mika: ” zadnja 194 ” Sve smo bliži početnih 200 od koje smo i krenuli danas, zamislite sad kako se osjećaju oni koji su usljed ove panike prodavali i na razinama 170-180.
odvratno….misliš da probijamo 200 danas?
etrokemija – Poziv na Glavnu skupštinu društva
(2006-11-02)
Glavna skupština dioničara Petrokemije d.d. održat će se dana 07. prosinca 2006. godine s početkom u 12.00 sati u sjedištu društva u Kutini, Aleja Vukovar 4.
Dnevnim redom, između ostalog, predviđeno je i donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za iznos od 321.323.730,00 a radi pokrića gubitka kumuliranog u 2002., 2003., 2004., 2005. godini te u razdoblju 01.01. do 31.08.2006. godine. Smanjenje kapitala provelo bi se tako da se za taj iznos smanji nominalni iznos svih dionica, sa iznosa od 400,00 kn na iznos od 270,00 kn. Isto tako, predviđeno je i donošenje Odluke o povećanju temeljnog kapitala društva za iznos od 234.736.920,00 kn, na iznos 902.101.590,00 kn i to izdavanjem novih 869.396 nematerijaliziranih redovnih dionica koje glase na ime tako da ukupan broj dionica poslije povećanja temeljnog kapitala iznosi 3.341.117 nematerijaliziranih redovnih dionica koje glase na ime. Temeljni kapital Društva povećava se ulogom u pravima – tražbinama u novcu koje prema Društvu ima Republika Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe u navedenom iznosu od 234.737.176,22 kuna, koji ulog u pravima – tražbinama u novcu se unosi u Društvo i pretvara u dionice Društva na temelju ove Odluke i Ugovora o unosu i pretvaranju tražbina u temeljni kapital društva. Postojećim dioničarima Društva potpuno se isključuje pravo prvenstva pri upisu novih dionica.
E ovo baš nije sjajno i nije bilo u planu. Prvo se smanjuje temeljni kapital zbog pokrića dugova pa nominala dolazi na 270 kuna, a tek onda se po toj novoj nominali državi daju dionice na ime potraživanja.
Opet nas je Polančec zahebo jer je država trebala dobiti dionice po 400 a ne 270 kuna.
Prava mala podvala. A zašto recimo to nije napravljeno sa SLMK, PUNT-om ( HBOR ) i drugim tvrtkama nego udri po jadnoj Čađari.
mika: ” zadnja 194 ” Sve smo bliži početnih 200 od koje smo i krenuli danas, zamislite sad kako se osjećaju oni koji su usljed ove panike prodavali i na razinama 170-180.
E, dečki moji, rano je vaše veselje, kad vam pred kraj dana poklope optimizam, presušit će on.
etrokemija – Poziv na Glavnu skupštinu društva (2006-11-02) Glavna skupština dioničara Petrokemije d.d. održat će se dana 07. prosinca 2006. godine s početkom u 12.00 sati u sjedištu društva u Kutini, Aleja Vukovar 4. Dnevnim redom, između ostalog, predviđeno je i donošenje odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za iznos od 321.323.730,00 a radi pokrića gubitka kumuliranog u 2002., 2003., 2004., 2005. godini te u razdoblju 01.01. do 31.08.2006. godine. Smanjenje kapitala provelo bi se tako da se za taj iznos smanji nominalni iznos svih dionica, sa iznosa od 400,00 kn na iznos od 270,00 kn. Isto tako, predviđeno je i donošenje Odluke o povećanju temeljnog kapitala društva za iznos od 234.736.920,00 kn, na iznos 902.101.590,00 kn i to izdavanjem novih 869.396 nematerijaliziranih redovnih dionica koje glase na ime tako da ukupan broj dionica poslije povećanja temeljnog kapitala iznosi 3.341.117 nematerijaliziranih redovnih dionica koje glase na ime. Temeljni kapital Društva povećava se ulogom u pravima – tražbinama u novcu koje prema Društvu ima Republika Hrvatska – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvo za robne zalihe u navedenom iznosu od 234.737.176,22 kuna, koji ulog u pravima – tražbinama u novcu se unosi u Društvo i pretvara u dionice Društva na temelju ove Odluke i Ugovora o unosu i pretvaranju tražbina u temeljni kapital društva. Postojećim dioničarima Društva potpuno se isključuje pravo prvenstva pri upisu novih dionica. E ovo baš nije sjajno i nije bilo u planu. Prvo se smanjuje temeljni kapital zbog pokrića dugova pa nominala dolazi na 270 kuna, a tek onda se po toj novoj nominali državi daju dionice na ime potraživanja. Opet nas je Polančec zahebo jer je država trebala dobiti dionice po 400 a ne 270 kuna. Prava mala podvala. A zašto recimo to nije napravljeno sa SLMK, PUNT-om ( HBOR ) i drugim tvrtkama nego udri po jadnoj Čađari.
E time će platili plin za sljedeće dvije godine sada će potpisati ugovor sa INOM
[smiley2]
Perpetum mobile, više nisu gubitaš i nikom ne duguju ništa. Fenomenalno.
Perpetum mobile, više nisu gubitaš i nikom ne duguju ništa. Fenomenalno.
Nisu gubitaš, ali će nakon godišnjeg izvještaja imati preko 100 milijuna gubitaka. Kako ćeš objasniti ljudima s foruma zašto cijena pada. Nema šanse da posluju s dobiti ili manjim gubitom što je sada. Dolazi zima i dionica postaje off.
Opet nas je Polančec zahebo jer je država trebala dobiti dionice po 400 a ne 270 kuna.
Da oni koje smo izabrali zaista stite interese drzave (kao sto bi to pravno i moralno morali), drzava ne bi kupovala PTKM po 270kn vec po 150kn max.
znanac: ” Opet nas je Polančec zahebo jer je država trebala dobiti dionice po 400 a ne 270 kuna. ” Da oni koje smo izabrali zaista stite interese drzave (kao sto bi to pravno i moralno morali), drzava ne bi kupovala PTKM po 270kn vec po 150kn max.
kupuju po 270 jer znaju da će kod prodaje zaradit barem duplo
@Znanac, nešto sam već po tome pitanju pisao…..
odmah mi je to zapelo za oko…kao spliting ali drugu ti dionicu uzme država
cayman006: ” . Uprava ptkm očito je vrlo nesposobna, a mnogi od vas su nasamareni. Još nisam čuo da predsjednik uprave neke firme najavljuje gubitke i u idućim godinama. To je zbilja neviđeno čudo , barem za mene. Po meni, ovo će padati do 150 – 160 kuna a onda slijedi oporavak. a opet, ovo je hrvatska pa je tu sve moguće. Strpljivi budite i možda dočekate targete. A ako niste strpljivi ili ste daytrader, e onda ste popušili. ” tss, tss, tss kolega, a zakleo bih se da ste bili ili još jeste nakrcani INDGom, a tamo vam privatni vlasnik govori o gubicima…ovdje to radi državni činovnik ali moguće je da su im motivi isti. O svemu ovome ja sam već pisao, pogotovo nakon što sam se vratio iz Brisela gdje sam bio jedan od pregovarača u timu za energetiku (sa nekoliko objavljenih znastvenih radova dajem si pravo i na određeni kredibilitet) cijena plina, liberalizacija tržišta i ini problemi trebali su biti poznati svakome od potencijalnih ulagaća u PTKM ako se niste interesirali o tome sami ste si krivi. Cijela problematika plina puno je složenija no što si vi ovdje utvarate da znate i predugo bi ja sada tu trebao pisati o tome kako smo mi već dio energetske zajednice zapadni balkan, kako je tržište već trebalo biti liberalizirano i kako je zakon o plinu već trebao biti na saboru i kako se ina bori protiv države i kako PTKM plaća samo za transport plina preko 70 mil kn godišnje, a dobija ga samo 10 mjeseci i kako su država i ini izmuzli petrokemiju i kako je PTKM ipak dobar potencijal. o svemu sam tome već pisao kao i o tome da će RH do 2009. 65% potrebe za plinom dobivati iz vlastitih nalazišta. Također je dobro za PTKM da cijena nafte pada, da trenutno i cijena plina pada i da liberalizacija energetskog sektora u cijeloj europi jako šteka. Ono što mene jako nervira je to što bi zbog ovoga neki ljudi trebali odgovarati, jer je to tako u cijelom civilizranom svijetu. Ovdje mislim prvenstveno na Upravo firme i to sve do jednoga! Oni su tu da služe svojim dioničarima, kako velikim tako i malim. po meni su krivi zbog toga što su: 1. sumnjivm poslovnim odlukama i IMHO fabriciranim izvještajima, napumpali gubitke do maksimuma da bi nakon toga 2. računovodstvenom vratolomijom po pola cijene kupili dionice PTKM i unesrećili hrpu malih investitora i poslali loš signal tržištu. Puno tu stvari smrdi (a nije gnoj). Cijena plina PTKM nije mijenjana već jako dugo, a gubici i dobici variraju u spredu od 100 mil kn?!? -isti ulazni troškovi i viši prihodi iz kvartala u kvartal, a dobit u rasponu od -85 do 15?!? Dug se u najvećem dijelu odnosi prema državi, a gle čuda ne prema ini koja je po nekima namirena i više nego što je trebala (tu vam samo spominjem nekoliko mogućnosti za tužbom koje bi novi vlasnik mogao imati prema ini i plinacrou). Način na koji će se provesti otpis po meni je moralno dvojben. prvo su smanjili nominalnu vrijednost dionice, a onda napravili upis po nižoj cijeni. Možda to nekome izgleda irelevantno ali po meni je itekako bitno. pogotovo jer se tu ne radi direktno o novcu poreznih obveznika nego o dugu kojega je država (kao vlasnik PTKM) napravila prema sebi. Po meni se ovdje odvija scenarij po kojem se žele direktno oštetiti mali dioničari u PTKM a to uprava nije smijela napraviti…možda je to bilo iz najbolje namjere za PTKM i možda će u dugoročnom periodu i petrica profitirati od ovakvog načina vođenja posova ali ponavljam ono što me ljuti je da ako želimo da sistem funkcionira Uprava mora raditi u interesu svih svojih dioničara, a ne samo jednog pa makar on bio 50%!
[smiley3]
” Da oni koje smo izabrali zaista stite interese drzave (kao sto bi to pravno i moralno morali), drzava ne bi kupovala PTKM po 270kn vec po 150kn max.
”
kupuju po 270 jer znaju da će kod prodaje zaradit barem duplo
Evo ja ti prodam tisucu dionica za 270.000 kuna, pa ti slobodno zaradi duplo. kad si vec dobre volje mislim da je davnorinu ostalo nesto kemoboje pa…
Nemoj biti smjesan, kako trenutno stvari stoje ako se uspiju rijesiti toga uz diskont od 50% bit ce presretni. A sljedeca godina, privatizacija INE, priblizavanje EU,…sigurno nece donjeti nista dobro za socijalisticku ptkm.
Naravno da ce poneki uspjeti zaraditi na pohlepi (malih) investitora, ali 90% ce izgubit novac. Prije ili kasnije.
Naravno da ce poneki uspjeti zaraditi na pohlepi (malih) investitora, ali 90% ce izgubit novac. Prije ili kasnije.
To je ono o čemu ja pričam.
Kao investitor i kao dioničar Petrokemije trebao bih bez otrkivanja tople vode znati zašto je netko napraviti toliki gubitak u najboljim uvjetima i još k tome s povećajem cijene gnojiva. Nakon ovakvog izvješća meni je bolje uzeti instrukcije dodatne iz računovodstva i vidjeti gdje se krije ta pozitivna bilanca koju vi ovdje vidite, u moru negativnosti. Zar je normalno to što se dogodilo? Naravno da nije i da treba netko dogovarati, ali kao i uvijek sve će ostati na papiru kao mrtvo slovo, bez ijednog osjećaja prema nama dioničarima.