savjetujem izići iz oktobra i ući u decembar ……..pad od cirka 20% od tada……..nije ni čudo da dioničari još ne tuku po bidu s takvim dezinformacijama
savjetujem izići iz oktobra i ući u decembar ……..pad od cirka 20% od tada……..nije ni čudo da dioničari još ne tuku po bidu s takvim dezinformacijama
[/quote]
svjetska cijena ureje danas je veća nego što je bila u prvom kvartalu, a tada je znamo kolika ostvarena zarada u ovoj firmi, također, danas je cijena nešto viša a dolar je i nešto jači….
Cijena žitarica rastu na temelju nedostatka ponude i zbog malih zaliha u velikim zemljama! Cijena urea gnojiva se prodaje oko 390 dolara na fob youžni, cijene gnojiva se korigiraju prema gore ako cijene žitarica rastu…….
Meni je npr. zanimljivo da ekipi koja je (na profilu) locirana na AMERICKI DJEVIC. OTOCI-ma (a to je ekipa poput Alfon-a, Volksbank-a…) PTKM nikako ne valja i jaaako je precijenjena jer zapravo uopće niti 100kn po dionici (po njima) ne vrijedi iako je dobit u zadnjoj godini bila 129milja ili cca četvrtina trenutne vrijednosti firme…
LONDON (ICIS)–Global fertilizer markets are ending the year in a bearish mood on the back of weak demand exacerbated by economic uncertainty, and the outlook for the first quarter of 2012 looks set to remain gloomy.
This year has been a volatile one for urea, and global prices are on a downward trend as 2011 draws to a close.
Moving into the fourth quarter of the year, a lack of demand has seen urea prices slide. Benchmark Yuzhny prices are currently at $315-330/tonne (€243-254/tonne) FOB, down $170/tonne since the start of October and some $60/tonne lower than this point last year.
ma sve je jasno za nas koji znamo čitati……….ali sa čađara boysima je uvijek bilo teško…….
ide to na 120 kuna u prvoj fazi………čim informacija o novim cijenama uree dopre do glavnih dioničara……..za razliku od navlakača glavni dioničari se uglavnom znaju služiti engleskim………
Cijena žitarica rastu na temelju nedostatka ponude i zbog malih zaliha u velikim zemljama! Cijena urea gnojiva se prodaje oko 390 dolara na fob youžni, cijene gnojiva se korigiraju prema gore ako cijene žitarica rastu…….
kolega dajte najte…….tak ste bodrili dalekovod na 325 pa svi znamo kako je to završilo……
cijena gnojiva na međunardonom se oporavlja tko želi prikazivati stvari negativno sada ima priliku, ja ću reći da izvoz dolazi do izražaja od 2q 2012 pa do 4q 2012., ova godina nema više veze jer se zna rezultat od petrokemije u 4q, ali i u cijeloj godini, zna se i da će biti izrazito profitabilan 1q u 2012…….. Tko želi neka druka, a i to je želja nekih, a što se može……..
pa ja i ghovorim o pušioni koja će uslijediti u idućoj godini……to je ono što pametan investitor gleda a ne u retrovizor…..
dakle lupiš sad po bidu i čekaš da dođe na prirodnu cijenu u skladu sa gubicima koje će opet nagomilavati…….
a ako to nećeš ti ima tko hoće budi bez brige……..
To je problem što ste vidjeli benchmark određene firme i znate koliko vrijedi, sada je druga situacija u PTKM nema više propalih fondova, cijene gnojiva su varijabilne i po mojim podacima potražnja se jako aktivirila i nema problema u vezi kupnje, PTKM je izrazito defanzivna dionica što više padne vrijednost ona postaje što aktivnija, sada razvijati priču o gubitniku stvarno je pokvareno, ali više neću komentirati imam svoj blog gdje ću komentirati konstrukitvno a ne destrukivno…….. a ovo je odličan članak o ljudima koji navještaju propast što treba činiti
http://www.poslovni.hr/vijesti/zelite-pametno-ulagati-ignorirajte-999-posto-onoga-sto-procitate-u-medijima-193260.aspx