Lov na veliku ribu kreće, a pitanje je da li je šef GAZPROM EXPORTA prije koji mjesec bio ovdje zbog hokeja.
Ovdje se provlaci potpuno pogresna teza, da Gazprom posjeduje plin. Plin posjeduje Ruska Federacija, a Gazprom ima koncesije za eksploataciju plina. Postotak toga sto proda, obicno 50% pripada Ruskoj Federaciji.
Naravno da je i Gazpromu i Putinu interes da se proda sto vise ruskog plina i po sto vecoj cijeni. Interes Ruske Federacije nije da se plin jeftino izvuce iz zemlje pa da netko van Rusije ostvaruje extra dobit na tom plinu. Odnosno nije im interes da se zaobidje ruski proracun.
Ovdje imate Agriumovu prezentaciju. Obratite paznju na slide br.8, on pokazuje kolike su proizvodjacke cijene u pojedinim dijelovima svijeta.
Gdje bi vi na ovoj tablici smjestili PTKM u ovom trenutku, a gdje bi je smjestili kada bi kupovala plin od Gazproma ? Kljucno pitanje je, koja je najniza cijena gnojiva na kojoj PTKM moze biti profitabilna ?
Traže oni kupca i za brodogradilišta pa ništa, teško da oni uspiju prodati PTKM kada su u Rumunjskoj prošle godine zatvorene dvije gnjojare pa zar Rusima nije bilo jednostavnije preuzeti te gnjojare a vjerujem da bi ih dobili pa skoro gratis a sada će tu davati neke velike novce za neku Hrvatsku gnojaru.
Znam da je politički interes popraviti odnose sa Rusijom, ali ja se nadam da ovdje Rusi neće imati neku neprimjerenu prednost nego da će biti to normalni "tender", nekakva aukcija na kojoj će ravnopravno sudjelovati svi kojima je ovo interesnanto, pa tko više plati njegovo je. Rusima nitko ne brani da se potrude biti najbolje ponuđač, i ok im je reći da su dobrodošli i da se nadamo da će upravo oni to biti, međutim treba sve odigrati maksimalno transparetno i tržišno! 🙂
Znam da je politički interes popraviti odnose sa Rusijom, ali ja se nadam da ovdje Rusi neće imati neku neprimjerenu prednost nego da će biti to normalni "tender", nekakva aukcija na kojoj će ravnopravno sudjelovati svi kojima je ovo interesnanto, pa tko više plati njegovo je. Rusima nitko ne brani da se potrude biti najbolje ponuđač, i ok im je reći da su dobrodošli i da se nadamo da će upravo oni to biti, međutim treba sve odigrati maksimalno transparetno i tržišno! 🙂
Ako Čačić i Linić nemogu u nadzorni INE bez dopuštenja Brisela, onda ako postoji ijedan zapadni igrač koji je zainteresiran nema šanse da se suprostave. Hoćemo transparentnost
ZAKON O HRVARSKOJ AGENCIJI ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA
……………………..
GLAVA IV.
CILJEVI, NAČELA, DJELOKRUG I NADLEŽNOST AGENCIJE
Ciljevi
Članak 13.
Temeljni ciljevi Agencije su:
– promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava i
– nadzor zakonitosti poslovanja subjekata nadzora.
Načela
Članak 14.
(1) Agencija će se u ostvarivanju svojih ciljeva iz članka 13. ovoga Zakona, rukovoditi načelima:
– transparentnosti,
– izgradnje povjerenja među sudionicima financijskog tržišta i
– izvješćivanja potrošača.
(2) Agencija će upoznavati javnost s ulogom i načinom funkcioniranja financijskog sustava, uključujući razvijanje svijesti o koristima i rizicima koji su povezani s različitim vrstama ulaganja i financijskih poslova.
(3) Agencija će osigurati brz i ekonomičan pristup svim vrstama informacija koje mogu biti od interesa korisnicima financijskih usluga, investitorima i ostaloj javnosti.
(4) Agencija će poslove iz stavka 2. i 3. ovoga članka obavljati vodeći računa o visini troškova regulacije subjekata nadzora.
…………………………………….
Kad pročitam članak 14(1)itd… osječam se prevaren
Niti smo informirani ,niti je sve transparentno…
……………..
Petrokemija d.d. -neznam zašto im služi ovo d.d na kraju,a očito neznaju ni oni….
Prostora za sumjnu i manipulaciju dioničarima ,"pogotovo budučih" svakog dana sve je više…
Tko prati dnevne novine dobro zna,,, od kad se spominje Petrokemija…
Isprika svim dioničarima koji su stekli dojam da ja ne želim privatizaciju… [bye]
Čaćić spominje vrijednost od par stotina milja eura. Dakle minimalno se radi o 400 milja eura.To znači najmanje 900 kuna po dionici. Ako je referenca kupovina BASF-ove tvornice od strane EUROCHEMA onda je to oko 1570 kuna. Ovo mi je dalo nadu da u ovoj zemlji još uvijek ima neke pameti i da kreće nabolje. živjeli sestre i braćo dioničari kutinskog diva. Živjeli vrijedni radnici u Kutini koji su najzaslužniji za ovo.
Mika legendo par stotina može biti i dvjesto mada bi bilo lijepo da je 400 [thumbsup]
[/quote]
pa i da je samo 200 milijuna EURA radilo bi se oko 448 kn po dionici (ako bi se prodale sve dionice koje su izdane, točnije njih 3341117- 200 mil eur=1,5mlrd kn/3341117=448 kn/dionici.
Ali, ali…ne treba zaboraviti da je država vlasnik samo polovice Petrokemije tj, ona ima 1.691.742 dionica….
Za mene osobno pojam privatizacija znači kada iz držanih ruku vlasništvo ode u privatne ruke….dakle, Čačićeva privatizacija, teoretski gledano, ako je riječ o prodaji državnog udjela, bi bila po 886,66 kn…. (minimum 2 stotine milijuna eura/1691741 komada dionica daje upravo 886,66 kuna…
Naime, država ne može privatizirati moje dionice, kao niti npr. Bakićeve ili dionice mirovinskih fondova…
činjenica je da je dionica podcjenjena, i da vrijedi mnogo, mnogo više….kada sam pretpostavljao kretanje cijene prošli vikend, računao sam da će biti potvrda od Ministarstva, jer bi to bilo fer, ako ne i profesionalno….no, pošto je ovo država Hrvatska, to se dogodilo idući vikend, tj. ovaj vikend….mislim da u ponedjeljak prva znamenka na bidu je trojka….ovo vrijedi minim 600 kuna za mene, a kad dođu Rusi i 1000…ne bi me uopće iznenadilo da mirovinski fondovi ne krenu u kupovinu u ponedjeljak, valjda će im biti izgovor, "pa….znate, mi već imamo oko 5% firme, mislim….ono"
[lol] [lol] [lol]
P.S. Alfone, baš mi je žao što si prodao…vjerojatno je ovaj tvoj post odustajanje od drukanja na dolje…barem se nadam…valjda razum prevladava na kraju…:)
Link na članak u Večernjem:
http://www.vecernji.hr/biznis/petrokemija-ide-rusima-navodno-ju-zeli-kupiti-gazprom-clanak-390732
Link na članak u Večernjem:
http://www.vecernji.hr/biznis/petrokemija-ide-rusima-navodno-ju-zeli-kupiti-gazprom-clanak-390732
Čačić može u Moskvi reći ponuditi ćemo Yari, Ameropi, Amerikancima, ako date odlične ponude lako se dogovorimo, interes ruskog kapitala je jako velik… A rusi će dati premiju za PTKM
ZAKON O HRVARSKOJ AGENCIJI ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA
……………………..
GLAVA IV.
Ajde ne ..rackaj. Reci lijepo kao čovjek "prodao sam i ..hebo se…"
Kada je bilo 170 rekao si da ne vrijedi niti toliko, na 160 "rekao sam ja…", na 200 si priznao da si kupio po 150 ili koliko već… i hvalio se da si prodao na 2xx…
A opet nisi zadovoljan…
btw. kada smo već kod HANFE što su onda tvoji postovi kada je svaki treći post tvoj u kojima drukaš na pad ili rast…
btw. već sam rekao da više neću uopće ništa pisati na temi ali ipak molim moderatora da pusti ovaj post
Hvalio si se kako si prodao po 200 ili 210 kada je palo na 190
Ne moraš se tomu nadati, već očekivati:
http://www.audio.hr/EasyEdit/UserFiles/Uredba%20o%20prodaji%20dionica.pdf
Pogledaj članak 2, da sad ne prepisujem jer je u pdfu.
Čak ni HDZ u doba Sanadera nitko ne bi PTKM (ili neko drugo vrijedno dioničko društvo) prodavao ispod žita.
Iako Gazpromu nitko ne brani da preda dobrovoljnu javnu ponudu, ili da na burzi skupi 25% pa preda obaveznu javnu ponudu. Naravno, u tom slučaju i svi ostali se mogu uključiti prema već viđenom Pliva scenariju.
Uostalom, kako MIFovi i Vlada ionako surađuju, nije isključeno niti da se njima prišapne (kad već nemaju sami kapaciteta odrediti) gornja granica cijene po kojoj bi trebali kupovati da svojim korisnicima ne naprave štetu.
Sjetimo se Ine. Tamo im je naređeno po kolko da kupuju.