Ne znam je li netko već vidio naslovnicu sutrašnjeg Večernjeg, ali tekst je ovakav :
NN: PRVI POTPREDSJEDNIK U AKCIJI
NA: PRETROKEMIJA PUTINU
PN: Premijer poslao Čačića u Moskvu da da nađe kupca za diva iz Kutine.
Zanimljiva formulacija, div iz Kutine.A cijelo ovo vrijeme pričalo se da je patuljak. 😀
http://hr.seebiz.eu/kemijska-industrija/petrokemija-revidirani-rezultati-30-ozujka/ar-29935/
NAJAVE Petrokemija: Revidirani rezultati 30. ožujka Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.03.2012. – 10:36:29
KUTINA – Nadzorni odbor Petrokemije će u četvrtak 29. ožujka 2012.g. razmatrati revidirane rezultate poslovanja za 2011. godinu, za Petrokemiju, d.d. i Grupu Petrokemija. Petrokemija će revidirane rezultate poslovanja za 2011. godinu objaviti u petak 30. ožujka 2012. godine.
O mogućoj privatizaciji Petrokemije zasad nema službenih informacija.
[bye]
Prije par dana dobili smo objavu(gornji tekst)…nema službenih informacija,pa odkud čačiču ta priča kad ovi nemaju pojma ,zapravo ili zbilja nemaju pojma(opa)ili nas netko zakida vrlo bitnim informacijama …
Petrokemija je i ovako pod povečalom HANFE,a očito je da neke informacije cure!Povlaštene informacije mogu pojedincima omogučit pribavljanje nedozvoljene materijalne koristi,što u konačnici može donest samo štetu Petrokemiji i dioničarima …ako HANFA stavi ključ u bravu.!
Ako vrlo bitne nove činjenice za rast dionice doznajemo putem žute štampe ,onda ova vlada nije ništa bolja od predhodne (kriminalne)
Dosta nam je afera ala spice…zar ste zaboravili kad nam je roknula burza …svi smo platili zbog njih.
[bye]
Ja mislim da EU nece praviti nikakav problem da se PTKM proda ruskoj firmi. Zbilja ne vidim koji bi bio razlog. Mislim i da je ruska firma usla u MOL i da ima masu drugih primjera ruskog investiranja u EU.
[/quote]
kako da ne, EU je oduševljena da im se Rusi šire po dvorištu….zato je mađarska vlada istjerala ruse iz MOL-a, a EU nije imala baš ništa protiv toga
Ovako dakle – PTKM će biti ponuđena Gazpromu, s tim da Vlada RH zadržava kontrolni paket, pa je za pretpostaviti da će Rusi, ukoliko su zainteresirani, do većinskog vlasništva moći doći preko burze. A ionako bi ih zahvatila javna ponuda.
U svakom slučaju, utrka je i službeno započela. Kao što bi rekao bloger, win-win situacija. Ne bi me uopće čudilo da je njegov članak u Jutarnjem plus blog i doveo do ovog posjeta, pogotovo s obzirom na izjavu onog mog nižerangiranog frenda iz HNS-a koji je tjedan dana prije prve objave vijesti o privatizaciji PTKM govorio da to uopće nije u planu. 😀
Mene sad stvarno živo zanima kako će MIFovi reagirati u ponedjeljak, hoće li uspjeti biti ladni ko špricer i ne kupiti nijednu dionicu. 😀
…prije otprilike dvije godine, nekako baš u ovo vrijeme bio sam na utakmici NK Moslavine dok je bila u drugoj ligi i nako laganini dok smo gledali utakmicu jedan od šefova NK Moslavine i ja, onako pola u zbilji, a pola u šali kažem ja njemu vidjet ćeš kat za nekoliko godina ovdje nikne novi hrvatski prvoligaš, a na njihovim gresovima bude pisalo Gazprom. Bit će to kutinski Schalke 04. Ma dajjjjj… kaže on i prebaci na drugi kolosjek. I eto možda i bude nešto od toga? Kao što vidima nema baš previše kandidata i gradova koji će se u budućnosti moći nositi sa profesionalnom prvom nogometnom ligom, pa će HNS- u i Udruzi prve HNL dobro doći svježi kapital jednog prilično solventnog sponzora. Ako bačuške stignu u Kutinu, sa 2-3 milijuna eura prva hnl im je sigurna, a sa 5-6 umjesto belupa, podravke, konzuma, reklamirat će se možda petrokemija i gazprom.
No vrijeme me naučilo da nema euforije. Pogledajte što sam pisao i malo zekao tu veče oko 21,30 kada je Čačićdao izjavu za petrokemiju u dnevniku 3 malo kasnije. Čačić je najprije bio gost središnjeg dnevnika, (mislim da je imao isto odjelo, košulju i kravatu), a onda je u dnevniku 3 u onom kratkom klipu rekao to što je rekao u sklopu višeminutnog priloga oko poslovanja na ruskom tržištu. Istu veče na KN televiziji bio je gost ugledni stručnjak za plin Anđelko Šunjić gdje je i on onako usput pohvalio Čačića.Ako HDZ nije znao naplatiti neke dobre stvari koje su napravili glede Petrokemije, kupnje dionica petrokemije radnika i bivših radnika petrokemije po povlaštenim uvijetima Sanader, smjene nesposobnog ili možda nečeg drugog – Mesarića, postavljanje gospodina Jagušta za šefa uprave, valjda će sad znati naplatiti Čačić, ali u ime i za račun Hrvatske ,Kutine i radnika i dioničara Petrokemije, i svih njenih građana. Duboko sam ubjeđen u to jer onako mrtav, hladan dati onakvu izjavu o privatizaciji, a pregledao sam sve i nisam naišao na bilo kakav komentar ,(negativan ili pozitivan), od strane uprave, NO ,Klausa, gradonačelnika, građana Kutine, radnika ,znak je da je to po prilici koordinirano i pripremljeno. Već sam pisao o tome, a i sinoć je gospodin, mislim Kovačević u prilogu rekao da je Rusija nezasitna prehrambenih artikala i robe i sad to treba iskoristiti. Mi njih puštamo i dajemo im da uđu na naše energetsko tržište, JANAF, PETROKEMIJA BRODOGRADILIŠTA, zajedno pobjediti Mađare u INI, a za uzvrat oni nas puštaju Agrokor, Podravku, Vindiju, Badel,… u sektoru tgovine izvoza naših poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište od cca 20-tak milijuna ljudi. Evo posla za sve,rasta BDP,rješavanje socijalne politike, mirovina, demografije, školstva… Naravno ima još privrednih grana gdje se može surađivati vrlo lako i brzo građevina, turizam…
Nema euforije. Dobro je što je to sve spomenuo prije puta, pa će znati i svi ostali kolika je cijena za početak pregovora. Sad ostaje da vidimo i nadamo se da ćemo ovaj put biti bolje sreće, jer kad se 90-tih godima američki ministar gospodarstva sa uglednim biznismenima trebao spustiti u Dubrovnik zrakoplov se srušio i mi tumaramo petnaestak godina. Kako gospodin Čačić ide zrakoplovom nadamo se da će imati ugodan let u odlasku i povratku, jer kako znamo tu i tamo i u rusiji zna pasti nekad zrakoplov. Malo crnog humora za kraj ma valjda neće zrakoplovom pilotirati gospodin Čačić pa da bude ko sa pokojnim Đemalom Bijedićem kada je u crnoj kutiji ostalo zapisano "de bolan da ja malo vozim". Nadam se da nisam pretjerao.
Svima sretno i onima koji su napadali i osporavali i onima drugima koji su vjerovali u ovu dionicu. Osobno ni jednu riječ nisam napisao, ako tako nešto nisam i mislio.
Pozdtav svima i sretno u ponedjeljak!!!!! [thumbsup]
"od cca 20-tak milijuna ljudi"
???????????????????????????????????????????????
"od cca 20-tak milijuna ljudi"
???????????????????????????????????????????????
Mislio je na trijezne Ruse. Preostalih 280 milijuna su pijani. 😀
Mislio je na trijezne Ruse. Preostalih 280 milijuna su pijani. 😀
[/quote]
…recimo moskva tu imaju najviše novaca pa imaju malo više novaca za dobru spizu jiće i piće. Dalmacijavino možda kupi neki rus za svoje osobne potrebe…. [thumbsup]
Nisam siguran kako je sinoć šef INE spavao. Mislim da vrti gadan film u glavi. Zna da kad Rusi uđu ostaje bez ptkm, a onda HEP-a i niz drugih firmi. Sa ruskim plinom ptkm uskoro pokreće velike investicije koje će dovesti do još veće potrošnje plina, a za njom kreće HEP i plinske elektrane.
Kao slučajno prije puta Čaćić je riješio i DIOKI i istjerao Ježića jer zna da će i DIOKI biti dio velikog posla koji sutra kreće. Zna Čaćko da Rusi imaju i drugih sirovina koje trebaju DIOKI-ju. Misli Adolt dalje za njima odlazi i VIRO, LIPIK, MUNJA i kome ću ja prodati plin. Zna da mu je jedina nada da u ponedjeljak na burzu stavi monstruozni nalog na kupnju od bar 836 000 dionica po 1120 kuna i moli boga da narod krene po prodaji.
Isto tako gazda KRONION d.o.o.-a vjerovatno obavještava šefove u Norvešku kakva akcija se sprema u Rusiji i da treba odriješiti kesu. Još jedan poraz od majčice Rusije unatrag par mjeseci bio bi težak udarac za YARU.
Lov na veliku ribu kreće, a pitanje je da li je šef GAZPROM EXPORTA prije koji mjesec bio ovdje zbog hokeja.
živjeli
Čaćić spominje vrijednost od par stotina milja eura. Dakle minimalno se radi o 400 milja eura.To znači najmanje 900 kuna po dionici. Ako je referenca kupovina BASF-ove tvornice od strane EUROCHEMA onda je to oko 1570 kuna. Ovo mi je dalo nadu da u ovoj zemlji još uvijek ima neke pameti i da kreće nabolje. živjeli sestre i braćo dioničari kutinskog diva. Živjeli vrijedni radnici u Kutini koji su najzaslužniji za ovo.
ajde prestani srati i navlačiti ovako bestijalno ljude….čačić po običaju lupeta i nikad se od toga ništa ne ostvari, ali naravno da tebi drukeru ovako nešto dođe ko as na desetku da se iskipa u ponedjeljak naivcima koji nasjednu na tvoje laži
[/quote]
Gospodine samo mirno, u ponedjeljak nek ti žena ispegla najfiniju košulju, obuci odjelo iz ormara i čekaj da se otvori burza u 10. Inače na dnevniku nisam govorio ja nego Čaćić. Istina je i tu si u pravu da sam ja prije 5 godina pisao o ovim stvarima.Da li je to navlačenje ili nešto drugo budemo videli.
Ti bi nam svima pomogao kad bi napisao neke konkretnije podatke tipa koji P/S postižu fertilajzeri u ovom trenutku kod preuzimanja ili slično. Inače mi te drago vidjet na ovoj temi.
Nije odavno bilo preuzimanja, barem ne uspjesnog. AGU je pokusao preuzeti CF ali to je propalo. Ja ova preuzimanja Potash firmi ne racunam pod fertilizere jer je to cisto rudarstvo.
AGU se otada potpuno okrenuo retailu. Prosli tjedan su predali ponudu za Viterru. Prosle godine su preuzeli neku firmu u Italiji koja ima proizvodnju u Rumunjskoj. Uduplali su proizvodnju u Egiptu pa im ovi Talijani trebaju da prodaju robu. To prosirenje u Egiptu treba startati u Junu. Retail je naravno puno manji margin nego proizvodnja. Medutim AGU ima ogromno zaduzenje i treba im neki steady izvor prihoda koji ne ovisi puno o kretanjima cijene gnojiva. Da recimo PTKM ima dobar retail oni bi bili jako zainteresirani, ovako neznam. A i prosli tjedan su dali vec jednu ponudu 2.6B.
Inace firme u sjevernoj americi se ne mogu usporedjivati sa europskim jer su razlike u zaradama ogromne. Razlike u marginama zarade su ogromne, tako da P/S nije usporediv. Cijena NG u Lousiani je oko $2.2, a u Alberti je oko $1.5. To znaci 4-5 puta manja cijena plina nego u Europi, a prodaju gnojivo po istoj cijeni. Nadjene su ogromne kolicine plina, a ne postoji niti jedan LNG terminal za izvoz.
Inace dobra stvar za PTKM je sto Rusija u Augustu ulazi u WTO. Oni do tada moraju ukloniti masovne subvencije svojim proizvodjacima gnojiva sto ce dijelovati pozitivno na globalne cijene gnojiva. I naravno uciniti PTKM atraktivnijom.
Cijena gnojiva najvise ovisi o cijeni goriva. 40% kukuruza u sjevernoj americi ide u ethanol. Na ovim cijenama goriva (US average $3.87 za barel) ethanol je vrlo profitabilan business. Kljucan je spread oil/NG sto je veci spread veca zarada. Kod vecine proizvodjaca taj se spread siri, a kod PTKM je konstanta jer im je cijena vezana za cijenu nafte.