Dobro je Nathan napisao. Mene je isto iznenadilo kako ste zahvaljujući samo jednom FI prestali vjerovati u ovu dionicu. Niste se upitali kako je ista uprava iz pozitivnog 2Q upjela napraviti takav gubitak u 3Q. Po čemu se bitnom ta dva kvartala razlikuju?
Dobro je Nathan napisao. Mene je isto iznenadilo kako ste zahvaljujući samo jednom FI prestali vjerovati u ovu dionicu. Niste se upitali kako je ista uprava iz pozitivnog 2Q upjela napraviti takav gubitak u 3Q. Po čemu se bitnom ta dva kvartala razlikuju?
Kolega Qurak nisam bio dovoljno jasan. Ako ste špekulant onda hvatajte valove, ali ne morate govoriti dobro o PTKM. Mislim da nakon ovakvog izvješća ne bih ni ja, ni bilo tko drugi, trebao govoriti dobro o ovoj dionici jer se to legalno zove navlaćenje. Znači, ne moram svaki svoj korak ovdje pisati, to nigdje u pravilima foruma ne piše, i ako ne pišem, ne znači da neke stvari ne razumijem. Kada sam ja govorio o PTKM vas nije bilo, kada sam se “tukao” s Cartamnnom također većine nije bilo. Sada odjednom, ja smrdim, ne valjam, a vi svi lijepi, divni, krasni. Smiješno.
Denis Fudurić nikad nije popušio na burzi za razliku od nekih koji u čvrstim rukama drže 2 dionice Adrisa.
Nemojte mi stavaljati riječi u usta. Ne sjećam se da sam hvalio PTKM ili rekao bilo što dobro o njoj?
Nemojte mi stavaljati riječi u usta. Ne sjećam se da sam hvalio PTKM ili rekao bilo što dobro o njoj?
U redu, ali samo na temelju nagađanja možete govoriti dobro o Petrokemiji, odnosno, što bi bilo da jest. Stvarnost je totalno drugačija.
Ne ja sa PTKM nemam nikakve veze. Lijepo je vidjeti i pročitati oprečno mišljenje i argumentirati. Kako ja to shvaćam, nije lijepo biti malo na jednoj strani pa kad krene sivilo promjeniti stranu. Ovo se ne odnosi na prodaju i kupnju da me krivi ne shvatite, već na mišljenje dok se dionica ima i dok dobro ide i kad krene nizbrdo. Zbog toga sam spomenuo moral ako me shvaćate. Brkove uzgajam već nekoliko decenija i svakako imaju svoje mišljenje koje se ne razlikuje od ovoga što sam Vam napisao.
Ja bih prvi htio da je s PTKM drugačije. Ono što je bitno reći kada govorimo o PTKM je da pričamo što li će se događati u idućim mjesecima, znači nije ovdje kraj.
Npr. INDG povrh mnogo loših vijesti danas se trži oko 1.000 kuna, i imala je skok s 650 na 1000 kuna. Znači da ne znači da vrijednost dionice PTKM neće rasti, samo ja zbog činjenica ne želim pisati dobro jer nemam argumente za sada. I to mnogima nije jasno. Očito je da se radi da oni iz Uparve rade izvješća od pozitive do enormnog gubitka bez ikakvih posebnih događanja. Znači, muljaju i to sam rekao.
Na temelju čega da i daje pišem dobro, bolje mi je šutiti, ionako nisam rekao ništa loše.
rogi: ” Ne ja sa PTKM nemam nikakve veze. Lijepo je vidjeti i pročitati oprečno mišljenje i argumentirati. Kako ja to shvaćam, nije lijepo biti malo na jednoj strani pa kad krene sivilo promjeniti stranu. Ovo se ne odnosi na prodaju i kupnju da me krivi ne shvatite, već na mišljenje dok se dionica ima i dok dobro ide i kad krene nizbrdo. Zbog toga sam spomenuo moral ako me shvaćate. Brkove uzgajam već nekoliko decenija i svakako imaju svoje mišljenje koje se ne razlikuje od ovoga što sam Vam napisao. ” Ja bih prvi htio da je s PTKM drugačije. Ono što je bitno reći kada govorimo o PTKM je da pričamo što li će se događati u idućim mjesecima, znači nije ovdje kraj. Npr. INDG povrh mnogo loših vijesti danas se trži oko 1.000 kuna, i imala je skok s 650 na 1000 kuna. Znači da ne znači da vrijednost dionice PTKM neće rasti, samo ja zbog činjenica ne želim pisati dobro jer nemam argumente za sada. I to mnogima nije jasno. Očito je da se radi da oni iz Uparve rade izvješća od pozitive do enormnog gubitka bez ikakvih posebnih događanja. Znači, muljaju i to sam rekao. Na temelju čega da i daje pišem dobro, bolje mi je šutiti, ionako nisam rekao ništa loše.
ima itekako argumenata za pisati dobro o ovoj dionici. Promet se konstantno povećava iz godine u godinu, a pogotovo izvoz. Proizvod je definitivno od strateškog značaja za Hrvatsku i zemlje u regiji. Od prošlog tjedna bilanca je pročišćena i ostvaruju se pretpostavke za daljnje uspješno poslovanje. Financijski izvještaj ovog kvartala je definitivno preuređen kako odgovara nekom velikom. (NE ZABORAVITE JEDNU ČINJENICU: EKIPA KOJA ODLUČUJE O PRIVATIZACIJI IMA VIŠE INFORMACIJA OD NAS I NA TEMELJU TOGA DONOSI NEKE ODLUKE KOJE MOŽDA ODGOVARAJU I NEKOM OD POTENCIJALNIH KUPACA.) Nema teorije da je gubitak ovog kvartala mogao biti veći od prošlogodišnjeg, a da je to točno vidljivo je iz reakcije vlade koja to uopće nije komentirala na bilo kakav način. Znamo način rada Sanadera kad se dese stvari koje on nije odobrio (drugi dan imaš cipelu). Negativna stvar kad bi bila točna bila bi povećanje cijene plina, ali mislim da od toga neće biti ništa bar zasad. A na kraju sve negativne stvari su ugrađene u sadašnju cijenu jer je cijena budućnosti daleko viša od trenutne.
Nemam ovu dionicu ali moram reći, Mika da si ovo dobro napisao.
Imam dionicu pa moram reći, Mika da si ovo dobro napisao.[smiley2]
još jednu stvar sam zaboravio. Kod si pravi gubitaš banke bježe od tebe, a ovdje je situacija upravo obrnuta, PTKM bez ikakvih problema dobije (već je dobila) kredit u kojoj god hoće banci. Ovakve stvari su za mene ključne jer banke nisu INA pa da bi po nečijem diktatu davale jeftinije plin. Mislite li da Prka , Protega i neki drugi imaju manje informacija od cartmanna, davorina, mike… ili je situacija upravo obrnuta.
Zadnji financijski izvjestaj se zove “blood bath” ili ” deep bath”.
Strpas sve gubitke, sumnjiva potrazivanja i sl. u jedan kvartal.
Koristi se kada:
– preuzme nova uprava, pa zeli ocrniti staru, jer ce nakon toga svi trendovi biti pozitivni
– CEO zeli eliminirati politicki jakog clana Uprave ili direktora, pa ga proglasi odgovornim za rezultate
– Poison pill prilikom preuzimanja (kompanija postaje neatraktivna, tj dionicari preuzimatelja vise ne podrzavaju kupovinu)
– moras ocistit bilancu radi buduce promjene vlasnistva
Sad se sami odlucite sto je kod PTKM relevantno.
još jednu stvar sam zaboravio. Kod si pravi gubitaš banke bježe od tebe, a ovdje je situacija upravo obrnuta, PTKM bez ikakvih problema dobije (već je dobila) kredit u kojoj god hoće banci. Ovakve stvari su za mene ključne jer banke nisu INA pa da bi po nečijem diktatu davale jeftinije plin. Mislite li da Prka , Protega i neki drugi imaju manje informacija od cartmanna, davorina, mike… ili je situacija upravo obrnuta.
Da PTKM moze vracati svoje dugove ne bi doslo do zamjene duga za udio u vlasnistvu, i to nakon nekoliko reprogramiranja povrata i oprosta velikog dijela dugovanja. Prka bi sredio, PTKM bi uzela kredit u PBZ-a, vratila svoj dug drzavi, a PBZ-u vracala kredit+kamate. Na prvi pogled sretna drzava jer je naplatila naizgled nenaplativo potrazivanje, a sretan i Prka jer ubire kamate na kredit od 240 milijuna kuna.
Kako je netko nedavno napisao, neki clanovi ovog foruma pod svaku cijenu obrnu svaku vijest vezanu uz PTKM trudeci se prikazati je pozitivno, da to vec postaje smijesno. Vjerujem da bi isti i pokretanje postupka likvidacije proglasili pozitivnim pokazateljem i predlozili kupnju dionica.[smiley2]
mika: ” još jednu stvar sam zaboravio. Kod si pravi gubitaš banke bježe od tebe, a ovdje je situacija upravo obrnuta, PTKM bez ikakvih problema dobije (već je dobila) kredit u kojoj god hoće banci. Ovakve stvari su za mene ključne jer banke nisu INA pa da bi po nečijem diktatu davale jeftinije plin. Mislite li da Prka , Protega i neki drugi imaju manje informacija od cartmanna, davorina, mike… ili je situacija upravo obrnuta. ” Da PTKM moze vracati svoje dugove ne bi doslo do zamjene duga za udio u vlasnistvu, i to nakon nekoliko reprogramiranja povrata i oprosta velikog dijela dugovanja. Prka bi sredio, PTKM bi uzela kredit u PBZ-a, vratila svoj dug drzavi, a PBZ-u vracala kredit+kamate. Na prvi pogled sretna drzava jer je naplatila naizgled nenaplativo potrazivanje, a sretan i Prka jer ubire kamate na kredit od 240 milijuna kuna. Kako je netko nedavno napisao, neki clanovi ovog foruma pod svaku cijenu obrnu svaku vijest vezanu uz PTKM trudeci se prikazati je pozitivno, da to vec postaje smijesno. Vjerujem da bi isti i pokretanje postupka likvidacije proglasili pozitivnim pokazateljem i predlozili kupnju dionica.[smiley2]
***** Zašto bi PTKM uzela kredit za riješavanje duga koji je nastao u prošlosti i za koji nije bila odgovorna. Vlasnik (koji je ujedno i vlasnik INE) joj nije dao da digne cijene, nije osigurao dovoljne količine plina itd. Također niti vlasnik svjestan svih tih činjenica to nije očekivao nego je dug pretvorio u kapital, a PTKM je uzela kredit u PBZ-u za druge potrebe i naravno da plaća uredno sve obveze po tim kreditima.
A šta ako PTKM kupi neko tko ima i plin u svojem vlasništvu npr. neko iz Rusije, hoće li to biti dobro ili loše za PTKM i hoće li taj nešto zarađivati iz tog posla.