http://www.poslovni.hr/vijesti/slucaj-petrokemija-sukob-interesa-i-tastina-200655.aspx
Slažem se da je legitimno da svak čuva i brani svoje interese .
Upravo zbog toga ne vidim ničiju grešku osim Hanfe .
Što su trebali učiniti ?
Blokirati trgovanje PTKM i tražiti očitovanje vlade .
Dobili bi odgovor koji sad već znamo :
Vlada nije raspravljala niti donila bilo kakvu odluku u svezi privatizacije PTKM ali interes za tu zvrtku od strane strani investitora je u zadnje vrijeme povečan ……itd..
Tada bi trgovanje ponovo odblokirali .
Likvidnost i cijena dionice odoprilike bi bile iste kao danas ali zakon i regulative tržišta kapitala bi bile ispoštovane .
Zato tvrdnja da vlada griješi je netočna .
Jer da bi nešto dobro prodao strancu po najboljoj cijeni prvo moraš uzburkat domaću javnost čija će reakcija biti najbolja reklama i dokaz snage te firme prema stranom investitoru .
Umjesto da se dioničari gurju u redu za ruskog partnera trebali bi se zajednički oduprijeti tom pokušaju jer LNG je dugoročno puno jeftiniji a time Petrokemija postaje zdravija i skuplja kompanija.
Stoga ono što se u javnosti plasira kao spas za petrokemiju u stavri je smrt petrokemije.
Svi dioničari bi trebali napraviti pritisak da se napokon pokrene Adria LNG – s tom cijenom cijena plina u HR pada momentalno za 0,5 kuna po m3 pa sada računaj koliki bi profit bio Petrokemije ali i Diokija te svih ostalih potrošača u HR.
To je istina ali dok se jedan LNG terminal izgradi, PTKM će propasti, stoga ne bih rekao da Rusi imaju skuplji plin pogotovo ako je to unutar iste kompanije, onda će gledati da naplate i vrijednost plina putem gnojiva
[/quote]
Prva faza LNG terminala može se završiti za cca 2 godine – dakle za 2 godine Petrokemija bi imala profite povećane za cca 300 milijuna kuna na godišnjoj razini.
Tako to treba računati.
Predsjednik Vlade Zoran Milanović: Nećemo bježati od nepopularnih odluka
http://www.vlada.hr/hr/naslovnica/novosti_i_najave/2012/ozujak/predsjednik_vlade_zoran_milanovic_necemo_bjezati_od_nepopularnih_odluka
Riješenje je dokapitalizacija,javit će se i domaći fondovi a moguće i koji strani…
naravno kako to uvijek biva mora se ponudit fer cijena,prije ove "šale o privatizaciji"cijena je već bila napuhana na cca 200 kn ,te je neka fer cijena 180-190 kn.
Međutim kako bi se privukao ogromni kapital cijena bi trebala biti s većim diskontom ,moja procijena bi bila od 110-130 kn.
Uzeo sam u obzir zadnje 3 godine ,znači vrijeme velikih gubitaka …
[thumbsup]
Evo još jedan stručnjak o dionicama se javio za komentar……..Onaj indian ili kako vec nezna da to što je cijena PTKM 270kn a HTa 212 nema nikakve veze s tim koja je firma vrijednija, dok ti nemaš pojma kako bi ukoliko bi došlo do dokapitalizacije ona nebi mogla ići po manje od nominale ili ti 270kn u slučaju PTKM i pričaš nekih 130kn, a to je samo jedna bedastoca od mnogih koje si uspio gornjim postom reći….I takvi onda ovdje daju savjete o dionicama…strašno
Autor ima dionice PTKM i ovo nije nagovor na kupnju/prodaju.
[/quote]
HaoRen-znači ljut si na mene kao "hren"… [thumbsup]
Šta ti sve moram nacrtat …da bi shvatio natuknice ….!?
Nakon ove krize .. firme su uglavnom radile dokapitalizaciju je r nisu imali dovoljno svojih sredstava …za poslovanje/investicije
Naša industrija ove godine tone u recesuju (!?)pokazuju statist.brojke,a i najave s skupštine ptkm su bile za ovu godinu da će biti "izazovna ",a ne nastavak prošlogodišnjeg profitabilnog poslovajna ..
Želi li ptkm u budučnosti ostati profitabilna "mora " uložiti o g r o m n a sredstva kojeg nema ,,,!
PTKMje do jučer jedva bila na 200kn,ne vidim niti jedan dobar razlog zašto bi netko pretplatio ,odnosno kupovao dionice po nominali kad na tržištu ima jeftinije ..
Mirovinci ne kupuju,a ne vidim da imamo nekog novog među prvih 10,pametnom dovoljno da nije sve tako bajno kako piše u nekim plačenim oglasima … u ptkm teče med i mlijeko(ahaa!)
Sjeti se ingre kad se prvi puta trebala dokapitalizirat po cca 75 kn…pa kako je krenulo,,,nizbrdo
…………………………..
Ja sam dokap naveo samo kao jednu mogučnost budučih događaja,a na temelju već viđenog na našem tržištu…a bogami i neke osjetio i na vlastitoj "koži"( – )
nije nagovor na kupnju ili prodaju… [thumbsup]
Mislim da nam treba mišljenje pravnika i hitno tumačenje :
– važeće odluku Hrvatskoga sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa te o načinima privazizacije istih
– ugovora o privatizacije Petrokemije iz kolovoza 1998g.
Tek kad dobijete očitovanje ili kad se tumačenje javno obznani cjelokupna javnost će biti upoznata sa eventualnim pravima i obvezema svih dioničara u svezi privatizacije.
– važeće odluku Hrvatskoga sabora o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa te o načinima privazizacije istih
Tek kad dobijete očitovanje ili kad se tumačenje javno obznani cjelokupna javnost će biti upoznata sa eventualnim pravima i obvezema svih dioničara u svezi privatizacije.
Sve što troši preko 50 milijuna m3 plina – dakle sva industrija koja je u tom rangu je STRATEŠKA.
Nema nikakve logike da je plin STRATEŠKA sirovina a potrošači kojima proizvodnja ovisi o plinu nisu STATEŠKA i od posebnog interesa,
Ako Petrokemija, Dioki…. nisu STRATEŠKA za HR onda nisu niti za Ruse – dapače još manje im je u interesu da poduzeća posluju pozitivno i uspješno!
Nitko ne komentira intetres EBRD – a za PTKM ?
zato je EBRD nigdje nije potvrdio takav interes
Zašto nitko ne komentira interes yare za petrokemiju?
zato jer ga yara nije niti iskazala, nigdje nema potvrde takvog interesa nego samo nagađanja novinara kao i sve vezano uz ovu firmu od kad je nedavno bila na 200 kn. narasla je samo na novinarskim špekulacijama o prodaji i na čačićevoj zajebanciji (ne znam kako bih to drukčije nazvao) prilikom odlaska u rusiju da će prodati PTKM rusima za parsto milijuna, a kad se vratio sve je demantirao [yawn]
Sve što troši preko 50 milijuna m3 plina – dakle sva industrija koja je u tom rangu je STRATEŠKA.
Nema nikakve logike da je plin STRATEŠKA sirovina a potrošači kojima proizvodnja ovisi o plinu nisu STATEŠKA i od posebnog interesa,
Ako Petrokemija, Dioki…. nisu STRATEŠKA za HR onda nisu niti za Ruse – dapače još manje im je u interesu da poduzeća posluju pozitivno i uspješno!
[/quote]
Slažem se s tvojom tvrdnjom,,,i ja sam jednom napisao da ptkm mora imati bar dva dobavljača plina…da bi sutra mogla sigurno i profitabilno poslovat,tj tek tada bi svijetlo dana ugledala i uspiješna privatizacija
Država Kutini to mora osigurat inače i dalje ostaje "mačeha "… [bye]
Cini se da ce biti sazvana izvanredna skusptina.
Cini se da ce biti sazvana izvanredna skusptina.
Neće biti potrebno jer je redovita 17.05. objavljeno danas na zse stranicama s dnevnim redom
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/FdUTwth9dIUbbN4DDX9tMg==.pdf
[/quote]
Slažem se s tvojom tvrdnjom,,,i ja sam jednom napisao da ptkm mora imati bar dva dobavljača plina…da bi sutra mogla sigurno i profitabilno poslovat,tj tek tada bi svijetlo dana ugledala i uspiješna privatizacija
Država Kutini to mora osigurat inače i dalje ostaje "mačeha "… [bye]
[/quote]
… kolega zna se desiti da nekada i vlastita mama ostavi djete ispred tuđih vrata, a onda ga neka druga mama (maćeha) othrani i podigne na noge. Kasnije to dijete postigne veliki uspijeh u životu, a onda se "prava" mama kad joj dijete digne neku lovu i slavu, te kaže da su joj ugrožena njezina majčinska prava i traži djete nazad. To se dešava najćešće mladim mama, i tatama kada ne znaju što rade , a misle da sve znaju. Umjesto da beru cvijeće po livadama, oni se igraju mame i tate.