Mogu neki ovdje drukati dolje ili gore koliko ih volja ali jedino što će postići je zajebati nekog malog koji će pod pritiskom prodati i realizirati gubitak. Ovaj forum nema nikakav utjecaj na kretanje cijene PTKM, čini se da ovdje igru vode malo veći igrači. Najbliži sam razmišljanju beholdera da trebamo pričekati barem do prosinca sa prodajom.
Petrokemija je jedna od dionica radi koje se najmanje živciram. Od dana kad sam počeo skupljati bilo je najmanje desetak ovakvih manjih skokova gore – dolje, uzrokovanih ili prljavim igrama večih ili negativnim vijestima. Uvijek do sada se to ispravljalo i ako se pogleda kretanje grafa unatrag dvije godine ide opčenito prema večoj vrijednosti. Strateška važnost i privatizacija su zakon za Petrokemiju i sve ostalo su tlapnje.
Nema šanse da razmišljam o prodaji makar jedne dionice PTKM prije privatizacije (a tada će cijena sigurno biti prihvatljiva i za večinskog vlasnika, vladu, sadašnju ili onu iza nje) [smiley2]
sad su sve karte više manje bačene na stol.
2 mlrd. kuna prometa iduće godine (ove godine očekujem preko 1,8 mlrd) podjeljeno sa brojem dionica (3.341.117) daje okvirnu cijenu PTKM od 598 kuna. Ako uzmemo teoriju gosp. Cartmanna kao relevantnu 50% diskonta iznosi 300 kuna.Nisam baš siguran da je Sanader spreman tako jeftino dati dragu nam čađaru, mislim da će to biti znatno više.
ja više neću pisati na ovoj temi neko vrijeme , upravo zato da ne bi netko prodao dionice pa da mu ja budem kriv. sve piše, sva stajališta su napisana na ovoj temi . samo ih treba pročitati i dobro promisliti prije bilo kakve odluke. budućnost nitko od nas ne može predvidjeti, ali sadašnjost treba preživjeti i biti iskren. u tom duhu, povlačim se iz teme po sugestiji kolege quarka jer je donekle u pravu. I naravno da marcellu ne vjerujem da se ne uzrujava jer svi smo mi ljudi. Sretno.
dao bog više dionica kao što je PTKM. Možeš zaraditi i na dnevnoj trgovini, a pogotovo je na kraju priče zarada zagarantirana. Tu nitko ne gubi, samo treba biti strpljiv.
oni koji prodaju ovih dana sigurno su zanemarili informacije po kojima je Hrvatska u ovome trenutku daleko po potrošnji umjetnog gnojiva ispod zemalja evrope i daleko od potrošnje prije rata. A umjetno gnojivo proizvodi znamo tko…
ja više neću pisati na ovoj temi neko vrijeme , upravo zato da ne bi netko prodao dionice pa da mu ja budem kriv. sve piše, sva stajališta su napisana na ovoj temi . samo ih treba pročitati i dobro promisliti prije bilo kakve odluke. budućnost nitko od nas ne može predvidjeti, ali sadašnjost treba preživjeti i biti iskren. u tom duhu, povlačim se iz teme po sugestiji kolege quarka jer je donekle u pravu. I naravno da marcellu ne vjerujem da se ne uzrujava jer svi smo mi ljudi. Sretno.
u potpunost se slažem sa vama kolega…u ovih skoro 300 strana sve je već rećeno i neka si svatko dobro promisli…
ja uvijek kažem: kada kupuješ neku dionicu moraš imati barem 5 dobrih argumenata za to…ako ih nemaš nemoj se poslije čuditi kada spušiš lovu[smiley2] i to sam naućio na ZDNK[smiley2]
ja više neću pisati na ovoj temi neko vrijeme , upravo zato da ne bi netko prodao dionice pa da mu ja budem kriv.
Vidis, to ti se pokazalo krivom logikom, koliko sam skuzio psihologiju malih ulagaca koji ulazu i na temelju foruma tek kad se netko ujapuri i svim silama propagira kupnju zbog drustvenog dobra, a isti je vlasnik dionica ptkm, tek tad se zapitaju “ovdje nesto nije dobro” i pojure prodati. Obrnuto bas ne funkcionira jer moze biti slucaj da je dionica zaista losa, pa se tesko odluciti za kupovinu dionice o kojoj se lose pise, ali zato previse hvaljenja nedvojbeno izazove sumnju.
A oni koji su danas prodavali su radili sve po pravilima, istina, ta pravila su poznata i moguce je da neki zarade zahvaljujuci kontiraranju tim pravilima, ali kako sam napisao na jednom od foruma, u ovakvim situacijama ljudi postaju beskucnici.
Evo, sve se moze vidjeti na primjeru ptkm, cijena je pojurila, netko je razocaran sto nije prije shvatio potencijal jurnuo kupiti po 220kn nadajuci se obecanih 400kn, ali umjesto na 400kn cijena padne na 200kn. Investitor ne zeli priznati gresku vec se i dalje nada, vjeruje, i rasteze se i s “novcem za crne dane”, racunajuci kako je to odlican potez, jer ce zaraditi jos vise no sto je planirao kupujuci po 220kn. Ali, cijena pada na 180kn, sad je pitanje izaci s velikim gubitkom i zaliti ako se cijena vrati, ili posuditi/pronaci novac i kupiti po 180kn, pa ce dobit biti jos veca. Dio investitora koji se nije opekao ne zeli izaci i pomiriti se s porazom i gubitkom para, vec jos dokupljuje, nadajuci se da je sve ok i da ce zahvaljujuci ovoj situaciji zaraditi mnogo vise od planiranog.
Ali, npr. danas je planirao izaci fond koji ima unaprijed odredjene postotke pada nakon kojeg izlaze kako bi sacuvali svoje ulaganje, ali je fond manager zakljucio da bi nastavkom prodaje hanfa opet vrlo brzo zatvorila trgovinu te je odlucio pustiti da se cijena malo “bounca” od supporta (mali optimisti krenu kupovati) te sutra ili preksutra nastavi s izlaskom kad se skupe optimisti koje je skupio rast cijene.
Ne znam hoce li bas PTKM kazniti takve kockare, ali prije ili kasnije takvi kockari dozive bankrot, nije pitanje hoce li bankrotirati, vec kada. Priznam, i ja znam biti kockar (istina, na opcijama), pa sam usao i u ptkm po 115, izletio za dan-dva po 130, skupio lovu i u miru gledao sto se dogadja. Zatim opet uletio i izletio nakon dva dana (140-180), jer nema sanse da bi u ovakvom gubitasu boravio vise od dan-dva, presklisko za mene. [smiley2] Sutra ce vjerojatno ici gore, ali je igra prerizicna, zato ni danas nisam usao, omjer moguceg dobitka i gubitka je nepovoljan, imho.
A PTKM ne moze stvarati dugove dovijeka, a nema nikakvih pokazatelja da bi mogla poceti stvarati dobit, trenutni uvjeti su joj idealni, povecala je cijene gnjojiva pocetkom proljeca + ima povlastenu (nisku) cijenu plina,
pa ne da nije uspjela smanjiti dugove, vec ih je drasticno povecala. Ne znam, ali tesko me netko moze uvjeriti da ce ptkm nakon ovakvih ovogodisnjih rezultata sljedece godine poslovati pozitivno s 40% vecom cijenom osnovne sirovine (plin).
kolega cartmann, znate kako se kaze:
“nije majka sina proklela sta se kladija, nego sta se vadija”
tako bi ja sazeo ovaj vas post…
Mene su “stariji dečki” naučili. Možeš zasr…ti, al’ nemoj se pravdati…[smiley2][smiley2][smiley2]
Sad kad je zatvorena burza možemo u miru analizirati današnje trgovanje s PTKM.
Pala je brzo po otvaranju burze 10% i onda je trgovanje zatvoreno, nakon ponovnog otvaranja pala je još 6% do 170 i to je bilo dno.
Taj pad je bio na prometu od 500-600k kuna da bi zatim s prometom od cca. 2.5 miljuna kn rasla do 190.
Veći igrači koji su imali izvješće i prije objavljivanja su izlazili proteklih dana što vidimo po tadašnjem padu uz višemilijunske promete.
Danas je očito došlo do pada na malim prometima uslijed panike “sporih” malih dioničara da bi veći igrači opet kupovali što vidimo po velikom prometu od preko 2 milijuna kn u kratkom vremenu.
Lako moguće da su danas ulazili na 170-190 oni “veliki” koji su izlazili na 200-235 prošli tjedan i početkom ovog.
Fondovi profitirali, mali dioničari koji su uslijed panike prodavali – popušili, ni prvi ni zadnji put.
Potpisujem tvoj post crni hrvatu. Meni baš interesira gdje će sutra završiti Belje. Čini mi se da tržište biti manje naklonjeno Belju nego je danas bilo naklonjeno Petrokemiji.
Čisto tehnički sutra ili najkasnije u pon-uto bi se cijena trebala vratiti unutar granice 200-220 kn. Da li ćemo nakon toga imati silazni trend, uzlazni trend ili netrendovsko razdoblje, nema veze sa tim.