…ti zaista očekuješ ovih dana porast čađare 30 %???
Argumentiraj ovu svoju izjavu.
Evo sto se moze vidjeti na grafu; – stavio si sma 7 i 14 koji se ne mogu ni vidjeti pa ne znam cemu, ali ako se dobro zagleda vidi se da brza linije ne sjece sporu, znaci nema pokazatelja. – iscrtao si kretanje, ukljucujuci i ovo neprimjetno posljednjih dana, ali ga nisi usporedio s volumenom?? – iscrtao si mcad, znaci opet pomicni presjek i opet vidimo isto, brza ne ide preko spore, a obe su ispod centralne linije znaci nema jakog trenda. A sve to vec znamo jer nam je jasno da se proteklih dva tjedna cijena nije mnogo mjenjala i da su volumeni ni bili mali. – RSI nije ispod 20 da bi je mogli nazvati preprodanom, ne odbija se niti sjece 20tku (prema gore). Znaci nikakav buy signal. – OBV ne pokazuje nista jer nema ni zesce prodaje ni kupovine, a to vec znamo – TRIX, koji po prvi put vidim da ga netko koristi u zadnjih 5 godina, takodjer nista ne govori, da je jaci trend i da probija nulu, mozda, ovako opet nikakav signal. – ista stvar s stochasticom, ne probija 20 i ne pokazuje oversold, ni linije se ne okidaju. Opet nista.
Bez obzira na tumačenje signala zoomirao sam prethodni graf kako bi Cartmann bolje vidio:
1. Gdje SMA7 presijeca SMA14
2. Gdje MACD presijeca liniju okidača
3. Gdje je %K linija presjekla prema gore %D liniju prema gore (Slow Stohastics)
4. Kako je RSI potonuo skoro do nule, izronio iz oversold područja i kako se penje prema overbought području.
[smiley2]
Opet krivo. btw., vidim da se vrte 2-3 grafa, al nema veze jer pokazuju isto.
S RSI-jem koji je presao ovesold podrucje 17.11 ne mozemo nista osim odrediti pouzdanost usporedujuci ga s rezultatom – kretanjem cijene. A kao sto sam i napisao, volumen je mali, pokazatelji nisu jaki. U skladu s tim cijena nije reagirala, a i nije imao potvrdu u drugim pokazateljima. Trebas shvatiti da pokazatelji sluze da ti na laksi nacin prikazu raspolozenje ljudi, npr. RSI ti trenutno pokazuje isto ono sto i cijena, “ni toplo ni hladno”, oni koji su htjeli prodati su prodali, oni koji su htjeli kupiti su kupili i sad svi cekaju slijedeci pokazatelj. Za buy signal je potrebna potraznja, a ovdje nema potraznje, to je bar nedvojbeno.
Jedini aktualni pokazatelj je kisobran zadnji dan trgovanja, sto je takodjer neutralan pokazatelj. Tvoj nacin citanja grafa bi nazvao “sto je babi milo to se babi snilo” ili “wishful thinking” kako bi rekli ameri. [smiley2]
I koji je zaključak nakon dva dana? Ono isto što sam ja napisao u petak. PTKM je tehnički spremana za rast (tj., oni koji su htjeli kapitalizirati dobit nakon zadnjeg vala rasta su izašli, ostali nisu zadovoljni ovom cijenom idu dalje, a teći su ušli zahvaljujući korekciji) ali joj fali neka jača vijest ili nova informacija koja će stvoriti potražnju i buy signal. A plavome preporučujem neka ne iznosi neistine i neka pozornije čita moje postove jer ja nigdje nisam napisao da očekujem porast PTKM ovih dana 30% što nema veze sa mojim targetom koji je minimalno nominala. [smiley1]
I koji je zaključak nakon dva dana? Ono isto što sam ja napisao u petak. PTKM je tehnički spremana za rast (tj., oni koji su htjeli kapitalizirati dobit nakon zadnjeg vala rasta su izašli, ostali nisu zadovoljni ovom cijenom idu dalje, a teći su ušli zahvaljujući korekciji) ali joj fali neka jača vijest ili nova informacija koja će stvoriti potražnju i buy signal. A plavome preporučujem neka ne iznosi neistine i neka pozornije čita moje postove jer ja nigdje nisam napisao da očekujem porast PTKM ovih dana 30% što nema veze sa mojim targetom koji je minimalno nominala. [smiley1]
Isto tako je tehnicki spremna za pad od 40-50kn.
U praksi nam tehnicka zbog premalog prometa ne govori nista, svi pokazatelji su neutralni, kao i cijena. Dapace, netko bi mogao ustvrditi da je strah ulagaca bearish pokazatelj, ja necu jer nemam dovoljno pokazatelja za potvrdu. Isto tako vrijeme ne igra za ptkm, nada je iz dana u dan sve manja, a sukladno tome strah sve veci i veci. Vecina vas navijaca je prije 15 dana vikala “kupite, kupite, sigurno se cijena nece dugo zadrzati na ovako niskim razinama”, sto znaci da ste ili namjerno lagali, ili ocekivali da ce cijena porasti. Mozda sam naivan, ali ja vjerujem da je ta skupina ocekivala rast cijene, a sad se iz dana u dan sve cesce propitkuju jesu li mozda nepromisljeno srljali u kupnju. A ako se ne desi nesto pozitivno, takvih ce biti sve vise i prodaja ce biti sve veca, a ujedno kupnja sve manja. U ovom trenutku nedvojbeno nije lako biti dionicar PTKM.
Isto tako je tehnicki spremna za pad od 40-50kn.
Na ovu izjavu ogovaram sa [smiley2][smiley2][smiley2].
Netko bi se jako trebao potruditi da ponudi tržištu tako crne vijesti. Za razliku od loših vijesti nije teško zamisliti članak u sutrašnjem poslovnom koji će dignuti PTKM za 90-100 kn.
Ionako je tržište vaga pesimizma i optimizma pa stvarno nema potrebe dalje raspravljati o PTKM. Kako što sam već napisao vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Ovime završavam ovu raspravu sa moje strane.
Na ovu izjavu ogovaram sa [smiley2][smiley2][smiley2].
A to je jasan pokazatelj da nemas argumenata kojima bi odgovorio. [smiley2]
Vrijeme ce pokazati kud ce se kretati cijena ptkm, isto kao sto je pokazalo da si, namjerno ili ne, graf ptkm zelio prikazati pozitivnim, a on to nedvojbeno nije. Ovim završavam ovu raspravu. [smiley1]
top 10 na dan 24.11.2006
HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU
SZIF D.D.
Skrbnički račun: PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN
Skrbnički račun: PBZ D.D./KAPITALNI FOND D.D. ZATVORENI INVESTICIJSKI FOND
Skrbnički račun: HPB D.D.
RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV
Skrbnički račun: RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB
Skrbnički račun: ZAGREBAČKA BANKA D.D.
Stanje nepromijenjeno.
Zar se nitko ne iskrcava ?…[smiley4]
Malo sam se igrao s rezultatima PTKM u excelu. Rezultat su slikice u prilogu, na kojima se uspoređuju prihodi i rashodi po kvartalima u radnjih 8 kvartalnih razdoblja.
Također su napravljene komparativne vrijednosti prihoda od prodaje u zemlji i inozemstvu, a kod rashodovne strane rashodi su rasčlanjeni na materijalne troškove, troškove radnika, amortizaciju, vrijednosno usklađivanje i ostalo.
S obzirom da slike govore više od riječi, vidi se da je u prihodovnoj strani najveći pad u trećem kvartalu, što je i logično zbog sezonske potrošnje (jer se ne gnoji u ljeti). Ove godine su dodatno povećani materijalni troškovi.
Prihodi su redovito veći u drugom kvartalu, a najveći su u zadnjem kvartalu.
Također se lako uočava (a to je i poznato od prije) da je PTKM veliki izvoznik.
Moja očekivanja rasta cijene dionice PTKM baziraju se isključivo na daljnjem rastu prihoda. Uvjeti za to su ispunjeni jer bi trebala biti osigurana opskrba plinom. Također i u sadašnjem omjeru P/S postoji dobar potencijal dionice, no ja očekujem da bi on trebao uskoro biti još manji zbog rasta prihoda (S). Potrebno je rješiti efiksnost ove kompanije. Ona će se ostvariti dijelom i rastom prihoda, ali potrebno je tu još dosta promjena (prvenstveno vlasnika).
Linkovi na slike:
http://www.mojnovac.net/forumi/attachment.php?attachmentid=7819&thumb=1&d=1164622053
http://www.mojnovac.net/forumi/attachment.php?attachmentid=7818&thumb=1&d=1164622038
Malo sam se igrao s rezultatima PTKM u excelu. Rezultat su slikice u prilogu…
Jako su mali thumbnailovi. Ne znam jel to problem kod mene možda sa IE7 ali ako nije jel bi ti bio problem da staviš veće slikice ili još bolje sam excel?
Hvala.
cobankovic: ” Malo sam se igrao s rezultatima PTKM u excelu. Rezultat su slikice u prilogu… ” Jako su mali thumbnailovi. Ne znam jel to problem kod mene možda sa IE7 ali ako nije jel bi ti bio problem da staviš veće slikice ili još bolje sam excel? Hvala.
Moja isprika, ne moraš. U adresi urla piše thumb = 1. Da bi se dobio veći grafikon, samo to treba setirati na nulu, odnosno evo ispravljeni URL-ovi sa većim slikicama za sve ostale:
http://www.mojnovac.net/forumi/attachment.php?attachmentid=7819&thumb=0&d=1164622053
http://www.mojnovac.net/forumi/attachment.php?attachmentid=7818&thumb=0&d=1164622038