kolega cartman mislim da vi jednostavno ne želite neke stvari duboko sagledavati. To stoji, ali nije razlog da se stvari ne mogu zbog toga promjeniti – ne preko noći i ne ove godine pa ni iduće, ali da ste toliko pesimitični to ne mogu shvatiti – zašto?
Mislim da sam sagledao stanje poprilicno duboko, za razliku od mnogih koji to ne zele uciniti zato sto se boje rezultata koji nije u skladu s njihovim nadama (o lakoj, brzoj i velikoj zaradi).
Prebacujem cartmann.com na drugi hosting s vise prostora i bandwidtha kako bi mogao priloziti sva izvjesca raspoloziva na hr trzistu (uzeo sam 100Gb prostora i 1000Gb mj. prometa) pa ce tada biti jos lakse usporediti poslovanje neke tvrtke, a u slucaju PTKM bi tom usporedbom lako primjetili rast gubitaka i neprofitabilno poslovanje. Vec smo ustanovili da;
– petrokemija iz tromjesecja u tromjesecje povecava gubitke usprkos povoljnim uvjetima za rad
– rast cijene osnovnog materijala za rad (plina) nedvojbeno ce jos povecati gubitke
– Ina ide na IPO, poslovanje mora postati transparentno i buducim ulagacima se mora objasniti zasto se prodaje plin petrokemiji po cijeni ispod trzisne i time zaraduje manje no sto bi se moglo zaraditi. A kako cemo vjerujem uskoro i mi postati suvlasnici-dionicari INE, kao vlasnicima nam je u cilju da Ina posluje sto je moguce pozitivnije, a ne da prodaje plin ispod trzisne (nabavne) cijene.
– povecanje troskova zahtjeva rast cijene gnjojiva, a rast cijene gnjojiva Petrokemiju cini nekonkurentnom i na domacem, a posebno na stranom trzistu odakle takodjer dolazi velik dio njenih prihoda. Seljaci i danas kupuju i uvozno gnjojivo, a kupovat ce ga jos vise ako ptkm poveca cijene, to je nedvojbeno, jer su i seljaci pritisnuti jeftinim uvoznim vocem i povrcem, ne mogu birati kvalitetu pred cijenom.
Jedini nacin da Petrokemija uspije je, imho, stecaj s preustrojem. Poanta istog je da svi radnici dobiju otkaz (kao posljedica stecaja), a zatim se opet zaposljavaju, naravno, ne svi, vec onoliko koliko ih je potrebno za rad + nove mlade snage. Tek tad + sposobna uprava moze MOZDA Petrokemiju staviti na noge, jer uz sve to nitko ne moze garantirati da ce odredjeni posao uspjeti.
Na čemu temeljite daljnji optimizam na ovoj dionici?
Meni na pamet pada Sanader.
Naime ako Sa – nade – r procijeni da mu nije bilo za drago čuti onog gospodina iz Ine koji je najavio povečanje plina za Petrokemiju, mogao bi ga , laganini udaljiti sa mjesta događaja kao što to uostalom u zadnje vrijeme čini.
ukratko Sa-nade – rova je zadnja , tu ja gajim djelić optimizma
PTKM bi se trebala sutra vratiti iznad 200 kn, a posle laganini nastavak oporavka, sam da se pročita još koja pozitivna vijest i evo nas nazad na stare visine.Baš me zanima otvaranje sutra..[smiley2]
“Ruski državni energetski gigant Gazprom jučer je objavio kako će do 2007. godine udvostručiti cijene prirodnog plina koje isporučuje Gruziji. Gazprom je rekao da će tisuću kubičnih metara plina sada naplaćivati 230 dolara za razliku od sadašnjih 110 dolara.”
http://www.poslovni.hr/25862.aspx
Ako me kalkulator ne vara $230 na 1000 je 1.34kn po kubicnom metru.
http://www.vjesnik.hr/html/2006/11/02/Clanak.asp?r=gos&c=4 “…Zato je o predloženom poskupljenju plina u ponedjeljak raspravljao Nadzorni odbor kutinske tvornice i obrazloženja vezana uz cijenu plina uputio premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu te ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Branku Vukeliću, jer je Petrokemija u većinskom državnom vlasništvu. To su, kažu u kutinskoj tvornici, učinili zato što bi takvo poskupljenje ugrozilo strateške interese hrvatske poljoprivrede, koja je još daleko od predratne godišnje potrošnje gnojiva od 800.000 tona. Naime, iz Petrokemije napominju da projekti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva predviđaju da hrvatska poljoprivreda troši i do milijun tona mineralnih gnojiva na godinu, jer je potrošnjom među posljednjima u Europi. ” Mislim da je ovdje ključno nekoliko stvari: 1. Petrokemija još uvijek u državnom vlasništvu (gubici nisu toliko bitni, većina državnih firmi je prije privatizacije poslovala sa gubitcima), prodajom firme novi vlasnik sigurno zna na koji način će firmu učiniti profitabilnom. 2. Država kupuje dionice po 270 Kn što je još uvijek dosta više od tržišne cijene. 3. Gnojivo Hrvatskoj i regiji treba i trebat će ga još više. U svakom slučaju riskantna dionica ali i potencijalno vrlo profitabilna.
Quark,
čitao sam tvoje postove vezane uz PTKM posljednjih par dana, činili su mi se izuzetno zanimljivi.
Ovo što se događalo (još se uvijek događa) s PTKM je jedan pravi mali case study koji potvrđuje mnoga pravila burze (psihologija masa, kupi jeftino – prodaj skupo, loše vjesti su dobre vjesti …. i sl.)
Sve sam mogao promatrati sa strane s blaženim mirom jer sam svoj “PTKM portfelj” prodao po 230 prije dva tjedna (prema uputama g. Bullingera).
Ipak, emotivno ostanem vezan uz bivše dionice još neko vrijeme pa pratim što se događa.
Eto, samo sam ti htio izraziti podršku.
[smiley2]
Meni na pamet pada Sanader. Naime ako Sa – nade – r procijeni da mu nije bilo za drago čuti onog gospodina iz Ine koji je najavio povečanje plina za Petrokemiju, mogao bi ga , laganini udaljiti sa mjesta događaja kao što to uostalom u zadnje vrijeme čini. ukratko Sa-nade – rova je zadnja , tu ja gajim djelić optimizma
Uzmimo pretpostavku, neka ne poskupe plin. Zanima me kako će napraviti manji gubitak u zimskom periodu, ako su u ljetnom napravili rekordan? Ako naprave dobit svi ni oni trebali na sud, vrlo jednostavno. Oni su prevarili svoje dioničare. Što ako sam ja zbog njihovih smicalica trenutno u većem gubitku, tko će meni taj gubitak “sanirati”? Zašto su obmanjivali javnost?
PTKM bi se trebala sutra vratiti iznad 200 kn, a posle laganini nastavak oporavka, sam da se pročita još koja pozitivna vijest i evo nas nazad na stare visine. Baš me zanima otvaranje sutra.[smiley2]
Svaka čast na optimizmu, ali za ovo što pričaš trenutno nemaš činjenica osim nagađanja.
Ruski državni energetski gigant Gazprom jučer je objavio kako će do 2007. godine udvostručiti cijene prirodnog plina koje isporučuje Gruziji. Gazprom je rekao da će tisuću kubičnih metara plina sada naplaćivati 230 dolara za razliku od sadašnjih 110 dolara.”
http://www.poslovni.hr/25862.aspx
Ako me kalkulator ne vara $230 na 1000 je 1.34kn po kubicnom metrT
raders Corner: http://www.cartmann.com
Dionice Petrokemije i Belja tonu sve dublje
Kutinska kompanija na najnižoj razini u posljednja dva mjeseca
Priča koja je ne tako davno (još početkom rujna) obećavala pravi happy-end ovoga se tjedna pretvorila u pravu katastrofu, donoseći dramatične promjene u raspoloženju investitora, uvučenih u projekt konsolidacije s aktivnom ulogom države. Naravno, riječ je o kutinskoj Petrokemiji (PTKM-R-A), čijim se dionicama cijena tijekom jučerašnje trgovine spustila sve do 170 kuna (najniže u posljednja dva mjeseca), isprovociravši i reakcije regulatora, koji su se odlučili na privremenu obustavu trgovine dionicama kutinske tvrtke, u potrazi za objašnjenjem dramatične erozije cijena na burzi. A početak neugodnog zaokreta datira od prošloga tjedna i još jednog neuspješnog pokušaja dostizanja aktualnog rekorda od 240 kuna, kojim se Petrokemija u samo nekoliko dana pretvorila u istaknutog kandidata za izvlačenje profita. Stvari su počele izmicati kontroli nakon najavljenog poskupljenja plina, koje definitivno baca u vodu prijašnje planove Uprave, i koje je evidentno isprovociralo izraženije povlačenje investitora, spustivši privremeno cijenu ispod ključne psihološke razine od 200 kuna. Scenarij s višim cijenama prirodnoga plina, najvažnije sirovine za proizvodnju, Uprava je, sasvim logično, označila kao jedan od mogućih razloga pesimizma ulagača, u kombinaciji s predloženim dnevnim redom Glavne skupštine koja bi se trebala održati početkom prosinca.
U tom se kontekstu predlaže smanjenje temeljnog kapitala za 321 milijun kuna (spuštanjem nominalne cijene dionica sa 400 na 270 kuna) radi pokrića akumuliranih gubitaka iz prijašnjih godina, nakon čega bi trebala uslijediti i najavljena konverzija državnih potraživanja u vlasnički udjel, također po cijeni od 270 kuna po dionici (ukupno oko 235 milijuna kuna). U svakom slučaju, situacija se krajem jučerašnje trgovine ipak donekle stabilizirala, no uz dnevni pad cijene od 6,5 posto (na 190 kuna), ostvaren uz tri milijuna kuna prometa, okrugla brojka od 200 kuna pokazala se prilično čvrstom razinom otpora. Istodobno, intenzivna aktivnost pesimista pogodila je i Belje (BLJE-R-A), čije su se dionice u nešto više od tjedan dana spustile sa rekordnih 350 ispod okruglih 300 kuna, pretvorivši se u jednog od najistaknutijih gubitnika jučerašnje trgovine na domaćim burzama. Naime, trgovina je zaključena s (najnižom) cijenom od 271 kunu, što u odnosu na kraj listopada predstavlja pad od čak 8,5 posto, i kao jedina utjeha ulagačima može poslužiti činjenica da se, paralelno s intenziviranjem korekcije smanjuje i obujam trgovine, ukazujući na suzdržanost dijela investitora (jučerašnji je promet iznosio 648 tisuća kuna).Pored dva istaknuta gubitnika, nimalo ne iznenađuje što su se oba domaća burzovna indeksa spustila na negativan teritorij, pri čemu je puno teže stradao varaždinski VIN, zabilježivši pad vrijednosti od čak 2,1 posto, vrativši se ponovno (nakon dva tjedna) ispod razine od 3.000 bodova. Pritom niti Ericsson Nikola Tesla (ERNT-R-A) nije bio od velike pomoći, a vijesti o novim ugovorima na području bivšeg Sovjetskog Saveza ulagači su dočekali s rezignacijom (vjerojatno pod dojmom gubitaka dvaju izdanja s početka priče), zadržavajući praktički cijenu dionica nepromijenjenom (na 2.475 kuna).
Čisto tehnički sutra ili najkasnije u pon-uto bi se cijena trebala vratiti unutar granice 200-220 kn. Da li ćemo nakon toga imati silazni trend, uzlazni trend ili netrendovsko razdoblje, nema veze sa tim.
Tehnički danas treba uzeti činjenicu margin callova, pa tek tamo oko 12.00 sati studirati kamo dalje rođače…
quote=cartmann]
“Ruski državni energetski gigant Gazprom jučer je objavio kako će do 2007. godine udvostručiti cijene prirodnog plina koje isporučuje Gruziji. Gazprom je rekao da će tisuću kubičnih metara plina sada naplaćivati 230 dolara za razliku od sadašnjih 110 dolara.” http://www.poslovni.hr/25862.aspx Ako me kalkulator ne vara $230 na 1000 je 1.34kn po kubicnom metru.
[/quote]
Ali ja doista nevidim kakve ovo veze ima s Hrvatskom!!!!!Ako ste pratili vijesti prije mjesec dana je izbio rat između Rusije i Gruzije a ovo povećanje plina bi bio politički pritisak na Gruziju!!!