Nema problema, poslao sam email u YARA-u, putem britanske medijske agencije s kojom imam ugovor, pa cu do kraja tjedna ovdje objaviti kompletan email koji dobijem nazad od njih. Pored toga ako Ste dionicar Petrokemije mozete uzeti hit me karticu na kiosku i nazvati u Upravu YARA-e i postaviti im ovo pitanje bez srama pa cete vidjeti da govorim istinu. Oni tamo ne znaju za nasu Petrokemiju, barem ne taj dio da "ju preuzimaju" .. Ali kazem, najbolje da svatko nazove za sebe, znaju i engleski tamo , brojeve imate na Internetu, ali nemojte zabunom zvati zastupnika u HR, vec direktno u Upravu YARAe nazovite. Osobno, da kupujem po 290kn nesto cemu je BV 260 kn ako i toliko , ovisno o Q1 2012., ne bi mi bilo skupo 25 kn za hit me karticu i par zvanja u YARA-u i BASF. Stranci su vrlo srdacni i dat ce Vam informaciju bez ljutnje. Hvala na objavi uputa malim špekulantima
Konacno, mozda netko od Vas sazna nesto novo takvim pozivom pa objavi ovdje neki super info .. ili barem bude znao za sebe kako i šta, a ne odlučivati nasjedajući na fabrikacije naših medija koji su iznenada postali PR svih petrokemijskih kompanija u Europi i šire
… kolega bez uvrede, ali naj bolje bi bilo da pošalješ na email adresu: bruka@bruka.com
kako ne znaju ako poslovno surađuju !!!
Potrkrijepi ovo bar nekim linkom ili takvo nešto.
Zadnje što su nam pisali novinari (moguće da izmišljaju, od kud da ja to znam) je bilo nešto drugo. Kao da su ih zvali i da su im rekli "Da su zainteresirani za sve opcije širenja, međutim da ne komentiraju konkretne situacije kao što je ova".
P.S. A Čačić je također rekao da su mnogi igrači iz industrije (sad je li među njima i Yara…, tko zna), ne samo iz Rusije (gdje je valjda također njih "nekoliko") kao i neke financijske institucije (EBRD, čini mi se i ne samo oni ako sam dobro razumio) već sami pristupili im sa iznošenjem svoje "zainteresiranosti za to ako bi i kada došlo do odluke Vlade sa se ide u privatizaciju".
Pa sad da li novinari lažu da su razgovarali s Yarom, i da li naš Prvi potpredsjednik Vlade laže, ja ti zbilja to ne mogu znati. Ali ono što mi je LOGIČNO, to je da bi Yara i slični igrači iz industrije koji se žele širiti akvizicijama nekom temeljnom poslovnom logikom "morali biti zainteresirani", pa mi zbog toga nije čudno kada čujem da navodno jesu. Nema mi to zašto biti čudno kada meni moja logika govori "da bi oni to morali". Naime Petrokemija se nalazi na divnom mjestu, u pol veliike centralno-europsko/panonske plodne poljoprivredne regije, koja pak ima veliki potencijal rasta potrošnje gnojiva (jer je tu poljorpivreda, u nekim državama i gore nego u RH, trenutno potpuno uništena, neadekvatno se gnoji itd., a ima veliki potencijal za oporavak, razvoj, kao malo što u ovim nekonkurentim gospodarstvima), a u kojoj nema drugih proizvođača gnojiva ovog kalibra, a u ovoj industriji igra određenu ulogu upravo blizina kupaca itd.
Pa je Yari i sličnim igračima logičan korak bilo tu negdje u ovom dijelu EU (Hrvatska ili Mađarska) izgraditi "novu Petrokmiju" (što bi valjda koštalo cca. 1 mlrd EUR, zar ne?) bilo preuzeti postojeću u koju uložiti u dodatno povećanje efikasnosti i kapaciteta proizvodnje. Pa ako će im ovdje to netko nuditi za manje od 1 mlrd EUR, mislim da bi bili ludi da to ne prihvate. Ne znam koja bi to bila poslovna logika umjesto toga ići raditi svoju novu tvornicu od nule, kada je to tako skupo i tako teško ulaziti na novo tržište, probijati se pored postojećeg velikog igrača, koji tu već ima desetljnu prisutnost, ugled, brend i "druge vidove podrške" u svojem okruženju. Bilo bi poslovno potpuni promašaj. Valjda je njima cilj stvari raditi na najbolji dostupni način, zaraditi više umjesto manje, oni su vam u kapitalizmu! 🙂 Neće oni raditi bez mozga.
[/quote]
Nema problema, poslao sam email u YARA-u, putem britanske medijske agencije s kojom imam ugovor, pa cu do kraja tjedna ovdje objaviti kompletan email koji dobijem nazad od njih. Pored toga ako Ste dionicar Petrokemije mozete uzeti hit me karticu na kiosku i nazvati u Upravu YARA-e i postaviti im ovo pitanje bez srama pa cete vidjeti da govorim istinu. Oni tamo ne znaju za nasu Petrokemiju, barem ne taj dio da "ju preuzimaju" .. Ali kazem, najbolje da svatko nazove za sebe, znaju i engleski tamo , brojeve imate na Internetu, ali nemojte zabunom zvati zastupnika u HR, vec direktno u Upravu YARAe nazovite. Osobno, da kupujem po 290kn nesto cemu je BV 260 kn ako i toliko , ovisno o Q1 2012., ne bi mi bilo skupo 25 kn za hit me karticu i par zvanja u YARA-u i BASF. Stranci su vrlo srdacni i dat ce Vam informaciju bez ljutnje. Hvala na objavi uputa malim špekulantima …
[/quote]
Pa koje gluposti možeš ovdje pročitati ! Pa tko uopće može povjerovati ovim pričama ? Šta ti stvarno misliš da će neka imalo ozbiljna kompanija odgovarati na takve upite na takav način ? Naravno da misliš jer u zemlji Teletubbies
… hvala kolega što ste me nečemu podučili i naučili…, a to je da ljudskoj gluposti nema granice…
Evidentno postoji veliki interes više firmi . Da li ste svima poslali upite da vama objelodanje svoje poslovne nakane ?
Ma tko kaže da mora tako biti?, to su sad već neke špekulacije. Može dati ponudu tko god hoće i prije nego ima 25 % + 1 dionicu. Da ne bi sad tek tako bili isključeni oni koji možda ne uspiju skupiti 25 % + 1 a inače bi dali bolju ponudu. Nakon 25 % se ponuda mora dati, ali može se i kada god smisliš prije.
Ne treba tu biti ograničenja, aukcija treba biti potpuno otvoreno, tko da više, i bolje planove razvoja Petrokmeije, a startna pozicija (koja služi snižavanju konačne efektivne "cijene ulaza") je taj neki paket koje potencijalni preuzimač skupi. Svakome je tu onda u interesu što veći paket skupiti po tim cijenama koje su još umjerene, ali tko će kako i koliko uspjeti i tko će na kraju pobijediti, to sigurno nije moguće predivdjeti tek tako i ne smije biti presudno tko će prvi skupiti 25 % + 1, nego onaj tko će na kraju ponuditi najbolju ponudu. A na njima je radi sebe samih da na početku skupe što više mogu, pa čak i toliko, premda ne znam gdje će naći toliko, jer realno free-float ovdje nije više od 25 %, a mogao bi se smanjivati kako neki veći igrači okrupne udjele (recimo baš konkurentski preuzimači) tj. lako da nitko neće moći skupiti baš 25 % + 1, po cijenama koje su im razumne. Ali da bi se mnogi mogli potruditi, bilo 25 % bilo nešto manje "ali čim veće moguće", to zvuči sasvim razumno.
Na kraju krajeva, vidite da Yara zaista razmišlja i "portfeljno"-strateški. Oni su vjerojatno među onima kojima nije nikakav problem niti "skupiti koliko ide-ide", neki udio kojega bi i kao manjinski držali "dugoročno", tako da se oni stvarno ne bi trebali bojati "pokušati nešto skupiti i pokušati pobijediti na aukciji". Ovisno o tržišnim uvjetima, intenzitetu zainteresiranosti drugih igrača, ovisi da li će na kraju i pobijediti. Ali ja bih volio da pobijede baš oni. Navijam za Yaru 🙂
[/quote]
??? Prebolesno, pa službeni stav YARA-e je : "Nemamo pojma o Petrokemiji iz Hrvatske" .. Odakle vama ovdje ideja da je Yara zainteresirana za Petrokemiju, pa to je čista izmišljotina naših medija, u norveškim novinama nema JEDNOG JEDINOG SLOVA da Yara kupuje hrvatsku Petrokemiju .. Zar da Petrokemija kupuje Yaru ne bi nešto pisalo o tome u našim novinama =??
Očito je netko ovo iskoristio da zavalja još jedan solidan paket naivčinama na 290 kn !
[/quote]
evo kolega da i vi nešto naučite iz najslavnijih dana nočne more. Mene čovjek oduševljava !!!
dobro ga gledajte i slušajte, naravno i učite – nije šala, jednostavno čovjek je genijalac
Evidentno postoji veliki interes više firmi . Da li ste svima poslali upite da vama objelodanje svoje poslovne nakane ?
Samby ja i nisam baš sigurna da postoji "veliki interes" više firmi .. jel imate možda neke navode iz medija zemalja iz kojih dolazi taj "veliki interes" ili su to samo Vaše pretpostavke ?
[embarass]
Stvarno nebitno da li je Yara ili xyz zainteresiran za PTKM, baš u slučaju da su zainteresirani ne bi valjda na sva zvona to spominjali i dizali sami sebi cjenu ako misle kupovati navedenu tvornicu? Dajte ljudi malo razmišljajte svojom glavom i ne nasjedajte na svakakve gluposti koje se pišu po medijima (tu mislim i na pro i kontra privatizacije) jer u zadnje vrijeme takvih gluposti čovjek može pročitati da je to prestrašno, pogotovo od ljudi koji su se registrirali na forum u zadnjih mjesec dva kako je krenula ova priča …
Eto možda ovo pomogne oko neke evaluacije vrijednosti Kutinskog diva. Mi smo danas na oko 130 milja eura vrijednosti. A i ovo vjerovatno Rusi muljaju i šalju lažne ponude BASF-u.
blokada ?
Ne vidim obavijest na ZSE?