molio bih znalce (mika i ostali) da mi kažu/potvrde koliki je proizvodni kapacitet Ureje i Amonijaka petrokemije, godišnji ili dnevni? Zahvaljujem. Imam informaciju gdje se kaže da kada je tvornica izgrađena da je kapacitet proizvodnje amonijaka bio 1360 tona dnevno u 1983.godini kada je pogon pušten u rad, tj. na godišnjoj razini bi to bilo oko 496.400 tona godišnje..
možda ti ovo pomogne:
http://huzz.hr/radovi/Zastita_zraka_2011_Sibenik-petrokemija_avirovic.pdf (str 5)
Nemam Ptkm niti je imam namjeru kupiti. Ali vidjet ćete na kraju da je ovo obična navlakuša kao i na Ingri nedavno. 90 % sam siguran.
Ja bi ti samo zahvalio na odlicnoj preporuci na cijeni oko 260kn…Ima dokumentirano tu an forumu da sam nadokupio PTKM po 267 bas zbog tvog posta o "sigurnom padu" (bilo je zapravo vise razloga, al tvoj post je bio kljucan) i ljepo sam zaradio …
[/quote]
E pa svaka cast ako ti je kljucan razlog post na forumu!
Stvarno za pohvaliti se svima ovdje i za steci reputaciju 🙂
a našao sam….dakle, godišnji kapacitet za amonja doista jeste 1360 tona dnevno 496400 tona godišnje…
zadnje podaci iz 2009 (Informacijski memorandum) kažu da je proizvodnja amonijaka bila na razini od 437.000 tona ili 97% projektnog kapaciteta. (str.31.)
http://zse.hr/userdocsimages/prospekti/PTKM-M-037AProspekt-3092009111923.pdf
Ruska tvornica, 32.ožujka ove godine je objavila sljedeće informacije na svojoj web stranici:
-završila je izgradnju novog pogona za proizvodnju ureje kapaciteta 335 000 tona godišnje, investicija je koštala 95 milijuna dolara, izgradnja započela u 2010, planovi od 2008
-planira izgraditi pogon za proizvodnju amonijaka kapaciteta 700 000 tona godišnje, što bi koštalo 400 milijuna dolara, planira se završenje u 2015.g.
po mojoj računici, koristeći ove podatke, za izgraditi petrokemijin kapacitet (437K tona godisnje) za amonijak trebalo bi 249 milijuna dolara
kapacitet proizvodnej ureje je 1500 tona dnevno, tj. 547000 godišnje….za izgraditi taj kapacitet po današnjim cijenama (koje je navela firma Acron) trebalo bi 155 milijuna dolara (283,58 dolara po toni kapaciteta, tj. 95 milijuna dolara/335.000 tona)…
dakle, za izgraditi kapacitete samo za ureju i amonijak, to bi trebalo investirati 155 milijuna dolara +249 miljuna dolara, tj. 404 milijuna dolara ili 2,262 mlrd HRK odnosno 677 kuna…nije uračunato ostala postrojenja, tj. kapacitet….nije potrebno spominjati da su potrebne godine da se takvi kapaciteti naprave…a cijena gnojiva kako vidimo strelovito raste….
Firma o kojoj govorim ima tržišnu kapitalizaciju 1,544 mlrd EUR i kapacitet 7,6 milijuna tona godišnje
http://www.acron.ru/en/presscenter/pressreleases/10345/
Koja bomba !
Sibur Neftekhim zainteresiran za preuzimanje Petrokemije
posebno ovo ( iz teksta ) ;
Ruski mediji prenose kako bi državna prodaja Petrokemije u ovom trenutku mogla biti osjetljiva, no kako bi Sibur mogao početi kupovati i dionice koje kotiraju na burzi.
skoro pa izgleda kao naručen ( plaćen ) članak jer nije više 1. travanj !!!
Koja bomba !
Ruski mediji prenose kako bi državna prodaja Petrokemije u ovom trenutku mogla biti osjetljiva, no kako bi Sibur mogao početi kupovati i dionice koje kotiraju na burzi.
kako da ne, cijeli svijet preuzima PTKM… [yawn]
Koja bomba !
Samo da objasnim genezu ove vijesti:
Dakle, novinar seebiza očito prati ovaj forum (svaka mu čast na tome), pa je vidio link na vijest koji je objavljen danas ujutro pa je prepisao tu vijest. Što je sasvim legitimno, samo da ne ispadne sad da postoji više izvora za tu vijest.
ojoj,..gdje Vam je sad ono pravilo…sell on news…? tak nekako..? Ili je to pravilo, sudeći po prometu,
važilo do prekida rada ZSE…?
Lebowski, nisi nikad čuo za dogovorene izvore informacija..?
2. travanj 2012.| Darko Bičak
Dobit Petrokemije veća od 100 mil. kuna
Za svibanj je sazvana skupština društva na kojoj bi se trebali razriješiti članovi Nadzornog odbora i izabrati petero novih…….
"…….Mijenja se i statut tvrtke prema kojem će biti izbrisan niz servisnih, obrazovnih i ostalih djelatnosti, ali će se istovremeno dodati veći broj njih, uglavnom vezanih uz šire mogućnosti za poslovanje i promet plinom te energetikom općenito……."
http://www.poslovni.hr/vijesti/dobit-petrokemije-veca-od-100-mil-kuna-200797.aspx
ojoj,..gdje Vam je sad ono pravilo…sell on news…? tak nekako..? Ili je to pravilo, sudeći po prometu,
važilo do prekida rada ZSE…?
Mislim da se ovdje najmanje u četiri puta u zadnja tri tjedna prodavalo na news, no svaki puta nakon toga cijena je još otišla gore. No, neka zarade i vodonoše, zašto ne.
nikad čuo za dogovorene izvore informacija..?
Da odlično premijer Milanović razgovara s Čačićem i dogovori se, Čačić ode u Rusiju, razgovara malo, a jedini je on od političara koji je rekao da ptkm vrijedi nekoliko stotina milijuna Eura, je Čačić fulao 🙂 trenutno 130 milijuna Eura, za PTKM minimalno da budu samo dva ponuđača vrijedi preko 400 milijuna Eura, pomnoži malo, uključi logiku računaj pa ćeš uvidjeti potencijal, mene samo čudi zašto cijena nije skočila barem 100-200 posto, ali očito mnogi ne vjeruju jer misle to good to be true, mi koji smo u ptkm znamo da ptkm mora uložiti barem 200-300 milijuna Eura, a to nema ptkm, niti država, a fondovi ne mogu dokapitalizirati ptkm, jer država bi tako izgubila večinski vlasnički udio za male novce, i sve je jasno ovdje, kojim smjerom ovdje ide, ide se prema 400 milijuna!!!Eura!!