PTKM treba biti privatna firma, po mogućnosti u hrvatskom vlasništvu. Ali država mora van, van, van i van!!!!!!!!!!!! Hiljadu puta van.
Iz svega, vlasništva, cijene plina, svega. Jedino što treba napraviti je osigurati takve zakonske uvjete da firma slobodno na tržištu dobavlja sirovine i ugovara prodaju. Da ju nitko, niti INA, JANAF, HEP i što ti ga ja znam tko, ne može ucjenjivati zatvaranjem plinovoda, struje ili bilo čega, dokle god uredno plaća račune.
Poželjna vlasnička struktura bi bila mirovinski fondovi, zaposlenici, mali dioničari i razni fondovi rizičnog kapitala. Bolje bi naravno bilo da postoji jedan jaki gazda, a ostali da se šlepaju, firma bi se, da se tako izrazim, kapitalističkije vodila, ali ne znam da li itko ima interesa ulaziti u ovo osinje gnijezdo, bez potpuno odriješenih ruku.
Da, to su ključne riječi, odriješene ruke.
Ali politika van, van i van.
PTKM treba biti privatna firma, po mogućnosti u hrvatskom vlasništvu. Ali država mora van, van, van i van!!!!!!!!!!!! Hiljadu puta van.
Iz svega, vlasništva, cijene plina, svega. Jedino što treba napraviti je osigurati takve zakonske uvjete da firma slobodno na tržištu dobavlja sirovine i ugovara prodaju. Da ju nitko, niti INA, JANAF, HEP i što ti ga ja znam tko, ne može ucjenjivati zatvaranjem plinovoda, struje ili bilo čega, dokle god uredno plaća račune.
Poželjna vlasnička struktura bi bila mirovinski fondovi, zaposlenici, mali dioničari i razni fondovi rizičnog kapitala. Bolje bi naravno bilo da postoji jedan jaki gazda, a ostali da se šlepaju, firma bi se, da se tako izrazim, kapitalističkije vodila, ali ne znam da li itko ima interesa ulaziti u ovo osinje gnijezdo, bez potpuno odriješenih ruku.
Da, to su ključne riječi, odriješene ruke.
Ali politika van, van i van.
E moj serislave, a koga ćemo i kako onda musti, ako se gospodar bude znao i ne bude dao? Kuda ćemo s nadzornim odborom i svim drugim uhljebima, tko će njih primiti itd, itd…
Kad je kompanija u teškoćama onda se ovako radi!!! Evo par pokazatelja. Za razliku 2012 i 2013 g. broj članova uprave povećan sa 4 na 9, broj radnika smanjen sa 2320 na 2199 , ali ono bitno je ako se broj radnika smanjuje zbog troškova to je možda “OK” ali prosječna plaća se povećava sa 5328 na 5855 kn. Dakle isti trošak za plaće samo malo raspoređen. Tko tu koga? Koga ima viška???
volio bih da si u pravu i da se cijena malo vrati dolje da dokupimo, ali sumnjam da će ovaj što danima gura cijenu velikim nalozima prema gore sad pustiti trejdere da se opet nakrcaju ispod 60 kn pa da mu opet zaštopaju rast dionice
[/quote]
oprez je bio opravdan.
stvara se ušica igle na grafu, puknut će u nekom smjeru…to je sigurno.
Kad je kompanija u teškoćama onda se ovako radi!!! Evo par pokazatelja. Za razliku 2012 i 2013 g. broj članova uprave povećan sa 4 na 9, broj radnika smanjen sa 2320 na 2199 , ali ono bitno je ako se broj radnika smanjuje zbog troškova to je možda "OK" ali prosječna plaća se povećava sa 5328 na 5855 kn. Dakle isti trošak za plaće samo malo raspoređen. Tko tu koga? Koga ima viška???
Jesi siguran da je isti trošak za plaće?
Ako su otpustili one s najnižim plaćama, prosjek se automatski povećao, a da se ništa drugo ne mijenja.
Novi krug privatizacije.
http://www.banka.hr/hrvatska/ca-hz-cargo-i-hpb-opet-ce-u-privatizaciju
Kad je kompanija u teškoćama onda se ovako radi!!! Evo par pokazatelja. Za razliku 2012 i 2013 g. broj članova uprave povećan sa 4 na 9, broj radnika smanjen sa 2320 na 2199 , ali ono bitno je ako se broj radnika smanjuje zbog troškova to je možda "OK" ali prosječna plaća se povećava sa 5328 na 5855 kn. Dakle isti trošak za plaće samo malo raspoređen. Tko tu koga? Koga ima viška???
Jesi siguran da je isti trošak za plaće?
Ako su otpustili one s najnižim plaćama, prosjek se automatski povećao, a da se ništa drugo ne mijenja.
[/quote]
3. Troškovi osoblja (u kn)
232.886.900 – 2011g
234.819.300 – 2012g
235.332.800 – 2013g
a) Neto plaće i nadnice (u kn)
145.820.700 – 2011g
148.331.700 – 2012g
148.869.400 – 2013g
b) Troškovi poreza i doprinosa iz plaća (u kn)
52.831.900 – 2011g
54.294.300 – 2012g
55.328.000 – 2013g
c) Doprinosi na plaće (u kn)
34.234.400 – 2011g
32.193.400 – 2012g
31.135.400 – 2013g
Lijep pozdrav !
a neće to tako brzo, treba vremena dok ovaj glomazni birokratski aparat opet nešto napravi
“….Izuzme li se već obavljenu privatizaciju Croatia osiguranja, od velikih projekata u dokumentu kojeg je u proceduru pustio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, navodi se tako namjera ponavljanja neuspjelih natječaja za prodaju većinskih udjela u Hrvatskoj poštanskoj banci, HŽ Cargu, te Croatia airlinesu, a dovršetak prodaje i dokapitalizacije predviđa se i za kutinsku Petrokemiju….”
Privatizacijski val: Država kreće s prodajom udjela u više od 100 tvrtki
@Pongy
Kako si došao do prosječne plaće od 5855kn?
Meni ispada manje:
148.869.400/((2320+2199)/2)= 5490kn
Ali u pravu si da je trošak plaća rastao.
smije li se dionica na burzi prodavati ispod nominale?[emo_mrgud]