PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

********Zašto bi PTKM uzela kredit za riješavanje duga koji je nastao u prošlosti i za koji nije bila odgovorna. Vlasnik (koji je ujedno i vlasnik INE) joj nije dao da digne cijene, nije osigurao dovoljne količine plina itd. Također niti vlasnik svjestan svih tih činjenica to nije očekivao nego je dug pretvorio u kapital, a PTKM je uzela kredit u PBZ-u za druge potrebe i naravno da plaća uredno sve obveze po tim kreditima.

A šta ako PTKM kupi neko tko ima i plin u svojem vlasništvu npr. neko iz Rusije, hoće li to biti dobro ili loše za PTKM i hoće li taj nešto zarađivati iz tog posla.

Cisto sumnjam da ce netko iz Rusije kupovati PTKM po 190kn, kad sa 5x manju cijenu moze kupiti Petrohemiju iz Srbije i radnike placati 1000kn mjesecno umjesto 3500kn.

Ili, zasto bi uopce kupio PTKM, kad ista placa plin duplo manje nego sto ga Rusija prodaje Ini, a usprkost tome stvara dugove od preko 100 milijuna kuna godisnje.

Ili, kao sto sam vec milijun puta napisao, ali netko ne zeli procitati, Ina uvozi plin iz Rusije, prodaje ga PTKM po povlastenoj cijeni koja je skoro duplo manja od one koju placaju Rusima za plin, da bi tim plinom PTKM proizvela gnjojivo koje izvozi u Austriju i ostale zemlje te stvara dug od preko 100 milijuna kuna (hrvatskim poreznim obveznicima), a uz to gradjani placaju plin za kucanstva duplo skuplje no kolege iz susjednih zemalja zato sto ina negdje mora namiriti gubitak zbog prodje plina ptkm ispod cijene. Iako zvuci smijesno, nazalost, istina je, kako kazu “samo kod nas”.

ps. copy/paste s moj novac, ako neki ne citaju oba, da ne pisem dvaput

Dugovi se ne mogu stvarati dovjeka, ako ove godine s ovom cijenom plina PTKM posluje s preko 100 milijuna kuna gubitka (predsjednik uprave je rekao 150 milijuna kuna gubitka), sljedece nece proci ispod 200 milijuna. Hoces reci da ce za 10 godina petrokemija jos poslovati, usprkos kumulativnom dugu od 2 milijarde kuna? Naravno da nece, nesto se mora znacajno promjeniti, a sto i kako ostaje za vidjeti. I nitko ne garantira da Petrokemija mora poslovati uspjesno, dapace, i stecaj je jedan od redovnih ishoda poslovanja bilo koje (privatne) kompanije.

ps. primjetio sam da neki spominju “argumente”.

Izjava “ja sam cuo ih prve ruke da ima hrpa potencijalnih kupaca” nije argument niti za bakice s placa, a kamoli za (pretpostavljam) skolovane clanove ovog foruma.

Nije argument ni npr. “moj otac je clan HGK i redovito putuje s Mesaricem koji je takodjer clan HGK, tokom nedavnog puta u BG gdje se redovito susrecu s kolegama iz istocne drzave i dogovaraju potencijalne poslove mu je Mesaric rekao kako ce ptkm tesko izbjeci stecaj”.

Jer izjava “ja sam cuo iz prve ruke” od strane anonimnog nicka nam nista ne kazuje, tek u slucaju da netko s imenom i prezimenom kaze “meni je Ante Antic, tajnik u Min. gospodarstva rekao da pregovaraju s Todoricem koji nudi 150kn i Moralicem koji ce vjerojatno ponuditi vise..” je argument zato sto se moze izravno provjeriti njegova istinitost, sve ostalo je rekla-kazala. Zato jedini argumenti koji se mogu koristiti su svima poznate cinjenice, podaci iz fin. izvjesca, rjesenja aztn ili ministarstva te izjave duznosnika.

Ma tko normalan može povjrovati u FI kakav je poslalo vodstvo Petrokemije.

Stvorili milijune gubitaka baš u 8. mjesecu.

To ne bi popusio ni mali Ivica. Svašta

Neuspjeh je najbolji lijek za umišljene i prepotentne

Tako je, treba gledati fundamente. Ja samo po njima kupujem i procjenjujem kompanije. Bez fundamenata nije preporučljivo ulagati ni u što.

Never mind the bollocks

Meni ovo što je Mika napisao zvuči najlogičnije. Mika – palac gore za tebe. Vrhunska analiza. I Voren Bafet ulaže u firme poput Petrokemije, dovede ih u red i zgrne brdo para.

Olovka pise srcem

Imam dionicu pa moram reći, Mika dobro si ovo napisao. Hvala i asd na edukativnom članku.

[color=blue]Come to Quark's, Quark's is fun, come right now, don't walk, run![/color] Quark je trejder, špekulant i investitor. U svojim komentarima prenosi informacije iz medija ili iznosi svoje osobno mišljnje. [u]Quarkovi komentari nisu savjeti za kupnju ili prodaju dionica[/u]. U večini slučajeva Quark posjeduje ili je posjedovao dionice o kojima piše.

ne pamtim ovakvu letargiju na ovoj dionici…može netko da prokomentira ovo mrtvilo???

ne pamtim ovakvu letargiju na ovoj dionici…može netko da prokomentira ovo mrtvilo???

tako je na cijelom tržištu što opet objašnjava tko vodi igru na tržištu, mi mali, ili neki veliki, mi s foruma ili oni iz investicijskih i inih fondova

ovaj post ne poziva na kupnju/prodaju dionica

ma jasno mi je to..al trgovina od 250komada u 4 sata trgovine????[smiley3]

Letargija – iliti lapljenje do bola – pa zato jer nikome nije stalo prodavati ovu dionicu kada su u minusu, a oni koji su je kupili ispod sadašnje cijene ne žele je prodavati s mršavom zaradom jer očekuju povratak na stare grane….
Opet s aspekta kupaca – žele je kupiti što jeftinije jer nisu ni sami sigurni kuda plovi ovaj brod…
Čeka se tapšanje države “čitaj Sanadera” po ramenu ili bilo kakva pozitivna vijest…

TA je ovog puta, čini se, zakazala.

Nisam unutra, ali što reći nego da su oni koji su pobjegli neki dan – pobjegli, koji nisu – nisu, i to je to… i manje više nakon poljuljanog povjerenja u Upravu i nakon svega, teško da buš tak skoro vidio neke veće akcije, osim ako se ne pojave hazarderi… [smiley2]
Tko zna sve o ovome – zna, i taj se smije na sve ovo.
Ja se slažem s cartmannom, i kamo sreće da sam ga poslušao prije.

Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity.

Slijedi probijanje zvučnog zida prema dolje na 180 [smiley8]

Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity.

New Report

Close