PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Naravno da će se razgovarati sa sindikatima i sve im lijepo i transparentno nacrtati zašto se ide u razvoj Petrokemije . Onih 15 % su nosioci kapitala a 85 % su radnici .

Ja bih rekao da su onih 85% glasači. Zanemarujete činjenicu da Hrvati ne vole ni dioničare, ni Ruse, a bome ni Čačića…Bakić je bio loš. Primjer Plive i HTa je dobar argument protvinicima prodaje. Pliva je danas obican pogon za stancanje tableta i ako vlasnik jednog dana odluči staviti ključ u bravu možemo svi lajati na mjesec. Onaj Čović je uzeo svoje milijune, ali što to znači nama i našoj djeci. Ja sam protiv prodaje tvrtki koje su državi od strateškog značaja, a PTKM je važnja za cijelu hrvatsku poljoprivredu. Tko od vas može garantirati da će PTKM za 20 godina uopće postojati na tržištu ako se tržište promjeni? Ugledajmo se na Sloveniju, Njemačku… Btw. način kako se ovdje manipulira tržištem je za svaku osudu, HANFA bi trebala blokirati trgovanje. Pa NOVA TV u dnevniku objavi da Rusi nude nekoliko stotina miljuna Eura….katastrofa… u dnevniku objaviti takvu dezinformaciju je kazneno djelo.

Pitao si ovo jučer domach1984:

Da li netko ima brojku koliko vrijedi PTKM?

(ne mislim na MCAP naravno:) )

Dakle koliko vrijedi bez sinergije sa nekom drugom firmom, koliko vrijedi sada funkcionalno svom novom vlasniku?

tj koliko se COGS mogu srezati? Ima netko ideju?
Koliko biste platili za nju?

Jer nažalost, nisam nigdje vidio ovdje neki izračun!
(možda nisam dovoljno duboko gledao).

Stvari su tu prilično jednostavne, PTKM u ovom trenutku vrijedi PUNO. 😀
Odnosno puno više nego je trenutna vrijednost na burzi.

Kao što znate, fertilizer industrija je trenutno jako, ali jako IN. Svjedočimo neoubičajeno brojnim preuzimanjima, kao i gradnji novih tvornica.

PTKM je prema riječima predsjednika uprave g. Jagušta (a što je N B više puta ponovio), vrlo efikasna tvornica. Odnosno, svega 7-8% manje efikasna od trenutno najbolje tehnologije u svijetu. To je izrazito dobro, zar ne (ako je istina naravno, a ne znam zašto bi predsjednik uprave lagao)?

To se po profitabilnosti same PTKM do sad nije vidjelo zbog poznatog pitanja oko cijene plina, kao i s druge strane ograničavanaja cijene gnojiva koje je provodila Vlada zbog socijalnog mira. Drugim riječima, PTKM je bila *ebana "dvostruko" (znači i na strani inputa i na strani outputa). Uostalom, o tome postoji rješenje i AZTN-a i svima koji žele shvatiti o čemu se tu radilo je shvatio. Oko toga stoga neću duljiti.

Dakle, kako procijeniti koliko vrijedi PTKM? Pa 2 su ključne stvari po kojima to možemo barem okvirno saznati:
1. po prihodima
2. po zamjenskoj vrijednosti tvornice.

Po prihodima je vrlo jednostavno, uzmemo samo posljednja preuzimanja u industriji i vidimo po kolikom P/S-u je to išlo i voila! To ostavljam u zadatak svakom koga zanima.
Mala pomoć, sigurno nisu išla po P/S=0,3 kolika je sada vrijednost na burzi. 🙂

I druga je, dakle, zamjenska vrijednost tvornice. Evo recimo moj post od prije par mjeseci: http://trzistakapitala.wordpress.com/2011/10/12/gnojare/#comment-6295

Eto dao sam okvirnu brojku. 🙂 Ti reci jesam negdje zabrijao?

To je to. Ukoliko bude privatizacije i javnog natječaja, PTKM-R-A će vrijediti puno više nego je trenutno na burzi.
IMHO, naravno.

Imam dionice Petrokemije i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju istih.
[/quote]

Čisto radi ravnanja i stvarnog stanja stvari.
Petrokemija kad je otvorena 1984,je već tada bila postrojenje druge generacije ili zastarjelo,jer je deal išao preko Štroka i njegovih veza u petrokemijskom biznisu pa su uvalili staro postojenje za cijenu novoga.
Znači da ne može biti efikasno kao novija postrojenja.

što se privatizacije tiče,s obzirom da sam bio svjedok barem 5 dosadašnjih prodaja PTKM,nudim okladu kolegama forumašima da u mandatu kukurikavaca Petrokemija neće biti privatizirana.
Ako ja izgubim okladu ,vodim kolegu ili radje kolegicu sa foruma koji da najbolje protuargumente na ručak ili večeru u Boca marai/ kod Žurića) na moj račun.
Dionica je već bila 350 kn na ATH,pa je očekujem opet na tim razinama.

A kolega NB neka govori u svoje ime,a ne u ime investitora na tržištu kapitala jer svi se sjećamo kako su bivši gurui burze u hrvata -Floki i Purko završili.
http://www.vecernji.hr/vijesti/legendi-dionicarske-euforije-pred-kucom-zapaljeni-audi-mercedes-clanak-375601

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

Trenutno sam optimističniji glede Petrokemijine privatizacijske priče nego u bilo kojem drugom trenutku zadnja dva tjedan.

Mislim da ovo postaje više od Petrokemije, ovo ima dalekosežne posljedice na cijelo gospodarstvo, jer bi ovako velika privatizacija izvršena na takav način kakav u Hrvatskoj još nije poznat imalo snažan (presudan, prekretnički) utjecaj na svijest građana glede ovih stvari oko privatizacija, ulage države odnosno privatnog vlasnika itd.

Ovo je prilika koja se ne smije propustiti!

Sjećate li se ovoga:
Vaš link
,a ovako se rješilo
Vaš link

Btw.još uvijek se ne zna hoće li INA dati plin Diokiju, a ako hoće po kojim cijenama i u kojoj količini. Ovo treba rješiti što prije da se ovakve stvari ne ponove, sumnjam da će se INA (MOL) usuditi zezati s rujama, obavezno rješiti dok je rezultat dobitak, da se opet ne žica pokriće gubitaka i druge fore od vlade RH. Što mislite čija je INA?

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima

Sva sreća da je ova vlada pametnija i od trenutnih parola koja nema veze, Klaus je samo pokazao da mora van iz PTKM jer ne poštuje privatan kapital, on govori o čistaćicama, o portirima, njega nije bitno kako ptkm radi, i da je umalo propalala kada je on bio predsjednik NO odbora, ljudi koji gube, a ne priznaju pogreške opasni su po društvo i okolinu, kao da nije slušao Ba ki ć a jer cijelo vrijeme je govorio B aki c radnici se trebaju zaštiti, osigurati plaće i povećati, uložiti u investicijski ciklus oko 300 milijuna Eura, a Klaus ne mi možemo sami i tako redom, stoga Milanović i Čačić trebaju dati razrješnicu, i trebaju promijeniti način poslovanja, jer Klaus čovjek nema pojma o polju u kojem je, i onako otvoreno lagati i ne odgovarati kada mu Bak i ć otvoreno kaže skoro ste upropastili firmu i kaže lažete i obmanjujete javnost!

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

To samo hulje, nosi ih vrag,
za ručak daju svoj rodni prag!

…nije sve na prodaju…ima nešto što se zove nacionalni interes…ako nam je toliko teško,ne znači da moramo prodavati i vlastitu djecu…

…hrana je u pitanju,hrana,a ne vaš sitni kapitalistički interes…

…i još nešto,ako je 51 posto državnog vlasništva,a tko je vlasnik države…

…ako država ne bude slušala,mijenjajmo je…bravo Klaus,pravi čovjek na pravom mjestu…

Eto tko sluša parole može danas otići u brodogradilišta i vidjeti primjer parola i što se dešava kada daješ otpor privatizaciji ili ljudima ne treba novac, ili će ljudi uzeti ipak parole kojoj pile granu na kojoj ljudi sjede, ljudi će shvatiti [lol]

…gosn BigBoss bi ste li vi prodali svoje dijete jer ono nije profitabilno…

…vjerujem,da ne biste,jer postoji nešto što se ne prodaje ni za koju cijenu i ni pošto…

Ne bih se izrazio prodati dijete, već će dijete biti uzeto iz ruku neozbiljnih i neodgovornih roditelja koji nose mržnju, raskol i netoleranciju, stalno su u strahu i neprestano tuku i napastuju dijete logično je da dođe Centar za socijalnu skrb oduzimaju dijete lošim roditeljima i pronalaze druge roditelje gdje će se dijete razvijati i imati prosperitet, pravo na ljubav i sreću.

…prodati tvornicu koja proizvodi gnojivo,a koje je strateška koponenta u proizvodnji hrane je
ravno izdaji nacionalnih intresa…

Izdaja nacionalnih interesa je kada se pogoduje lošim upraviteljima i vlasnicima i koji koče napredak, dozvoljavaju kriminalne radnje, i opiru se promjenama i stalno tupe za neka prava a ta ista im nisu ugrožena, već stalno nešto izvode a usto tom galamom prikrivaju svoju nesposobnost kako bi kreirali vrijednost za svoje vlasnike. Rezovi moraju biti jaki i drastični…..da se Hrvatska pokrene to znači privatizacija PTKM i izbor najboljeg partnera koji će napraviti korjenite promjene.

…a zar smo mi retardirana nacija,da nam trebaju stranci da vode privredu…?

New Report

Close