Mene čudi da nije bilo interesa za plin u skladištu Okoli, ostalo je neprodano oko 80mil m3, a kupljeno je oko 109mil po cijeni oko 60lipa. Kao kada bi banka prodavala n.p.r. Eure po 2Kn i da nema interesa… Nevjerojatno!!
Za one koji se griju na plina – mislim da će nadolazeća zima biti “vruća”!!!
Ovdje treba čekati do 20.05. kad će sve biti jasnije. Za one hazardere među koje i ja spadam. Da li je pametno ne znam no ovo sam skupio i izgleda mi veća šansa za uspjeh nego ne….Svaka kritika ili razumno oprečno mišljenje je naravno dobrodošlo…
Znači činjenica je da ne prolaskom dokapa PTKM ide u stečaj. To je uostalom najavljeno iz same firme (po dioničare trenutno najgori scenarij).
Zašto mislim da će dokap proći:
-10.04. Petrokemija je izdala plan rekonstruiranja (dokap). Mirovinci se očituju da će isti prihvatiti ako se Vlada i INA dogovore o smanjenju cijene plina.
-12.04. Petrokemija potpisuje aneks ugovora s INA-om (Prirodnim plinom) o povoljnijoj cijeni plina.
-30.04. PTKM izbacuje novu tranšu komercijalnih zapisa i jedan od kupaca je PBZ mirovinski.
Logično se nameće pitanje: da li bi PBZ mirovinac kupovao zapise ako neće ući u dokap, tj. ako firma ide u stečaj ?
E, sad pošto živimo u državi punoj apsurda ishod uvijek treba uzeti s rezervom….
Mišljenja ?
Misljenje.
Što ako i prođe dokap?
što se dobija kad će se samo agonija produžiti. U toj dionici ne treba biti. Neizbježan je stečaj s preustrojem po starom.
Ovdje treba čekati do 20.05. kad će sve biti jasnije. Za one hazardere među koje i ja spadam. Da li je pametno ne znam no ovo sam skupio i izgleda mi veća šansa za uspjeh nego ne….Svaka kritika ili razumno oprečno mišljenje je naravno dobrodošlo…
Znači činjenica je da ne prolaskom dokapa PTKM ide u stečaj. To je uostalom najavljeno iz same firme (po dioničare trenutno najgori scenarij).
-10.04. Petrokemija je izdala plan rekonstruiranja (dokap). Mirovinci se očituju da će isti prihvatiti ako se Vlada i INA dogovore o smanjenju cijene plina.
-12.04. Petrokemija potpisuje aneks ugovora s INA-om (Prirodnim plinom) o povoljnijoj cijeni plina.
-30.04. PTKM izbacuje novu tranšu komercijalnih zapisa i jedan od kupaca je PBZ mirovinski.
Logično se nameće pitanje: da li bi PBZ mirovinac kupovao zapise ako neće ući u dokap, tj. ako firma ide u stečaj ?
E, sad pošto živimo u državi punoj apsurda ishod uvijek treba uzeti s rezervom….
Mišljenja ?
…. bilo je velikih naslova da se predstojeći mjeseci ključni za PTKM. Može li još jedan loš događaj biti tempiran za EU izbore da drug Zoka prođe ko bos po trnju. Kao što vidimo trudi se udarnički. Pošto živimo u Apsurdistanu, sve je moguće ili bolje rečeno sve je nemoguće !!!!
Mišljenja ?
Biti će teško s pravne strane braniti prolazak predstečajne nagodbe.
Ako je država, čitaj HEP I Zagrebački Holding glasovalo protiv predstečajne nagodbe DIOKIJA, onda nema teorije da i ova predstečajna prođe.
Sad Vas neću opet zamarati s Diokijem, ali ponavljam radi se o dvije vrlo slične Petrokemijske industrije.
S time da DIOKI nije imao problema sa plasmanom svojeg krajnjeg proizvoda ( također sva proizvodnja je išla u izvoz), dok s PTKM to nije slučaj.
Također DIOKI sa svojim proizvodom je bio na plusu.
Ono što je DIOKI ubijalo su bili ogromni troškovi infrastrukture na KRKU koja nije dovedena u funkciju, kao i kamate na kredit koji je uzeti za izgradnju DINE.
I normalno, dobavljač sirovine, tj. INE koja nije željela prodavati plin po nižoj cijeni (to je ono što mirovinci traže od INE).
To je normalno nemoguće jer je sada tržište plina i goriva potpuno otvoreno, i bilo kakvo prodavanja plina ispod cijene (na tržištu) bi izazvalo mogućnost da u INU dođe Uskok jer Uprava radi štetu HR proračunu.
Ne zaboravimo HR Vlada ima 44%, s mirovincima 49% INE.
Tako da bilo kakvo poslovanje INE koji nije na tržišnim nogama predstavla utopiju.
I nije mi jasno zašto se spominje INA? ugovor s INOM ove godine završava, pa PTKM može izabrati bilo koga, npr. HEP.
Drugim riječima nisam optimist. Da bude “zakonski” morati će i PTKM poslati u stečaj.
Kako PTKM za, razliku od DIOKIJA nema ništa vrijedno založiti osim starog željeza, a gledajući nestručnost ove Vlade u kemijsko-tehnološko-energetskom sektoru, moj Vam je savjet da pričekate s kupnjom.
Tako sam i ja razmišljao kao Vi na Diokiju 30-34 kn, jer mi je bilo nepomljivo da bi se Hrvatska odrekla takve industrije.
Naročito zbog toga što su svima bili usta puno podrška proizvodnji, otvaranja novih radnih mjesta, branjenja do zadnje kapi krvi postojećih.
Lp,i sretno
Volio bi da se PTKM spasi, kad su već uništili bespotrebno Dioki, ali nisam optimista.
Jer sve probleme koji je imao Dioki, ima i PTKM, a ja bi rekao da su čak i veći.
INA je revidirala ugovor s Petrokemijom (http://www.ina.hr/print.aspx?id=6551&benzid=)
Sad po kojim uvjetima, ne znam niti je izišlo u javnosti…
Iz linka citiram:
pri čemu su Petrokemija i Prirodni plin dogovorili povoljnije uvjete opskrbe sukladno trenutnoj situaciji na tržištu.
@flyer: Meni to izgleda kao vijest od prosle godine…
INA je revidirala ugovor s Petrokemijom (http://www.ina.hr/print.aspx?id=6551&benzid=)
Iz linka citiram:
pri čemu su Petrokemija i Prirodni plin dogovorili povoljnije uvjete opskrbe sukladno trenutnoj situaciji na tržištu.
pa ovo vam je od prošle godine vijest!!
Iz linka citiram:
možda neki misle, a možda je u apsurdistanu nakon svega ovoga glede skupljeg plina 30%, skope novi ugovor sa još skupljom cijenom plina za PTKM 🙁
Hvala svima…eto, tu sam je prvi put vidio…(http://www.ina.hr/default.aspx?id=6551)
istina….dakle još ništa ne znamo o cijeni i dogovoru…
ufff jesam zabrijo…:-(
Što se cijene plina tiče, mogu Vam reći ono što znam za cijenu koju će morati INA prodavati pline HEPU.
To znam iz intervjua koji je dala direktorica Inine tvrtke Prirodni plin. d.o.o.Davorka Tancer.
znači u razdoblju od 1.04.2014. do 31.03.2015. INA je dužna dio svoje proizvodnje isporučivati po 1,7 kuna/po m3.
Kako je cijena znatno niža od do sada regulirane cijene od 2,2 kn/m3 po kojoj je do sada isporučivao Prirodni plin, INA će godišnje gubiti između 250 do 350 miliona kuna, ovisno o količini isporučenog plina.
Kako će HEP imati reguliranu cijenu koji će opskrbljivačima koji opskrbljuju kućanstva biti 2,4032 kn/m3.
Drugim riječima g. Vrdoljak je odlukom Vlade dobit INE od 250-350 miliona kuna godišnje prenio na HEP.
Kako je to meni izravno pogodovanje jednom distributeru HEP-u, a na štetu INE kojom se INI radi velika šteta, nadam se da će ministra netko prijaviti Uskoku za namjerno stvaranje gubitka INI.
Ako su gospoda potpuno otvorila tržište za sve firme, da se cijene goriva na benzinskim pumpama određuju tržišno, onda ne vidim razlog da i za plin ne vrijede iste pravila.
Naročito sad kad je tržište potpuno otvoreno, i svatko može sklopiti ugovor s bilo kim s kojim hoće.
Znači ovo bi bile veleprodajne cijene plina.
LP