Ako se sad nisam šlogiro, neću nikad – sindikati podržavaju ulazak strateškog partnera.
To je pod jedan, a pod dva, izvori iz vlade vele da bi se za PTKM moglo dobiti kao i za CROSIG.
Privatizacija će se provesti prikupljanjem ponuda, zainteresirani Norvežani i Rusi, ali Pejnović ne isključuje mogućnost da se pojavi netko treći.
Neka igre počnu.
Privatizacija će se provesti prikupljanjem ponuda, zainteresirani Norvežani i Rusi, ali Pejnović ne isključuje mogućnost da se pojavi netko treći.
Neka igre počnu.
Nema ko do sada nije bio zainteresiran. Neki i po 5 puta. Kako i ne bi bili zainteresirani kada je plin u Europi samo 3.5 puta skuplji nego u sjevernoj americi.
Najbolji dokaz velikog interesa privatnih investitora je u cinjenici da se vlada mora zaduziti i spasavati dokapitalizaciju.
Nema ko do sada nije bio zainteresiran. Neki i po 5 puta. Kako i ne bi bili zainteresirani kada je plin u Europi samo 3.5 puta skuplji nego u sjevernoj americi.
Gospon Twixer, ajde da se ne ponavljamo – plin je u Europi prije dvije godine bio šest (6) puta skuplji nego u S. Americi. I šta ćemo sad? Vi znate da će plin u Europi za tri godine i dalje biti 3.5 puta skuplji nego u Americi? Ne može se dogoditi da Ameri skontaju da se frackingom zagađuje voda, pa odustanu od njega? Koliko će u tom slučaju američki plin biti skuplji od europskog?
Ili, u drugom slučaju, koliko će Europi trebati da uvede fracking, ako ne postoje štetne posljedice za okoliš? Pa jel to nuklearna fizika? [emo_smijeh]
Koliko će plin koštati PTKM ako strateški dobavljaš bude Rus, a koliko ako je preuzmu Norvežani?
Notorna je činjenica da je ovo prvi službeni dokument o prodaji PTKM. I da ga čak i sindikati prihvaćaju. A jednako tako, notorna je činjenica da je PTKM oduvijek bila gubitaš, ali i oduvijek skakala na svaku najavu privatizacije. [emo_smijeh]
Tak da, gospon Twixer, ja znam da vi svima ovdje želite dobro. I ja im isto to želim. I zato čestitke radnicima.[emo_smijeh]
Gospon Twixer, ajde da se ne ponavljamo – plin je u Europi prije dvije godine bio šest (6) puta skuplji nego u S. Americi. I šta ćemo sad? Vi znate da će plin u Europi za tri godine i dalje biti 3.5 puta skuplji nego u Americi? Ne može se dogoditi da Ameri skontaju da se frackingom zagađuje voda, pa odustanu od njega? Koliko će u tom slučaju američki plin biti skuplji od europskog?
Ili, u drugom slučaju, koliko će Europi trebati da uvede fracking, ako ne postoje štetne posljedice za okoliš? Pa jel to nuklearna fizika? [emo_smijeh]
Koliko će plin koštati PTKM ako strateški dobavljaš bude Rus, a koliko ako je preuzmu Norvežani?
Notorna je činjenica da je ovo prvi službeni dokument o prodaji PTKM. I da ga čak i sindikati prihvaćaju. A jednako tako, notorna je činjenica da je PTKM oduvijek bila gubitaš, ali i oduvijek skakala na svaku najavu privatizacije. [emo_smijeh]
Tak da, gospon Twixer, ja znam da vi svima ovdje želite dobro. I ja im isto to želim. I zato čestitke radnicima.[emo_smijeh]
[/quote]
… ne bi me čudilo da je u sve uključena i ona teta – gospođa sa Skupštine o kojoj je pisao kolega dandy kao komentar na blogu gospodina Bakića.
http://trzistakapitala.wordpress.com/2013/06/30/o-petrokemiji-ali-i-ini/#comment-33628
Zato se svega treba bojati !!! Još pride g. Jagušt čvrsto drži svoj položaj ko 91′ hrvatska policija 🙂 Pitanje je Z A Š T O ? Koliko vidimo ni gospodin Bakić ne viče preglasno o tome? Možda će se u sve ovo uplesti i Agrokor jer dugi niz godina indirektno i direktno, on je bio vlasnik i suvlasnik ove firme. Možda sada novcem koji je zaradio sa PTKM i njihovim proizvodima, “kupi” još jednu hrvatsku firmu njihovim novcem, pa sve ostane u Rvatskim rukama !
Fracking izvori plina sada su 30% u USA sve ostalo u svijetu od toga 99% svjetskog vađenja frackingom danas rade Ameri(kaže Boston Consluting Group).
Dakle sama cijena vađenja kroze tehnologiju je poznata gotovo samo Amerima i oni ne budu otkrili tajne EU tek tako pa da EU ima jeftiniji plin.
No, super da se krene sa tim strateškim partnerom i vrijeme je pa makar i načelno.
Opet, s obzirom na tržište gdje PTKM operira i kakvo je stanje u poljoprivredi i subvencija i onih koji ih daju da bi se poljoprivredom bavilo, vjerujem da je barem 80% da se neće nači ponuđač ili hoće ali po cijeni debelo nižoj od trenutne.
Nešto slično će biti i sa HAC-om.
Razlika u cijeni nikad nije bila 6 puta izmedju US i Europe. Cak ni izmedju Canade i Europe. Bila je jedno kratko vrijeme u Alberti ispod 2 dollara, ali to je bilo 5 puta vise.
Ako dodje strateski partner plin ce ih kostati priblizno kao i sada. Plin pripada Ruskoj Federaciji i pola onog sto prodaju direktno ide u proracun. Putinu ne pada na pamet da nekome izvozi plin ispod cijene. Srbi placaju plin skuplje nego Njemci jer ga kupuju manje i jer su za Putina manje bitni.
Tesko je pogoditi cijenu plina u buducnosti i odnos izmedju Europe i US. Medutim cinjenica je da svi grade pogone u sjevernoj americi. Caki i Orascom i SABIC, dakle egipcani i saudijci. Dakle postoji visok konsenzus u industriji da ce jos dugo vremena sjeverna amerika imati najjeftiniji plin. Proizvodjaci u US odlicno zaradjuju i kada je urea $300.
S obzirom na to koliko se gradi novih kapaciteta u sjevernoj amererici postoji opasnost da trziste preplavi jeftino gnojivo. Zbog toga je Agrium suspendirao dva projekta.
Al-Mady (CEO SABIC-a) je prosli mjesec imao prilicno opsezan interview za CNBC. Firma sa planira fokusirati na US gdje su jeftine sirovine. Za svakoga ko planira investirati u industriju fertilizera ovo je vrlo korisno za poslusati.
Sve receno mislim da su sanse za privatizaciju vrlo male u ovom trenutku. Cak i ako se desi biti ce po vrlo niskim cijenama. Bio bih jako sretan ako se ispostavi da sam u krivu.
Tesko je pogoditi cijenu plina u buducnosti i odnos izmedju Europe i US. Medutim cinjenica je da svi grade pogone u sjevernoj americi. Caki i Orascom i SABIC, dakle egipcani i saudijci. Dakle postoji visok konsenzus u industriji da ce jos dugo vremena sjeverna amerika imati najjeftiniji plin. Proizvodjaci u US odlicno zaradjuju i kada je urea $300.
Gospon Twixer, kod svakog balona postoji visok konsenzus. Upravo tako i nastaju. Sjetimo se brodogradnje ili građevine, ostalih cikličkih industrija. U najveće investicije uletalo se u najgora vremena. Kao i uvijek. Jučer je u Americi plin bio iznimno skup, danas je iznimno jeftin, a sutra će bit…
Konsenzualan? [emo_smijeh]
Mala digresija….Fracking se radi u europi, to nije neka tehnologija koja je poznata samo amerima, …poljska, rumunjska, ukrajna….radim na tim busotinama…druga je stvar sto su vodece naftne servisne kompanije americke, ali vlasnici polja plina su europske kompanije
tijekom noći jedna ekipa drukera na dolje počinje priču o jeftinom plinu u SAD a stavlja se na bid danas ujutro sigurno….veoma jadno…
krivo im je što su prodali i što će cijena rasti i što će se stvari u Petrokemiji organski promjeniti….ali ne…oni ne idu spavati nego pišu o plinu…zanimljivo…pa bolje onda neka posalju dopis norvežanima, rusima ili austrijancima da nas zaobiđi i da nas ne kupe, neka idu onda u SAD 🙂
i kao da nikad nisu čuli za arbitražu….i za mogućnost izvoza plina:) i za LNG terminale…ovdje se kupuje tržište i pozicija, a cijena plina će se izjednačiti s vremenom…a za napraviti tvornicu treba dosta vremena….oko 3 godine, mozda i više a mi tvornicu već imamo
poslovanje ove firme je katastrofalno, s gubicima iz kvartala u kvartal, a cijena na burzi je kao da je firma već privatizirana i da već odlično posluje. ovakve manipulacije dionicom postoje valjda samo na ZSE [emo_palacd]