.. Ne znam, mozda se desi nesto neocekivano i ptkm u par mjeseci ode na 300kn, ali mozda se desi cudo i Medjimurje osvoji prvenstvo hrvatske u nogometu, u svakom slucaju niti bi mi bilo zao sto nisam ulozio u PTKM niti sto nisam ulozio u Medjimurje.
nešto (ne)očekivano kao npr:
“PTKM je predviđena za privatizaciju i na tome se radi. Maksimalno 25% dionica bit ce ponuđeno radnicima po povoljnim uvjetima kroz ORD ( organizirano radnicko dioničarstvo ) a 75% prodat ce se strateškom partneru. Već postoji više zainteresiranih inozemnih ulagača.”
iako se slažem sa kolegom Cartmanom jer je realan, očekujem (i priželjkujem) manje pesimističan rasplet, nemojmo zaboraviti da je firma u strateški važnom sektoru, a i vrijeme je ..strateški važno.
Vama je sve strateški. Uopće nema zainteresiranih strateških partnera za PTKM trenutno, nemoj lagati. Ali zato ima puno zainteresiranih da PTKM ode u stečaj jer mađarsko gnojivo je jeftinije od petrokemijinog. Pišite argumentirano a ne pohvalno o dionici koja se baš nije iskazala.Sve što pišete su puka nagađanja, ali realnost nije takva. Na vašu žalost.
Petrica je strateski vazna jos barem godinu dana tj. do izbora. Ako radi niceg drugog, a ono radi socijalnog mira. Sumnjam da ce Sanader dozvoliti da se to poremeti.
Petrica je strateski vazna jos barem godinu dana tj. do izbora. Ako radi niceg drugog, a ono radi socijalnog mira. Sumnjam da ce Sanader dozvoliti da se to poremeti.
Slazem se
Ja sam popušio na PTKM i ne slažem se. Kakvi su rezultati to može samo padati. Pa oni očekuju 150 mil kuna gubitka. A sad će se naći par navlakača koji će reći da će cijena dionice rasti.
Gdje je tome kraj ?
U povijesti se uvijek pokazivalo da treba kupovati dionicu, za koju njezin direktor priča da ne vrijedi. Svi gurui investiranja preporučuju kupnju na loše vijesti, odnosno kupovanje kad većina prodaje, jer jedino tako možeš biti u onih 5% koji uspješno igraju na burzi.
PTKM je preznačajna firma da bi otišla u stečaj, odnosno da bi država digla ruke od nje. Prisjetite se malo kako su završavale krize u manjim firmama, kad su radnici radili pritisak na vlast.
Vama je sve strateški. Uopće nema zainteresiranih strateških partnera za PTKM trenutno, nemoj lagati. Ali zato ima puno zainteresiranih da PTKM ode u stečaj jer mađarsko gnojivo je jeftinije od petrokemijinog. Pišite argumentirano a ne pohvalno o dionici koja se baš nije iskazala.Sve što pišete su puka nagađanja, ali realnost nije takva. Na vašu žalost.
Ne mogu suditi da li ima ili nema zainteresiranog strateškog partnera za PTKM, no mogu reći da ti pišeš sa dosta samouvjerenosti da je tome tako. A siguran sam da nemaš pojma o tome. Vjeruj mi da ima zainteresiranih strateških partnera, samo je pitanje pod kojim su uvjetima spremni ulaziti u vlasništvo.
Priče o stečaju su najveće gluposti koje sam čuo u zadnjih par godina i odgovorno mogu tvrditi da to što ti pišeš nisu puka nagađanja, nego su najobičnije gluposti.
p.s. usporedi malo bilance PTKM i DIOKija i vidjet češ da ima jako puno sličnosti u njima. Jedino što se PTKM trži ispod booka, za razliku od DIOKija. I da ne bi bilo zabune, imam i jednu i drugu dionicu u svojem portfelju.
Kupuje se kad je losa vijest dala rezultata, a radi se o dobroj firmi…
Mislim da je guru na to mislio…
Na PTKM po meni losa vijest jos nije dala svoj rezultat ( dovoljan pad dionice u odnosu na stanje tvrtke).
Ja bi recimo kupio SAPN da je sad imala los izvjestaj.
Umjesto toga sam kupio BLJE, bas zbog loseh rezultata koji sam zazivao radi sebe i ponavljanja ciklusa rasta….jer ce firma sigurno imati u buducnosti puno bolje rezultate od sadasnjih!
BLJE po mojem saznjanju ne ulazi u ocjenivanje trenutnih rezultata koncerna ( ulazi PIK Vrbovec), pa je bilo logicno na njoj napraviti najlosiji rezultat. A druge maximalno usminkati!
Veća šansa je da Međimurje osvoji prvenstvo nego da Petrokemija u izbornoj godini ode u stečaj.
Nisam ni napisao da ce ici u stecaj u izbornoj godini, dapace, napisao sam sasvim suprotno, prvo mora 2-3 gubiti po 150-200 milijuna kuna godisnje, tek tad ce u stecaj tj. jeftino preuzimanje.
to Mazda: iako je vrijeme strateski vazno, Mesaric kaze da ce imati preko 150 milijuna kuna gubitka (ako povecaju cijene plina), te da mi mozda predstoji stecaj (jer se trenutnim poslovanjem ne mogu izvuci iz gubitaka).
Btw., http://www.cartmann.com , jedina korist koju imam od tog bloga bi trebala biti ta da ne moram 200x pisati isto, ovdje se dogodi da netko napise tezu koja “ne drzi vodu”, drugi odgovore argumentima i sruse je, ali taj priceka par dana da prodje 10tak stranica i opet copy/pastea istu tezu s zavrsetkom “ptkm ce na 400kn, plakat ce oni koji prodaju”, racunajuci da forumasi nece imati volje ponavljati ono sto su napisali prije tjedan dana. I tu je u pravu, nemam volje 200x pisati isto, vec cu priloziti link na kojem pise sve sto imam reci na temu ptkm. [smiley2]
Nisam se slagao s vama ali sad moram priznati da ste bili u pravu. I ja sam priznajem navlačio na PTKM ali sad mi došla voda do grla. Da sam slušao vas i čitao vaše komentare možda bi bilo drugačije.
Čudno sad kad PTKM pada gdje li su nestali ono koji su prognozirali 500 kn do kraja godine ???
http://www.bankamagazine.hr/dnevnevijesti/na-skuplji-plin-hep-ce-ini-uzvratiti-skupljom-strujom
Uvozni plin je u ovoj godini poskupio više od 30 %, a od 2000. u kunama 300 posto, a u dolarima zbog pada tečaja 140 %. (Poslovni.hr)
to quark: percepcija dionice na trzistu u se u bitku zasniva na trenutnim ili predviđenim fundamentima, cijena moze nerealno pasti ili porasti zbog straha i pohlepe, ali bit je uvijek na fundamentima.
tako je… percepcija tržišta na određena stanja dionice i kretanja nije isto kao i moja percepcija izabira broja na ruletu ili kocki…
to ti je kada se analogijom koriste oni koji odmah žele drugoga ukopavati
to cartman:
percepcija tržišta na dionicu ddjh koja nema fundamente da skoči s 100 na 150 u vrlo kratkom vremenu se ne zasniva na fundamentima
Kolege ja bi samo dodao ovu formulu:
država+povećani udio+privatizacija+povećana cijena na tržištu=novi vlasnik-otpremnine-gubitak
Sačekajmo do privatizacije, država je odigrala svoj poslijednji tango, a kad krene onda će vjerovatno za neke od nas koji ne vjeruju biti kasno jer ni onda neće vjerovati.
[smiley2]