Danas smo izašli iz oversolda,a bacite pogled i na MACD, za koji dan se očekuje presijecanje trigger line-a i potvrda buy signala, dobro se poklopilo sa otvorenjem plinovoda u srijedu [smiley2]
svi koji pišu ovdje o PTKM vjerojatno su jako dobri trgovci, čovjek bi poželio imati takvog komercijalistu u svojoj firmi, može prodat maglu, može prodati što hočeš, može ti naplatiti čak i očekivanje, a to je ono što povremeno malo digne PTKM ništa drugo doli očekivanje pojedinaca … jer još uvijek nisam našao ni jedan racionalan i konkretan razlog zašto bi PTKM rasla osim o č e k i v a nj a!
Nije li to slučaj sa većinom dionica općenito. Predviđanja i očekivanja su stvorila bogataše. Ne branim ni jednu dionicu, ali dobar marketing je pola posla, zar ne kolega. Kako kažu, dobra roba se prodaje sama, što će ti komercijalista…[smiley2][smiley2][smiley2]
nije istina na petrokemiji se moglo dosta zaraditi, a to što neki nisu vidjeli
Dugo me nije bilo na ovoj temi nisam jednostavno željela pisati, ali morao ovo prokomentirati.
– na našem tržištu ima dosta dobrih dionica ali cijena nikako gore np. tnpl, viro, a nekim dobrim cijene i padaju.
– na burzi je bitna zarada.
– ja na ptkm sada vidim uzlaznu putanju i rast, to očito kažu i signali TA analize.
– uskoro će biti skupština i do nje ne vidim mogući pad.
– ako tko želi špekulativno ući u ovu dionicu onda je ovo sigurno povoljan trenutak.
– kupnje ima ali se ipak ne može dobiti po cijeni od 170kn.
– ja uvijek kupujem jeftine dionice, tako i na ptkm imam solidnu zaradu.
– sutra ću je nadokupiti.
svi koji pišu ovdje o PTKM vjerojatno su jako dobri trgovci, čovjek bi poželio imati takvog komercijalistu u svojoj firmi, može prodat maglu, može prodati što hočeš, može ti naplatiti čak i očekivanje, a to je ono što povremeno malo digne PTKM ništa drugo doli očekivanje pojedinaca … jer još uvijek nisam našao ni jedan racionalan i konkretan razlog zašto bi PTKM rasla osim o č e k i v a nj a!
Svaki uspješan čovjek prije svega treba biti dobar prodavač. Glede tvoje primjedbe ne slažem se tvdnjom da se ovdje prodaje magla. Prije bih rekao da se prodaje magla na blue chip dionicama koje su trenutno na 3-4*BV i na 40-50*EPS. Takvo stanje nije održivo i fondovima će se prije ili kasnije priča raspasti. Ja ću ipak puno rađe uložiti u dionicu koja još ne donosi zaradu, trguje se na 0.7*BV i ima dobre perspektive u narednom razdolju.
Glede TA, kolega Croblack je dobro primjetio, situacija izgleda sve bolje i ukoliko bikovi danas potegnu MACD bi mogao presjeći liniju okidača što će nedvojbeno značiti buy signal uz RSI koji je upravo izašao iz oversold područja.
jako me zanima FI za kraj godine… da li ćče ponovno napraviti gubitak ili će se izvuću sa nulom… 🙂
Kolega evo vam možda dio odgovora u današnjem članku iz Večernjeg lista:
“Na Europskoj energetskoj konferenciji u Bruxellesu, ministar gospodarstva Branko Vukelić jučer je komentirao nestašicu plina za grijanje. – Plina ima dovoljno, a za poremećaje u snabdijevanju odgovornom držim Inu, koja ga izvozi istodobno dok rekonstruira rafinerije – istaknuo je.
Bojan Vinek, glasnogovornik Ine, složio se s ministrom kako ove zime neće biti problema u opskrbi plinom. Ovog tjedna u pogon se stavlja plinovod Pula – Karlovac, a skladište plina u Okolima je puno.
Što se tiče nedavnih problema u opskrbi tržišta autoplinom, kaže da je u rafinerija Sisak završen redoviti godišnji remont te je stanje stabilizirano.
Kratkotrajni poremećaj odnosio se na opskrbu autoplinom, a prioritetni potrošači – domaćinstva, bolnice, vrtići – imali su urednu opskrbu. Ina je izvozila plin jer joj je to ugovorna obveza, ali je u tom periodu izvoz smanjila za 60 posto. (SdP, N. K.)”
Prvi puta nakon dugog perioda problema, Petrokemija će raditi punim kapacitetima – cijelu godinu “i šire”!
Bitno je znati i informacije/brojke o kapacitetima domače proizvodnje plina iz podmorja:
“Inin projekt plinofikacije sjevernog Jadrana omogućit će izravan dotok plina iz sjevernojadranskog podmorja do potrošača u Hrvatskoj te uvođenje plina u mjesta uz trasu magistralnog plinovoda Pula-Karlovac. Prema riječima člana Uprave Ine i izvršnog direktora Naftaplina, Mirka Zelića, projekt će biti dovršen sredinom idućeg mjeseca.
“U šest mjeseci proizvodni sustav sjevernog Jadrana udvostručen je, plin se crpi na 12 platforma pa prvi put u povijesti Naftaplina ukupna proizvodnja plina iz jadranskog podmorja nadilazi proizvodnju plina na kopnu”, istaknuo je Zelić. Kako je rekao, to je sigurno jedan od najvećih, najzahtjevnijih i najvažnijih projekata, koji će omogućiti izravan dotok plina s proizvodnih polja do potrošača, kao i to da Hrvatska plinom iz podmorja nadoknadi pad proizvodnje kopnenih plinskih polja u Podravini. Tako će Hrvatska i nadalje oko 60 posto svojih potreba za tim gorivom podmirivati iz vlastitih izvora. Kako je rečeno, u početku godine iz jadranskog podmorja proizvodilo se 2,5 milijuna prostornih metara plina na dan, a danas gotovo dvostruko više, odnosno 4,35 milijuna.
business.hr
Maja Božičević Vrhovčak
Još prije dva mjeseca smo ustanovili da plina ima dovoljno.
Ima li što novoga? Nešto kao smjena uprave, plan restruktuiranja, racionalizacija proizvodnje, privatizacija i sl.
Ovaj tvoj post više se odnosi na INU nego na Petrokemiju pa bi bilo dobro da ga moderatori premjeste.
Pozdrav
Nema ništa novo koliko ja znam , a tiće se čađare.
Još uvijek je big pušiona.
Možda ju država proda za 1 kunu?[smiley7]
Iz dana u dan krivulje izgledaju sve bolje. [smiley2]
22. studenoga 2006. – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Sanader na svečanom puštanju u rad magistralnog plinovoda Pula – Karlovac – Najave
|Najave|
Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, nazočit će u srijedu, 22. studenoga 2006. godine, kod mjesta Galižana, svečanom puštanju u rad magistralnog plinovoda Pula – Karlovac.
Program:
13.00 Početak svečanosti puštanja u rad magistralnog plinovoda Pula – Karlovac Terminal Pula, kod mjesta Galižana
Himna Republike Hrvatske
13.15 Prigodni govori:
– Branko Radošević, predsjednik Uprave Plinacra
– Ivan Jakovčić, župan Istarske županije
Govor dr. sc. Ive Sanadera, predsjednika Vlade Republike Hrvatske
Blagoslov
Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, otvaranjem
ventila na terminalu Pula pušta u rad plinovod Ivana K-Terminal Pula i
magistralni plinovod Pula – Karlovac kojim će proteći plin iz Sjevernog
Jadrana