Minus ali opravdan investicijama i zalihama.
Vrlo oprezno i konzervativno.Nije li to ono što želi svaki ozbiljan investitor.
biti će zanimljivo kako će odreagirati špekulanti danas.
Nije mi jasno kako minus može biti opravdan investicijama.Pa od kada se investicije knjiže kao rashodi?
[/quote]
Oni misle da će biti kao i prije nagule 300-400 miliona gubitaka država to otpiše i ide novi krugić, ne bu toga više Slavkec vam ne bu dal više ni lipice………
Najvažnije od svega je primjetiti drastičan zaokret u poslovanju u odnosu na prijašnje godine..neusporedivo..a potencijal-ogroman [thumbsup]
U razdoblju 2011. godini Petrokemija d.d. je ostvarila ukupne prihode 2,96 milijardi kuna, ukupne rashode od 2,86 milijardi kuna te je iskazala dobit u poslovanju od 107,8 milijuna kuna ili 3,6 posto od ukupnih prihoda, stoji u financijskom izvješću kompanije.
Na godišnjoj razini ukupni prihodi povećani su za 29,6 posto, a ukupni rashodi za 17,9 posto. Veće ostvarenje poslovnih prihoda i rashoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine odraz je rasta ulazno – izlaznih cijena te aktivnog prilagoñavanja promjena asortimana proizvodnje i prodaje tržišnim zahtjevima, napominju iz kompanije. U 2011. godini Petrokemija je u odnosu na prošlu godinu povećala proizvodnju 0,3 posto, dok je prodaja bila manja 0,6 posto.
Prihodi od prodaje na domaćem tržištu povećani su u 2011. godini u odnosu na 2010. za 18,5 posto, a prihodi od izvoza povećani su 37,6 posto. Pokazatelj EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je pozitivan u iznosu od 233,2 milijuna kuna. U 2010. EBITDA je bila negativna 4,0 milijuna kuna, navode iz Petrokemije. [/u] [thumbsup]
zalihe gnoja su 58tisuca ako uzmemo da je u pitanju urea koja je i najjeftinija daje ekvivalent po sadasnjim cijenama od 130mil kuna na na zalihama
Osmislio sam novu tehniku prepoznavanja dioničara. SKDD je praktički nepotreban. Dovoljno je samo čitati reakcije forumaša na FI. 🙂 Pogreška 1-2% max.
58 tisuća tona? čega? o čemu ti to?
[/quote]
Možda je to tebi prekomplicirano? Pročitaj ponovno prvu rečenicu izvješća, odbi prodano od proizvedenog gnojiva……Ako imaš drugo tumačenje s veseljem očekujem [lol]
[/quote]
zalihe gotovih proizvoda su 300 milijun kuna i točka. Jasno se kaže da je proizvedeno u 2011 1,253 mil. tona a prodano 1,195 tona….ali ako su u 2010 proizvedeno xxxx tona koje nisu prodane, prebacuju se na zalihe gotovih proizvoda u 2011.godini. Dakle, bilanca je stanje na dan 31.12. i točka.. Ako to ne možete shvatiti onda se pokrijte ili ispod stola odma.
Nadalje, investicije nemaju veze sa rashodima više manje, dakle ako je bilo investirano 44 milijuna kuna, ako je amortizacija 10%, može se priznati 4,4 milijuna kuna rashoda na temelju amortizacije.
EBITD je fantastičan, no je bio poznat (211 milijuna HRK) i sa izvještajem za 3.kvartal…
dobit iz redovnog poslovanja je 139 milijuna kuna u odnosu na gubitak od 103 milijuna kuna u odnosu na 2010.g. odnosno financijski razlozi su napravili gubitak od 7.9 milijuna u 4Q….svi znamo da je cijena gnojiva pala sa 500 na 375 dolara i morao se dogoditi ovaj gubitak…za mene očekivano…
Najgora vijest je:cijene plina su nešto povoljnije.To "nešto" nije dovoljno,mislim da je uprava tu zakazala,prebrzo sklopila dvogodišnji ugovor sa Inom.
Tako da nema ništa od game changer.Sad PTKM ovisi samo o cijenama gnojiva.Nedovoljno.
Najgora vijest je:cijene plina su nešto povoljnije.To "nešto" nije dovoljno,mislim da je uprava tu zakazala,prebrzo sklopila dvogodišnji ugovor sa Inom.
Tako da nema ništa od game changer.Sad PTKM ovisi samo o cijenama gnojiva.Nedovoljno.
slažem se s tobom u potpunosti oko te terminologije. Prije su rekli da je ugovor "zadovoljavajući" i to mi se također nije svidjelo.
Siguran sam da "nešto" nije 20% ili 10% kako je to govorio Bigboss ranije….da je nešto 10 ili 20% to nije "zadovoljavajuće" nego fantastično povoljnije, a o tome nema riječi….sve u svemu, pravu sliku vidit ćemo sa izvještajem za prvi kvartal.
Imam dionice PTKM i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.
Najvažnije od svega je primjetiti drastičan zaokret u poslovanju u odnosu na prijašnje godine..neusporedivo..a potencijal-ogroman [thumbsup]
Slažem se , potencijal firme je ogroman..al potencijal ove burze je nikakav..pa ne vidim neku mogućnost barem u bližem razdoblju da cijena dionice poraste..pa evo shodno tome ja danas po 201-203,98 kompletno rasprodao trejderski dio i uzeo svoju zaradu, a svima vama kao dugoročnima naravno puno sreće..i vidimo se opet kroz mjesec ,dva..nadam se na nižim cijenama [smiley]
tvrtkom Prirodni plin d.o.o. zaključen je na razini 2012. i 2013. godine. Način izračuna cijene
nešto je povoljniji od prethodnog, ali i dalje sadrži formulu za tromjesečno odreñivanje
cijene plina vezanu uz kretanje cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, dok se mjesečna
cijena u kunama izračunava vezano uz tečaj USD. To predstavlja značajnu izloženost
promjeni tečaja kune i energenata na svjetskom tržištu. Cijene lož ulja koje ulaze u formulu
ostvarile su u 2011.g. značajan rast.
Ovo mi se kao dioničaru PTKM jako ne sviđa no možda je razlog o tome naveden prije u izvješću
tijekom 2011. godine, uključivanjem novog dobavnog pravca i potencijalno novih dobavljača,
nisu se u potpunosti ostvarila. Dovol
Svejedno ovo mi se baš ne sviđa i ne razumijem zašto onda ugovor na 2ije godine, rado bih pročitao komentar jednog od većih dioničara no nekako sumnja da cemo to dozivjeti jer se lose stvari tamo vecinom prešućuju, a dobre preuveličavaju no dobro.
Može li netko na ovu temu copy/pasteat komentar na ovaj podatak o cijeni plina s odredenih WordPress adresa? Nemogu pristupiti nijednoj stranici na wordpress domeni pa tako ni ovoj..Hvala unaprjed
slažem se s tobom u potpunosti oko te terminologije. Prije su rekli da je ugovor "zadovoljavajući" i to mi se također nije svidjelo.
Siguran sam da "nešto" nije 20% ili 10% kako je to govorio Bigboss ranije….da je nešto 10 ili 20% to nije "zadovoljavajuće" nego fantastično povoljnije, a o tome nema riječi….sve u svemu, pravu sliku vidit ćemo sa izvještajem za prvi kvartal.
Imam dionice PTKM i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju.
[/quote]
Da je smanjenje cijene plina bilo 10% siguran sam da bi se i pohvalili sa tim,jer to je onda kako ti kažeš fantastično povoljnije,i ja bih u tom slučaju pola portfelja strpao u PTKM.
Ali ovo mi se ništa ne sviđa,previše nejasnoća,gnojare su vani u padajućem trendu i dok se to ne promijeni ja sam izvan dionice.