Posejdon: ” Ma dajte ljudi, Kardum je jučer ispao totalno smješan. Njegov razlog zašto je PTKM, uz ostale koje je spomenuo, navodno, dobra dionica nije zato što se prodaje ispod BV pa je jeftina, niti zato što ima neke fundamente, niti zato što je Vladi stalo da ne ode u stečaj, nego zato što kod nje “nema velikih fluktuacija u cijeni“. Istovremeno u pozadini ide tekst: “Najveći prošlotjedni pad PTKM -10%” Ako raspon od 235 – 170 nije velika fluktuacija, ne znam što je! ” Slažem se. Prilog je bio više neprofesionalan nego prosječan. Dok je on držao svoj monolog u pozadini stoji gubitak belja na prvome mjestu od cca 20% koji kao nije vrijedan spomena… i još mnogo toga…
nebi ja baš Karduma zvao smiješnim čovjekom ima on malo više saznanja nego što to mi mislimo.
Podsjetite se samo koliko dionica PTKM je u posljednje vrijeme protrgovano po cijeni od 200 i više kuna, a koliko ispod 200 kuna. A nalog od jučer sad je na 185 kuna.
nebi ja baš Karduma zvao smiješnim čovjekom ima on malo više saznanja nego što to mi mislimo. Podsjetite se samo koliko dionica PTKM je u posljednje vrijeme protrgovano po cijeni od 200 i više kuna, a koliko ispod 200 kuna. A nalog od jučer sad je na 185 kuna.
da, zaista je tu taj nalog, svejedno, teško da će ijedna dionica u ovom periodu napraviti neki boom, nekako je preveliko zatišje do nekog novog doba
…A nalog od jučer sad je na 185 kuna.
Nekome je jako stalo da cijena ne ide više dole. Da je taj netko ozbiljan kupac, skupljao bi u miru i po nižim cijenama. Ne radi se, dakle, o “novim saznanjima” nego o umjetnom održavanju cijene na ovoj razini.
Pozdrav
nije stvar našeg sjećanja nego načina prezentiranja Karduma… i da ne bi ga ni ja zvao smiješnim jer svi oni točno znaju što rade i zašto to rade, na nama je da pokušamo shvatiti
Nekome je jako stalo da cijena ne ide više dole. Da je taj netko ozbiljan kupac, skupljao bi u miru i po nižim cijenama. Ne radi se, dakle, o “novim saznanjima” nego o umjetnom održavanju cijene na ovoj razini.
Istina, vjerojatno nekom fondu koji ne zeli (veci) minus na racunu. Jer netko tko zeli kupiti tu kolicinu sigurno nece gurati nalog na 1-2 kn ispod prodaje, vece ce cistiti u miru. Tj. kako sam sinoc napisao;
“Pravi investitor nikad ne bi stavio takav nalog par minuta prije zavrsetka trgovanja i to nekoliko kuna ispod prodaje, jer je i djeci jasno da s njim moze samo rastjerati prodaju, nista drugo. I to jos gdje je zadnja transakcija po 178kn. Ozbiljan investitor bi polako cistio do 190, pa cak i 200, jer ako racuna na zaradu tad mu je svejedno kupovao po 180 ili po 185kn. Na kraju krajeva, ne bi da ce time sto je stavio nalog na 180kn uspjeti kupovati po toj cijeni, odmah nakon naloga je pobjegla prodaja, a sutra, osim ako nema dogovorenih transakcija, bi po zdravoj logici trebala pobjeci jos vise.”
mika: ” …A nalog od jučer sad je na 185 kuna. ” Nekome je jako stalo da cijena ne ide više dole. Da je taj netko ozbiljan kupac, skupljao bi u miru i po nižim cijenama. Ne radi se, dakle, o “novim saznanjima” nego o umjetnom održavanju cijene na ovoj razini. Pozdrav
mislim da taj netko razmišlja suprotno i pokušava koristeći trenutni burzovni pesimizam kupiti relativno veću količinu dionica. Makar 3000 dionica za PTKM ne predstavlja značajnu sumu.
nije stvar našeg sjećanja nego načina prezentiranja Karduma… i da ne bi ga ni ja zvao smiješnim jer svi oni točno znaju što rade i zašto to rade, na nama je da pokušamo shvatiti
PTKM staviti na listu jednih od najlikvidnijih, to stoji, ali ne spomenuti nagli pad u 2 tjedna preko 20 %. Ako ništa drugo, privuče ti pažnju. Pokušava se ublažiti i minorizirati nagli silazni trend. Zanimljivo…[smiley2]
mislim da taj netko razmišlja suprotno i pokušava koristeći trenutni burzovni pesimizam kupiti relativno veću količinu dionica. Makar 3000 dionica za PTKM ne predstavlja značajnu sumu.
I meni se čini da ovaj želi sakupiti veću količinu što jeftinije ali mu baš ne uspijeva. A Cartmanna bi samo pitao tko je ovim nivoima ili prošli tjedan čak iznad 200 kn kupio vrlo značajne količine. To nisu bili mali. Ovi što su jučer prodavali su bili mali.
mika: ” mislim da taj netko razmišlja suprotno i pokušava koristeći trenutni burzovni pesimizam kupiti relativno veću količinu dionica. Makar 3000 dionica za PTKM ne predstavlja značajnu sumu. ” I meni se čini da ovaj želi sakupiti veću količinu što jeftinije ali mu baš ne uspijeva. A Cartmanna bi samo pitao tko je ovim nivoima ili prošli tjedan čak iznad 200 kn kupio vrlo značajne količine. To nisu bili mali. Ovi što su jučer prodavali su bili mali.
ma situacija je više nego jasna, veće količine se nemogu kupiti na ovom nivou cijene tako da su veliki iskoristili pomutnju koju je neko namjerno izazvao (frizirani izvještaj) da bi zgrabili veće količine od manjih igrača
I meni se čini da ovaj želi sakupiti veću količinu što jeftinije ali mu baš ne uspijeva. A Cartmanna bi samo pitao tko je ovim nivoima ili prošli tjedan čak iznad 200 kn kupio vrlo značajne količine. To nisu bili mali. Ovi što su jučer prodavali su bili mali.
Ok, znamo da si ti kupio ptkm i uzeo clanstvo u navijackom klubu. [smiley2]
I potpunom amateru u svijetu investicija je jasno da se na onaj nacin ne kupuje dionice. Kao sto sam napisao sinoc, a danas ponovio (prekopirao), time sto stavis 3000 kom na par kn ispod prodaje ces samo rastjerati prodaju, sto je ocito i bio cilj “kupca” koji je, kao sto sam takodjer napisao, i ispunio, jer je od tih 3000 do podne uzeto tek par stotina kom. tj. cijeli promet je ispod 200k kn, a cijena je otisla gore 6%.
Vjerojatno bi ovako reagirala cijena i da je stavio 3H, ali ocito nista nije zelio riskirati vec je odmah udario s 3000. I potez najvjerojatnije nije los, kako se cijena pocela urusavati (jucer -5%) mozda bi mu nastradala i mnogo veca kolicina, ovako ce zrtvovati tisucu u pokusaju spasavanja 10 ili 20 tisuca.
Vjerojatno bi ovako reagirala cijena i da je stavio 3H, ali ocito nista nije zelio riskirati vec je odmah udario s 3000. I potez najvjerojatnije nije los, kako se cijena pocela urusavati (jucer -5%) mozda bi mu nastradala i mnogo veca kolicina, ovako ce zrtvovati tisucu u pokusaju spasavanja 10 ili 20 tisuca.
S jednom razlikom što na ZSE ne postoje H nalozi.
Kao sto sam napisao sinoc, a danas ponovio (prekopirao), time sto stavis 3000 kom na par kn ispod prodaje ces samo rastjerati prodaju, sto je ocito i bio cilj “kupca” koji je, kao sto sam takodjer napisao, i ispunio, jer je od tih 3000 do podne uzeto tek par stotina kom. tj. cijeli promet je ispod 200k kn, a cijena je otisla gore 6%.
Po običaju niste u pravu kolega, uspio je kupiti namjeravanu količinu na ovaj način [smiley2]