navlakač koji je glumio kupca s 3000 komada na 280, pa na 270 kn, sad je podvio rep i pobjegao s kupnje! [bye]
Naravno,
cijeli dan taj održava bid i prodaje iznad sebe.
Narednih dana vjerojatno će pustiti da padne pa u jeftinu kupnju, sada je pun keša.
Zna se po kojoj cijeni će petrokemija kupovati plin za godinu-dvije, to zna i čačić, prema tome ako Rusi koji će direktno kontrolirati cijene plina ne akviziraju petrokemiju ista ode natrag u velike gubitke i bankrot, jednostavno to se mora prodati Rusima…
to je moje mišljenje te ne posjedujem dionice ptkm
Zna se po kojoj cijeni će petrokemija kupovati plin za godinu-dvije, to zna i čačić, prema tome ako Rusi koji će direktno kontrolirati cijene plina ne akviziraju petrokemiju ista ode natrag u velike gubitke i bankrot, jednostavno to se mora prodati Rusima…
Ne bulazni , nista od te prodaje, ne da narod , a i to sa plinom ti ne stoji baš, nije to baš tako u praksi da Rusi dodju i kazu "sad cemo vam dici plin 200 % jer nam nedate svoju zastarjelu čađaru kakvih mi imamo na tisuće ovdje doma i sve rade preko 1.5 miliona tona gnojiva godišnje.."
Gle, Ruse uopce ni ne zanima Petrokemija, jer da ih zanima a valjda bi barem jedan , jedini članak bio u nekim njihovim novinama o tome zar ne ?
ČAČIĆ BRANI SVOJ STAV
‘Ne treba biti genij za zaključiti da Petrokemija nije strateška tvrtka’
ČAČIĆ BRANI SVOJ STAV
‘Ne treba biti genij za zaključiti da Petrokemija nije strateška tvrtka’
Ok mozda nije, li pravo pitanje je: a sto je od strateskoga interesa u RH? Osim floskule sume,vode…posto ni to nece za par godina.
Banke nisu-svicarcima,njemcima-jesu
plin nije-drugima je
sudstvo nije
obrazovanje nije
ICT-nije.
A sto je? Administrativni drzavni aparat? To svakako. Poceli bi i mi sa informatizacijom RH davno prije,ali znate, ne znaju jos svi na kompjutere. Treba nam najmanje pet godina kako bi pokrenuli informatizaciju,spojili baze podataka i registre,ali nas mandat traje cetiri godine,pa bolje to ne dirati.
Mislim,nije ovo napad na tebe, samo na ovaj link
[smiley]
Koja retorika ikone Hrvatskog sna Klausa.
Biti kapitalista na tuđem kapitalu.
upotrebom brutalne sile /opasnost, osvojiti, spremni…/ako zatreba u prve redove poslati pješadiju/radnike/ i topništvo/seljaci na traktorima/…
Kao da je tvoja retorika bolja.Tako poput Čačije za gnojivo danas govore i za vodu da nije strateška pa mnogi gledaju u nebo hoće li pasti.Strah me i pomisliti što će tek biti za deset godina.
O pa već pomalo postajete dosadni sa tim Čačićem, strateško-nestrateško, privatizacija kada, kako, zašto…
Stvari su od jučer konačno potpuno jasne, više nema smisla tu ponavljati jedno te isto. Kome nije jasno, neće mu niti biti (ili bar dok ne postane prekrasno, khm?), a onome tko bar mrvicu uključi mozak sve je jasno.
Vidite da tu pišu bedastoće samo razno-razni mrzovoljni trolovi, njima ne vrijedi objašnjavati, njima ne vrijedi ponavljati jedno te isto. Oni ne žele slušati ništa osim sebe. Pa pustimo ih onda. Onima koji žele znati sve je valjda već sasvim jasno.
Tržišne cijene su kratkoročno nepredvidljive, zato imamo tako čudne (za mnoge neočekivane, zar ne) oscilacije, a dugoročno cijene moraju ići negdje u korak sa fundamentima, sa onime koliko to vrijedi odnosno koliko vrijedi preuzimaču a kojih kao što čujemo ima više koji su se direktno javili.
Tim interesom je fundamentalno gledano stvar "potvrđena" i više nema razloga za nikakve špekulacije o nikakvim privatizacijama itd. Biti će kad bude! Više nam to stvarno ne mora biti predmet mozganja 🙂
Ovih dana je moglo biti štošta toga "nejasno", "pod upitnikom", sada više ne smije biti ništa od toga, ako je nekome nešto tu još nejasno taj stvarno jadan "ne kuži", i nema mu pomoći.
I ovo komotno što se mene tiče sada mi može postati članica portfelja (kao ovih drugih par u vrhu po udjelu mi) na koju "zaboravim da je imam". Jedina mala prepreka u tom "zaboravljanju" mogu biti ta dnevna uzbuđenja koja malo malo neko servira, ta uzbuđenja "velikim cjenovnim promjenama" i sl., pa će mi to možda malo protiv moje volje odvlačiti pažnju, ali suštinski nema potrebe. Meni je ovo sada u rangu onih ostali glavnih pozicija koje praktički niti ne gledam, samo baciti oko na izvješća itd., i ako netko baš previše povlači za jezik po forumu tu da moram na nešto reagirati, ali definitivno to više nije stvar o kojoj se ima što puno pametnoga pisati.
Najpametnije je reći: strpljen-spašen! Investiranje je prije svega strpljivost 😉
P.S. A "veliki investitori": uživajte!!!!!!! Imate likvidnosti o kakvim niste mogli niti sanjati, pa uživajte, radite što god hoćete, kupujte, prodajte, više nema izgovora za promašaje, više nema izgovora za propuste, više nema izgovar za ništa. Ne samo PTKM, na cijeloj nam je burzi sada živo i likvidno!
Rusi ne mogu isporučiti plin po cijeni koja garantira visoku profitabilnost Petrokemije – to mogu za sada Ameri – cijena je u USA nekih 2,5-3,0US$/MMBtu.
Za par godina će se moći i izvoziti kao LNG.
Znači Čačićeva priča o Petrokemiji i Rusima ne drži vodu – nešto je drugo u pitanju a za pretpostaviti da se radi ili o Ini ili o Diokiju.
Istina, Ameri mogu isporučiti jeftiniji plin Petrokemiji – čim izgrade plinovod ispod Atlantskog oceana.
Gnojivo je najjeftniji način transporta "plina".
@mika: tek sad sam vidio komentar. Ne veseli se prerano. 😉
Uvijek sam pisao ono što mislim i to ne namjeravam promijeniti. Kad je Petrokemija 2009. plaćala plin 3.96eur/GJ, naspram 11.28eur koliko su plaćale tvrtke u Njemačkoj i usprkos tome napravila gubitak od 267 milijuna kuna, napisao sam da će u stečaj ako tako nastavi. Upravo ono što sad kaže Malimačak. I tad sam pisao da ću, ako se situacija promjeni na bolje (što bi mi iskreno bilo drago), kupiti dionice i pohvaliti rad Petrokemije. To sam i napravio. Iako, 2011. je bila specifična, spread cijene gnojiva i plina je išao na ruku Petrokemiji i mislim da bi u takvim uvjetima i Ava Karabatić poslovala s dobiti. S druge strane, 2012. ne ide na ruku Petrokemiji (bar ne prvi kvartal, ne znam što će biti do kraja godine), i ako ostvare dobit u 2012., to će biti pravi uspjeh, ali ujedno i dokaz da Petrokemija može poslovati pozitivno i kad je država većinski vlasnik. Ipak, vjerujem da bi u rukama privatnog vlasnika poslovala još uspješnije.
S druge strane, 2012. ne ide na ruku Petrokemiji (bar ne prvi kvartal, ne znam što će biti do kraja godine), i ako ostvare dobit u 2012., to će biti pravi uspjeh, ali ujedno i dokaz da Petrokemija može poslovati pozitivno i kad je država većinski vlasnik. Ipak, vjerujem da bi u rukama privatnog vlasnika poslovala još uspješnije.
Zasto im 2012-a ne ide na ruku i zasto ne prvi kvartal ? Po mom misljenju prvi kvartal bi trebao biti vrlo jak za proizvodjace gnojiva, a drugi soft.
Ja vidim masivan squeez out na cijenama gnojiva u prvom kvartalu jer su "popusili" svi oni koji su se kladili da ce se u sjevernoj americi ponoviti kisno proljece kao prosle godine.
Uz to cijene goriva su vrlo visoke sto podstice sijanje kukuruza za ethanol.
S druge strane, 2012. ne ide na ruku Petrokemiji (bar ne prvi kvartal, ne znam što će biti do kraja godine), i ako ostvare dobit u 2012., to će biti pravi uspjeh, ali ujedno i dokaz da Petrokemija može poslovati pozitivno i kad je država većinski vlasnik. Ipak, vjerujem da bi u rukama privatnog vlasnika poslovala još uspješnije.
Zasto im 2012-a ne ide na ruku i zasto ne prvi kvartal ? Po mom misljenju prvi kvartal bi trebao biti vrlo jak za proizvodjace gnojiva, a drugi soft.
Ja vidim masivan squeez out na cijenama gnojiva u prvom kvartalu jer su "popusili" svi oni koji su se kladili da ce se u sjevernoj americi ponoviti kisno proljece kao prosle godine.
Uz to cijene goriva su vrlo visoke sto podstice sijanje kukuruza za ethanol.
[/quote]
Na skladistu je bilo dosta robe,no zbog jake zime remont se malo oduzio (12. i 1.mj),tako da to nije dobar pokazatelj. Prije ove price oko prodaje, Jagust je sazvao sve direktore i naredio svim PC-ovima smanjenje troskova od 10%,tako da i to moze biti pokazatelj loseg prvog kvartala.