ja sam dosta laik, ali koliko vidim prestaje drukeraj s Rusima, a u priču ulaze šeici, Katar, LNG itd.
dosta ljudi je ovdje spominjalo tužbe protiv jednog od većih dioničara zbog reklamiranja i oglašavanja kad je cijena bila preko 300.
po meni treba imati samo zdrav razum, malo elementarne matematike, FI i digitron pa da se otpočetka vidi da je ovdje capex jednostavno prevelik i da firma jede samu sebe. Čovjek je zato i htio iskipat mirovincima, ali priča nije uspjela, a što su neki bili pohlepni i kupovali i preko 200 ili čak 300, to su sami sebi krivi i tu im nikakvi odvjetnici neće pomoći.
pozdrav
Ma kolega, nije to sve.
Pogledajte ovo obavezno, sto se zbivalo s ptkm 2000.
Kad ovo vidi suze mi krenu na oci i NEMA SANSE ako ovdje bude pokusaja da cu i ja mirno gledat.
Pogledajte ove radnike, pogledajte ove ljude!
Nemojte podcijenjivati snagu branitelja
Ma kolega, nije to sve.
Kad ovo vidi suze mi krenu na oci i NEMA SANSE ako ovdje bude pokusaja da cu i ja mirno gledat.
pa pogledajte te škverane što su branili škverove….bilo je to 2010…ne baš tako davno….
citiram: “ne vjeruju da se na Markovu trgu ne mogu dobiti jamstva za nove poslove i da se u pregovorima sa EU ne mogu dobiti rokovi za okončanje privatizacija. Pritisnuti su sve praznijom knjigom narudžbi i žele opstanak brodogradilišta i pod svaku cijenu nove poslove.”
još mi je bolji komentar radnika….“tko oće radit – može zaradit ako da država”
samo tako naprijed u kapitalizam….još će na kraju ispast da su radnici (a ne Smranader) opljačkali državu..
Od vremena tkz.˝ZADNJE OBRANE PETROKEMIJE˝, mnoge okolnosti su se promijenile, a najveća promjena je u tome, što se više nema odakle ˝MUSTI STOTINE MILIONA KUNA˝ i krpati gubitci, a dobrovoljaca za poklanjanje kapitala nema ni u Kutini, ma koliko se busali u prsa, pozivali na domoljublje i mahali parolama.
Na žalost,PTKM više nije u stanju da upravlja sa svojom budućnošću i više ne ovisi o njima, već o onome tko će dati kisik (novac) da je iščupa iz KALJUŽE gubitaka i zastarijelosti.
Ma kolega, nije to sve.
Bruto trošak radnika je 9 posto ukupnog rashoda PTKM. Dakle, tko god preuzeo PTKM, može je preuzeti i sa nekakom socijalnom klauzulom (klausulom [emo_smijeh]) da se svi radnici zadrže sljedećih tri godine. Što se troška radnika tiče, PTKM je više nego konkurentna.
Nadalje, da stožer može utjecati na cijenu plina, ja bih prvi mahao hrvatskom zastavom na čelu kolone. Stožer je obranio PTKM od tuđmanovske privatizacije, a 2002. godine je natjerao vladu da pusti plin ponovno. Danas vlada ne može utjecati na cijenu plina, pa tako ni stožer nema smisla. Drugim riječima, da stožer sam o sebi misli da ima smisla, aktivirao bi se prije potpisivanja zadnjeg ugovora za plin. A nije se aktivirao, koliko znamo.
I treće, zbog EU pravila igre, država ne smije pomagati PTKM. Zato se prodaju brodogradilišta, odnosno odlaze u stečaj.
Ma kolega, nije to sve.
Bruto trošak radnika je 9 posto ukupnog rashoda PTKM. Dakle, tko god preuzeo PTKM, može je preuzeti i sa nekakom socijalnom klauzulom (klausulom [emo_smijeh]) da se svi radnici zadrže sljedećih tri godine. Što se troška radnika tiče, PTKM je više nego konkurentna.
Nadalje, da stožer može utjecati na cijenu plina, ja bih prvi mahao hrvatskom zastavom na čelu kolone. Stožer je obranio PTKM od tuđmanovske privatizacije, a 2002. godine je natjerao vladu da pusti plin ponovno. Danas vlada ne može utjecati na cijenu plina, pa tako ni stožer nema smisla. Drugim riječima, da stožer sam o sebi misli da ima smisla, aktivirao bi se prije potpisivanja zadnjeg ugovora za plin. A nije se aktivirao, koliko znamo.
I treće, zbog EU pravila igre, država ne smije pomagati PTKM. Zato se prodaju brodogradilišta, odnosno odlaze u stečaj.
[/quote]
Ma gledaj jarane!
Kada bi netko garantirao da nece dirati radnike 5 godina i da im nece smanjivati place i radnicka prava ja ni onda ne bih bio za privatizaciju. Ptkm mora ostati u vecinskom vlasnistvu vlade i tocka. To je moj stav i nemoze mi nitko ukazati da je to krivo.
Pa zasto se vi kojima je toliko stalo do kutine ne organizirate i ne prodate svoje dionice tom “strateskom partneru”?
@ Reisman i T1000
Po Vama je bolje da PTKM završi kao sisača željezara i ostale firme, radnicima otkaz i zatvaranje firme (ovakvom politikom i poslovanjem će do toga jako brzo dovesti) nego privatizacija i širenje proizvodnje i zapošljavanje?
Koc
Daj mi nadji jednu tvrtku koja je privatizirana i u kojoj je povecan broj radnika?
Kreni od ine, ht-a, pa nastavi niz
Ne mora čak niti biti novog zapošljavanja, ali bi ovim tempom za par godina mogla staviti ključ u bravu i šta onda sa 2300 radnika???
Kada bi netko garantirao da nece dirati radnike 5 godina i da im nece smanjivati place i radnicka prava ja ni onda ne bih bio za privatizaciju. Ptkm mora ostati u vecinskom vlasnistvu vlade i tocka. To je moj stav i nemoze mi nitko ukazati da je to krivo.
Jedini nacin da se ta radna mjesta sacuvaju je privatizacija. I sto se to prije napravi vise ce se radnih mjesta sacuvati. Vjerovati da ovakva vlada moze sacuvati radna mjesta je iluzija, jer sve tvrtke gdje je drzava vlasnik propadaju, a radnici zavrsavaju na ulici. Jedini nacin da PTKM ili bilo koja druga tvrtka sacuva radna mjesta i podize place je da pobjedi konkurenciju na trzistu. Sa ovakvom drzavom kao vecinskim vlasnikom to je nemoguce.
Sada pitanje je da li uopce postoji netko zainteresiran za preuzimanje PTKM? Koliko ja znam jos ne nitko nije javio.
Reismane: nije samo plin, nisu samo radnici…stvar je mnogo kompleksnija, ili ako hoćeš mnogo jednostavnija….državni vlasnici će otjerati ove radnike na ulicu jer loše upravljaju firmom…oni nisu u stanju niti hedgirati tečajne rizike….tvrtka koja je drugi hrvatski izvoznik se kroz 10 i više godina u svojim GFI poziva na tečajne razlike, rast dolara, pad dolara….itd…zbog rasta dolara, zbog rasta plina….oni nisu sposobni kupiti jedan terminski ugovor na svjetskim burzama plina….pogledaj koliko je radnika bilo prije, a koliko ih je sad….
firma stvara gubitke, nije efikasna, menadžment je loš, politički, HNS-ovski, SDP-ovski, HDZ-ovski…posve ne bitno….to se zove neodgovornost, i takve kompanije ne mogu napredovati… nažalost u RH ne funkcionira državno vlasništvo….nije ovo njemačka da postoji sustav i koliko toliko moralni i kompetentni političari…ovo je Balkan a ono što je zajedničko cijelom Balkanu jeste da je to nečija prXija gdje pojedinci uništavaju sve što je dobro…razmisli o tome….razmisli koliko je “kapitala” uništeno do danas i pogledaj jednu Švicarsku gdje vladaju sposobni koji prodaju svoje proizvode po cijelom svijetu….ajde mi samo reci gdje bih htio da ti tvoja djeca radije zive…u jednoj švicarskoj ili u nečijoj prXiji?
nemam ja ništa protiv radnika, niti onih škverana niti radnika iz PTKM…svi smo mi Hrvati, ali jedno je nacionalizam a drugo zdravi razum….tko svoju djecu bude učio nacionalizmom a ne zdravom razumom teško mu se piše….
malo sam se udaljio od teme, ali drago mi je da ima negativnih komentara jer to su naši novi kupci koji ulaze i nakon toga uvijek cijena ode gore….[emo_smijeh]