Ništa se bitno znači neće dogadjati, to svjedoči i današnji volumen više od 27.000 dionica na nivou iznad 200 kn.Ne kupuju se dionice na tom nivou i u tim količinama tek radi načije zabave………
Samo bih se osvrnuo na ovaj dio posta kolege Marcela , ne radi Petrokemije , već opčenito govoreći.
Ispada da bi trebali biti sretni ako neka dionica pada uz veće protrgovane količine , jer se onda kao kaže – dobro je – ovi koji su kupovali sigurno su imali razloga za to.
Kada se hoće opravdati pad cijene uz manji promet onda se kaže otprilike ovako – pad je uz manji promet ne treba ga uzimati za ozbiljno , jer relevantne količine nisu protrgovane.
E pa sad, ako čemo biti pošteni , ja bih ipak rekao da je svaki pad ” bolji ” ako je protrgovan uz manje promete nego ako su prošle veće količine , jer time pad ( po meni ) dobiva više na značenju.
Ovdje je znakovito i da je zaključna cijena identična prosječnoj dakle ovaj pad je definitivno – pad.
Prema tome, ne bih se složio sa kolegom Marcellom koji implicira da je dobro što je pad nastao uz veliki obujam trgovine, ja mislim da je baš suprotno.
Jedino je dobro što u četvrtak neće ispod 183, jer se u protivnom obustavlja trgovina.
. Uprava ptkm očito je vrlo nesposobna, a mnogi od vas su nasamareni. Još nisam čuo da predsjednik uprave neke firme najavljuje gubitke i u idućim godinama. To je zbilja neviđeno čudo , barem za mene. Po meni, ovo će padati do 150 – 160 kuna a onda slijedi oporavak. a opet, ovo je hrvatska pa je tu sve moguće. Strpljivi budite i možda dočekate targete. A ako niste strpljivi ili ste daytrader, e onda ste popušili.
tss, tss, tss kolega, a zakleo bih se da ste bili ili još jeste nakrcani INDGom, a tamo vam privatni vlasnik govori o gubicima…ovdje to radi državni činovnik ali moguće je da su im motivi isti.
O svemu ovome ja sam već pisao, pogotovo nakon što sam se vratio iz Brisela gdje sam bio jedan od pregovarača u timu za energetiku (sa nekoliko objavljenih znastvenih radova dajem si pravo i na određeni kredibilitet) cijena plina, liberalizacija tržišta i ini problemi trebali su biti poznati svakome od potencijalnih ulagaća u PTKM ako se niste interesirali o tome sami ste si krivi. Cijela problematika plina puno je složenija no što si vi ovdje utvarate da znate i predugo bi ja sada tu trebao pisati o tome kako smo mi već dio energetske zajednice zapadni balkan, kako je tržište već trebalo biti liberalizirano i kako je zakon o plinu već trebao biti na saboru i kako se ina bori protiv države i kako PTKM plaća samo za transport plina preko 70 mil kn godišnje, a dobija ga samo 10 mjeseci i kako su država i ini izmuzli petrokemiju i kako je PTKM ipak dobar potencijal. o svemu sam tome već pisao kao i o tome da će RH do 2009. 65% potrebe za plinom dobivati iz vlastitih nalazišta.
Također je dobro za PTKM da cijena nafte pada, da trenutno i cijena plina pada i da liberalizacija energetskog sektora u cijeloj europi jako šteka.
Ono što mene jako nervira je to što bi zbog ovoga neki ljudi trebali odgovarati, jer je to tako u cijelom civilizranom svijetu. Ovdje mislim prvenstveno na Upravo firme i to sve do jednoga!
Oni su tu da služe svojim dioničarima, kako velikim tako i malim. po meni su krivi zbog toga što su:
1. sumnjivm poslovnim odlukama i IMHO fabriciranim izvještajima, napumpali gubitke do maksimuma
da bi nakon toga
2. računovodstvenom vratolomijom po pola cijene kupili dionice PTKM i unesrećili hrpu malih investitora i poslali loš signal tržištu.
Puno tu stvari smrdi (a nije gnoj).
Cijena plina PTKM nije mijenjana već jako dugo, a gubici i dobici variraju u spredu od 100 mil kn?!? -isti ulazni troškovi i viši prihodi iz kvartala u kvartal, a dobit u rasponu od -85 do 15?!?
Dug se u najvećem dijelu odnosi prema državi, a gle čuda ne prema ini koja je po nekima namirena i više nego što je trebala (tu vam samo spominjem nekoliko mogućnosti za tužbom koje bi novi vlasnik mogao imati prema ini i plinacrou).
Način na koji će se provesti otpis po meni je moralno dvojben. prvo su smanjili nominalnu vrijednost dionice, a onda napravili upis po nižoj cijeni. Možda to nekome izgleda irelevantno ali po meni je itekako bitno. pogotovo jer se tu ne radi direktno o novcu poreznih obveznika nego o dugu kojega je država (kao vlasnik PTKM) napravila prema sebi.
Po meni se ovdje odvija scenarij po kojem se žele direktno oštetiti mali dioničari u PTKM a to uprava nije smijela napraviti…možda je to bilo iz najbolje namjere za PTKM i možda će u dugoročnom periodu i petrica profitirati od ovakvog načina vođenja posova ali ponavljam ono što me ljuti je da ako želimo da sistem funkcionira Uprava mora raditi u interesu svih svojih dioničara, a ne samo jednog pa makar on bio 50%!
još uvijek je nevjerojatno kolike se polemike vode o tom gubitašu petrokemiji, izgleda mi kao da je 70% postova na temi PTKM, kao da druge dionice, koje za razliku rastu, imaju dobre fundamente i perspektivu, nisu interesantne…[smiley8]
još uvijek je nevjerojatno kolike se polemike vode o tom gubitašu petrokemiji, izgleda mi kao da je 70% postova na temi PTKM, kao da druge dionice, koje za razliku rastu, imaju dobre fundamente i perspektivu, nisu interesantne…[smiley8]
Tocno tako. Recimo, mene cudi koliko je malo diskusije o KOEI koji je s kraja srpnja sa 423,00 dogurao “polako” do 649,98 kn
Večernji list od 30.10.06 piše:
“………..Iduća godina bi ipak trebala biti prekretnica u hrvatskoj energetici, smatra Nataša Vujec iz Ine Naftaplina. Bit će dovršeni svi zakonski i podzakonski akti i dokumenti, kao i tarifni stavovi za plin, koji bi trebali biti odlučujući za funkcioniranje energetskog tržišta u Hrvatskoj. No, na pitanje hoće li nakon dugog vremena možda (ipak) poskupjeti energenti, poput plina i struje – odgovora još nema. Pitanje je, naravno, može li hrvatski građanin ili industrija podnijeti takva poskupljenja i hoće li lančana reakcija dovesti do eksplozije cijena i svih ostalih pratećih posljedica sve do inflacije i nestašica. …….”[/b
]
Nataša Vujec očigledno nema baš puno iskustva s politikom! Zboravlja da je predizborno razdoblje već u velikom zamahu.
Beholder, nikad nisam ni pomišljao na kupnju Indg, baš kao ni ptkm. Netko gore je adris i podravku stavio uz bok s ptkm jer to su “perjanice” tržišta…..pa ovo je zbilja smiješno. Mudri ljudi su vas navukli na ptkm. Ti isti kupili su je ispod 100 kuna i vama je uvaljivali na 150, 180, 200, 234…..I sad su ti mudri ljudi vani, već su debelo zauzeli pozicije u kvalitetnim dionicama gdje se neće svakodnevno uzrujavati a vi, sitne ribe, ostali ste u PTKM. Lova vam je blokirana, većina vas je u minusu cca 15-20% jer pohlepa je učinila svoje a tekstovi o ptkm su se tada, dok je rasla, činili tako realnima i lijepima. No, surova realnost je nešto drugo i tu ste većina popušili priču i navlačenje fondova. Čim neka dionica tako masovno krene prema gore, a da u fundamentima i budućnosti nema razloga za to (ovdje čak i direktor najavljuje još veće gubitke u budućnosti’????), to je znak da se neki veliki igrač iskrcava. Taj veliki se iskrcao, većina kupaca bili su sitne ribe, uz pokoji luzerski fond (imamo mi i takvih fondova npr. zaba i slično) čiji je fond manager kupovao po 100 i onda uvalio fondu kojem je manager po 200. Eto, to vam se dogodilo i sad imate dvije opcije: 1. prodati dionicu i realizirati gubitak i pokušati povratiti sredstva u nekoj drugoj ali ne tako velikom gubitašu ovaj put, i 2. držati ju par godina dok se ne oporavi. Ja bi odabrao soluciju 1. a vi kako znate. Ovo ne miriše na dobro niti će se pad sutra zaustaviti i po meni bolje je ponekad priznati si da si pogriješio nego srljati još dublje u minus. A o dokupu? Ma dajte molim vas nemojte nasjedati na tako jadna navlačenja. Tko bi dokupljivao kad ne znaš hoće li ovaj pad ići do 170 ili do 150 kuna. Moj target: cca 160 kuna. Tko ostane u PTKM, sretno mu bilo jer sreća će mu trebati uz ovako dobru upravu. A što se Galinca tiče, znam ga.
Zar mislite da će plin poskupiti koliko INA traži? Tu se govori o 1 kuni kao tržišnoj vrijednosti koju bi Petrokemija trebala platiti za plin!!! A gdje su drugi dobavljači za plin!!! A gdje je tu TRŽIŠNA UTAKMICA????? Zašto bi INA bila dobavljač plina????? I da plin poskupi, iako neće, zar Petrokemija nema pravo da poskupi gnojivo??
strujo, plin će poskupjeti 100% i to iza nove godine.
Pa zašto si toliko nabrijan na sve one koji imaju Petrokemju????Dečki su ti kontrirali i u tebe odmah EGO proradio.Nemoj se toliko uzbudjivati, prijatelju emocije su loše za burzu!!!
(ovdje čak i direktor najavljuje još veće gubitke u budućnosti’????), to je znak da se neki veliki igrač iskrcava.
Ne mogu se složiti sa tobom. Moj bogati otac me podučio: “Na loše vijesti se kupuje, na dobre vijesti se prodaje.” Kad direktor najavaljuje još veće gubitke sigurno to ne radi zbog toga da se netko lakše iskrca, već upravo suprotno. Cijela ova kampanja ima za cilj ukrcavanje odabranih. Nije pametno sada savjetovati bilo kome prodaju dionicu. Prije mjesec dana, nakon što je cijena porasla 50% to bi bilo pametno ali sada nakon što je dionica prošla najveće potrese a cijena se minimalno korigirala to više ne stoji. To je samo moje skromno mišljenje i ne morate se složiti sa mnom. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu.
Tehnički, cijena je u utorak dotakla 200 kn, što je linija donjeg boolingera, nakon čega se odbila natrag. Smatram da ci cijena i narednih dana trebala ostati unutar boolingerovih krivulja.