@bigfoot: ne bih se složio da su gnojare u svijetu baš u padajućem trendu…napravile su određeni pad koji je uslijedio nakon pada cijelog tržišta i gnojiva sa 500 na 375 dolara….
http://uk.finance.yahoo.com/echarts?s=SDF.DE#symbol=sdf.de;range=6m;compare=;indicator=volume;charttype=candlestick;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;
uspoređivati PTKM i strane dionice nije baš najlakši zadatak…
ono što stoji jest da mnoge druge analitičarske kuće preporučaju kupnju:
http://www.finanzen.net/analysen/K+S-Analysen@inRatingAll_1
http://uk.finance.yahoo.com/q/ao?s=YAR.OL
cijena Yare trenutno je 255 NOK, a mean target price je 321,52
sve ovisi tri stvari: rješavanje grčke ili stabilizacija, cijena gnojiva i cijena nafte/plina
USA burze rastu a gnojare, ajde recimo tako,stagniraju.To baš nije dobro.
To što analitičari preporučuju kupnju ne bih uzimao kao nešto pozitivno.
PTKM i strane gnojare,glavna razlika je već legendarna neefikasnost,da je zbilja cijena plina niža 10% to bi se osjetilo i na NPM te dobiti,koja je kod stranih kompanija daleko viša.
Bez toga ne vidim bitne promjene u poslovanju PTKM,u redu,napredak je ogroman u odnosu na prošlu godinu,ali ovo je još uvijek državna firma,rizik je veći,i ponovno ovisimo samo o cijenama gnojiva u svijetu.
@Haoren
Ako bude nešto objavljeno kopirat ću to na ovom forumu.
Mislim da grjesis u jednom , a to je koliko kuzim ti mislis da se nova cijena plina trebala vidjeti vec na ovom izvjestaju. novi ugovor vrijedi tek od 1.1.2012 tako da cemo rezultate toga vidjeti tek u 1Q 2012 ne prije. No svasta je tu sumnjivo recimo uprava je jako jako oprezna s predviđanjima za iduću godinu te se nisu baš usudili išta konkretno prognozirati, imam osječaj kao da nisu ni sigurni u to da će završiti u plusu, a opet možda su malo prekonzervativni (?)..Recimo ako se ne varam 2 puta su spomenuli kako je ovaj rezultat djelom izazvan razmakom u porastu izlaznih i ulaznih cijena , stoga mi se cini kao da su rekli "ove godine smo u + mozda i slucajno, vidjet cemo iducu godinu" sto mi se bas i ne svida.
Neznam imao sam dosta vjere u taj novi ugovor za plin jer je to bila jako obecavajuca stvar,sada vise nisam toliko siguran no za sada necu dirati svoju poziciju. Volio bih prvo dobro razmisliti pa cemo onda vidjeti sto i kako, sve u svemu izvjesce je jako dobro no neke stvari u njemu ipak malo bodu u oci
hvala unaprjed za prjenos infoa s wordpress bloga.
imam dionice ptkm, nije nagovor na kupnju/prodaju
Ova godina u sebi sadrži dosta ulaganja i smatram da zbog toga uprava ništa nije iznosila, ali lako je moguće da prebačaj bude i više od očekivanog, upravakaže ako ne dođe do neke krize vani, rezultati će biti vidljivi, za cijene plina moći ćemo upitati na skupštini dioničara
http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=176
@HaoRen: nemoj se previše upuštati u tekst/kontekst i njihov opis u izvještaju…to oni svaki puta spominju (ulazno izulazle cijene, outlook, itd…) za 2011. su najvljivali 5 milijuna kuna dobiti a vidi kako je ispalo..
anyway:
OECD sees signs of world economy picking up
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/9079757/OECD-sees-signs-of-world-economy-picking-up.html
prilog tome je današnji dobar njemački ZEW izvještaj!
@HaoRen
Znam da će se efekti na novi plinski ugovor osjetiti tek U 1Q 2012,ali eto iz onoga što je napisala uprava ne možemo baš biti optimistični.
Bolder je u pravu da su vrlo slabi u iznošenju outlooka,ni to nije baš za pohvalu ali što se može.
Moje mišljenje je da je firma dobro iskoristila pozitivan trend na svjetskom tržištu do sredine 2011 i ostvarila visoku dobit.
Nažalost tijekom godine došlo je do pada potražnje za umjetnim gnojivima (vidljivo iz izvještaja yare) pa se isto tako odrazilo na rezultate u zadnja 2 Q
Zašto su prodani volumeni na svjetskom tržištu pali nije jasno ali to je činjenica?
vjerujem da će tvornica dogodine ponovno raditi pozitivno što je i najvažnije za preko 2000 radnika i njihovih obitelji.
Zašto su prodani volumeni na svjetskom tržištu pali nije jasno ali to je činjenica?
vjerujem da će tvornica dogodine ponovno raditi pozitivno što je i najvažnije za preko 2000 radnika i njihovih obitelji.
Zbog komešanja na tržištu kapitala, od 9 mjeseca pa do početka 12 mjeseca je bila mini kriza, pa su mnogi poljoprivrednici odustali od kupnje dok ne budu morali kupovati gnojivo, a kada moraju kupovati gnojiva to je ovo vrijeme početak 3 mjeseca, na međunarodnom tržištu se ti volumeni pojačavaju, a ptkm ima zalihe gnojiva pa neće biti problema da prebaci u veliki plus, pod uvjetom da se ne desi neka veća kriza…..
autor teksta posjeduje dionice ptkm, i ovo nije nagovor na kupnju niti prodaju……..
Mislim da je puno važnije za nas dioničare nego za radnike i njihove obitelji..Oni će najvjerojatnije dobivati plaću i sve uredno kao što su i dobivali proteklih godina kada su radili s gubicima no za ralikzu od njih nama dioničarima nije baš svejedno jel gubitak ili dobitak te koliki je dobitak.
Evo HaoRen teksta sa bloga,nažalost kao što si napisao,ništa o plinu:
"Petrokemija je objavila loš četvrti kvartal, tj. 12. mjesec. Rezultati su uvjetovani padom cijena i volumena u četvrtom kvartalu. U prvom kvartalu su se cijene oporavile, ali ne u potpunosti i ako dobro razumijem okolnosti oko gnojiva, vjerojatno će snijeg utjecati na potražnju u veljači, koja bi onda trebala biti nadoknađena u ožujku (?). Iako, u ovo se previše ne razumijem.
Ipak, sve u svemu ovo je bila nevjerojatno upspješna godina za PTKM, uz sve okolnosti kojih ćemo učinak tek vidjeti u budućnosti. Trenutni P/E je oko 6, a P/EBITDA ispod 3! Kratkotrajna imovina je veća od ukupnog duga.
Čini mi se ponešto nesuvislo trgovanje je bilo uzrokovano špekulantskim prelaskom u ‘vruće’ (ili koje tako izgledaju) dionice, na ovako ludi dan."