Svaka čast ekipi koja to radi…bit će dobre zarade za Uskrs i nama manjima koji pratimo ove svakodnevne valove…ista priča je bila na Ingri pred par tjedana,a ovo je još potkrijepljeno odličnim vijestima tako da tu ima još prostora za rast….
Mada je ovo sad već prilična kocka te mislim da nije pametno trgovati s većim novcima 🙂
Ps. vjerojatno će se danas probati održati cijena iznad ATH…
I naravno ovaj rast je čisto špekulativni da se razmemo…a zna se kak to može završit..tak da pamet u glavu..
U petrokemiji je važno znati odnose između trenutne valuacije i stvarne tržišne vrijednosti poduzeća, a posebno je važno znati
Важно знать русский!
Tako je boss Samodol je zaustavio trgovanje kad su nastale špekulacije o glasinama -tajnim računima ,ali ova postava u hanfi to nije spremna učiniti !?
Očito se i kod njih netko nakrcao ptkm i uče ruski… [bye]
[/quote]
ma jok, iskrcali se na 200 !!! [lol]
Dakle sad nam je novi ATH na 380 kn. Ali to da li smo već probili ili ne nekadašnji ATH, to vam je zapravo još podložno raspravi. Naime što je to ATH, koliko ima smisla gledati da ga tako nominalno?! 😀
Ovako, ja razlikujem "3 vrste" ATH:
1. nominalni ATH
2. realni ATH (u smislu inflacije), kažem "realni ATH"
3. realni ATH (u smislu vremenske vrijednosti novca, uz primjerenu diskontnu stopu za dionice), kažem to "najrealniji ATH"
Za PTKM je nominalni ATH do sada bio 358 kn, međutim da bismo i realno probili ATH, za ovu godinu bi to bilo nekih 400 kn (ako je inflacija bila u prosjeku oko 2,2 % zadnje 4 godine). A kako je kod nas risk-free uvećano za neku primjerenu premiju rizika (oko 5 %) nekih cca. 12 %, to bi ovaj "najrealniji ATH" bio probijen tek na 600 kn ako je to ove godine.
Dakle tek kada bi to bilo preko 600 kn, to bi za mene bilo baš pravi "uncharted territory" u cjenovnom smislu. A ovo 400-600 kn je tak-tak, a ovo preko 358 kn samo pro-forma možemo tako nazivati.
Ali još jednom ponavljam, koliko god ove cijene bile ili ne bile u "uncharted territory" u cjenovnom smislu, to ništa nema veze gledajući samo po sebi. Bitno je gledati cijene u odnosu na vrijednost, a onda… onda smo po mom mišljenju itekako u "charted" području, jer vrijednosti o kojima govorimo, o kojima svatko za sebe nešto misli i na temelju toga investira, su jedna druga lijepa priča 🙂
Slobodno se veselimo ovim cijenama, bile one "preko 358 kn", "preko 400 kn" ili onih pravih "preko 600 kn", ali nikada ne smetnimo s uma koliko to vrijedi i to neka nam je jedina stvar o kojoj ozbiljno mislimo!
Cijene su sporedna kategorija. Investitor glede vrijednosti! A cijene će onda već doći, kao što vidimo i ovaj primjer kako otključavanje vrijednosti potaknuto ovim ili onim katalizatorima uvijek nekako dođe.
Nikoga ništa ne savjetujem, nije ovo nagovor na kupnju ili prodaju, samo se nadam da i ostali mali investitori kao i ja:
– 1. koriste svoju glavu (ne slušaju nikoga, nikakve napise, mora to pasti, mora to rasti i sl. – na temelju takvih napisa ste do sada mogli pogubiti silne novce!)
– 2. koriste primjerenu diverzifikaciju (koliko god čovjek u nešto bio siguran, mora znati da su dionice rizične i da sa stvari mogu ispostaviti drugačijima, zato niti Buffett nikada ne bi imao preko 40 % u jednoj dionici)
Čestitam svim imaocima ove dionice!
Imam je kao što je poznato i ja. Ovo nije nagovor na kupnju, prodaju ili držanje.
Kažete da veliki kupuju! veliki vam i prodaju…sve je to jedna velika igra, oni međusobno trguju s istim novcima a 90 % vas će popušiti. [lol]
sve je manje "slobodnih" dionica… You Know What I Mean! [smiley]
Kažete da veliki kupuju! veliki vam i prodaju…sve je to jedna velika igra, oni međusobno trguju s istim novcima a 90 % vas će popušiti. [lol]
TI nemaš ptkm… što te briga ako MI popušimo… !?
Molim korisnike koji ne posjeduju dionice PTKM ili ih ne namjeravaju kupiti tj. posjedovati da ne spamaju ovu temu svojim dušebrižništvom!
Kažete da veliki kupuju! veliki vam i prodaju…sve je to jedna velika igra,
tkao sam i ja mislio do jučer, ali ovo definitivno nisu mali igrači, niti špekulanti. danas je već premašen veliki jučerašnji promet i to na rekordnim razinama cijene! u zadnjih 5-6 dana promet je oko 130.000 dionica i negdje blizu 40 milja kuna!
nešto se zbiva u pozadini, a ako ispadne da je preuzimanje, onda bi ova cijena mogla otići x2
Naravno da su mali ali uz stimulaciju jednog većega koji je evo upravo riješio ono sa ćime je probio do 345 …još dodaj one koji jučer nisu mogli trgovati preko Pbz investora i eto par milja[rolleyes]
[/quote]
promet je već preko 30.000 komada i blizu 11 milijuna kuna! mali ulagači? ma kako da ne [lol]
Tržišna kapitalizacija od 250 milijuna eura je oko 600 Kn po dionici, a Yara npr. ulaže 400 milijuna Eura u kapacitete od 500 000 tona i još su uštedjeli 10 posto, planirali su uložiti 440 milijuna što odgovara iznosu od 1000 Kn po dionici novih ulaganja, a ptkm upravo ima kapacitet koji odgovara tome koji je Yara ugradila, dodamo još vrijednost npk postrojenja koji je kompliciraniji odnosno vredniji od urea postrojenja ali i veći, ova tvornica ima toliku vrijednost da mnogima je nejasno kako vrijednost dionice može rasti, i upravo ovom privatizacijom otkriti će se prava vrijednost imovine koju mi u >RH posjedujemo, samo ju ne cijenimo i uništavamo! I upravo zato mi je drago da još puno domaćih ulagača može ostvariti premiju………
U petrokemiji je važno znati odnose između trenutne valuacije i stvarne tržišne vrijednosti poduzeća, a posebno je važno znati
Важно знать русский!
Tako je boss Samodol je zaustavio trgovanje kad su nastale špekulacije o glasinama -tajnim računima ,ali ova postava u hanfi to nije spremna učiniti !?
Očito se i kod njih netko nakrcao ptkm i uče ruski… [bye]
[/quote]
Ma zašto išta zaustavljat kod trgovanja, nek zaradi tko ima muda i novaca.
Ako su glasine ilegalne i treba ih zabranit onda isto treba zabranit i špekulacije, al onda više nema trgovanja na burzi…
Nek ljudi trguju i rade, a tko radi taj i griješi… al ima priliku i zaradit ako je sretan, spretan, pametan i mudar.