PTKM (Petrokemija d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska PTKM (Petrokemija d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@lebowski

Da, slažem se, izraz "nadam se" nije baš najprikladniji, bolje bi bilo reći "očekujem"! 😉

Granica između "nadam se" i "očekujem" nije baš jasna/precizna, ali činjenica je da sam prošli tjedan vjerojatnost za "brzo i snažno otključavanje vrijednosti" značajno povećao (na recimo 65+ %, što je već više "očekujem" nego "nadam se") a nakon događaja ovaj vikend tu vjerojatnost dodatno podižem na svakako preko 80 %, za neku veću preciznost tu naravno nema mjesta i nikada nam nije potrebna (u okviru diverzificiranog portfelja, i pogotovo u slučaju jako velikih razlika između tih procijenjenih vrijednosti i aktualnih cijena). Tako da je to sada tu defitnivno – "očekujem"!! 😀

Nekakvo natjecanje na buzri "po Pliva scenariju" meni izgleda sada izvjesno a u tom slučaju nema šanse da se Petrokemija ne proda po nekoj stvarno realnoj cijeni, nekoj koja će biti približno u skladu sa vrijednošću tj. otključavanje bi bilo (obzirom na moje procjene vrijednosti) "snažno" (=potpuno) a vjerojatno i dosta brzo, pri čemu više nije toliko bitna ta brzina, kojom dinamikom će ići ti procesi (za nas koji smo unutra, za ostale koji bi tek htjeli biti, e njima je vjerojatno ta "brzina" ono što zadaje glavobolju hihi) nego je bitno da bi to trebalo biti "približno potpuno", da neće biti neke političke prodaje gdje bi se Rusima iz nekih razloga dalo po nekom velikom diskontu na vrijednost.

Obzirom da znamo otprilike kakva je tu zamjenska vrijednost, i obzirom na svojstva ove industrije koja sugeriraju da je vrijednost operative ovakve kompanije u svakom slučaju veća (ponekad i drastično veća) od zamjenske vrijednosti tog postrojenja, možemo biti sigurni da "efikasno određena" tržišna vrijednost (ona koja će biti neki prosjek te stvarne "operativne vrijednosti" za globalne kompanije iz sektora i onih kompanija koje imaju neke posebne interese kroz plasman, anticikličko uravnoteženje itd. svojeg plina) ovdje predstavlja nešto tako veliko da se uopće ne moramo brinuti niti o nekom evenutalnom malom diskontu koji bi kupac postigao, ali kad imamo tržište koje bi moglo ovako transparnento ponuditi mjesto za natjecanje svih zainteresiranih teško je uopće očekivati bilo što manje od te vrijednsti.

Sada naši u Vladi samo trebaju jasno svima dati do znanja da svatko od njih može biti preuzimatelj, da je mjerodavna cijena koju će ponuditi, i tada nema razloga da taj proces ne počne upravo tako lijepo čisto-tržišno. A tržište kada se pojavi takva likvidnost i "kritična masa" racionalnih investitora (oni koji znaju koliko im vrijedi, a potencijalni preuzimatelji znaju) mora krenuti funkcionirati na koliko-toliko efikasan način.

Kada to ovako pogledam, dolazim u napast da idem još dokupljivati i po bitno većim cijenama. Ali to je sada problem, ne bih si smio pretjerano poremetiti diverzifikaciju. Već mi je zadnjim dokupom ovaj tjedan PTKM pretekla i sam KORF, izbila na 1. mjesto u portfelju, preko 20 % udjela, a to je već "puno".

Ali ono što je sigurno u ovakvim situacijama, "diverzifikaciju" neću žuriti popravljati njenim eventualnim bitnim "kvarenjeme uslijed rasta cijene", jedino je pod upitnikom treba li je dodatno kvariti dokupom – vjerojatno ne. Ali za popraviti je se ne treba žuriti sve dok ne procijenim da tekuća cijena tada evenutalno dolazi negdje blizu same procjenu vrijednosti kojom baratam.

Iako sam ja "investitor" i nastojim ukloniti "špekulativnu komponentu" čim više, moram priznati da sa velikim uzbuđenjem čekam sutrašnji i naredne dane/tjedne/mjesece. Jednostavno "jedva čekam to vidjeti", želim na svoje oči vidjeti te stvari o kojima "špekuliramo", želim na svom portfelju vidjeti to "otključvanje vrijednosti", jednostavno volim gledati lijepe stvari! 😀 Jedva čekam!!!

http://www.vecernji.hr/data/slika/97/484433.jpg

Traže oni kupca i za brodogradilišta pa ništa, teško da oni uspiju prodati PTKM kada su u Rumunjskoj prošle godine zatvorene dvije gnjojare pa zar Rusima nije bilo jednostavnije preuzeti te gnjojare a vjerujem da bi ih dobili pa skoro gratis a sada će tu davati neke velike novce za neku Hrvatsku gnojaru.
[/quote]

nitko nije ni rekao da rusi žele kupiti, čak ni čačić nije jasno i glasno rekao da je vlada želi prodati nego puštao probne balone…rusi kad kupuju plate siću, a ne fer cijenu
ipak sumnjam da će od svega biti nešto jer petrokemijski kompleks se sigurno neće prodavati bez suglasnosti EU, a kamo li na način kako je to čačić zamislio – ode u rusiju i preko vikenda im uvali PTKM [lol]

sutra je moguć rast PTKM kao i uvijek na špekulaciju. to je dobro za one koji su unutra jer će se sutra iskipati, a loše za one koji će najsesti i uletjeti jer će na otvaranju platiti najskuplju cijenu, a več za pola sata bit će 10% jeftinije….tako je već bilo barem 10x na ovoj dionici pa će nesumnjivo biti i sutra.
zato ako netko baš želi kupiti neka sačeka kraj dana kad će cijena biti opet na razinama od petka

pisanje na forumu nije savjet za ulaganje, niti za kupoprodaju dionica ili drugih financ.-instrumenata!

Prije svega čestitke svima, no, moram biti malčice kritičan i reći da se nikakvi dueli kao na Plivi neće dešavati, jer samo usporedba Plive i PTKM nikako ne stoji, evo, čisto i kratko. Nema potrebe nadodavati nešto što ne stoji.

Ali će se dešavati sljedeće, priča o privatizaciji i Rusima će se što više povlačiti po medijima, i na svako spominjanje dionica će rasti i na svako oduzimanje ista će padati, jer svaka dionica ima svoju priču, samo spomen na neke:

Belje – preuzimanje Mercatora (svakih 3 mjeseca)
LEDO – prodaja (godinama)
KSST – privatizacija
LKPC – dokapitalizacija
LKRI – Kinezi
PTKM- privatizacija….. [thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

P.S. Ne znam jel treba disclaimer, jer sam se trudio ne spominajti cijene i sl. pa čak niti svoje procjene vrijednosti brojčano, ali ako treba jasno je da imam PTKM-R-A! 🙂 Imam PTKM, ovo nije nagovor na kupnju, prodaju ili držanje.

P.P.S. Inače je za male investitore najvažnije od svega biti svjestan da sam moraš uključiti svoj mozak, ne obazirati se na tuđe priče, procjene, biti svjestan da je ulaganje u dionice uvijek rizično, i da uvijek koliko god si u nešto siguran da treba biti oprezan, imati neku barem minimalnu diverzifikaciju (već 5 dionica je valjda dosta), ne žaliti što nečega "nisi imao više" jer je to eksplodiralo a ostalo nije. Nema to veze, ako si imao maksimalno koliko diverzifkacija dopušta (recimo nekih 20-ak % portfelja) tada je ok, tada ne treba žaliti što nisi imao i ostalih 80 % u istoj dionici, jer ništa nije unaprijed sigurno, i ta alternativna situacija bi koliko god da je donijela veći povrat zapravo značila ga iako veći "uz daleko daleko veći i rizik" a u investiranju za razliku od špekuliranja, za razliku od kocke, poanta je upravo u povratu obzirom na rizik!! Želimo veliki povrat, ali uz umjereni rizik. Zato trebamo diverzifikaciju, uvijek, ma koliko bili sigurni! Ali istina da obzirom na "koliko smo jako sigurni" tu granicu možemo blago (ali samo blago!!) pomicati, pa ponekad možemo imati nečega malo više nego bi bilo normalno, ponekad možemo na "poremećaj diverzifikacije" uslijed naglog rasta cijene malo zažmiriti i sl., ali sve do neke razumne granice ozbirom na sastav portfelja i na odnos te cijene i vrijednosti ("valuaciju") u kombinaciji.

Ovo gore također nije nikakv investicijski savjet niti bilo što tome slično. Ovo je tek jedno malo na glas razmišljanje jednog malog investitora i poticaj svim malim investitorima da uključe svoj mozak, samo svoj mozak, i ništa više osim svoga mozga! Mislim da smo u vremenu kada se slušati razum isplati. Racionalno investiranje već 2-3 godine lijepo i sve lijepše funkcionira na toj našoj ZSE. Uključite mozak i biti ćete dobri investitori!

Čemu toliki tekst?

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Čemu toliki tekst?

Od uzbuđenja, priznajem. Pa nisu investitori nužno neemocionalna mrtva puhala. Pa i Buffett je stalno veseo, jeste li vidjeli njega kako priča, on se praktički stalno smije i priča istovremeno, uopće nije istina da investitori ne mogu djelovati "uzbuđeno, euforično itd.". Poanta je samo u tome da investitori to na kraju ipak drže nekako na uzdama. Znaju kad izvršavaju transakcije što je razumno a što ne. Nema veze što o nečemu trenutak prije razmišljaš možda i pomalo efuorično, ali kad vidiš da ti nekim recimo prenaglim rastom cijene "pretjerano se pokvari diverzifikacija" npr., mrtav hladan to malo srežeš, i veliš "e pa ne može to tako, zna se koliki udio u portfelju smije biti, višak se reže!". Špekulant će reći, "ma pusti to, isprazne teorije", idemo mi to još podebljati jer "sigurno će to još više". Investitora ne zanima hoće li ili neće "to još više", kako, zašto, ništa to nema veze: samo treba gledati svoju procijenu vrijednosti i odnos prema trenutnoj cijeni, i portfelj kao cjelinu (je li tamo sve ok, je li diverzifikacija tu i sl.)

P.S. Uostalom, kad ti vidiš moje kratke tekstove? [lol]

rusi kad kupuju plate siću, a ne fer cijenu

Daj nas podsjeti koliko su ono rusi plaćali za ADPL…

rusi kad kupuju plate siću, a ne fer cijenu

Daj nas podsjeti koliko su ono rusi plaćali za ADPL…

[/quote]

jednom smo zahebali ruse, dvaput nećemo….zato se rusi nisu javili za 25% preventovog paketa iako je bio po samo 100 kn, a oni su ušli u ADPL po nekih 245 kn…nisu rusi budale, sad i na hladno pušu, zato im neće čačić ovaj put uspjeti uvaliti muda pod bubrege [bye]

pisanje na forumu nije savjet za ulaganje, niti za kupoprodaju dionica ili drugih financ.-instrumenata!

Čemu toliki tekst?

Od uzbuđenja, priznajem. Pa nisu investitori nužno neemocionalna mrtva puhala. Pa i Buffett je stalno veseo, jeste li vidjeli njega kako priča, on se praktički stalno smije i priča istovremeno, uopće nije istina da investitori ne mogu djelovati "uzbuđeno, euforično itd.". Poanta je samo u tome da investitori to na kraju ipak drže nekako na uzdama. Znaju kad izvršavaju transakcije što je razumno a što ne. Nema veze što o nečemu trenutak prije razmišljaš možda i pomalo efuorično, ali kad vidiš da ti nekim recimo prenaglim rastom cijene "pretjerano se pokvari diverzifikacija" npr., mrtav hladan to malo srežeš, i veliš "e pa ne može to tako, zna se koliki udio u portfelju smije biti, višak se reže!". Špekulant će reći, "ma pusti to, isprazne teorije", idemo mi to još podebljati jer "sigurno će to još više". Investitora ne zanima hoće li ili neće "to još više", kako, zašto, ništa to nema veze: samo treba gledati svoju procijenu vrijednosti i odnos prema trenutnoj cijeni, i portfelj kao cjelinu (je li tamo sve ok, je li diverzifikacija tu i sl.)

[/quote]

Misliš da bi Warren kupovao Petrokemiju(kao ulagač na burzi na long term, nevezano na zadnje vijesti)?

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Čemu toliki tekst?

[/quote]
Lynx, zasto kad puno naraste je potrebno diverzificirati ?
Evo naprimjer neke moje dionice u zadnjih par mjeseci su puno narasle…al to nije ni blizu koliko ocejum od njih. Prema tome zar nije suludo ako sam PTKM placao oko 100-150, sada je prodavati ako ocekjm daljnji jos veci rast…zar nebi bilo bolje ako sam u mogucnosti cak dokupiti jer bi to samo malo povecalo prosjek ulaza…
Logicno bi bilo prodavati skupe dionice i diverzificirati u jeftine…

Misliš da bi Warren kupovao Petrokemiju(kao ulagač na burzi na long term, nevezano na zadnje vijesti)?

Khm, pa to bi baš bilo slično onom njegovom sa PetroChina [lol] Ali naravno, ovo je u puno manjem formatu, daleko izvan njegova radara. Ali PetroChina situacija mi je odmah sinula ovim tvojim smiješnim hipotetskim pitanjem. Hrvatska, naša regija, Petrokemija… to jepredaleko, prenepoznato, premalo za njega. Čovjek zanimaju stvari gdje može sam uložiti bar milijardu-dvije USD (sada po mogućnosti po 10-ak mlrd). Ovdje on nema gdje staviti milijardu-dvije, pa neće se on javiti na tender, to nije njegov način.

Khm, pa to bi baš bilo slično onom njegovom sa PetroChina [lol] Ali naravno, ovo je u puno manjem formatu, daleko izvan njegova radara. Ali PetroChina situacija mi je odmah sinula ovim tvojim smiješnim hipotetskim pitanjem. Hrvatska, naša regija, Petrokemija… to jepredaleko, prenepoznato, premalo za njega. Čovjek zanimaju stvari gdje može sam uložiti bar milijardu-dvije USD (sada po mogućnosti po 10-ak mlrd). Ovdje on nema gdje staviti milijardu-dvije, pa neće se on javiti na tender, to nije njegov način.
[/quote]

Pretpostavio sam da ćeš staviti PTR kao usporedbu.

Samo molim te, pogledaj ključnu usporedbu koju uvijek tupim.

Buffet nikada(koliko ja znam) nije kupio firmu koja ne stvara njemu novac koja nema FCF(sa njegovim varijacijama)

PetroChina ga je debelo stvarala 2002 pa do danas.

PTKM nažalost ne.

Warren nije nikada kupio firmu koja nije imala FCF-a.
Ja to nisam nikada vidio.

Znam da debelo znaš da dobit nije sve pa ti necu govoriti u detalje.

Mene kod PTKM najviše brine što nema slobodnog novca. Zato i izbjegavam to firmu.

Ali svaka čast držaocima udjela(na sreći) i želim Vam uspjeh svima!

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

New Report

Close