jos jedan krug paljenja para pa mi smo najbogatija drzava na svijetu
poanta je da država i vlada neće (ne smiju) pustiti da PTKM propadne zbog socijalnog kaosa koji bi time izazvali u kutini i okolici, a s druge strane su i mirovinci u PTKM već utukli ogromne novce pa im je manja šteta napraviti još jedan dokap, spasiti PTKM pa je tako saniranu prodati najboljem ponuđaču i dobiti natrag svoje uloge, nego pustiti daf rima propadne i oni sve izgube
interesa realno ne manjka, samo što nitko nije htio sada ulaziti u deal gdje bi ga država pod pritiskom radnika uvijek mogla stopirati u svim bitnim odlukama sa svojih 25%+1 dionica. sad toga više neće biti jer će ići čisti natječaj pa tko ponudi više, njegova firma.
dragan marčinko: “Sigurno ćemo prodati Petrokemiju, već mi se javljaju ulagači iz Rusije”
http://www.jutarnji.hr/dragan-marcinko–sigurno-cemo-prodati-petrokemiju–vec-mi-se-javljaju-ulagaci-iz-rusije/1180448/
…ali država će se možda morati odreći zahtjeva da joj u tvrtki ostane više od 25% dionica
[emo_palacg]
ako Marčinko kaže: Sigurno ćemo prodati Petrokemiju, a država se odrekne zahtjeva za 25+1 dionica, onda opet kreće novi krug privatizacije, ili …………
Zašto uopće prodavati PTKM ako država može rješiti 50% sniženje plina,ali čini se da ne može, pa je shodno tome takav i interes za PTKM
Problemi koji se javljaju u PTKM su posljedica ukupne nerestrukturiranosti ekonomije u RH. A nerestrukturiranost znači preveliki državni utjecaj u bilo kojem aspektu, vlasničkom ili regulatornom. Tu je beskonačan prostor za korupciju i nesavjesno upravljanje.
Npr. ukoliko se snizi cijena plina, gubi INA. A zašto se uopće dovodilo do toga da INA-in plinski biznis krpeljizira na PTKM? Zato jer se nema političke snage izaći pred birače i reći da će građanstvo morati plaćati plin 3 x skuplje nego dosad zato da bi industrija mogla imati plin po nižoj cijeni. A o aranžmananima MOL-Smradaner da ne govorimo. Možda bi i DIOKI bio spašen da se imalo snage presjeći stvari.
Bojim se da je ovo još jedna patka za naivce. Kada i gdje je uspješno izvedeno državno restrukturiranje ičega? Kada i gdje je došao strani investitor i riješio nagomilane probleme? Osim da je kupio tržište i pokupio dobit (HT, banke i sl.).
Nadam se da griješim, ali iskustvo govori drukčije.
Nije uredu izbrisati nešto o čemu se i DORH službeno očitovao!!!!!
Sramota od Poslovnog.
Upravo suprotno, davanjem mita bivšem premijeru za zaključenje predmetnih ugovora, ugroženi su nacionalni interesi i energetska neovisnost Republike Hrvatske.
ja sam danas još dokupio – i ne gledam portfelj dok na dnevniku ne počmu brujat o ptkm
burza je kocka
to je tu negdje, za oprez mislim [emo_smijesak]
volio bih da si u pravu i da se cijena malo vrati dolje da dokupimo, ali sumnjam da će ovaj što danima gura cijenu velikim nalozima prema gore sad pustiti trejdere da se opet nakrcaju ispod 60 kn pa da mu opet zaštopaju rast dionice
…
Kada i gdje je došao strani investitor i riješio nagomilane probleme? Osim da je kupio tržište i pokupio dobit (HT, banke i sl.).
Nadam se da griješim, ali iskustvo govori drukčije.
Griješiš.
Možeš li zamisliti koliko bi “Afera Bankomat” bilo da nismo prodali banke?
I tko bi to platio?
U slučaju banaka, nije strani investitor “pokupio dobit” nego je “stvorio dobit”.
Ne griješim. Pročitaj bolje. Kupio tržište i pokupio dobit. Možda je trebalo stajati i/ili. U slučaju banaka, da, pokupio je tržište, a dobit stvorio. Naravno, tko bi držao pare u banci da im je šef ministar financija RH? Ja ne.
Sve ostalo je kupljeno tržište, vrlo rijetko koja greenfield ili brownfield investicija. Slabo. Naravno, zato jer se malo toga uopće isplati.
RH se nalazi u onome što se zove “middle income trap”. To znači da smo preskupi za natjecanje u radno intenzivnim aktivnostima, a preslabo obrazovani i preslabo kapitalizirani za utakmicu u stvarima više dodane vrijednosti. Jedina zemlja na svijetu koja se iz toga izvukla, barem u 20. st., je Južna Koreja. Svi koji su bili razvijeni u 19. st. to su i danas, oni koji nisu, nisu ni danas. Arapske zemlje s naftom ne računam, to je dar s neba, tj. zemlje.
Gospo Serislav, pa kaj bi vi prodali Petrokemiju?
Ma dajte, malo truda, dokapitalizacije i eto prave firme koja će nosit Kutinu opet.Kolio su na Jadranu usuli novca u brodogradilišta?Pa kaj?
Zar Država nema koristi od PDV,doprinosa na plaće i slično.Mislim da u proizvodne firme kad se uloži 100kn Država vraća u 3 godine 95Kn. Nije sve gubitak kako izgleda,a da netreba raditi više i pametnije naravno da da.