Jel tako teško pogledati podatke i vidit da je zadnja 3 mjeseca trgovano s 550.000 komada petrice uz promet od 112 milijuna kuna? Promet je zadnjih dana mali jer su mali prometi i na skoro svim drugim dionicama. Kad se cijelo tržište probudi, krenit će i petrica gore s prometima, ***obrisano***. Ovaj gubitak u FI je abnormalan i sasvim sigurno naštelan od strane uprave (kao i Mesaričevo jokanje o stečaju ***obrisano***) radi žicanja što niže cijene plina od vlade.
Ovo je forum o investiranju, tema petrokemija. Mesarić je predsjednik uprave Petrokemije, a kad spomene stečaj to nedvojbeno nije nevažna informacija. Ako vam se njegovo spominjanje stečaja ne sviđa, to nije moj problem. Ako su vam komentari o Petrokemijinom poslovanju na investicijskom forumu i temi Petrokemija dosadni i nezanimljivi, odite na drugi forum, zar trebam pisati o big brotheru, bmwima i preseravati se ko je sto potegao proslu subotu zato sto je nekim klincima zamorno citati o poslovanju petrokemije? btw., za neke bi bilo bolje da obnove znanje ih geografije. Europa će ruski plin u 2007. plaćati 14 posto skuplje Europa će u 2007. ruskom Gazpromu plaćati za tisuću prostornih metara prirodnog plina cijenu od 293 američka dolara, 14 posto više u odnosu na tekuće cijene, u ponedjeljak je izvijestio ruski dnevni list Vedomosti. Ta bi cijena ruskom plinskom državnom monopolistu donijela 46 milijardi dolara dobiti iz Europe, prenosi nadalje taj list, pozivajući se na interne dokumente u koje je uspio dobiti uvid. Gazprom zadovoljava četvrtinu europskih potreba za prirodnim plinom. Ta kompanija planira u idućoj godini u Europu izvesti 157,8 milijardi prostornih metara plina, u usporedbi sa 151 milijardom u ovoj godini. Uslijed rekordnog rasta cijena plina, Europa u 2006. tisuću prostornih metara plina plaća 257 dolara. Jedan neimenovani dužnosnik Gazproma kazao je kako je to povećanje temeljeno na izračunima tržišne cijene plina do sredine 2007.
zahvaljujem kolegi cartmannu na dragocjenim informacijama jer oni koji malo bolje prate tematiku ptkm znaju da je i ruska strana zainteresirana za kupovinu ptkm.ovo je fantastična vijest koja će itekeko imati odjeka na tržištu. Pretvaranje plina u umjetno gnojivo jedan je od najisplativijih poslova trenutno. Hvala kolegi još jednom
Vjerujem da će dobre vijesti (INA za 1690 kn) koje nam je danas priopćio naš premijer pozitivno utjecati na cijelo tržište a samim time i na PTKM. Likvidnost nije pala samo PTKM već velikoj većini dionica. Pad likvidnosti nakon pada cijene je sam za sebe pozitivan pokazatelj. Kada padne likvidnost znači da smo došli do dna. Više nema puno onih koji su spremni prodati. S druge strane kupci su oprezni i ne kupuju po asku tako dugo dok kapa na bidu. Promjenom raspoloženja na tržištu bikovi prelaze u akciju i likvidnost opet poraste.
Slična je stvar i kad dođemo na vrh vala. Likvidnost se smanjuje pošto nema više kupaca zainteresiranih za kupnju po visokim cijenama. Dolazi polako do promjene raspoloženja, medvjedi prelaze u kontru i likvidnost opet poraste.
Sasvim se slažem s gore iznesenim.
I tako stalno šetamo po sinusoidi.
KUTINA – Najava Ine da će povisiti cijene plina kutinskoj Petrokemiji kao “povlaštenom” potrošaču s 71 lipe na kunu u Kutini je izazvala zabrinutost i žestoke reakcije. Jedini je mogući odgovor uprave Petrokemije povećanje cijene mineralnih gnojiva 15 posto, a to sigurno ni kod seljaka neće proći bez reakcija.
– Jednostrana odluka Ine o povećanju cijena 40 posto, uključujući i transport, više je nego bezobrazna. Ta odluka ako ostane Petrokemiju i njezinih 2600 radnika odvest će u propast. Naravno da tvrtka ne može podnijeti trošak 700 milijuna kuna za plin, pa će povećanje gubitaka za 150 milijuna kuna dovesti u pitanje opstanak tvrtke.
U sklopu akcije – argumentima protiv uvreda i laži! [smiley2]
Dosada nitko nije rekao jednu novu nepovoljnu činjenicu za ovo poduzeće.
Petrokemija je upravo dobila otprilike 44 000 novih protivnika – povlaštene cijene koju plača za plin.
Dio njih je koliko vidim i na ovom forumu a moram kazati da sam jedan od njih sada i – moja malenkost – ja.[smiley2]
kako sam već pisao PTKM su potrebne velike promjene.
na forumu se stalno raspravlja o cartmanu i njegovim kritikama, za koje mislim da stoje, no ne stoje njegove procjene o stečaju i crnim scenarijima i da tu itekako pretjeruje.
iz grafova koje sam dao vidi se da je najveći problem u poslovanju PTKM rashodovna strana koja je opterećena materijalnim troškovima proizvodnje. Tu spada i cijena plina i cijena sirovina koje se koriste u proizvodnji i naravno da porast cijene plina dodatno opterećuje poslovanje PTKM. Dakle Cartmanovi komentari imaju smisla i svaki ozbiljan ulagač ili špekulant o tome mora voditi računa.
s druge strane rješenje treba tražiti u restrukturiranju kompanije.
Ukratko koraci koji se moraju provesti su:
– rješavanje dubioza u bilanci
– dolazak strateškog partnera
– smjena pesimistične uprave
– povišenje cijena gotovog proizvoda
– smanjenje troškova radne snage
– popunjenje proizvodnih kapaciteta
– nastavak modernizacije proizvodnje
– povećanje proizvodnih kapaciteta
Neki od koraka su u ispunjavanju, za neke su stvoreni preduvjeti, a za neke još nedostaje politička odluka i realizacija.
Bitne činjenice koje treba poznavati svaki ulagač u PTKM i koje su podigle cijenu u zadnjih par mjeseci svode se na to da su investicijski fondovi prepoznali pozitivno kretanje prema ispunjavanju gornjih stvari koje otvaraju perpektivu PTKM koja leži u velikom tržištu. Neke od njih su odluka AZTN za sanaciju duga (čišćenje bilance), te otvaranje plinovoda Pula-Karlovac kojom se omogućava rad punim kapacitetom, tj. rješavaju se gubici u zimskim mjesecima za održavanje pogona.
Nakon rješavanja duga i bilance poslije skupštine država će povećati udio, i pri tom stvoriti kompaniju koja je spremna za dolazak strateškog partnera.
Nakon dolaska strateškog partnera rješit će se efikasnost proizvodnje i ukinuti državna regulacija cijena gnojiva (scenarij INA nakon dolaska MOLa)
Dionica PTKM ima velik potencijal u odnosu P/S, a prodaja će se povećati kad krene proizvodnja u zimi, a tržište gnojiva će digurno rasti jer će u približavanju EU neobrađeno zemljište koje je u RH vrlo veliko trebat obrađivati….
kako sam već pisao PTKM su potrebne velike promjene.
na forumu se stalno raspravlja o cartmanu i njegovim kritikama, za koje mislim da stoje, no ne stoje njegove procjene o stečaju i crnim scenarijima i da tu itekako pretjeruje.
Prenosim i komentiram procjene i izjave predsjednika uprave Petrokemije. On je prvi spomenuo stecaj, ne ja, dapace, kao sto sam vise puta napisao i mene je iznenadio tom izjavom. Ocito sam i ja pao pod utjecaj navlakaca i prevaranata. [smiley2] Mika bi rekao da je to zato sto Mesaric nema sve informacije koje on ima pa Mesaric ne zna pravu vrijednost Petrokemije, ali ja nisam takav vec potpuno ozbiljno dozivljavam izjavu predsjednika uprave kompanije o kojoj razgovaramo, mnogo ozbiljnije nego izjavu nekog anonimnog nicka koji se po forumu hvali posjedovanjem povlastenih informacija, iako bi morao shvatiti da to nije nacin na koji se ponasa ozbiljan investitor kad dodje u posjed povlastene informacije. Ali, i vrijeme je pokazalo da niti jedna od tih informacija nije bila tocna, pa na njih vise necu gubiti vrijeme.
Jedini nacin da PTKM krene pozitivno poslovati je lagan na papiru, ali vrlo skup i tezak, mozda i neostvariv u praksi. Sastoji se od odpustanja cca. 2000 zaposlenih i potpunog restrukturiranja kompanije, sto moze uraditi samo privatnik. A cak ni tad nije sigurno da ce PTKM pozitivno poslovati, jer mnoge firme konkurenti u regiji vec imaju 60% radnika manje i neusporedivo su profitabilnije, a ptkm se trenutno moze boriti s njima iskljucivo zahvaljujuci povlastenoj cijeni plina. Kad cijena plina skoci na realnih 1,80kn, ptkm nece imat racun za plin 700 mil. za koje tvrde da ih vodi u propast, vec ce morati poslovati s racunom od 1,2-1,4 milijarde kn. Ako uspiju cijena bi zaista mogla na 400-500kn, ali…[smiley6]
Mika bi rekao da je to zato sto Mesaric nema sve informacije koje on ima pa Mesaric ne zna pravu vrijednost Petrokemije,
u svakoj firmi vlasnik ima više ključnih informacija od direktora ili predsjednika uprave.misliš li da Sanader obavještava Mesarića o svemu ili mu samo kaže da nešto mora napraviti.
cartmanne, toliko sam često čuo priču iz uprave da će firma kojom upravlja u stečaj i poslije toga vidio iste članove uprave da kupuju jeftine dionice…
evo još jednom grafa s rashodima pa vidi koliko otpada na troškove radne snage.
prihodi i efikasnost se moraju povećat i to je jedini put. sreća je da postoje preduvjeti da se to ostvari: opskrba plinom i tržište neobrađenih površina.
priča oko prestanka regulacije cijene gnojiva će zaživjeti kad dođe strateški partner, a i za to preduvjet postoji: čisti se bilanca od dugova.
Cartmann, jest da je predsjednik uprave Petrokemije prvi izjavio i o mogućem stečaju (očito namjerno dramatiziranje) ali ti si se te rečenice uhvatio kao mantre. Daješ dobre fundamentalne analize ali stav ti je obojen kao da si plaćen za dodatno dizanje negativnih tenzija. Gdje se danas trguje naftom ili plinom, tu su moguće i velike oscilacije, usponi ili padovi, ali Petrokemija realno ima potencijale da postane, ako već i nije, regionalni div. Ako stvarno cijena dalje zvekne ili ode u stečaj, čestitat ću ti, ako ode gore, citirat ću ti tvoj tekst. Čekamo svi.
baš gledam i mislim si… Cartmann je jedan i očito vrijedan kada barem njih 10-ak (ili se samo tako čini) se ‘suprostavljaju’ njemu…
istina, izgleda kao da je Cartmannu stečaj postala mantra ali isto tako se čini da je i ovim ostalima ‘potencijal’ postala mantra pa nitko na njih osim Cartmanna ne reagira [smiley6]