ni iskeširati pa gdje se može jeftinije okrupniti vlasništvo nego u RH normalno uvijek na nečiju štetu u ovom slučaju na štetu malih.
Razlika od 30 kn nominale do možebitnih 100 kn po dionici je prodavanje magle jer svaka veča cifra od 30 kn je premija na poslovanje firme u ovom slučaju buduče poslovanje koje sa tek mora dokazati isplativim.

http://www.energetika-net.com/vijesti/plin/petrokemija-dogovorila-i-ljetnu-cijenu-plina-18952

Nije plin jeftiniji samo preko ljeta biti će i na jesen ako naravno ne bude nekih potresa na tržištu plina, ali evo i Rusi pregovaraju s Ukrajinom pa ćemo vidjeti. Situacija se bitno popravila. Riješiti još i radnike, 50M godišnje nije mala stvar, a možda i dokap malo iznenadi, bar iznenađenja ne nedostaje na ovoj dionici.

http://www.energetika-net.com/vijesti/plin/petrokemija-dogovorila-i-ljetnu-cijenu-plina-18952

Najvažnije za PTKM:
– dokapitalizacijom stiže pola milijarde kuna
– program restrukturiranja ide pred Vladu idući tjedan

Eppur si muove!

pa nek ide po 100…
nek ide po 150kn?
što će to promijeniti osim da se par trejderčića i špekulanata za par kuna više?
pa prošli put je cijena bila 170, jel tako?

pa eto di je sad i poslovanje i cijena…

a lipi moji, bojim se da će ovo putem DIOKija, da nema radnika i da nije ovakvo stanje u zemlji i politika bi digla ruke, ovako se grčevito bori samo za ta radna mjesta. tako da možete zahvaliti sindikatima i rdnicima da uopće radi.
a sad koliko će trajat to životarenje, ne znam.
sritno vam bilo!

Ozren, đe' kombo?

http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/PnbzfiW1ISemZpKkN6o4BQ==.pdf

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

http://www.zse.hr/default.aspx?id=51364

New Report

Close