Prirodni plin, tvrtka-kćer Ine, smanjio je isporuku plina prema PTKM. Dogovorno. E sad mene živo zanima hoće li Ina isplatiti kakve penale ili se mi ustvari i dalje igramo slobodnog tržišta.
Kako stoji u priopćenju takvo stanje će potrajati do 2 dana jer se očekuje smirivanje vremena, ako su cijene plina 20-30 posto niže u ugovoru nego prošle godine, i ako su uključene u cijenu plina i ovakve situacije nema problema za ptkm……
[/quote]
nemojmo pretjerivati…dan dva ili nešto više neće značiti puno..riječ je o smanjenju a ne o potpunoj obustavi isporuke.
euro raste, očekuje se kraj sage sa grčkom, a ti me i rast cijene gnojiva…. veliki plus za sve….
http://www.reuters.com/article/2012/02/07/us-markets-stocks-idUSTRE80T0J120120207
Prirodni plin, tvrtka-kćer Ine, smanjio je isporuku plina prema PTKM. Dogovorno. E sad mene živo zanima hoće li Ina isplatiti kakve penale ili se mi ustvari i dalje igramo slobodnog tržišta.
Kako stoji u priopćenju takvo stanje će potrajati do 2 dana jer se očekuje smirivanje vremena, ako su cijene plina 20-30 posto niže u ugovoru nego prošle godine, i ako su uključene u cijenu plina i ovakve situacije nema problema za ptkm……
[/quote]
Sve da je i pola sata, na normalnom tržištu plaćali bi se penali. To se ne mora previše objašnjavati. Bilo bi lijepo od Uprave PTKM da se dioničarima očituje o smanjenju isporuke plina, pogotovo zato što je ono u dogovoru s Inom. Što mi kao vlasnici PTKM time dobivamo, a što gubimo? To su osnove odnosa s investitorima.
Da se razumijemo – ne vjerujem da je Jagušt sklopio za PTKM nepovoljan ugovor za plin jer prema ovome što je do sada pokazao on je vrhunski upravitelj i patetično govoreći dar s neba dioničarima.
Znam da nisu, zato te i pitam. Naravno neće ni sada, ni prvi ni zadnji put!
Znaš kad će platit? Kad država proda KSST. 😀 :p
Problemi s plinom riješeni………..
Ina i njena tvrtka Prirodni plin uspjeli su osigurati dodatni uvoz plina. Riječ je o dodatnim količinama plina iz mađarskih izvora, pa će se od sutra postupno ukinuti redukcije plina trima velikim industrijskim potrošačima – HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji. Iz istih izvora osigurat će dodatne količine dok se ne riješi situacija na sjevernom Jadranu, izvijestili su iz Ine.
Izvor HRT
Problemi s plinom riješeni………..
Opa bato… Ovo bi prije godinu-dvije zvučalo kao SF. Dakle, bit će da ipak postoje neki penali u ugovoru, jer sumnjam da bi Ina reagirala ovako brzo iz dobre volje.
Slučajno sam naletio na ovu analizu koja je onak za početak čisto zadovoljavajuća:
još jedan primjer o efikasnosti Petrokemije….prošle godine kada je tvornica od prvog kvartala pravila dobiti, u Rumunjskoj su zatvorene 4 tvornice gnojiva jer im je proizvodnja bila neisplativa (naime, troškovi plina im čine 70% svih troškova).
Romanian group InterAgro, owned by local investor Ioan Niculae, has decided to close down four of its fertilizers factories until April this year, after having announced plans to close down two more at the end of last year. The factories are located in Savinesti, Bacau, Turnu Magurele and Slobozia. Work has already been stopped in Fagaras and in Victoria. Most of the staff has been laid off.
InterAgro to close down four fertilizers factories by April
The decision to close down these factories was triggered by the increase in production costs. The cost of natural gas- the raw material for producing fertilizers- makes 70 percent of the total costs, while revenues are linked to the international quotation of fertilizers, which has triggered losses for the factories, according to InterAgro.
http://www.romania-insider.com/interagro-to-close-down-four-fertilizers-factories-by-april/16967/
Dali Petrokemiji još traje remont pošto joj je smanjena isporuka plina, i kako
će to utjecati na FI za 2012.g. ???
Dali Petrokemiji još traje remont pošto joj je smanjena isporuka plina, i kako
će to utjecati na FI za 2012.g. ???
Čitaj vijesti gore, remont je gotov na početku mjeseca, i neće utjecati jer redukcija je trajala 1 dan, za neke štete u financijskom pogledu treba minimalno preko mjesec dana izvan pogona ….. i najbolja je vijest da danas nema više redukcije jer je INA osigurala plin iz Mađarske……..
Opa bato… Ovo bi prije godinu-dvije zvučalo kao SF. Dakle, bit će da ipak postoje neki penali u ugovoru, jer sumnjam da bi Ina reagirala ovako brzo iz dobre volje.
[/quote]
Da pošto smo zemlja koja ulazi u EU, ugovori su izmijenjeni krajem prošle godine
kako stoji u ugovoru
Članak 2
i Članak 8
gdje stoji formula koja u sebi sadrži i 50 posto manju cijenu plina ako u tromjesečju dođe do neredovite isporuke kako stoji u ugovoru….
http://www.ina.hr/UserDocsImages/pdf/Tipski%20ugovor%20o%20dobavi%20prirodnog%20plina.pdf
Stoga INA je reagirala instant