PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo zašto Petrokemija ne može vrijediti više od 300 kn po dionici potencijalnim kupcima:
1. Promotrimo pažljivo šta je sve BASF prodao za 600 miliona eura netto, odnsono 700 sa porezom (kod nas se porez ne placa na prijenos dionica pa je relevantniji netto iznos )
http://www.basf.com/group/pressrelease/P-11-434
“Ludwigshafen , Germany – September 27, 2011 – BASF has signed a contract with EuroChem, Moscow, Russia, to sell its fertilizer activities in Antwerp, Belgium. BASF also plans to sell its 50% share of the joint venture PEC-Rhin in Ottmarsheim, France, to EuroChem. The total transaction value is expected to be approximately €700 million. The divestments are subject to approval by the appropriate antitrust authorities. BASF plans to complete the transactions by the end of the first quarter of 2012.”

Dakle Eurochem za taj iznos dobija:

1. Pogone proizvodnje gnojiva u Antwerp , Belgija , s proizvodnim kapacitetom 2.5 miliona tona , odnosno 200 % PTKM kapaciteta
2. 50 % udio u PEC-Rhin

Nadalje, a prema izvorima :

1.
http://articles.marketwatch.com/2005-08-30/news/30936426_1_antwerp-basf-ag-ethylene

BASF je krajem 2007. Ulozio čak 200 000 000 eura u postrojenja u Antwerpu, a koje je ulaganje takodjer dobija Eurochem u ovom paketu, osim ako ne mislite d ace BASF prije prodaje glumiti Ciganluk I poskidati “ulaganja” sa postrojenja, a to je nemoguce uostalom
Koliko je PTKM ulozila u postrojenja od 2007. Naovamo ??

3. http://www.borealisgroup.com/news-and-events/company-news/archive-2012x/20120201PecRhin
50 % udljela u PEC-Rihn vrijedi jako puno, a barem pola ove transakcije, pored izdvojenih pogona iz Antwerpa. Prema tome, Eurochem osim Antwerp pogona BASF-a dobiva I “ "Pec-Rhin with its assets on the border between France and Germany on the Rhine river is certainly most complementary to our current fertilizer business, which is mainly focused on the Danube-region."
PTKM svojim potencijalnim kupcima pak nudi zemljiste u Kutini, a ovdje je rijec o terenima na granici FRancuske I Njemacke direktno na rijeci Rhine.
PTKM dionica NE UKLJUCUJE 50 % udjela u jos jednoj kompaniji velicine PEC-Rhina.

SVeukupno, ako oduzmemo od prvotnih 600 mil eur netto 50 % na ime 50 % manje proizvodnih pogona, zatim 120 mil eur dugova, a barem 100 , zatim vrijednost 50 % udjela u PEC-Rihn, I na kraju jos I 200 miliona eura ulaganja prema prikazanome iz izvora, dolazimo do vrijednosti PTKM od max 100 – 150 miliona eura.
Book Value PTKM je takodjer oko 100 miliona eura.
Nominal Value je 240 kn po dionici.
Žao mi je što sam Vam mozda razbila neke iluzije ovime I snove, ali burza nije za sanjare, jer svi znamo da nakon pustih snova slijedi otriježnjenje a fer je uvijek objavljivati obje “strane priče”, a ne samo navlačiti ljude da vam kupuju dionice po 300 kn koje možda ipak ne vrijede toliko kad ovako objektivno promotrimo slične akvizicije mnogo modernijih pogona I kapaciteta, na daleko skupljim zemljištima.
Jel netko uopce ovdje zna koliko je puta skuplja zemlja na granici Francuske I Njemacke od one u Kutini ?

Što dionica više raste, sve više i više novih nickova imamo na forumu koji pišu protiv.

Zar ste i vi propustili kupiti ovu dionicu?

Meni je dionica + 56,01% u portfelju, povećao sam si ulaz kada sam drugi put ulazio na 230 kn…
[/quote]

Pa šta ti je tu čudno, normalno da ces ako si iole poštena osoba i imaš morala , za razliku od očito većine ovdje, sjesti , malo proučiti materiju i lijepo upozoriti ljude zašto je njihovo ulaganje na ovakvim cijenama rizično i da je moguce da se razočaraju .. Normalno da nisam ništa pisao na 200injak kn , jer tolko i vrijedi, šta se tu imalo pisati ..

Ali PTKM na 350 kn je isto što je bio KSST na 4000 kn .. Na 400 kn PTKM ce biti isto što i KSST na 5000kn. A svi znamo šta se navučenima na KSST na kraju desilo!
Ovdje bi lako mogla ici dokapitalizacija, a ovakvo brzopleto navlačenje c

Nije jos ATH. ATH je na 358, za sad.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Ako nešto vrijedi po minimumu 600 Kn, prodaje se po 350 Kn tu je jasno sve što se dešava,

Ovo nije nagovor na kupnju i prodaju!!

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Kako katastrofičari mogu dići cijenu . Namjerno . Koliko ih se samo izredalo .

Ponestaje dionica .

ima ih još na 600+ [thumbsup]

Evo zašto Petrokemija ne može vrijediti više od 300 kn po dionici potencijalnim kupcima:
1. Promotrimo pažljivo šta je sve BASF prodao za 600 miliona eura netto, odnsono 700 sa porezom (kod nas se porez ne placa na prijenos dionica pa je relevantniji netto iznos )
http://www.basf.com/group/pressrelease/P-11-434
“Ludwigshafen , Germany – September 27, 2011 – BASF has signed a contract with EuroChem, Moscow, Russia, to sell its fertilizer activities in Antwerp, Belgium. BASF also plans to sell its 50% share of the joint venture PEC-Rhin in Ottmarsheim, France, to EuroChem. The total transaction value is expected to be approximately €700 million. The divestments are subject to approval by the appropriate antitrust authorities. BASF plans to complete the transactions by the end of the first quarter of 2012.”

Dakle Eurochem za taj iznos dobija:

1. Pogone proizvodnje gnojiva u Antwerp , Belgija , s proizvodnim kapacitetom 2.5 miliona tona , odnosno 200 % PTKM kapaciteta
2. 50 % udio u PEC-Rhin

Nadalje, a prema izvorima :

1.
http://articles.marketwatch.com/2005-08-30/news/30936426_1_antwerp-basf-ag-ethylene

BASF je krajem 2007. Ulozio čak 200 000 000 eura u postrojenja u Antwerpu, a koje je ulaganje takodjer dobija Eurochem u ovom paketu, osim ako ne mislite d ace BASF prije prodaje glumiti Ciganluk I poskidati “ulaganja” sa postrojenja, a to je nemoguce uostalom
Koliko je PTKM ulozila u postrojenja od 2007. Naovamo ??

3. http://www.borealisgroup.com/news-and-events/company-news/archive-2012x/20120201PecRhin
50 % udljela u PEC-Rihn vrijedi jako puno, a barem pola ove transakcije, pored izdvojenih pogona iz Antwerpa. Prema tome, Eurochem osim Antwerp pogona BASF-a dobiva I “ "Pec-Rhin with its assets on the border between France and Germany on the Rhine river is certainly most complementary to our current fertilizer business, which is mainly focused on the Danube-region."
PTKM svojim potencijalnim kupcima pak nudi zemljiste u Kutini, a ovdje je rijec o terenima na granici FRancuske I Njemacke direktno na rijeci Rhine.
PTKM dionica NE UKLJUCUJE 50 % udjela u jos jednoj kompaniji velicine PEC-Rhina.

SVeukupno, ako oduzmemo od prvotnih 600 mil eur netto 50 % na ime 50 % manje proizvodnih pogona, zatim 120 mil eur dugova, a barem 100 , zatim vrijednost 50 % udjela u PEC-Rihn, I na kraju jos I 200 miliona eura ulaganja prema prikazanome iz izvora, dolazimo do vrijednosti PTKM od max 100 – 150 miliona eura.
Book Value PTKM je takodjer oko 100 miliona eura.
Nominal Value je 240 kn po dionici.
Žao mi je što sam Vam mozda razbila neke iluzije ovime I snove, ali burza nije za sanjare, jer svi znamo da nakon pustih snova slijedi otriježnjenje a fer je uvijek objavljivati obje “strane priče”, a ne samo navlačiti ljude da vam kupuju dionice po 300 kn koje možda ipak ne vrijede toliko kad ovako objektivno promotrimo slične akvizicije mnogo modernijih pogona I kapaciteta, na daleko skupljim zemljištima.
Jel netko uopce ovdje zna koliko je puta skuplja zemlja na granici Francuske I Njemacke od one u Kutini ?

Zahvaljujem kolegama na razumijevanju, ovaj post sam objavljujem zbog ljudi koje se navlači da kupuju preko BV-a, a moguce je da završe kao navučeni u KSST po 2500, 3500, pa I strašnih 5000 kn!

Vrlo dobar post kolega,al pustite da se malo veselimo…pa treba zaradit nešto za ove Uskršnje blagdane..:-)
Ps. poslije ćemo vidjeti kako ko stoji sa frizurom [smiley]

Ovo je spektakl pravi….ludilo skroz
Ja sam svoju siću utopio maloprije…ne znam zašto…ubi me stres izgleda??
Dečkima koji vjeruju u ovo već dugo, dugo vremena svu sreću i nek ugrabe barem još ovoliko..
Sretno [thumbsup]

sijem žito raste grahorica

a našao sam….dakle, godišnji kapacitet za amonja doista jeste 1360 tona dnevno 496400 tona godišnje…
zadnje podaci iz 2009 (Informacijski memorandum) kažu da je proizvodnja amonijaka bila na razini od 437.000 tona ili 97% projektnog kapaciteta. (str.31.)
http://zse.hr/userdocsimages/prospekti/PTKM-M-037AProspekt-3092009111923.pdf

Ruska tvornica, 32.ožujka ove godine je objavila sljedeće informacije na svojoj web stranici:

-završila je izgradnju novog pogona za proizvodnju ureje kapaciteta 335 000 tona godišnje, investicija je koštala 95 milijuna dolara, izgradnja započela u 2010, planovi od 2008
-planira izgraditi pogon za proizvodnju amonijaka kapaciteta 700 000 tona godišnje, što bi koštalo 400 milijuna dolara, planira se završenje u 2015.g.

po mojoj računici, koristeći ove podatke, za izgraditi petrokemijin kapacitet (437K tona godisnje) za amonijak trebalo bi 249 milijuna dolara

kapacitet proizvodnej ureje je 1500 tona dnevno, tj. 547000 godišnje….za izgraditi taj kapacitet po današnjim cijenama (koje je navela firma Acron) trebalo bi 155 milijuna dolara (283,58 dolara po toni kapaciteta, tj. 95 milijuna dolara/335.000 tona)…

dakle, za izgraditi kapacitete samo za ureju i amonijak, to bi trebalo investirati 155 milijuna dolara +249 miljuna dolara, tj. 404 milijuna dolara ili 2,262 mlrd HRK odnosno 677 kuna…nije uračunato ostala postrojenja, tj. kapacitet….nije potrebno spominjati da su potrebne godine da se takvi kapaciteti naprave…a cijena gnojiva kako vidimo strelovito raste….

Firma o kojoj govorim ima tržišnu kapitalizaciju 1,544 mlrd EUR i kapacitet 7,6 milijuna tona godišnje
http://www.acron.ru/en/presscenter/pressreleases/10345/

po ovoj računici: 547000 tona ureje i 437000 tona amonijaka daje cijenu od 677 kuna….riječ je o troškovima koje bi svaka firma imala ako hoće izgraditi takve kapacitete…ali to daje znači 984000 tona, a znamo da PTKM ima potencijal za 1.25 ili čak 1,3 milijuna tona….dakle za još 300.000 tona…dakle to bi koštalo za izgraditi takav kapacitet sigurno između 900 i 1000 kuna….po takvoj aritmetičkoj računici….

u tu računicu se ne uključuje sljedeće:
1. željeznička pruga koja postoji za izvoz petrokemijinih gnojiva
2. potencijal tržišta cijele bivše jugoslavije
3. napravljeni plinovodi

znači radi se o postojećoj infrstrukturi i tržištu….a to nije zanemarivo…da ne govorimo dugoročno gledajući ako dođe i LNG terminal….

žalosno je što nitko nije komentirao troškove i investicije ovog značajnog ruskog proizvođača gnojiva.

Petrokemija d.d. – ocitovanje na upit Zagrebačke burze d.d.

3.4.2012 14:29:51

Društvo Petrokemija d.d. dostavilo je očitovanje na upit Zagrebačke burze što je uzrokovalo pokretanje Dražbe uravnoteženja:

"vezano uz vaš upit Upravi Petrokemije d.d. kao izdavatelju nisu poznate nikakve nove i/ili promijenjene činjenice koje bi mogle utjecati na rast cijene dionica."

Pa šta ti je tu čudno, normalno da ces ako si iole poštena osoba i imaš morala , za razliku od očito većine ovdje, sjesti , malo proučiti materiju i lijepo upozoriti ljude zašto je njihovo ulaganje na ovakvim cijenama rizično i da je moguce da se razočaraju .. Normalno da nisam ništa pisao na 200injak kn , jer tolko i vrijedi, šta se tu imalo pisati ..

ma nema to veze s poštenjem. To su čari kapitalizma, gdje bezvrijedne stvari možeš (koji puta) prodati jako skupao. Vrijedi i obrnuto. Sve što treba je biti svijestan te činjenice.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Nazalost nemam nijednu dinocu PTKM, drago mi je zbog onih koji imaju, uzivajte..

bogme prava ludnica
bravo za dugogodišnje vjernike i one koji su zaradili bar neku lovu na ovoj dionici
zgleda da su zeko i picek uranili, zeli se ruku pod ruku pa dijele uskršnja jaca šakom i kapom
nevjerojatno ali istinito..

a dok svoj život živim samom sebi Ja se divim

New Report

Close