PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ide li netko na skupštinu 6.12??

malo friških informacija iz tekućeg poslovanja kutinskog diva.Tvornica ovih dana radi punim kapacitetom i prodaje ogromne količine gnojiva. Većina trenutno ide u izvoz, a dugorčna namjera je pola domaće tržište pola izvoz. Uglavnom nemogu zadovoljiti sve potrebe tržišta, a kako li će tek biti u budućnosti???

dobit od 450 milja kuna uz povrat od 15 godina znači da ptkm vrijedi 2020 kuna.

pa i za 3 kvartal su rasli prihodi u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, sa 350mil na 400mil, što je rast od nekih 15-ak posto pa smo ostvarili rekordan gubitak??

Može li netko protumačiti sadašnju vlasničku strukturu.
Prema financijskom izvještaju 2005 prvih 10 dioničara je posjedovalo 2003578 kom dionica od ukupno izdanih 2471721 kom, (81%), a sada prvih 10 dioničara ima 1711947 kom (69%).
da li znači da su ti najveći rasprodali.

pa i za 3 kvartal su rasli prihodi u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, sa 350mil na 400mil, što je rast od nekih 15-ak posto pa smo ostvarili rekordan gubitak??

da li ti misliš da je stvarno bilo moguće ostvariti takav gubitak ili je on posljedica pripreme ptkm za privatizaciju??

socrates: ” pa i za 3 kvartal su rasli prihodi u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, sa 350mil na 400mil, što je rast od nekih 15-ak posto pa smo ostvarili rekordan gubitak?? ” da li ti misliš da je stvarno bilo moguće ostvariti takav gubitak ili je on posljedica pripreme ptkm za privatizaciju??

ja bih kao mali dionićar volio vjerovati u takav rasplet, tržišna kapitalizacija po ovoj cijeni danas iznosi oko 600 mil kuna, osobno smatram da tvrtka uz kvalitetan managment može vrijediti barem trostruko, danas sigurno ne vrijedi toliko al uz kvalitetan managment, konstantan izvor plina te uzimajući u obzir ulazak u eu i sve ono što predstoji našoj poljoprivredi sigurno može povečati svoju vrijednost. u pravu si, ja također ne vjerujem da će je sanader utopiti za 70-80 mil eura..mislim da je to premalo, šta se tić izvješća za 3 kvartal stvarno ne znam jer nisam na izvoru informacija, također ne znam ništa o možebitnoj privatizaciji..ako nešto znaš više od mene bilo bi lipo da podijeliš s nama….[smiley2] pozdrav

Mene polikita ne zanima, ali bi vi trebali razmisliti o realnosti obećanja Vlade oko timeinga nekih privatizacija, pa tako i Ptkm. Zar nije IPO Ine trebao biti odrađen u proljeće?

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Mene polikita ne zanima, ali bi vi trebali razmisliti o realnosti obećanja Vlade oko timeinga nekih privatizacija, pa tako i Ptkm. Zar nije IPO Ine trebao biti odrađen u proljeće?

ma slažem se kolega da je naša vlada jako netransparentna, ona je jako loš vlasnik svega pa tako i ovog društva, to je jedan od razloga zašto se trguje sa 0,66bv a ne 3 ili 4xbv na burzi s ovom dionicom…primjera radi austrijski AMI sa 1000ljudi ostvaruje malo manje od 400mil eura prihoda godišnje, toliko o produktivnosti ptkm..svjestan sam ja mana al mislim opet da je sa svim ovim nedostacima jako jeftina dionica na dugoroćne staze..možda griješim..možda i ne[smiley2]..a pošto sam iz splita znam dosta o liku našeg premijera iako je 30g stariji od mene..jednom riječju -oportunist!!!

KuciloOro: ” Mene polikita ne zanima, ali bi vi trebali razmisliti o realnosti obećanja Vlade oko timeinga nekih privatizacija, pa tako i Ptkm. Zar nije IPO Ine trebao biti odrađen u proljeće? ” ma slažem se kolega da je naša vlada jako netransparentna, ona je jako loš vlasnik svega pa tako i ovog društva, to je jedan od razloga zašto se trguje sa 0,66bv a ne 3 ili 4xbv na burzi s ovom dionicom…primjera radi austrijski AMI sa 1000ljudi ostvaruje malo manje od 400mil eura prihoda godišnje, toliko o produktivnosti ptkm..svjestan sam ja mana al mislim opet da je sa svim ovim nedostacima jako jeftina dionica na dugoroćne staze..možda griješim..možda i ne[smiley2]..a pošto sam iz splita znam dosta o liku našeg premijera iako je 30g stariji od mene..jednom riječju -oportunist!!!

nema ova vlada baš previše veze sa ptkm kakva je nekad bila. Tvornica je napravljena da zadovolji potrebe bivše države za umjetnim gnojivom. Nije se onda mislilo ni na tržišno poslovanje ni privatizacije i slične stvari.
Kuponskom privatizacijom tvornica prelazi u ruke ljudi koji nisu znali šta bi s njom i nisu prepoznali kakvog diva imaju u rukama jer je njihov posao turizam, bankarstvo ili nešto treće(jedino slovenci znaju šta imaju i ne prodaju niti jednu dionicu.. Kasnije se to prepoznaje i Vlada vraća večinski paket u svoje ruke.(Kapitalni fond i ured za upravljanje imovinom cca 108 000 dionica). Pametni ljudi u vladi nakon nekih ponuda zaključuju da stvar zapravo vrijedi i da se tu može uzeti novac. Čiste bilancu, rade plinovod i ova tvornica će ubrzo raditi 300 mil. Eura prometa i eto nas na3,5-4 x BV realne vrijednosti.

socrates: ” KuciloOro: ” Mene polikita ne zanima, ali bi vi trebali razmisliti o realnosti obećanja Vlade oko timeinga nekih privatizacija, pa tako i Ptkm. Zar nije IPO Ine trebao biti odrađen u proljeće? ” ma slažem se kolega da je naša vlada jako netransparentna, ona je jako loš vlasnik svega pa tako i ovog društva, to je jedan od razloga zašto se trguje sa 0,66bv a ne 3 ili 4xbv na burzi s ovom dionicom…primjera radi austrijski AMI sa 1000ljudi ostvaruje malo manje od 400mil eura prihoda godišnje, toliko o produktivnosti ptkm..svjestan sam ja mana al mislim opet da je sa svim ovim nedostacima jako jeftina dionica na dugoroćne staze..možda griješim..možda i ne[smiley2]..a pošto sam iz splita znam dosta o liku našeg premijera iako je 30g stariji od mene..jednom riječju -oportunist!!! ” nema ova vlada baš previše veze sa ptkm kakva je nekad bila. Tvornica je napravljena da zadovolji potrebe bivše države za umjetnim gnojivom. Nije se onda mislilo ni na tržišno poslovanje ni privatizacije i slične stvari. Kuponskom privatizacijom tvornica prelazi u ruke ljudi koji nisu znali šta bi s njom i nisu prepoznali kakvog diva imaju u rukama jer je njihov posao turizam, bankarstvo ili nešto treće(jedino slovenci znaju šta imaju i ne prodaju niti jednu dionicu.. Kasnije se to prepoznaje i Vlada vraća večinski paket u svoje ruke.(Kapitalni fond i ured za upravljanje imovinom cca 108 000 dionica). Pametni ljudi u vladi nakon nekih ponuda zaključuju da stvar zapravo vrijedi i da se tu može uzeti novac. Čiste bilancu, rade plinovod i ova tvornica će ubrzo raditi 300 mil. Eura prometa i eto nas na3,5-4 x BV realne vrijednosti.

meni je kolega također interes da dođemo do 4xbv,al malo ćemo morati sačekati do toga dana… ova brojka od 300mil eura i nije tako nedohvatljiva uzmemo li u obzir sadašnjih 200-220mil eura, mislim da se naglasak treba staviti na restruktuiranje ljudskih kadrova…jer kao što reklama turističke zajednice kaže; ljudi su ključ svakog uspjeha!![smiley8]

ove godine promet bi trebao biti oko 1,8 mlrd. kuna, a to je blizu 250 mil eura.Dakle vrlo blizo smo brojci od 300 mil. eur, a to je ono što privlači i kupce. Restrukturiranje ljudskih kadrova je prijeko potrebno, ali nije presudni element u trenutnoj priči.

A kako znamo da je stecaj daleko najjeftiniji i najbezbolniji nacin rjesavanja viska radnika, posebno kad se treba rijesiti veceg broja radnika dolazimo do cinjenice da Mesariceve price o mogucem stecaju i nisu tako nerealne. Ujedno ispada da Sanader nece taj vruci krumpir rjesavati za vrijeme ovog mandata, nego 99% za vrijeme sljedeceg, ne pogoduje mu da sad privatnik preuzima PTKM i dijeli otkaze (sto je nuzno potrebno), a i privatnik nece moci ucijenjivati INU i dobiti povlastene cijene plina, dapace, vjerojatno ce mu ubrzo s 1kn cijena otici na realnih 1,24kn/m3. A sam Mesarić, predsjednik uprave PTKM predvidja gubitke vece od 150 mil. kn ako cijena plina od na 1kn uz povecanje cijena gnjojiva, pa kad zbrojimo trenutni dug, povecanje cijene plina te moguce otpremine, vidimo da ptkm ne vrijedi ni 1kn+dugovi, a kamoli 180kn. Iako ce vec sljedece godine najvjerojatnije 1kn+dugovi biti vise nego 180kn po dionici. Prodaja ne znaci nista ako je ostvarena dumpingom cijena na temelju povlastene cijene plina i gubitaka.

New Report

Close